Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

PayPal - Ултимативна тема за совети, упатства и општа дискусија

goran_oh

user
26 април 2013
1.468
1.223
Ohrid
Ај една информација дечки... Дали постои начин (со бизнис акаунт или слично) да примам пари на Мкедонскиот пејпал?
Или било каков начин легално и без ограничувања да примам пари на paypal.

Захвалности....
Јас колку што знам не постои начин за жал.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
@l1d0v1c @xristijanGTI
Пример ова помине и PayPal е верификуван комплетно, пари стигаат без проблем. Дали знаете како ќе е за данок во Бг, дали и колку се плаќа?
Неколку пати сум прашал, но сеуште немам конкретен одговор.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Дали знаете како ќе е за данок во Бг, дали и колку се плаќа?
Искрено за данок појма немам како/колку е во Бугарија. Јас на ваков начин успеав без никаков проблем да направам PayPal акаунти во две различни земји. Веќе две години терам вака и се е ОК. Од сите страни врти како сакаш, освен од пејпал да почнат да се замараат и ептен детално да проверуваат дали ти воопшто живееш на таа адреса, во ниеден друг случај нема шанси да ти го блокираат акаунтот.

А јас, пејпалот го користам најчесто за шопинг и привремено примам ситни суми од луѓе кои ептен неможат на друг начин да ми платат, па мора со пејпал. Сеа, за поситни суми не му ја ни мислам за плаќање данок искрено да правиме муабет.

Али ако планираш да примаш поголеми суми (незнам над 1к да речеме месечно), обавезно распрашај се, види колку ти е данокот, бидејки и пејпал е под мониторинг во ЕУ. Исто така консултирај се со стручно лице од бугарска страна, за се под конец да ти биде со данокот. Види за нерезиденти колку се плаќа, не само персонален данок. Види исто така да не има разлика при процент доколку ги примаш парите од бугарска компанија или незнам, пример upwork.

Распрашај се убаво, доколку сакаш се да ти биде legit.

Nightwalker

hello world
18 ноември 2007
242
408
Nightwalker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 14400F & Noctua NH-U12S redux
Motherboard
Gigabyte B760M DS3H DDR4
Storage
SSD M.2 Samsung NVMe 980 PRO 1TB & 970 EVO Plus 500GB & 1TB Western Digital SATA3 64MB Caviar Blue
PSU
Gigabyte P750GM Real Power, 80Plus GOLD, Modular
RAM
Kingston 3200MHz DDR4 CL16 Fury Renegade Black (2x16GB)
Video card
ASUS GeForce RTX 4070 SUPER EVO OC Edition
Case
Genesis Irid 503 ARGB
Mouse
Glorious Model I 2 Wired
Keyboard
Glorious GMMK 3 PRO HE 100% Wireless
Audio
Onboard
Monitor
MSI G27CQ4
OS
Windows 11 Pro
Отворив PayPal сметка претставувајќи се како Словенец, си го пишав мојот мобилен број (со словенскиот позивен код), додадов Visa Electron картичка од НЛБ, ми одзема 1.5 евра, го пишав кодот за утврдување на картичката, и сиот тој процес помина во ред (добив годишен лимит за добивање/повлекување пари од 2500 евра) - картичката е верифицирана.

Ми пратија мала сума пари, некои 20 долари, за да тестирам, и сега кога пробувам да повлечам, откако ќе ја внесам саканата сума, добивам Internal Server Error порака.

Прогуглав малку, видов некои пробувале преку стариот линк за повлекување пари (https://www.paypal.com/wdfunds) но тогаш ја добив пораката - You Cannot Complete This Transaction at This Time (пак откако внесувам сума и треба да ја финализирам трансакцијата).

Дали ова има врска со тоа што сметката ми е нова, или може нешто сум направил погрешно, лимитиран сум, и не можам ништо да правам?

Последна промена:

Chiller

user
8 март 2012
1.573
1.182
Скопје Аеродром
Отворив PayPal сметка претставувајќи се како Словенец, си го пишав мојот мобилен број (со словенскиот позивен код), додадов Visa Electron картичка од НЛБ, ми одзема 1.5 евра, го пишав кодот за утврдување на картичката, и сиот тој процес помина во ред (добив годишен лимит за добивање/повлекување пари од 2500 евра) - картичката е верифицирана.

Ми пратија мала сума пари, некои 20 долари, за да тестирам, и сега кога пробувам да повлечам, откако ќе ја внесам саканата сума, добивам Internal Server Error порака.

Прогуглав малку, видов некои пробувале преку стариот линк за повлекување пари (https://www.paypal.com/wdfunds) но тогаш ја добив пораката - You Cannot Complete This Transaction at This Time (пак откако внесувам сума и треба да ја финализирам трансакцијата).

Дали ова има врска со тоа што сметката ми е нова, или може нешто сум направил погрешно, лимитиран сум, и не можам ништо да правам?
Јас само што повлеков пари, но го користам IE тој ми е само за PP и функционира.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Ај една информација дечки... Дали постои начин (со бизнис акаунт или слично) да примам пари на Мкедонскиот пејпал?
Или било каков начин легално и без ограничувања да примам пари на paypal.

Захвалности....
Може кај мене да ги примаш, легално и колку душа ти сака.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.851
34.074
roka.mk
Може кај мене да ги примаш, легално и колку душа ти сака.
Знам друже дека можам кај тебе. Само не се работи за големи трансакции туку за продавање на продуки, и секоа трансакција (по 20 долари) треба одвоено да ја примаш....ми треба со api да ја врзам со сторот за плаќање. Па мислам дека е прекомплицирано така....

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Знам друже дека можам кај тебе. Само не се работи за големи трансакции туку за продавање на продуки, и секоа трансакција (по 20 долари) треба одвоено да ја примаш....ми треба со api да ја врзам со сторот за плаќање. Па мислам дека е прекомплицирано така....
За жал така нема да може :(

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)

Единствен начин е да отвориш фирма во Бугарија и да си направиш бизнис акаунт на фирмата во Бугарија.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.851
34.074
roka.mk
А варијанта да најдам кекој онлајн сервис кој служи за продавање на дигитални продукти кој имам систем за наплата и да ми се собираат парите кај нив на акаунт па после само да правам withdrawal кај goranzoran? Знате некој таков сервис?

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
2checkout , и пак ќе кажам, секој што прави пари онлајн мора да си извади бугарско државјанство, барај чичко вујко дедо прадедо братучеди што имаат бг документи и поднасајте, времето си тече

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
За фирма во Бугарија не ти треба државјанство, може секој да отвори како нерезидентно лице

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
NZXT C750
RAM
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Monitor
OS
Fedora (GNOME)
Океј, не е работава намерно да се форсираме со бугарски државјанства пошто ќе не удри некој ден по глава и тоа.

Туку, муабетот ми беше ако пејпал те знае дека си бизнис и продаваш на интернет(а ќе те дознаат пошто ти треба апито да го користиш нивно) ќе мора бизнис акаунт да имаш. За бизнис да имаш ти треба Фирма и има процес на верификација, така да ако сакаш и немај државјанство фирма пак можеш да отвориш. Незнам што се запинате со државјанството толку, јес да е глупо дека немаме пејпал ама има и други решенија.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
NZXT C750
RAM
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Monitor
OS
Fedora (GNOME)

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
Не мора фирма да имаш за да отвориш бизнис акаунт...

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Може, се може само уште некој да каже во пракса како го има направено. Или до сега никој не заработил толку многу од странство па да мора фирма во друга држава да отвара?

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
Европската 4ка што сеуште има само Send опција. Со оглед колкави придобивки би остварила државата доколку исполни услови кои ќе овозможат да добиеме повеќе од само лимитиран сервис... кој е одговорниот во државава што го кочи тој процес и дали тоа го прави за лични и/или туѓи финансиски интереси ? Или попросто кажано, која е таа личност на која треба да и се тупнат 500 исфрустрирани несудени пејпал корисници пред/во канцеларија за да евентуално процесот тргне ?

K3l9QwY.png

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
NZXT C750
RAM
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Monitor
OS
Fedora (GNOME)
Европската 4ка што сеуште има само Send опција. Со оглед колкави придобивки би остварила државата доколку исполни услови кои ќе овозможат да добиеме повеќе од само лимитиран сервис... кој е одговорниот во државава што го кочи тој процес и дали тоа го прави за лични и/или туѓи финансиски интереси ? Или попросто кажано, која е таа личност на која треба да и се тупнат 500 исфрустрирани несудени пејпал корисници пред/во канцеларија за да евентуално процесот тргне ?

K3l9QwY.png

Проблемот е многу поголем од некоја личност. Според мене проблемот е во тоа што овие 4 земји некој цело време се обидува да ги турне во војна и да превземи влијание. Ние уште долго нема да имаме Paypal затоа што не сме стабилна држава. И да не збориме за нашиот јужен сосед кој не блокира во све живо и диво, да не збориме дека многу од соседите не не сметаат за држава

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Мислам нема веќе законски пречки. Деловна одлука е на Пејпал да не примаме пари.
Пеј пал е приватна фирма, деловна политика на фирмата како, кога и каде ќе се шири на пазарот. Нема, позадина, или некој заговор... Колку што се сеќавам изјавите на официјалните лица на Пеј пал во врска со ширењето во МКД дека имаат побитни прироритети... едноставно мала е потрошувачката моќ на Македонците и премногу сме мал пазар.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
NZXT C750
RAM
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Monitor
OS
Fedora (GNOME)
Пеј пал е приватна фирма, деловна политика на фирмата како, кога и каде ќе се шири на пазарот. Нема, позадина, или некој заговор... Колку што се сеќавам изјавите на официјалните лица на Пеј пал во врска со ширењето во МКД дека имаат побитни прироритети... едноставно мала е потрошувачката моќ на Македонците и премногу сме мал пазар.

Приватниве фирми се под големо влијание на властиве, поготово во САД и поготово Paypal.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
Проблемот е многу поголем од некоја личност. Според мене проблемот е во тоа што овие 4 земји некој цело време се обидува да ги турне во војна и да превземи влијание. Ние уште долго нема да имаме Paypal затоа што не сме стабилна држава. И да не збориме за нашиот јужен сосед кој не блокира во све живо и диво, да не збориме дека многу од соседите не не сметаат за држава
Верувам следеше како идеа работите во Србија каде сеуште постојат проблеми на релација Србин-Србин трансакции бидејќи нивната гувернерка многу го тупи Пејпал да бил регистриран во Србија како... не знам каков електронски ентитет + динарот да биде една од оние 25-6 поддржани валути од Пејпал. Пред ова се случи огромен притисок особено од бизнис заедницата таму во однос на измени во тамошниот Закон за девизно работење (нашиот е копи пејст на тој... од '62), како главен кочничар. Цело време читав за притисок од корисниците. Тука такви иницијативи нема. Поучен од моето искуство со Скрил, НЛБ и нашите Закони... каде се утепаа да ми докажат дека не морам да плаќам никаков данок (според Закон, пази...) на средствата што ги повлекувам од електронски процесор (Скрил во дадениот момент) на моја банкарска сметка. Во превод, тој дел не е доволно уреден, а според кажувања кои не знам баш колку држат вода - УЈП нема да ни дозволи прием на средства преку Пејпал бидејќи без соодветно уреден Закон, Правилник, или што и да е, УЈП прво нема контрола врз примените средства што само по себе отвора можности за перење пари... + нема ни прост механизам преку кој тие пари би се оданочувале (очигледно поради случајот со НЛБ што го напомнав).

За Украина и Белорусија јасно е како ден... меѓутоа уште од 2008-9 ако добро се сеќавам, факинг Албанија и Босна одеднаш добија можност за Receive и Withdraw на средства на/од тамошен Пејпал акаунт. Што па пазар се тие извини кога верувам дека се зад нас во ИТ светот во секој поглед. Човече Андора, Сан Марино па и Монако (последниве влегоа со нас а после недела/месец добија фул сервис) имаат фул сервис. А за војна... и Грузија беше пред 9 години во војна па ене ги со фул сервис.

Ај може со новиот премиер ќе ни тргне подобро, може ќе имаат слух. Иво и Марта многу ме разочараа, види го резимето на министерката Марта и ќе се почувствуваш како да имаш завршено само до 4то одделение. Кога толку квалификувана личност не ја ни спомнува таа тема... еве да рече 'Пејпал мме ѓубриња вакви такви...' барем да знаеме до кого е. Вака ќутенката, па лесно е да се погоди до кого е. Не беше гувернеров наш НБРМски кој запна за тоа колку биткоините биле лоши.... колку имало ризик... се користеле за нелегални трансакции... а нормални земји и пазари вршат најнормално такви трансакции и поставуваат и соодветни банкомати. Канада не знае, Богов знае. Seems legit.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно