Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Новите Mac компјутери (2016)

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
682
972
Денес Apple испрати покани до поголемите и влијателни медиуми за случувањето кое Apple го организира во Купертино, на 27-ми Октомври.

fd39e0dd9843357ab67e29e146553385.jpg

Ова случување ќе биде фокусирано на новите Mac компјутери. А најочекувани обновувања се на линијата Macbook Pro, со нов дизајн (кој не е променет од 2012 година), нови процесори, нови графички и нови функционалности (како Touch ID, OLED панел за контрола над тастатурата, USB Type-C, итн). Сите овие очекувања се според досегашни протечени информации и слики.

View: https://youtu.be/RPNi3qh0yY0

Исто така се очекува и обнова на Macbook Air, но и помало освежување (хардверско) на Mac-овите.

Можеби ќе има и други новости за Mac Pro и Mac Mini.

Мене најмногу ме интересираат новите Macbook Pro, кои ја диктираат насоката на премиум лаптоп сегментот. А вас?

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Ќе видиме дали ќе вреди да се купува нешто од новата серија со оглед на тоа што цело време се насочени да го ускратат нормалниот начин на функционирање на уредите.

Зошто да давам 50 евра за едно кабле кое не вреди 2 евра....

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Мене ми е сосема разбирливо зошто ентузијасти на ИТ форум преферираат виндовс машини. Нудат далеку поголеми можности за промена на хардвер како и поголема слобода во делот на софтвер. Иако како што тргнале работите со Виндовс се повеќе се приближуваат до Мек ОС концептот. Но нејси.

Сепак немој да бидете толку затворени за други технологии.

Имајте во предвид дека премиум компјутери од Виндовс таборот се исто така многу скапи како и мекбуците. Мекбуци нема во буџет сегментот. Тоа е нивната стратегија а така се определиле за да понудат премиум технологија за која има лесни апдејти што е добро и за одредена група на корисници (најчесто бизнис ориентирани). Значи нивно си е да понудат а наше е да избереме дали ќе купиме или не.

Сакам да кажам дека не се сите Мекбук сопственици затутулени во областа на компјутерите па даваат пари заради брендот. Си имаат мековите свои предности и за некои од нас истите ги оправдуваат парите.

Јас со нетрпение ги очекувам новините.

Едит: постов е инспириран од коментари во темава кои веќе се избришани па затоа можеби и нема некоја логика но ете нека остане.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Панелот за контрола над тастатурата е функција која ми се допаѓа.
Лично ме интересира само дали има фундаментални промени од аспект на администрација на Mac, за да знам кога ќе ме викнат дека не им работи iOS-от. Друго ништо не ме интересира :D

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
АМД ги спомнаа за графички чипови, тргнале од предпоставката дека се 14nm па поради тоа и ќе бидат ефикасни за нивните платформи. Мислам дека направиле грешка околу изборот на графички чипови, nvidia иако користат 16nm , имаат далеку поефикасна архитектура од АМД. Многу верни корисници ќе бидат разочарани со овој факт , на пример јас сум разочаран поради овој факт, но не како верен корисник туку како technology sucker, 16nm чиповите на nvidia не само што се поефикасни perf per watt, туку и побрзи overall OpenGL/OpenCL t.e. GPGPU perf. Но, ова важи само за 14nm Polaris 10/11 ...и стварно, OpenCL перф. им се на ниво на nvidia (perf per dollar) , меѓутоа OpenGL перформансите се килоомееетри далеку позад nvidia. Меѓутиа, втората ревизија Мак Про букови (ако постои такво нешто?) , ако содржат VEGA чипови, е тогаш ќе биде друг разговор. Од Vega се очекува Proper перформанси, чипови од АМД на место....ама, повторно пак е тешко да се каже какви ќе бидат во однос на Volta од nvidia.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Imperial, во принцип, гиковите го плукаат iOS, а не OS X. :) Наводно, за системска администрација Андроид-от бил ПоБољи од iOS. За да не ги омаловажам, таа тематика не ми дошла во пресрет да имам потреба да ја истражувам во моите животни одлуки, па така ќе им верувам на нивниот збор...барем сега засега така се изјасниа (на нашиот форум, за тие гикови зборам)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.064
5.997
Macбоок хејтаат само тие што немаат претстава што е компјутерот и гледале бенчмарци. Браво за IBM тоа е целиот муабет, само тешко се проголутва иницијалната инвестиција.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Има ли негде податок за двете платформи од аспект на хардвер?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Во новите мекбук про ќе има тачскрин горе место копчиња. Од аспект на ПРО корисници, се шо не треба да го користиш зјапајќи во тастатура е лошо, ама епл имаат моќ да направат опцијава да работи бидејќи ќе ја направат ко шо треба (претпоставка) и дека ќе ја форсираат на сите шо произведуваат апликации за нив.

Први со ваков концепт беа леново во 2014, но следната генерација на лаптопи си ги вратија копчињата горе ради негативни критики за usability.

Јас би рекол дека бар за виндоус, да немаш пристап до ескејп и F копчињата е као да те осакати некој, ако си про корисник тоа (ако всушност користиш лаптоп за вршење на работа - професионално).

Иначе тачпадот на лаптопива изгледа огромно и мислам дека у моментов никој нема поарен тачпад на лаптоп од епл. Со огромна маргина се пред конкуренцијата на тоа поле.

Интересен период е ова во секој случај. Многу компании прават многи интересни додатоци во повеќе сфери. Епл си ги има своите адути, мајкрософт навлегува на десктоп пазарот со извонреден концепт (кој е далеку пред мековите на епл моментално ако ме прашувате мене), шаоми претставува нови совршено егзекуирани трендови во мобилниот пазар...

се надевам и следната година само ќе продолжи со ваков развој на технологија.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
интересно, можда сега кога друг ќе каже нема да сме фанбој и фанатици и сл...
Интересен коментар:
"Most business applications do not run on Mac.
While PC are easily repaired, MACS are virtually impossible to repair and parts are not available in 99% of the cases."
Да не збориме за цената на поправката и деловите. Како и времето кое го даваат под гаранција. Ми нема смисла текстот o_O

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
интересно, можда сега кога друг ќе каже нема да сме фанбој и фанатици и сл...

Апсолутно неточно. Само што разговарав со колегите од IBM во Брно, Чешка.
Се смееа кога им го пратив линков. Викаат дека мака мачеле да се откачат целосно од Мек, имале многу проблеми со некомпатибилности на секое поле. Направиле голема аукција пред една година сите службени мекови да се продадат по дисконтирана цена на вработените и викаат сека сме Mac-free компанија.

Од каде ја вадите жолтава штампа стварно не ми е јасно.

IBM доцнат. Google го направија истото пред години за целата нивна флота вработени.

Глупости

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
И мене ми е малку чудна веста за ИБМ да се сели на мак, кога ниедна нивна апликација не е достапна за мак. Дури ни за линукс немаат добра покриеност, додека за вин имаат се. Баш ја дискутирав веста пред некој ден и единствен закључок е дека можеби некои нетехнички оддели ке ги мигрираат, ама можеби.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Апсолутно неточно. Само што разговарав со колегите од IBM во Брно, Чешка.
Се смееа кога им го пратив линков. Викаат дека мака мачеле да се откачат целосно од Мек, имале многу проблеми со некомпатибилности на секое поле. Направиле голема аукција пред една година сите службени мекови да се продадат по дисконтирана цена на вработените и викаат сека сме Mac-free компанија.

Од каде ја вадите жолтава штампа стварно не ми е јасно.

Глупости

Уште 2010та некаде Гугл прекина да подржува Windows машини за своите вработени, освен одредени одели што се бават со девелопмент токму за Windows. Другите се префрлени на Mac и помал дел на Chrome OS. Ако сакаш да користиш Windows мора да бараш посебна дозвола во Google.

Секако на нашиве гикови нешто тука не им е јасно, пошто се DOS школа хаха...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Уште 2010та некаде Гугл прекина да подржува Windows машини за своите вработени, освен одредени одели што се бават со девелопмент токму за Windows. Другите се префрлени на Mac и помал дел на Chrome OS. Ако сакаш да користиш Windows мора да бараш посебна дозвола во Google.

Секако на нашиве гикови нешто тука не им е јасно, пошто се DOS школа хаха...

Тврдиш дека ти си бил таму и си бил сведок? Пошто зборуваш во прво лице директен говор. Значи си бил таму и си видел.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Имав намера да купам MacBook, но нема да купам... не ми е јасно како можеле да ги направат со skylake, изоставиле порти што се есенцијални, итн. Не фала

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Moментот кога цела индустрија ќе ги користи нивните конектори - технологии, тогаш ќе можеш да кажеш дека има било каков бенефит од нив, се додека САМО они ги користат, (како во последниве 2-3 години +) се тоа е заради профит, и ништо друго. Било кој што ќе каже нешто друго, е класичен apple apologist што би рекле америте.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Moментот кога цела индустрија ќе ги користи нивните конектори - технологии, тогаш ќе можеш да кажеш дека има било каков бенефит од нив, се додека САМО они ги користат, (како во последниве 2-3 години +) се тоа е заради профит, и ништо друго. Било кој што ќе каже нешто друго, е класичен apple apologist што би рекле америте.

Не знаев дека и USB C е нивни.

Learn something every day.

eдитирано од модератор.

Изменето од модератор:
  • ми се допаѓа
Реакции: voah

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Аааа како кога падна на гс што гугл и ибм корпоративно користат Mac? Ок јасно!
IBM не користат Мек колку што кажувате, да се разбереме. Во Брно нема Мек.
Google мање-више, жута штампа. Секогаш така се преувеличуваат работите кои се кажуваат од заебанција или намерно да се пушти водичка ради трета цел :)

Не постои компанија, а особено не таква од рангот на Google, која ќе се ослони само на една платформа. Се тоа што читате е жута штампа и нема врска со реалноста. Светот е сив, не е ниту црн ниту бел. Сум работел со огромни компании, сум работел за компанија со 30.000 вработени и 33.000 сервери знам дека таква одлука никој не е нормален да донесе ниту презема одговорност да каже ајде одиме на MacOS пошто Windows не бил безбеден :) кога ваму плаќа милиони долари на софтвер за обезбедување на комуникации и податоци кој е платформски независен.
Мислам, тотално идиотска работа, доказ дека паѓате на жута штампа, па личностите кои знаат важни работи во колемите компании и нивните компјутери се обезбедуваат со !!!СПЕЦИЈАЛНИ!!! програми што е тотално небитно каков оперативен систем имаат.

Главниот проблем е што не се разбираш во такви работи а си најгласен трол, а жута штампа.

Едитирано од модератор.

Изменето од модератор:

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно