Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Негативни искуства со продажба на хардвер/предмети (од членови на It.com.mk)

xhktw

x
2 август 2009
1.466
1.945
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Вакви копиљаци на форумов не ни требаат, исто како тој батката што пробуваше да смали цени на наши членови..

Предлагам или перманентно да се банираат вакви членови, или пак на почеток на тема да се направи листа на членови кои испаднале заебанти. Чисто за евиденција, а и поновите членови ќе знаат со кој си имаат работа.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.975
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
ЕДИТ
Напишан бил, тргајте форматирање ништо не се гледа.
Незнам до кога ќе треба да се објаснуваме за најпрости работи, ит форум е а некои незнаат или пак ги мрзи да отстрануваат форматирање......башка тазе зборевме за овој проблем...

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
А да се имплементира систем на репутацуја како што беше порано али видлив нешто како на ebay со негативна и позитивна репутација секој што купувал да можи да остави.Така никој нема да покуша да се заебава ако сака да продава преку форумов.
Гледам на повеќе форуми ја тргаат негативната репутација(тие кои ја имале, а има многу кој веќе ја имаат тргнато), па има само позитивна("Mи се допаќа" како на форумов).Ова е бидејќи е крајно непродуктивна и ќе биде користена против против, најмногу од членовите кој во оваа тема се најмногу дикутирани, едноставно нема поента.
Репутацијата беше анонимна бидејќи ако не беше ќе беше навистина лошо(ти на мене ја на тебе). Ама тоа повлекува друга негативна работа.
Така беше кога форумов беше на vBulletin и имаше "тепачка за зеленки" односно црвенки (ако некој се сеќава).
Ова навистина изморува и сметам дека многу многу е подобро вака како што е сега на форумов.

BaDMaN

hello world
26 април 2007
116
99
Значи првиот пат се воздржав да не напишам, ај си викам се случува и грешки по некогаш...

Купувам конфигурација од FrukaZ со 1.5GB рам меморија, внатре имаше 2x512MB.. Кога го прашав зошто така, ми вели дека лошо сме се разбрале што нема врска ајде си реков не е толку страшно.

Денеска добив компјутер од оваа ТЕМА конкретно
за овој компјутер се работи

Сивата по дебелата кутија
512 рам
Grafika NVIDIA GEFORCE FX5200LP 256MBМатична - P4P800-VM
Maxtor 80gb HDD
Codegen 300w Napojuvanje
Процесор Intel M C O1 2.60 ghz pentium 4

Го вклучувам компјутерот и има што да видам, наместо GeForce FX 5200 256MB , внатре GeForce4 MX 440 64MB.

Останатите компоненти не сум ги сеуште проверувал за исправност, бидејќи пред малку го добив компјутерот.

Епа @FrukaZ сеуште ти стои темата активна со компјутерите... мислам дека тука веќе не е проблемот до "грешка" туку ти намерно го правиш ова.

pane96

hello world
28 септември 2013
372
179
Од мене имате предлог да се направи нова тема ЦРНА ЛИСТА и во неа да се наведат сите членови кои направиле измама,превара и доколку сака некој да купи некој дел од некој член,претходно да си провери дали го има членот на црната листа.Толку

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.511
7.820
Скопје
www.facebook.com
Најверојатно наведениот член бил збунет со конфигурациите бидеќи не се негови па најдете некоја алтернатива или начин за да ти ја испрате наведената графичка FX 5200 - 256 mb , Секогаш има забуни . Имам купувано делови од наведениот член делови не сум имал досега негативно искуство , така да чудно ми е и овоа . Разберете се убаво нека ти прате уште една графичка не е ништо страшно ;-) графичката е 300-500 ден така да не се ни тоа којзнае колку пари . Пред да се носаат предрасуди нека си се искаже членот тука пред вие останатите да го судите . Никогаш не суди некој а не си го искажал своето мислење . Позз

BaDMaN

hello world
26 април 2007
116
99
Најверојатно наведениот член бил збунет со конфигурациите бидеќи не се негови па најдете некоја алтернатива или начин за да ти ја испрате наведената графичка FX 5200 - 256 mb , Секогаш има забуни . Имам купувано делови од наведениот член делови не сум имал досега негативно искуство , така да чудно ми е и овоа . Разберете се убаво нека ти прате уште една графичка не е ништо страшно ;-) графичката е 300-500 ден така да не се ни тоа којзнае колку пари . Пред да се носаат предрасуди нека си се искаже членот тука пред вие останатите да го судите . Никогаш не суди некој а не си го искажал своето мислење . Позз

@Pane24 воопшто не се работи за 300-500 денари, значи не сакам превари, едно да пишува, друго да ми праќа. Еднаш се збунил една меморија помалку, сеа вторпат ми праќа графичка што не ми врши работа..

Зошто не напишам за тебе или за било кој друг негативно мислење кога се си е во ред? Па уште и се збунил или не сме се разбрале , како тоа кога во приватни пораки ја чувам комуникацијата.. мислам џабе будала може до утре да се прави, дека згрешил.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.253
5.589
Скопје
Муабетот сум се збунил е за луѓе што не знаат или што сакаат да направат превара.

Го поддржувам BaDMaN целосно во случајов, и мислам дека треба да се воведе некое правило каде пример во ваков случај членот лапа 3 месеци бан од учество на огласи, па потоа 6 и на крај бан.

Докажувањето оди лесно со приложување на комуникацијата по ПП и слики од деловите.

Немам ништо против членот кој се „збунил“, само коментирам генерално за огласувањата.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.678
6.960
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

Никој не го суди членот, еве јас лично мислам дека нема лоши намери, иако не сум купувал ништо од него, гледам дека е позитивен член и секогаш е ентузијастички настроен. Ама самото тоа што се збунил, односно што дава грешни податоци во огласот, сега веќе втор пат, е негативно искуство. Секој треба десет пати да провери што продава пред да пушти оглас. Не може да не знае што огласува. И еден денар да е вредноста, тој што купува нормално е да очекува да го купи истото тоа што е напишано во огласот.

Dinamit

hello world
25 мај 2013
440
618
Мое мислење е дека пред да нешто дава на форум или оглас требало добро да провери што продава или да го извести членот дека незнае што продава.
Тоа е се разбира мое мислење.

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
А зошто го нема @FrukaZ да се изјасни овде?

P.S: Изгледа сум имал среќа што не сум ги земал.

1.jpg 2.jpg

FrukaZ

hello world
16 август 2013
317
429
Ако не читаш у темата кој ти е крив бе другар и тука да се буниш и да си го земал како да немало да ти го вратам читај другпат у темата па после се глупирај овде И јас после тоа окрив дека неработе да ми кажеше не работе ке ти кажев врати го назат а не д аме блемираш тука за глупост Untitled.png

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
за оваа според мене најидеално решение е
репутациски систем само за категорија огласи

да може да се даде позитивна/негативна репутација

репутациите да се одобруваат од модератори пред да се активни и толку

со банирање и сл нишо не се прави, ке направи нов акаунт и собере мислења и пак јово на ново

или некој додаток како
http://xenforo.com/community/threads/xentrader-2-1-0-user-feedback-system.17276/

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Ако не читаш у темата кој ти е крив бе другар и тука да се буниш и да си го земал како да немало да ти го вратам читај другпат у темата па после се глупирај овде И јас после тоа окрив дека неработе да ми кажеше не работе ке ти кажев врати го назат а не д аме блемираш тука за глупост Погледнете го атачментот 14485
Го вклучувам компјутерот и има што да видам, наместо GeForce FX 5200 256MB , внатре GeForce4 MX 440 64MB.

Друже ти прочитај го ова и објасни му на @BaDMaN зошто е тоа така...

FrukaZ

hello world
16 август 2013
317
429
Ке се дог да го врате назат компјутерот и јас ке платам за превоз и крај ...

Како прво графичката ја имам дома и не правам никаков проблем да му ја пратам пошто работев на сивите два пошто неможев да го средам другиот и преместував дома имам 30 графички такви стари и местев правев преместував на сите компјутери ЈАС ЛИЧНО МУ КАЖАВ ВО ПОРАКА И КЕ ВИ КАЖАМ И ВАС ако сака може да го врате компјутерот назат или да му ја пратма графичката со мој трошок ЗНАМ ДЕКА ЗГРЕШИВ и затоа му давам две опции сега негово е да бира не му ја барам тааа графика што ја има внатре ...

nikigo

hello world
6 март 2013
278
295
nikigo's setup  
Processor & Cooler
XEON X5660@4GHz Noctua NHD14
Motherboard
Gigabyte GA-X58A-UD7 (rev. 1.0)
Storage
2xLiteonit 120GB RAID0, WD10EZEX
PSU
Cooler Master V700
RAM
6 x 2GB Kingston HyperX 1600
Video card
GIGABYTE GTX 1070 G1 Gaming
Case
Coolermaster HAF XB
Mouse
Logitech MX518
Keyboard
IBM Model M
Audio
Steinberg UR12, Raspberry Pi HiFiBerry, Yamaha AS-500, JBL Studio 530, Pioneer HPM50, Grado SR-60
Monitor
DELL U2312HM
OS
Windows 7
Не секој може да се замара со враќање и карго експреси и такви глупости. Ибеј затоа си има рејтинг систем и можеш да оценуваш и комуникација и прецизност на опишан предмет. Кога продаваш, треба многу пазење. Овде сме во заедница и очекуваме фер игра. Враќање на пари и предмет, би требало да бидат наеведени во лоши искуства. За банирање од форум или секција нека си се договорат модераторите.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
сите тука разбираме да се направи еднаш,два пати грешка нели луѓе сме грешиме.нема да нападнам никој бидејќи не сакам да се мешам па да испадне,дека имам против некој член нешто лошо напротив.ете дечкото рече ке ти врати се и сам ке го плати транспортот,така да нема потреба за тензија.А се согласувам со тоа дека тука сме сите заедница и дека мора значи мора да има фер игра,бидејќи купуваме едни од други сепак.имајте убав ден драги пријатели :D

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
@FrukaZ убаво пишал дека неможе да го подигне системот и дека ќе даде 2 графички.

Ако до толку е болка за умирање нека го плати едниот од вас каргото, нека се вратат парите ако и двајцата се сложувате и секој по свој пат нека си тера.

Другпат убаво комуницирајте дали целата конф. работи, кои делови идат со нејзе и слики од деловите за да нема утка. За сите важи ова.

BaDMaN

hello world
26 април 2007
116
99
Дали некој би го направил тој чекор на замена, враќање и слично доколку не беше напишан во оваа тема? Па за тоа и постои оваа тема. Еднаш згрешил ништо не му реков за меморија дополнително да ми праќа, ако е бил толку совесен наредниот ден ке ја пушти по брза пошта и завршена работа. Ми се има случувано во брзање да не му испратам комплетно се на некого, ама наредниот ден го пуштам по брза пошта и не размислувам дали тоа ќе ме чини дополнителни 150-200 денари. Ама сега и со графичката ова, веќе мислам дека не е случајно.

Убаво од тебе што се понудуваш да го вратам компјутерот, ама како што напиша @nikigo немам толку слободно време да се замарам да одам да испраќам/примам.

FrukaZ

hello world
16 август 2013
317
429
Компјутерот се имаше исто зошто го мешате сега рамот колку рам имаш вонего имаш 512 ? зошто сега го мешаш рамот ....
Ти реков за графичката утре еве понеделник е денеска не работат ке ти пратам 2 графички па среди што треба јас еве признавам ги работев тиа компјутери една ден и неможев да го стартнам системот и како остана таа графичка што ја бараш ти остана во другата кутија еве ти викам ке ти ја пратам нема проблем уште утре сабајле ке ти ја пратам и ке го платам каргото а ти кога имаш слободно време подигни си ја...

BaDMaN

hello world
26 април 2007
116
99
Не зборам за овој компјутер, за претходниот што го купив од тебе. Еве и разговорот ке го видиш на сликата.

Атачменти

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    140,1 KB · Прегледи: 137

FrukaZ

hello world
16 август 2013
317
429
Не зборам за овој компјутер, за претходниот што го купив од тебе. Еве и разговорот ке го видиш на сликата.

Тиа не беше мој пц така ми кажаа така напишав тиа беше на братучед ми он ми кажа така ја не ни ја отворив кутијата он рече дека е така и така ти кажав и ти напишав///

Steam.

user
31 мај 2011
1.102
1.027
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Thermalright Peerless Assassin 120 Digital ARGB White
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
LIAN LI Lancool 206 White
Mouse
Darmoshark M2
Keyboard
Epomaker HE80
Audio
JCally JM20 MAX w/ Sennheiser HD 599
Monitor
AOC Q27G4ZR + ASUS ROG XG27ACS
OS
Windows 11
Тиа не беше мој пц така ми кажаа така напишав тиа беше на братучед ми он ми кажа така ја не ни ја отворив кутијата он рече дека е така и така ти кажав и ти напишав///

ти пак си крив што си навел погрешно, си требал и сам да отвориш да провериш ако е така.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Тиа не беше мој пц така ми кажаа така напишав тиа беше на братучед ми он ми кажа така ја не ни ја отворив кутијата он рече дека е така и така ти кажав и ти напишав

Dokolku mu vrsis usluga na nekoj drug clen ili nekoj drugar nadvor od forumot vekje toa ti se racuna kako da prodavas tvoi delovi, posto jas ne sum se dogovoril so deckovo tuku so tebe sum se dogovoril ako ispadne nesto kako sto ne treba ti si odgovoren za toa ne drugarot...

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.521
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro

Штом поставуваш оглас, ти си одговорен за точноста на огласот, независно што делот/уредот/предметот може не е твој.

Ај сега јас ќе дадам оглас за лаптоп со i5 процесор, 8 гига рам и 1 тера хард диск, ти ќе го купиш, па ќе испадне дека е со i3 процесор, 4 гига рам и 320 гига хард диск - и јас ќе ти речам абе не е мој лаптопот, на братучед/другар беше, така ми кажа така пишав. Не бива. Свати си го многу поозбилно делот со купување/продавање на форумов. Не секој има време да троши на развозување низ град или праќање/враќање зафрканции со карго.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно