Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

PayPal - Ултимативна тема за совети, упатства и општа дискусија

DELL55

read-only
18 март 2014
13
1
Зашто побогу би користел пејонир ако имаш бугарски верификуван пејпал? И знаеш ли колкав данок има на таа сума?
Работата е дека парите ми требаат веднаш од коа ке стигнат да ги инвестирам пак за работа ми се со Payoneer би одело побрзо отколку да одма да ги вадам во BG.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Јас имам врзано Пајонир со бугарски пејпал и додадено 2 УС сметки, но сега мислам неможе веќе. Кога пробаш да додадеш банк акаунт дава само европска сметка да внесеш од одредени држави.

Единствен начин е да контактираш телефонски со супорт на пејпал и да ги прашаш ако они ти овозможат само за тебе, јас се јавував за да ми овозможат ама тогаш бар ја имаше опцијата да додадеш УС банк акаунт.

Ако имаш бугарски документи, подобра варијанта ти е monese visa card (револут алтернатива), правиш withdraw дирекно од пејпал на виза картичката и провизиите се далеку помали.

Инаку ја користам оваа прилика да им е*** м**** на пејпал, да им е*** све по ред со тие лоповски провизии за конверзија, ми прават буквално кражба, да им е*** племе лоповско.

Примарна валута ми е УСД, клиент ми праќа пари во УСД, мене ми стигаат конвертирани во евра според нивниот курс, па јас правам пак конверзија од евра во УСД. Невидени глупости педерски лопови све им е***. Им пишав на супорт ги нема 2 недели да ми одговорат, нивниот супорт систем па уште поглуп, им пишуваш тикет, ти одговараат за 5 мин со генерални одговори, и на крај на мејлот пишува ако не ти помогнавме пиши ни пак. Па да ВИ Е*** М**** немам избор со некои клиенти инаку не ве е*а* ни 1%

DELL55

read-only
18 март 2014
13
1
Јас имам врзано Пајонир со бугарски пејпал и додадено 2 УС сметки, но сега мислам неможе веќе. Кога пробаш да додадеш банк акаунт дава само европска сметка да внесеш од одредени држави.

Единствен начин е да контактираш телефонски со супорт на пејпал и да ги прашаш ако они ти овозможат само за тебе, јас се јавував за да ми овозможат ама тогаш бар ја имаше опцијата да додадеш УС банк акаунт.

Ако имаш бугарски документи, подобра варијанта ти е monese visa card (револут алтернатива), правиш withdraw дирекно од пејпал на виза картичката и провизиите се далеку помали.

Инаку ја користам оваа прилика да им е*** м**** на пејпал, да им е*** све по ред со тие лоповски провизии за конверзија, ми прават буквално кражба, да им е*** племе лоповско.

Примарна валута ми е УСД, клиент ми праќа пари во УСД, мене ми стигаат конвертирани во евра според нивниот курс, па јас правам пак конверзија од евра во УСД. Невидени глупости педерски лопови све им е***. Им пишав на супорт ги нема 2 недели да ми одговорат, нивниот супорт систем па уште поглуп, им пишуваш тикет, ти одговараат за 5 мин со генерални одговори, и на крај на мејлот пишува ако не ти помогнавме пиши ни пак. Па да ВИ Е*** М**** немам избор со некои клиенти инаку не ве е*а* ни 1%
Знам другар тие % провизии конверзии па на крај и данок 10% не е*** ептен многу нас ама тоа е што да правиш коа во оваа вукојебина и немаме некој голем ибор.Во секој случај ти благодарам за одговорот.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
@HocusPocus: Нема врска која ти е примарна валута, од неодамна, кога некој праќа пари, гледаат кои се валутите на земјите во коишто се регистрирани PayPal account-ите, и тие валути ги даваат по default, т.е. ако праќачот е од Америка, а примачот од Германија, во полето "You transfer" по default ќе биде одбрано USD, а во полето "Recipient receives" по default ќе биде одбрано EUR, и ако праќачот не ја смени валутата за "Recipient receives" од EUR во USD, тогаш мајмуните ќе ќарат на конверзија :) Ова го направија од пред неколку месеци, и најпаметно би ти било да им објасниш на клиентите што ти праќаат пари во долари, за "Recipient receives" да одберат USD ;) Логирај се во твојот PayPal account, и оди на страната каде што се испраќаат пари, и ќе видиш за што ти зборам ;)

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
@HocusPocus: Нема врска која ти е примарна валута, од неодамна, кога некој праќа пари, гледаат кои се валутите на земјите во коишто се регистрирани PayPal account-ите, и тие валути ги даваат по default, т.е. ако праќачот е од Америка, а примачот од Германија, во полето "You transfer" по default ќе биде одбрано USD, а во полето "Recipient receives" по default ќе биде одбрано EUR, и ако праќачот не ја смени валутата за "Recipient receives" од EUR во USD, тогаш мајмуните ќе ќарат на конверзија :) Ова го направија од пред неколку месеци, и најпаметно би ти било да им објасниш на клиентите што ти праќаат пари во долари, за "Recipient receives" да одберат USD ;) Логирај се во твојот PayPal account, и оди на страната каде што се испраќаат пари, и ќе видиш за што ти зборам ;)

Пак да им е*** се по ред. Пробав од мојот акаунт, нема таква опција. Има само фундинг сорс, и опција дали пејпал да ги конвертира или издавачот на картичка. Стварно незнам што се дешава, ми се случи истото со 5-6 клиенти. Во последно време почнав да им праќам invoice за да биде како што треба ама последниот пат не сакаше да пројде плаќањето со фактура.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
@HocusPocus: Не знам зошто кај тебе нема... Еве како изгледа:

Untitled3.png

Зачувај ја сликава, и праќај им ја клиентите, со објаснување дека доколку има таква опција кај нив, двете треба да бидат USD ;)

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
@HocusPocus: Не знам зошто кај тебе нема... Еве како изгледа:

Untitled3.png

Зачувај ја сликава, и праќај им ја клиентите, со објаснување дека доколку има таква опција кај нив, двете треба да бидат USD ;)

Фала на инфо, кај мене има само да изберам валута, идам следно и ми дава само да сменам фундинг сорс.

Инаку попедерска работа од ова нема, што к** бара праќачот да бира која валуда да ја примам, ако ги праќа во одредена валута? Малку нелогично...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK

Примарна валута ми е УСД, клиент ми праќа пари во УСД, мене ми стигаат конвертирани во евра според нивниот курс, па јас правам пак конверзија од евра во УСД. Невидени глупости педерски лопови све им е***. Им пишав на супорт ги нема 2 недели да ми одговорат...

Има цела тема за ова, иако твојов случај е за примање пари наместо само за плаќање и купување. Генерално треба да им се обратиш на Пејпал преку поддршката дека не сакаш да им ги користиш „услугите“ на конверзија, и секогаш примарна валута да останат долари.

Мене лично не ми се познати формуларите за праќање пари до поединци ама звучи правилно и тоа што го кажа Алукард.
На пример од купувачки аспект, при купување на производ листан во друга валута (не долари), нема спас од лоповската конверзија на Пејпал. Но во директна комуникација со продавач, често се согласуваат да направат нова аукција со сумата во долари (плус нешто ситно за конверзијата за нивната локална банка). Совет во таков случај: тогаш продавачите треба да направат аукција на ebay.com наместо на нивнинте матични ebay страни, пошто така секогаш форсирано ќе иде сумата во матичната валута. Ова е еден од многуте недокументирани начини со кои Пејпал краде проневерува пари од муштериите.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Има цела тема за ова, иако твојов случај е за примање пари наместо само за плаќање и купување. Генерално треба да им се обратиш на Пејпал преку поддршката дека не сакаш да им ги користиш „услугите“ на конверзија, и секогаш примарна валута да останат долари.

Мене лично не ми се познати формуларите за праќање пари до поединци ама звучи правилно и тоа што го кажа Алукард.
На пример од купувачки аспект, при купување на производ листан во друга валута (не долари), нема спас од лоповската конверзија на Пејпал. Но во директна комуникација со продавач, често се согласуваат да направат нова аукција со сумата во долари (плус нешто ситно за конверзијата за нивната локална банка). Совет во таков случај: тогаш продавачите треба да направат аукција на ebay.com наместо на нивнинте матични ebay страни, пошто така секогаш форсирано ќе иде сумата во матичната валута. Ова е еден од многуте недокументирани начини со кои Пејпал краде проневерува пари од муштериите.

Ова е сосема друго, таа конверзија може да се контролира при купување. Во мојот случај се работи за примање пари, што е сосема нелогично ако клиентот праќа долари мене нека ми стигнат во долари па јас ќе си правам што сакам со нив не клиентот да ми избира во што да ги примам....

mak

hello world
15 април 2009
126
62
View: https://youtu.be/tNXdE7vuRZY?t=909

Зошто жената (новинарката), не се информирала добро и лаже и ја заведува јавноста дека во Македонија можело да се примат пари преку Пејпал?

Наместо некој да земе да направи емисија и да каже ЗОШТО во Македонија сеуште е на црната листа за примање пари преку Пејпал, они емисијата ја започнуват во затемнета просторија, небаре треба заработката на интернет да ја асоцираме сеуште со нарко дилер и криминал. Жално колку сеуште сме назад.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.534
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Хаха уште фалеше да има и такви измутирани гласови за да се прикрие кој зборува. Катастрофа.

roko

read-only
15 јануари 2009
8
0
Епа дечки прочитав низ форумот но конкретно не најдов...
Имам сливрнечки акаунт, со адреса МК само држава Словенија. Ограничен ми беше за примање 2000€. Денес достигнав 1800 и ми стигна емаил за да ги верифицирам податоците. Покрај име презиме, роденден, телефон... бараат и да им пратам копија од личен документ.
Прашањето ми е до тие кои имале вакво искуство, јас секако ќе треба да им пратам копија на мк пасош, но дали кога сега ќе ги внесам податоците да ставам пак Словенија или да го поправам во Македонија?! Ко демек сум згрешил кога сум се регистрирал.
Поздрав,

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Епа дечки прочитав низ форумот но конкретно не најдов...
Имам сливрнечки акаунт, со адреса МК само држава Словенија. Ограничен ми беше за примање 2000€. Денес достигнав 1800 и ми стигна емаил за да ги верифицирам податоците. Покрај име презиме, роденден, телефон... бараат и да им пратам копија од личен документ.
Прашањето ми е до тие кои имале вакво искуство, јас секако ќе треба да им пратам копија на мк пасош, но дали кога сега ќе ги внесам податоците да ставам пак Словенија или да го поправам во Македонија?! Ко демек сум згрешил кога сум се регистрирал.
Поздрав,
Демек они нафта пијат. Неможе така.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
И што совет му даде на човекот?

Или не си за делење знаење тука, за бизнис си?
Советот се подразбира, да не се мачи да ја менува државата и да си знае за друг пат дека словенечкиот акаунт е многу ризичен, у секој момент може да му го лимитираат.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.534
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Не менувај ништо, пушти ги документите ако упали упали ако не здравје, нов акаунт.

Chiller

user
8 март 2012
1.556
1.164
Скопје Аеродром
Не пуштај документи ич, јас им пуштив и ме блокираа, па повторно отворив нов. Остави го овој акаунт во мирување 1 година и има можност да се ресетира.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
ме интересира ко ќе отворите по 5 нови акаунти за секој нов треба уникатна картичка од банка? Како ги ваѓате нив?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.534
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Треба. Исто како што си ја извадил првата, одиш во друга банка и си бараш дебитна картичка. Толку. :)

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Од пејпал намерно го дозволуваат правењето ваков тип словенечки акаунти само за да ги лимитираат и работат со заробените пари колку што можат подолго.

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid
Од пејпал намерно го дозволуваат правењето ваков тип словенечки акаунти само за да ги лимитираат и работат со заробените пари колку што можат подолго.

Држи место муабетов.

Sent from my iPhone using Tapatalk

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Дали при повлекување на пари од Paypal (преку словенечка сметка) на македонка трансакциона треба после да се пријавуваат во даночната пријава или нема потреба ?

Исто така, дали може да се отворат два paypal акаути со различни сметки од различни држави, пример македонска и бугарска ?

Последна промена:

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Дали при повлекување на пари од Paypal (преку словенечка сметка) на македонка трансакциона треба после да се пријавуваат во даночната пријава или нема потреба ?

Исто така, дали може да се отворат два paypal акаути со различни сметки од различни држави, пример македонска и бугарска ?
Пари легнати на трансакциска од македонска банка мора да се пријават.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно