kirev
senior
- 31 мај 2010
- 9.059
- 7.733
Повеќе е трагично од смешно, ама ајЗнаев)))))
Повеќе е трагично од смешно, ама ајЗнаев)))))
Јас ти честитам на храброста да си заминеш од држава каде што системот не му е среден и нема ни да го средат. Ми се гади веќе од оваа држава која не можам да ја наречам веќе држава и јас реално си размислувал да си заминам во друга држава, не заради пари се вадат парите и се трошат, туку заради системот. Еве на пример, на факултетов каде што се запишав Маркетинг да ви кажам право студенти имаат околу 100 души во една генерација, а постарите генерации се помалку и се намалува бројката и таму завршуваат тие што најмногу учат и оние кои што се влезени со пријатели, стипендирани и препишуваат на секој испит, ама сега се е сменето во овие 2 академски години, заради тоа што ќе влезат во загуба факултетот или ќе продолжат вештачки да тераат некако."Ја" не постои како лична заменка во макдонскиот јазик , прва грешка во репликата , така што не си меродавен да држиш граматички лекции и се фаќаш за небитна работа.
Од даноците што ги плаќав , не можев 6 месеци магнетна резонанца да закажам и морав да одам приватно. Плаќав данок за косовари да се лечат.
2006-та на струјата стана сопственик АГ Австрија , искубаната коза направи бонбона бизнис, 3/4 вработени отпуштени , 0 денари вложени во мрежата и одржување, над 33% зголемена цена , цел данок изнесен надвор од државата , а во меѓувреме браќава се утепаа од крадење струја и копање крипто по џамии, а ти плаќај им данок , ако не преку мобилари , преку други институции.
10 години документи за легализација и сопственост неможев да средам затоа што една овца од општина Аеродром беше по 6 месеци на боледување за скршена рака , а друга од Карпош по година дена за скршена нога.
Околу школството , уште пред 20 години , ме уценуваа професори за скрипти по ненормални цени и никаде ги немаше за потпис во индекс. Среќа постојат приватни школи.
Ниеден систем не фунционира и глупост е да плаќаш нешто што воопшто не функционира.
Среќа веќе не живеам во Северна вукојебина Македонија , каде што читам сега како награда се малтретира народ да менува документи со промена на име во колони на -5 степени со часови, како овци пред кланица.
Во државава во која што живеам моментално плаќам даноци затоа што сите системи функционираат како што треба.
Да живеев сеуште во Македонија , каде што од северна страна на Скопје , Тетово , Гостивар , никој ништо не плаќа , ниту данок , ниту струја , не пријател , не би имал намера јас да го оправам буџетот и системот, не сум супер херој, туку како сите така и јас.
Доаѓам еднаш годишно да видам поширока фамилија и секогаш е полоша ситуација од претходно. Ми се гади од целата држава и систем и јас ниту одблизу не сум ја заебал државата колку што таа ме заебала мене и ме натерала да се отселам.
Зграда се гради од темел , а не од кров. Твоето плаќање даноци нема ништо да придонесе за правилно функционирање на ниту една структура.
Што е подобрено и што си сменил лично ти со твоето плаќање даноци цел живот? Јавен превоз ти е подобрен? Сообраќај ? Инфраструктура со пренатрупани згради без паркинг простор? Здравство? Школство? Цена на струја? Цена на гориво? Цена на секојдневни намирници? Ништо.
Не е проблем што од немаштија и мизерен животен стандард луѓето се снаоѓаат како знаат и умеат , вклучително купувањето експонати на старо од мобилари или од ИТ форум , туку што на очигледни криминалци им е дозволено да вртат бизнис.
Е ова е вистинито, трагично и жално. И во цела оваа философија за иселени и останати и плаќачи и неплаќачи на данок, фактот дека општеството е скапано (моментално) комплетно, не се оправа ни со добра волја, ни со плаќање на данок, туку со други механизми на кои историјата не научила. Искллучиво."Ја" не постои како лична заменка во макдонскиот јазик , прва грешка во репликата , така што не си меродавен да држиш граматички лекции и се фаќаш за небитна работа.
Од даноците што ги плаќав , не можев 6 месеци магнетна резонанца да закажам и морав да одам приватно. Плаќав данок за косовари да се лечат.
2006-та на струјата стана сопственик АГ Австрија , искубаната коза направи бонбона бизнис, 3/4 вработени отпуштени , 0 денари вложени во мрежата и одржување, над 33% зголемена цена , цел данок изнесен надвор од државата , а во меѓувреме браќава се утепаа од крадење струја и копање крипто по џамии, а ти плаќај им данок , ако не преку мобилари , преку други институции.
10 години документи за легализација и сопственост неможев да средам затоа што една овца од општина Аеродром беше по 6 месеци на боледување за скршена рака , а друга од Карпош по година дена за скршена нога.
Околу школството , уште пред 20 години , ме уценуваа професори за скрипти по ненормални цени и никаде ги немаше за потпис во индекс. Среќа постојат приватни школи.
Ниеден систем не фунционира и глупост е да плаќаш нешто што воопшто не функционира.
Среќа веќе не живеам во Северна вукојебина Македонија , каде што читам сега како награда се малтретира народ да менува документи со промена на име во колони на -5 степени со часови, како овци пред кланица.
Во државава во која што живеам моментално плаќам даноци затоа што сите системи функционираат како што треба.
Да живеев сеуште во Македонија , каде што од северна страна на Скопје , Тетово , Гостивар , никој ништо не плаќа , ниту данок , ниту струја , не пријател , не би имал намера јас да го оправам буџетот и системот, не сум супер херој, туку како сите така и јас.
Доаѓам еднаш годишно да видам поширока фамилија и секогаш е полоша ситуација од претходно. Ми се гади од целата држава и систем и јас ниту одблизу не сум ја заебал државата колку што таа ме заебала мене и ме натерала да се отселам.
Зграда се гради од темел , а не од кров. Твоето плаќање даноци нема ништо да придонесе за правилно функционирање на ниту една структура.
Што е подобрено и што си сменил лично ти со твоето плаќање даноци цел живот? Јавен превоз ти е подобрен? Сообраќај ? Инфраструктура со пренатрупани згради без паркинг простор? Здравство? Школство? Цена на струја? Цена на гориво? Цена на секојдневни намирници? Ништо.
Не е проблем што од немаштија и мизерен животен стандард луѓето се снаоѓаат како знаат и умеат , вклучително купувањето експонати на старо од мобилари или од ИТ форум , туку што на очигледни криминалци им е дозволено да вртат бизнис.
А по чему бе друже требало јас да плаќам комуналии, даноци и што се не за твојата дивоградба? За сега да поминеш со "евро од квадрат", така? За кој красен го терале татко ми да прави скривница и да врви по цела голгота со комисии, комуналии и технички приеми? За ти сега да ни ги отвораш очите како треба? За тоа ли?10 години документи за легализација и сопственост неможев да средам
Во државата во која што живееш домородците, избеглиците од Африка и Украина земаат социјална помош без да мрднат, да простиш, со к*рот. Минимум 70% од платата на некој што се искршува од работа. Сите имаме интернет, фала на прашање. И роднини имаме!Во државава во која што живеам моментално плаќам даноци затоа што сите системи функционираат како што треба.
Види ја првата цитирана порака за да ти биде јасно како е се почнато.и јас ниту одблизу не сум ја заебал државата колку што таа ме заебала мене
Да се разбереме, не го плаќаш данокот таму затоа што сакаш,него знаеш дека ако не го платиш ќе заглавиш ќорка."Ја" не постои како лична заменка во макдонскиот јазик , прва грешка во репликата , така што не си меродавен да држиш граматички лекции и се фаќаш за небитна работа.
Мислам дека премногу ги преценвате то ѓерманците (и општо, тие во "западо")...Да се разбереме, не го плаќаш данокот таму затоа што сакаш,него знаеш дека ако не го платиш ќе заглавиш ќорка.
Германецот не фрла ѓубре во Германија зошо знае дека е лошо за околината, македонецот не фрла ѓубре во Германија зошо ќе го казнт. Има разлика.
Погрешна проценка имаш.Мислам дека премногу ги преценвате то ѓерманците (и општо, тие во "западо")...
И тие се луѓе, шупелкари ко и сите други.
Не фрлаат ѓубре (барем не таму кај што можат да бидат видени), од истата причина ко и другите: дека ќе ги репнат по џепо.
И дека нема да можат со врски и протекции да избегаат од казната (не ко овдека).
А бе друже не се знае кој со кого к.р си игра. (Со извинивање на израз)А по чему бе друже требало јас да плаќам комуналии, даноци и што се не за твојата дивоградба? За сега да поминеш со "евро од квадрат", така? За кој красен го терале татко ми да прави скривница и да врви по цела голгота со комисии, комуналии и технички приеми? За ти сега да ни ги отвораш очите како треба? За тоа ли?
Во државата во која што живееш домородците, избеглиците од Африка и Украина земаат социјална помош без да мрднат, да простиш, со к*рот. Минимум 70% од платата на некој што се искршува од работа. Сите имаме интернет, фала на прашање. И роднини имаме!
Види ја првата цитирана порака за да ти биде јасно како е се почнато.
Ваква била, онаква била. Дупка, Вукојебина, "на крајот од светот" итн.
Да ама ова е НАША "Вукојебина".
Прво требало правда па потоа ќе плаќал. Како да не бе!
Баш истово мислев да го напишам ама немам намера повеќе да се замарам со дежурни сезнајковци и експерти од секоја животна област, ме потсетуваат на оние 5-6 старци што се јавуваа нон стоп во секоја контактна емисија да млатат празни демагогии . Со над 10 илјади пораки дремење 24/7 на форум и скокање во секоја тема најверојатно немале време да го осетат асално системот.А бе друже не се знае кој со кого к.р си игра. (Со извинивање на израз)
Озбилен си со муабетов и ставов. Плаќал и мојот, и комуналии и такси и даноци , некои и по двапати ради грешка на државата. Сега плаќам за 70 луѓе здравствено, социјално, пензиско и остали пичке матерне, за да моето дете не можам да го однесам на лекар пошто нема термин.
А пошто е со аутизам за него у оваа вукојебина не му следува соодветна терапија затоа што аутизмот немал кај нас таква квалификација за да му следува било каква имоноглобулинска терапија (оваа за што ги апсеа заедно со хемотерапијата ако воопшто сте у тек). Нема асистент за школо пошто немало доволно асистенти. Со неподносливи забоболки не го оперираат зошто на сестрата ( што го зима јака на некој од власта) такани прднало па се опрчувам 1000 евра у систина за заби вадење, за заби уште еднаш, а што останува за нешто друго. А да не продолжувам понатака ниту време имам, ниту живци
А вие сте запнале даноци, поединци, држава, систем, мобилари... не сте го осетиле саглам системов (освен чекање по шалтери и чекање пасоши и останати слични срања) за да зборите за истиот. Немојте демагогии тука не поминуваат освен кај полуписмени. Никад од ова гомно држава нема да биде, секоја чест за дечкото што фатил деф од овде.
П.С. А по чему ја плаќам се за себе (даноци, такси, данок добивка, комуналии...), за 100 луѓе у просек секој месец, ддв, кога едно ебано здравство немам а?
П.П.С "Наша"? Ај преиспитај се уште еднаш.
Sent from my SM-S908N using Tapatalk
Не знам за кои двојни аршини мислиш.Јас зборував за двојни аршини, стандарди, рационализација на своето однесување кон државата итн.
Сакав барем малку да доловам дека е до нас не е до "нив"
Пошто не знаеме ниту да одбереме ниту глас да кренеме. Се некој странски фактор е крив, за се чекаме да се појави "Сила која се изненада појави и решава проблеме"
Neočekivana Sila Koja Se Iznenada Pojavljuje i Rešava Stvar - Wikipedia
en.m.wikipedia.org
А по чему бе друже требало јас да плаќам комуналии, даноци и што се не за твојата дивоградба? За сега да поминеш со "евро од квадрат", така? За кој красен го терале татко ми да прави скривница и да врви по цела голгота со комисии, комуналии и технички приеми? За ти сега да ни ги отвораш очите како треба? За тоа ли?
Во државата во која што живееш домородците, избеглиците од Африка и Украина земаат социјална помош без да мрднат, да простиш, со к*рот. Минимум 70% од платата на некој што се искршува од работа. Сите имаме интернет, фала на прашање. И роднини имаме!
Види ја првата цитирана порака за да ти биде јасно како е се почнато.
Ваква била, онаква била. Дупка, Вукојебина, "на крајот од светот" итн.
Да ама ова е НАША "Вукојебина".
Прво требало правда па потоа ќе плаќал. Како да не бе!
Одамна е форумов претворен во кајгана. Неможе 2 макeдонски форуми со македонци да не личат еден на друг.Малце забегаа муабетиве во темава))) Се претвори темава во Кајгана
![]()
Само од нас зависи.Ќе чека 6 месеци за магнетна, затоа што не работат апаратите, затоа што има само 3/4, затоа што нема персонал да се смени.
Дека ние сме криви, тоа да, во право си.
Кажи дали може да се оправиме, дали ќе не биде во иднина...
Ќе чека 6 месеци за магнетна, затоа што не работат апаратите, затоа што има само 3/4, затоа што нема персонал да се смени.
Tuka ke ja resime drzavata na ovaa temaСамо од нас зависи.
Многу луѓе овде ко шо глеаме и не си ја чуствуваат државата за своја, одсекогаш било така. Сметаат дека државата треба на нив да им даде нешто а не обратно, епа не бива така.
Дали ако врз основ на договор од фирма регистрирана во Еу каде јас би бил пријавен со договор и имам прилив на сметка payoneer во случајот имам обврска да ги пријавам тука во ујп.
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON C2 Pro 8K QMK RGB, Full Size, Super Red switch, C2PX-M1
4.640,00 ден
UPS 1200VA / 600W POWERWALKER VI 1200 SH, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120050
9.120,00 ден
USB Flash Drive 3.2 64GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-064G-G46
760,00 ден
CONVERTOR EXTENSION/SPLITTER CABLE FOR 5V 3-pin ARGB ACCESSORIES 1-3 (30cm) KOLINK BLACK, ZUAD-1473
410,00 ден
NET ACCESS POINT CUDY AP1300E WALL, Gigabit Ethernet PoE, AP1300E WALL
2.770,00 ден
MB AM5 B850-A GAMING WIFI 7 ASUS 4xDDR5 8000Mhz (O.C), DP, HDMI, 2xPCI-Ex16 5.0, 4xM.2, 2xSATA6, BT 5.4, 90MB1J50-M0EAY0
15.360,00 ден