Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Околу даноците и државата

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.252
2.687
македончето не може по коњот па да удри по самарот. Место да излезат да блокираат све живо да има правда они напаѓаат луѓе по интернет.

18 септември 2020
932
874
Македонија
"Ја" не постои како лична заменка во макдонскиот јазик , прва грешка во репликата , така што не си меродавен да држиш граматички лекции и се фаќаш за небитна работа.

Од даноците што ги плаќав , не можев 6 месеци магнетна резонанца да закажам и морав да одам приватно. Плаќав данок за косовари да се лечат.

2006-та на струјата стана сопственик АГ Австрија , искубаната коза направи бонбона бизнис, 3/4 вработени отпуштени , 0 денари вложени во мрежата и одржување, над 33% зголемена цена , цел данок изнесен надвор од државата , а во меѓувреме браќава се утепаа од крадење струја и копање крипто по џамии, а ти плаќај им данок , ако не преку мобилари , преку други институции.

10 години документи за легализација и сопственост неможев да средам затоа што една овца од општина Аеродром беше по 6 месеци на боледување за скршена рака , а друга од Карпош по година дена за скршена нога.

Околу школството , уште пред 20 години , ме уценуваа професори за скрипти по ненормални цени и никаде ги немаше за потпис во индекс. Среќа постојат приватни школи.

Ниеден систем не фунционира и глупост е да плаќаш нешто што воопшто не функционира.

Среќа веќе не живеам во Северна вукојебина Македонија , каде што читам сега како награда се малтретира народ да менува документи со промена на име во колони на -5 степени со часови, како овци пред кланица.

Во државава во која што живеам моментално плаќам даноци затоа што сите системи функционираат како што треба.

Да живеев сеуште во Македонија , каде што од северна страна на Скопје , Тетово , Гостивар , никој ништо не плаќа , ниту данок , ниту струја , не пријател , не би имал намера јас да го оправам буџетот и системот, не сум супер херој, туку како сите така и јас.

Доаѓам еднаш годишно да видам поширока фамилија и секогаш е полоша ситуација од претходно. Ми се гади од целата држава и систем и јас ниту одблизу не сум ја заебал државата колку што таа ме заебала мене и ме натерала да се отселам.

Зграда се гради од темел , а не од кров. Твоето плаќање даноци нема ништо да придонесе за правилно функционирање на ниту една структура.
Што е подобрено и што си сменил лично ти со твоето плаќање даноци цел живот? Јавен превоз ти е подобрен? Сообраќај ? Инфраструктура со пренатрупани згради без паркинг простор? Здравство? Школство? Цена на струја? Цена на гориво? Цена на секојдневни намирници? Ништо.
Не е проблем што од немаштија и мизерен животен стандард луѓето се снаоѓаат како знаат и умеат , вклучително купувањето експонати на старо од мобилари или од ИТ форум , туку што на очигледни криминалци им е дозволено да вртат бизнис.
Јас ти честитам на храброста да си заминеш од држава каде што системот не му е среден и нема ни да го средат. Ми се гади веќе од оваа држава која не можам да ја наречам веќе држава и јас реално си размислувал да си заминам во друга држава, не заради пари се вадат парите и се трошат, туку заради системот. Еве на пример, на факултетов каде што се запишав Маркетинг да ви кажам право студенти имаат околу 100 души во една генерација, а постарите генерации се помалку и се намалува бројката и таму завршуваат тие што најмногу учат и оние кои што се влезени со пријатели, стипендирани и препишуваат на секој испит, ама сега се е сменето во овие 2 академски години, заради тоа што ќе влезат во загуба факултетот или ќе продолжат вештачки да тераат некако.
Во Р.С.М. нема да се смени системот на подобро и да се смени партијата на власт пак таа од ДУИ ќе има удел, а народот ќе се мачи за леб да заработи. Те поздравувам и секое добро.

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
"Ја" не постои како лична заменка во макдонскиот јазик , прва грешка во репликата , така што не си меродавен да држиш граматички лекции и се фаќаш за небитна работа.

Од даноците што ги плаќав , не можев 6 месеци магнетна резонанца да закажам и морав да одам приватно. Плаќав данок за косовари да се лечат.

2006-та на струјата стана сопственик АГ Австрија , искубаната коза направи бонбона бизнис, 3/4 вработени отпуштени , 0 денари вложени во мрежата и одржување, над 33% зголемена цена , цел данок изнесен надвор од државата , а во меѓувреме браќава се утепаа од крадење струја и копање крипто по џамии, а ти плаќај им данок , ако не преку мобилари , преку други институции.

10 години документи за легализација и сопственост неможев да средам затоа што една овца од општина Аеродром беше по 6 месеци на боледување за скршена рака , а друга од Карпош по година дена за скршена нога.

Околу школството , уште пред 20 години , ме уценуваа професори за скрипти по ненормални цени и никаде ги немаше за потпис во индекс. Среќа постојат приватни школи.

Ниеден систем не фунционира и глупост е да плаќаш нешто што воопшто не функционира.

Среќа веќе не живеам во Северна вукојебина Македонија , каде што читам сега како награда се малтретира народ да менува документи со промена на име во колони на -5 степени со часови, како овци пред кланица.

Во државава во која што живеам моментално плаќам даноци затоа што сите системи функционираат како што треба.

Да живеев сеуште во Македонија , каде што од северна страна на Скопје , Тетово , Гостивар , никој ништо не плаќа , ниту данок , ниту струја , не пријател , не би имал намера јас да го оправам буџетот и системот, не сум супер херој, туку како сите така и јас.

Доаѓам еднаш годишно да видам поширока фамилија и секогаш е полоша ситуација од претходно. Ми се гади од целата држава и систем и јас ниту одблизу не сум ја заебал државата колку што таа ме заебала мене и ме натерала да се отселам.

Зграда се гради од темел , а не од кров. Твоето плаќање даноци нема ништо да придонесе за правилно функционирање на ниту една структура.
Што е подобрено и што си сменил лично ти со твоето плаќање даноци цел живот? Јавен превоз ти е подобрен? Сообраќај ? Инфраструктура со пренатрупани згради без паркинг простор? Здравство? Школство? Цена на струја? Цена на гориво? Цена на секојдневни намирници? Ништо.
Не е проблем што од немаштија и мизерен животен стандард луѓето се снаоѓаат како знаат и умеат , вклучително купувањето експонати на старо од мобилари или од ИТ форум , туку што на очигледни криминалци им е дозволено да вртат бизнис.
Е ова е вистинито, трагично и жално. И во цела оваа философија за иселени и останати и плаќачи и неплаќачи на данок, фактот дека општеството е скапано (моментално) комплетно, не се оправа ни со добра волја, ни со плаќање на данок, туку со други механизми на кои историјата не научила. Искллучиво.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.566
19.254
10 години документи за легализација и сопственост неможев да средам
А по чему бе друже требало јас да плаќам комуналии, даноци и што се не за твојата дивоградба? За сега да поминеш со "евро од квадрат", така? За кој красен го терале татко ми да прави скривница и да врви по цела голгота со комисии, комуналии и технички приеми? За ти сега да ни ги отвораш очите како треба? За тоа ли?
Во државата во која што живееш домородците, избеглиците од Африка и Украина земаат социјална помош без да мрднат, да простиш, со к*рот. Минимум 70% од платата на некој што се искршува од работа. Сите имаме интернет, фала на прашање. И роднини имаме!
и јас ниту одблизу не сум ја заебал државата колку што таа ме заебала мене
Види ја првата цитирана порака за да ти биде јасно како е се почнато.

Ваква била, онаква била. Дупка, Вукојебина, "на крајот од светот" итн.
Да ама ова е НАША "Вукојебина".

Прво требало правда па потоа ќе плаќал. Како да не бе!

Скоти

user
15 октомври 2013
1.278
2.353

Да се разбереме, не го плаќаш данокот таму затоа што сакаш,него знаеш дека ако не го платиш ќе заглавиш ќорка.
Германецот не фрла ѓубре во Германија зошо знае дека е лошо за околината, македонецот не фрла ѓубре во Германија зошо ќе го казнт. Има разлика.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.503
2.952
Да се разбереме, не го плаќаш данокот таму затоа што сакаш,него знаеш дека ако не го платиш ќе заглавиш ќорка.
Германецот не фрла ѓубре во Германија зошо знае дека е лошо за околината, македонецот не фрла ѓубре во Германија зошо ќе го казнт. Има разлика.
Мислам дека премногу ги преценвате то ѓерманците (и општо, тие во "западо")...
И тие се луѓе, шупелкари ко и сите други.
Не фрлаат ѓубре (барем не таму кај што можат да бидат видени), од истата причина ко и другите: дека ќе ги репнат по џепо.
И дека нема да можат со врски и протекции да избегаат од казната (не ко овдека).

Скоти

user
15 октомври 2013
1.278
2.353
Мислам дека премногу ги преценвате то ѓерманците (и општо, тие во "западо")...
И тие се луѓе, шупелкари ко и сите други.
Не фрлаат ѓубре (барем не таму кај што можат да бидат видени), од истата причина ко и другите: дека ќе ги репнат по џепо.
И дека нема да можат со врски и протекции да избегаат од казната (не ко овдека).
Погрешна проценка имаш.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Во Македонија, се додека мањина е*е се остало, нема да не биде. А и нашиот склоп е познат од многу одамна, На еден комита, Еден шпион. Сами сме криви, и алал да ни е.

Potop

hello world
26 декември 2013
376
492
А по чему бе друже требало јас да плаќам комуналии, даноци и што се не за твојата дивоградба? За сега да поминеш со "евро од квадрат", така? За кој красен го терале татко ми да прави скривница и да врви по цела голгота со комисии, комуналии и технички приеми? За ти сега да ни ги отвораш очите како треба? За тоа ли?

Во државата во која што живееш домородците, избеглиците од Африка и Украина земаат социјална помош без да мрднат, да простиш, со к*рот. Минимум 70% од платата на некој што се искршува од работа. Сите имаме интернет, фала на прашање. И роднини имаме!

А бе друже не се знае кој со кого к.р си игра. (Со извинивање на израз)
Озбилен си со муабетов и ставов. Плаќал и мојот, и комуналии и такси и даноци , некои и по двапати ради грешка на државата. Сега плаќам за 70 луѓе здравствено, социјално, пензиско и остали пичке матерне, за да моето дете не можам да го однесам на лекар пошто нема термин.
А пошто е со аутизам за него у оваа вукојебина не му следува соодветна терапија затоа што аутизмот немал кај нас таква квалификација за да му следува било каква имоноглобулинска терапија (оваа за што ги апсеа заедно со хемотерапијата ако воопшто сте у тек). Нема асистент за школо пошто немало доволно асистенти. Со неподносливи забоболки не го оперираат зошто на сестрата ( што го зима јака на некој од власта) такани прднало па се опрчувам 1000 евра у систина за заби вадење, за заби уште еднаш, а што останува за нешто друго. А да не продолжувам понатака ниту време имам, ниту живци
А вие сте запнале даноци, поединци, држава, систем, мобилари... не сте го осетиле саглам системов (освен чекање по шалтери и чекање пасоши и останати слични срања) за да зборите за истиот. Немојте демагогии тука не поминуваат освен кај полуписмени. Никад од ова гомно држава нема да биде, секоја чест за дечкото што фатил деф од овде.
П.С. А по чему ја плаќам се за себе (даноци, такси, данок добивка, комуналии...), за 100 луѓе у просек секој месец, ддв, кога едно ебано здравство немам а?
П.П.С "Наша"? Ај преиспитај се уште еднаш.

Sent from my SM-S908N using Tapatalk

XV22E

read-only
21 август 2017
24
71
А бе друже не се знае кој со кого к.р си игра. (Со извинивање на израз)
Озбилен си со муабетов и ставов. Плаќал и мојот, и комуналии и такси и даноци , некои и по двапати ради грешка на државата. Сега плаќам за 70 луѓе здравствено, социјално, пензиско и остали пичке матерне, за да моето дете не можам да го однесам на лекар пошто нема термин.
А пошто е со аутизам за него у оваа вукојебина не му следува соодветна терапија затоа што аутизмот немал кај нас таква квалификација за да му следува било каква имоноглобулинска терапија (оваа за што ги апсеа заедно со хемотерапијата ако воопшто сте у тек). Нема асистент за школо пошто немало доволно асистенти. Со неподносливи забоболки не го оперираат зошто на сестрата ( што го зима јака на некој од власта) такани прднало па се опрчувам 1000 евра у систина за заби вадење, за заби уште еднаш, а што останува за нешто друго. А да не продолжувам понатака ниту време имам, ниту живци
А вие сте запнале даноци, поединци, држава, систем, мобилари... не сте го осетиле саглам системов (освен чекање по шалтери и чекање пасоши и останати слични срања) за да зборите за истиот. Немојте демагогии тука не поминуваат освен кај полуписмени. Никад од ова гомно држава нема да биде, секоја чест за дечкото што фатил деф од овде.
П.С. А по чему ја плаќам се за себе (даноци, такси, данок добивка, комуналии...), за 100 луѓе у просек секој месец, ддв, кога едно ебано здравство немам а?
П.П.С "Наша"? Ај преиспитај се уште еднаш.

Баш истово мислев да го напишам ама немам намера повеќе да се замарам со дежурни сезнајковци и експерти од секоја животна област, ме потсетуваат на оние 5-6 старци што се јавуваа нон стоп во секоја контактна емисија да млатат празни демагогии . Со над 10 илјади пораки дремење 24/7 на форум и скокање во секоја тема најверојатно немале време да го осетат асално системот.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.566
19.254
Јас зборував за двојни аршини, стандарди, рационализација на своето однесување кон државата итн.

Сакав барем малку да доловам дека е до нас не е до "нив"
Пошто не знаеме ниту да одбереме ниту глас да кренеме. Се некој странски фактор е крив, за се чекаме да се појави "Сила која се изненада појави и решава проблеме"

Potop

hello world
26 декември 2013
376
492
Јас зборував за двојни аршини, стандарди, рационализација на своето однесување кон државата итн.

Сакав барем малку да доловам дека е до нас не е до "нив"
Пошто не знаеме ниту да одбереме ниту глас да кренеме. Се некој странски фактор е крив, за се чекаме да се појави "Сила која се изненада појави и решава проблеме"

Не знам за кои двојни аршини мислиш.
Да направиме анкета на форумов а може и на ниво на држава да видиме колку имаме чувство на националност па да видиме колку ќе испаднат. Двострана улица е тоа.
Пак ќе кажам, не сте осетиле колку е гнила државава и системот затоа така размислувате, постојат сеуште илузии дека ние одлучуваме за државава затоа настанува збунка кај луѓево.
Она што го нарекуваат Влада (Извршен орган) е на Кале и што побрзо го сфатиме тоа тоа полесно (не подобро) ќе ни биде.
А за кревање глас имаш 17. 18, 20 години робија.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.746
3.894
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Малце забегаа муабетиве во темава :)))) Се претвори темава во Кајгана :p

Tommy P

hello world
4 април 2011
99
96

Плаќаш и тука туѓа социјална помош за луѓе кои не сакаат да мрдат со газот. Всушност, плаќаш и за луѓе кои не се имаат појавено на работа, затоа што се во Швајцарија на привремена работа, а земаат плата со години.

Разликата е тоа што тој за платениот данок во државата во која се има иселено, добива регулиран и чист транспорт за било каде во државата, сакаш трамвај, автобус, воз, метро, средени улици, платено трудничко отсуство и за двата родитела, заштитени работнички права, редовна плата, средени паркови, детски катчиња, топ здравство со нормални термини, владеење на правото, вадење на документи онлајн. И мал милион други бенефити, кои кај нас се мисловна именка. Нешто што се смета за потребно за најнормален и најпристоен човечки живот.

Скопје се гуши во канцер секоја зима, ама нашите лидери, место да намалат акциза на нови возила кои помалку загадуваат, имаат најскапа акциза за возила во регионот, па на акцизата плаќаш уште и ДДВ. Така да, на половно возило од 40,000 евра, имаш уште 15-17к давачки кон нашата држава. Шведска, наместо да ги сече своите шуми, затоа што огромен дел е покриена со шуми, увезува ѓубре, сортира и го користи да се грее. Разликата е што во Стокхолм моментално се дише со чисти плуќа, а во Скопје моментално се вдишува канцер. Патем, тука живеaм, во МК, пред пак некој да го пише триумфално "Знаев" како кој знае каков контра аргумент.

Нашиот систем може да е добар, само ако никогаш не си излегол подалеку од Македонија, и не си посетил организирани општества и држави. Не зборам за тебе конкретно, туку општо, за секој кој тврди дека во Македонија е подобро од Шведска, Холандија, Норвешка.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
It’s official - нема ЕУ надеж за долунаведените земји, ама работниците се добредојдени. Вака или така сите ќе фатите џаде. А тука ќе продолжат да владеат планинците.

Pravilo za zapadni Balkan

Još jedna regulativa odnosi se na građane zemalja zapadnog Balkana. Takozvano pravilo za zapadni Balkan za zapošljavanje radnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, uvedeno još 2016., sada važi na neodređeno vrijeme. Godišnji kontingent će od lipnja 2024. biti povećan na 50.000 radnika.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.278
2.353
Малце забегаа муабетиве во темава :)))) Се претвори темава во Кајгана :p
Одамна е форумов претворен во кајгана. Неможе 2 макeдонски форуми со македонци да не личат еден на друг.
Многу луѓе овде се ставаат изнад ситуација. Зошо чекал 6 месеци за магнетна, зошо не можел 3 месеци да добие упат и што ти јас знам. Затоа се вика колективно здравство, зошо ти да бидеш пред сите?
Концептот на социјално здравство не сте го разбрале ако мислите дека ти имаш приоритет пред некого.
За сечење на шумата, владата ли ја сече или познаваш барем 2-3 свои луѓе кои ја сечат ама не ги пријавуваш пошто ти се роднини/пријатели/познаници?
Неможел дивоградба да легализира? Во шведска легализираат дивоградби или ги рушат?
Или тој што плаќа најмногу/редовно данок има приоретет пред другите?
Прво измири си ги долговите кон државата па после барај кај ти идат парите? Или обратно одат работите? Прво државата да ти обебеди све па ти ќе плаќаш даноци? Lol
Епа немаш доктори и асистенти за твоето дете зошто не е само твоето дете во државата. Од кај ќе се платат/спонзорираат/школуваат тие доктори и асистенти?
Многу работи не функционираат овде, ама дали тоа мислите дека не функционираат ради некој друг или самите нас? Во онај момент кога ќе научиме дека работата е до нас а не до некој друг, тогаш можда и ќе не биде, до тогаш ќе се лупетаат глупости и ќе се бара кривица по форуми зошто и како.
Основни непознавања се овие.
Со ова плаќање на даноци и придонеси кон државата арно и ова ко го имаме.

Последна промена:

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Ќе чека 6 месеци за магнетна, затоа што не работат апаратите, затоа што има само 3/4, затоа што нема персонал да се смени.
Дека ние сме криви, тоа да, во право си.
Кажи дали може да се оправиме, дали ќе не биде во иднина...

Скоти

user
15 октомври 2013
1.278
2.353
Ќе чека 6 месеци за магнетна, затоа што не работат апаратите, затоа што има само 3/4, затоа што нема персонал да се смени.
Дека ние сме криви, тоа да, во право си.
Кажи дали може да се оправиме, дали ќе не биде во иднина...
Само од нас зависи.
Многу луѓе овде ко шо глеаме и не си ја чуствуваат државата за своја, одсекогаш било така. Сметаат дека државата треба на нив да им даде нешто а не обратно, епа не бива така.

Tommy P

hello world
4 април 2011
99
96

Најголемиот трик што им успеа на политичкиве партии за изминативе 25 години е да го убедат дел од народот дека ова е нормално. Затоа и мислат дека овде е мед и млеко.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.788
10.106
Само од нас зависи.
Многу луѓе овде ко шо глеаме и не си ја чуствуваат државата за своја, одсекогаш било така. Сметаат дека државата треба на нив да им даде нешто а не обратно, епа не бива така.
Tuka ke ja resime drzavata na ovaa tema

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Постојат само 2 излеза за проблемите во Македонија : Скопски и Охридски аеродром.

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Дали ако врз основ на договор од фирма регистрирана во Еу каде јас би бил пријавен со договор и имам прилив на сметка payoneer во случајот имам обврска да ги пријавам тука во ујп.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.179
Дали ако врз основ на договор од фирма регистрирана во Еу каде јас би бил пријавен со договор и имам прилив на сметка payoneer во случајот имам обврска да ги пријавам тука во ујп.

Онака лаички. Данок на приходи е задолжителен. Го плаќаш во земјата каде си резидент под услов да си повеќе од половина година во државата (имаше точен број на денови во годината па треба да се провери).

Ослободен од данок кај нас може да бидеш само ако не си во земјата подолго од законскиот рок. И при тоа данокот на твојот приход да е платен во друга држава со која нашата има билатерална спогодба за избегнување на двојно оданочување. Па така ти носиш доказ дека данокот е платен во таа друга земја. Па тогаш кај нас си ослободен. И обратно.

Пајонир до сега никој не пријавуваше зашто нашите институции не можеа да следат. Сега што се случува и дали на тоа поле има измени не знам.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно