Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

PayPal - Ултимативна тема за совети, упатства и општа дискусија

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Јас од постарата генерација сум и не ми се лутите за прашањево. Дали може да користам македонски PayPal account на физичко лице за да ги добивам парите на account, со продажба на глупости(ако некој купи) од одредена интернет продавница или за завршена работа на друг сајт, а потоа да ги користам за купување на други работи од Амазон, ибеу и сл.? Не ми е важно да ги префрлам на картичка/банка или вадам кеш.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Јас од постарата генерација сум и не ми се лутите за прашањево. Дали може да користам македонски PayPal account на физичко лице за да ги добивам парите на account, со продажба на глупости(ако некој купи) од одредена интернет продавница или за завршена работа на друг сајт, а потоа да ги користам за купување на други работи од Амазон, ибеу и сл.? Не ми е важно да ги префрлам на картичка/банка или вадам кеш.
Не може

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Некој друг начин, а да не мора да регистрирам фирма?
Нема врска со фирма, едноставно, примање пари за Македонија на Пејпал не е дозволено како опција.

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Нема врска со фирма, едноставно, примање пари за Македонија на Пејпал не е дозволено како опција.
Благодарам, мислев на друг payment processor да користам, а да не мора да регистрирам фирма. Да добијам средства од продажба/услуги и да постои како икона за да можат да купуваат.

Viko

hello world
28 јуни 2022
309
287
Здраво. Можда глупо прашање али со оглед на тоа дека сум 15 години.. Вака имам Пејпал со картичката од мајка ми и досега само 2 пати сум го користел (на Epic Games незнам поради која причина не ја прифаќаше картичката на мајка ми, а со Пејпал работеше.) Мојте ми отворија трансакциска во Стопанска и за некој ден треба да ми стаса Мастер дебитна. Сега ме интересира дали Пејпал служи за нешто друго во Македонија освен за да платам на веб-сајт на кој не сакам да давам информации за картичката. Ви благодарам однапред.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Здраво. Можда глупо прашање али со оглед на тоа дека сум 15 години.. Вака имам Пејпал со картичката од мајка ми и досега само 2 пати сум го користел (на Epic Games незнам поради која причина не ја прифаќаше картичката на мајка ми, а со Пејпал работеше.) Мојте ми отворија трансакциска во Стопанска и за некој ден треба да ми стаса Мастер дебитна. Сега ме интересира дали Пејпал служи за нешто друго во Македонија освен за да платам на веб-сајт на кој не сакам да давам информации за картичката. Ви благодарам однапред.

На кратко одговорено, да. Пејпел во моментов кај нас ти е опција само за да платиш/купиш нешто и да имаш некоја (можеби) додатна сигурност при трансакциите.

15 септември 2012
1.161
1.300
Да.
Секоја чест на вака млад човек кој има одлично познавање на македонскиот литературен јазик и неговиот правопис.
Не само познавање, туку и го применува знаењето.
Ем башка и мислата е коректно изразена во поракава.
Браво и со среќа во комуникациите.

Viko

hello world
28 јуни 2022
309
287
Да.
Секоја чест на вака млад човек кој има одлично познавање на македонскиот литературен јазик и неговиот правопис.
Не само познавање, туку и го применува знаењето.
Ем башка и мислата е коректно изразена во поракава.
Браво и со среќа во комуникациите.
Ви благодарам на одговорите и убавите зборови. (Навистина ми го разубави денот <3 )

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Да не заборавам да ги испцујам за конверзијата во евра кога плаќаш во долари… 4 и кусур проценти!!! Особено од мобилен уред или таблет, што не знам дали може да се одбие некако. И стопати го менувам и пак и пак…

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Да не заборавам да ги испцујам за конверзијата во евра кога плаќаш во долари… 4 и кусур проценти!!! Особено од мобилен уред или таблет, што не знам дали може да се одбие некако. И стопати го менувам и пак и пак…
Сите се лопови, Пејонир наплаќаше 15$ за трансфер на средства на сметка за било која сума до $10.000, сега е 3%

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Јасно, ама да ми текнеше ќе си платев директно со картица.

(Само што ја преименував картичката во Sparkasse KONVERZIJA)

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
Користи некој Xoom? На пример за 1000 долари да ми пратат овие се провизиите.
дали има уште некој провизии кај нашиве од кај што се подигаат пари?
овие 16 или 42долари ги плака испраќачот или примачот?

Атачменти

• Screenshot 2023-11-24 140602.png
    Screenshot 2023-11-24 140602.png
    32,3 KB · Прегледи: 32

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
Користи некој Xoom? На пример за 1000 долари да ми пратат овие се провизиите.
дали има уште некој провизии кај нашиве од кај што се подигаат пари?
овие 16 или 42долари ги плака испраќачот или примачот?
Испраќачот ти доплаќа.
Севкупно ќе треба да плате 1016$ за ти да можеш да добиеш 1000$ кај нас.

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
ништо од xoom неможело со пејпал биснис акаунт да праќа....

друг начин мора да барам ама да биде пејпал...

ако користам словенски преку роднина верифициран све комплет, ама да ја врзам картицата од тутунска ке има ли проблем?

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
ништо од xoom неможело со пејпал биснис акаунт да праќа....

друг начин мора да барам ама да биде пејпал...

ако користам словенски преку роднина верифициран све комплет, ама да ја врзам картицата од тутунска ке има ли проблем?
Он ќе плаќа данок во Словенија на тие пари а ти ќе му вратиш?

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
Он ќе плаќа данок во Словенија на тие пари а ти ќе му вратиш?

не ми е тоа прашањето ама нејсе,
нема да легнува кај него на сметка ништо, поентата е кај мене на сметка тука па ја ке платам тука данок не е проблем...

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Прашај го дали се согласува, ЕУ се строги за даноците. А ти отвори си девизна сметка и директно кај тебе ќе легнат…

delco44

hello world
18 ноември 2023
99
31
Имам прашање во врска со трансфер на пари. Треба да му пратам пари на пријател во САД. Која е најповолна опција? Се мислев PayPal, ама гледам во старт конверзија од ЕУР во УСД каде губам околу 5 УСД на секои 100 ЕУР што ќе ги пратам. Дали има опција да отворам PayPal во УСД валута за да не се прави конверзија? Не знам и дали има дополнителна наплата за праќање на парите.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
Имам прашање во врска со трансфер на пари. Треба да му пратам пари на пријател во САД. Која е најповолна опција? Се мислев PayPal, ама гледам во старт конверзија од ЕУР во УСД каде губам околу 5 УСД на секои 100 ЕУР што ќе ги пратам. Дали има опција да отворам PayPal во УСД валута за да не се прави конверзија? Не знам и дали има дополнителна наплата за праќање на парите.
за колкава сума станува збор?
можам да ти помогнам да му пратам од мојот директно USD кај него...
пиши ми ПП.

metahuman

hello world
23 септември 2019
110
81
Na Skrill dali ima moznost za primanje pari? Si napraviv akaunt ama samo 3 opcii mi pokazuva: "Pay online", "Buy & Sell Crypto" i "Send Money". Dali toa znachi deka ne moze da se primaat pari?
Има. Барем кај мене има, ама акаунтот ми е одамна направен. Сега за новиве корисници не знам како е.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Има. Барем кај мене има, ама акаунтот ми е одамна направен. Сега за новиве корисници не знам како е.
Skrill е тоа порано шо се викаше Moneybookers?

Имав едно време moneybookers акаунт, ама изгледа сум ги заборајл јузернејмо и пасвордо.
Се разбира, празен ќе да беше, па не му се притресвам.
Ама ако има опција за примање пари, мош треба да се помачам да видам кои ми беа јузер и пас...

Испратено од телефоно

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.540
3.141
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Na Skrill dali ima moznost za primanje pari? Si napraviv akaunt ama samo 3 opcii mi pokazuva: "Pay online", "Buy & Sell Crypto" i "Send Money". Dali toa znachi deka ne moze da se primaat pari?
Сега се уклучив после 100 години. Не гледам Pay online? Барем на веб. И какво би било тоа копче - прими пари? Некој нека ти прати па види :)
"When you request or wish to receive a payment from another Skrill customer, simply let the sender know the email address or phone number you've registered. They won't need any other personal or financial details from you, so rest assured that your account details are completely safe."
Високи станаа провизиите едно време и затоа го баталив.

metahuman

hello world
23 септември 2019
110
81
Skrill е тоа порано шо се викаше Moneybookers?

Имав едно време moneybookers акаунт, ама изгледа сум ги заборајл јузернејмо и пасвордо.
Се разбира, празен ќе да беше, па не му се притресвам.
Ама ако има опција за примање пари, мош треба да се помачам да видам кои ми беа јузер и пас...

Испратено од телефоно
Да, се ребрендираа во Skrill.

Има опција за примање пари, преку е-маил (од Skrill акаунтот со кој си регистриран). Стигнуваат инстантно парите.

Добар е, брка работа некогаш.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно