Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Натпревари 2009

Статус
Затворена за нови мислења.

LePianiste

read-only
27 јануари 2009
9
1
Овој натпревар не го ценам многу. Прво некои луѓе воопшто не се консултираат со менторите и сами си ги решаваат задачите, што е многу коректно. На останатиот дел други им ги решаваат. Филип Талимџиоски што се наоѓа на првата позиција е дете втора година. Дали ви се верува дека со втора година може да знае факториели, матрици, логаритми, експоненти, комбинации, растојание меѓу две точки =) и сл. ?
Друга работа, колку професорите на ПМФ се искомплексирани? Колку се исплати да се запишеш на ПМФ? Да не одам оф топик, тоа е веќе друга тема.
Заклучок: Aleks и останатите кој учествувате во натпреварот, решавајте ги задачите за да развивате логика и решавајте ги за вас и за на крај сфатете го натпреваров само како чиста забава. Толку од мене.
Не треба за својот неуспех се тешиме со оспорување на туѓиот успех.

loverboy

hello world
6 февруари 2008
147
11
@WhizKid

Немам право на учество пошто не сум средношколец :) Ама задачата е binary search и greedy. Малку и теоретски треба предзнаење кои се овие алгоритми. Инаку пошто димензиите се мали, можеш и без binary seacrh, иако поопримално е со binary search. Немам време многу да објаснувам ама ќе ви дадам мал hint.

Како би се решила задачата ако
Даден ти е проблем во една група да можеш да сместиш збир на елементи <= M каде што M е фиксен број. Пронајди го во овој случај максималниот број на групи што може да се формираат.

И како решението на овој проблем можеш да го искористиш за откривање на решението на целата задача. Не знам колку ме сфативте... Ај помачете го малце мозокот, па ако треба пак некој hint ќе ви помогнам. :)

loverboy

hello world
6 февруари 2008
147
11
П.С. Поради малите димензии (1 <= N <= 15) задачата може да се реши и со обичен brute force, тоа е испитување на сите можни комбинации. Бројот на комбинации и не е толку голем, од ред 2^15 па може брзо да се изгенерира (со начин на кој вас нај ви одговара, да речеме со рекурзија).

Погорниот начин со binary search и greedy е најоптимален и најдобар, работи за многу поголеми димензии на N, дури и ако N е од ред на 1,000,000 и ви советувам на тој начин да размислувате.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
а може ли да прашам во која просторија правевте

пред недела имав предавање во Мал физички Амфи
гледам на вратата пишување"натпревар по информатика за основни и средни училишта"
си велам од толку простории во најзабегана ве ставиле :ua: за нив

delix

lurker
7 април 2007
702
23
@ loverboy: moznite kombinacii se 15^15 zatoa sto imas 15 ciklusi, i 15 moze da se vo komisijata.
mislam deka ne e greedy, zatoa sto ima uslov ciklusite koi se zemaat od strana na eden clen od komisijata mora da bidat posledovatelni.
a za spremnosta na filip, ne znam koja bese budalata koja go osporuvase. filip veke 3 godini po red odi na internacionalna olimpijada i denes saat ipol pred krajot na natprevarot gi imase reseno zadacite,

loverboy

hello world
6 февруари 2008
147
11
@delix

Прво
Грешка си. Комбинациите се 2^15. Пресметај си сам и добро размисли, а јас не реков само greedy туку greedy со binary search.

А второ
Задачата е прост пример на употреба да бинарно пребарување. Знам од каде им е најдена идејата за задачата и решена ми е таа оригиналната задача на овој начин, и тоа ми ги даде сите можни поени.

И уште една работа, Филип го почитувам многу но не може до сега 3 пати да бил на олимпијада затоа што ова му е трета год па математиката кажува дека можел двапати максимално до сега да одел. А пред две години кога јас се натпреварував и освоив златен медал на Македонската Олимпијада по Информатика (ќе ги отворам картите и не сакам да помислиш дека сум фалбаџија туку само да не ме потценуваш и да го почитуваш моето мислење) тој не беше во тимот за Интернационална Олимпијада што се одржуваше во Хрватска, но сепак за негови години беше солиден имајќи во предвид дека двајца од тие што бевме во тимот за Олимпијада учат во САД во МИТ и Принстон сега, само да ти кажам за големата конкуренција која беше тогаш. Значи секоја чест за Филип, навивам за него и за другите квалитети како него и се надевам дека ќе освои годинава медал на светско, не се сомневам дека ќе успее да влезе во тимот.

Уште еднаш размисли за математиката дали се 15^15 комбинации или 2^15.

Еве ти и линк http://www.topcoder.com/tc?module=Static&d1=tutorials&d2=binarySearch

Извини ако мислиш дека на груб тон ти пишувам, но мораш да бидеш поотворен и да бидеш спремен да разгледаш и други опции освен твојот начин на решавање. Ова е многу важно во програмирањето. Секогаш да се сомневаш, никогаш да не кажеш дека си сто посто сигурен додека не пробаш на хартија дека сигурно работи и тоа го искодираш и притоа системот ти кажува честито, ти помина на сите тест примери.

eldiablo

Баниран/a
21 октомври 2008
820
48
Јавно се извинувам за Филип Талимџиоски. Ок, инаку јас ја решив задачата на многу поелегантен начин. Прво ги подредуваш по големина членовите на низата. Оптималното поделување е кога ќе ги собереш сите броеви и кога ќе го поделиш по бројот на членови на комисијата. После собираш се додека не дојдеш то тој пресек или така нешто.

@LePianiste
Не учествувам на натпреварот. :))

delix

lurker
7 април 2007
702
23
@loverboy: не ти се лутам, моја грешка, не те разбрав убаво во првиот пост, сепак не може убаво да се објасни начин на решавање во 2-3 реда, а и за Филип бев грешка, би требало трета да му оваа година на олимпијада.

ac1d

hello world
24 септември 2008
410
14
Абе луѓе воопшто не е битно дали некој препишувал или не, се слагам дека препишувањето не е фер али во секој случај вас ако ве бива ке решите све one way or another. На крај краева на ваквите натпревари не се натпреваруваме едни против други туку се натпреваруваме ние против задачите поставени таму :) А ако некој препишувал ке му дојде крајот на државен што се секирате :)

GigaC

hello world
23 април 2008
344
7
www.xeezi.com
Абе луѓе воопшто не е битно дали некој препишувал или не, се слагам дека препишувањето не е фер али во секој случај вас ако ве бива ке решите све one way or another. На крај краева на ваквите натпревари не се натпреваруваме едни против други туку се натпреваруваме ние против задачите поставени таму :) А ако некој препишувал ке му дојде крајот на државен што се секирате :)

Потполно се согласувам со тебе.
Но консултирање со ментор и добивање хинтови од негова страна, не е препишување. Супер ќе биде да го знаеш одговорот на задачите и сам да ги решиш, ама доколку ти требе помош за нешто, тука е менторот, и тоа не е препишување. Али јас не стасав да се консултирам со него и затоа кикснав :D :D. Али секоја чест на сите вие кои ги решивте и стасавте до овде, честитки :)

vik

user
14 април 2007
1.936
32
Во врска со менторите... играат некоја улога или се таму само за лепе очи?

Мислам идат со вас на државен натпревар или така нешто или јок?

eldiablo

Баниран/a
21 октомври 2008
820
48
Да се согласувам. Чувството кога ќе си решиш сам некоја тешка задача е многу добро. Поентата ми беше дека не е фер игра доколку некој ти ги решава задачите, не препишување. Сепак е ова натпревар меѓу учесниците од средните школи :). Инаку државниот натпревар не е електронски да решиме уште некоја задачка? :))

GigaC

hello world
23 април 2008
344
7
www.xeezi.com
Ха ха...дефинитивно таму ќе се види.
Али немора да значи. Може ќе ти се падне некоја задача што на крај памет нема да ти падне како требе да се реши и да кикснеш, па некој трет ќе ти зборува од зад грб дека на електронските некој друг ти ги решавал. Затоа не е убаво да делиме такви предрасуди за тоа кој колку знае :) :)
Секој си решава за себе, мислам дека овие натпревари треба да ни бидат лекција за понатаму и се од многу голема корист :)

delix

lurker
7 април 2007
702
23
stvarno ako utnes na mala greska na drzaven ili drug natprevar mozes da izgubis premnogu vreme i da ispadne i da gi znaes zadacite da ne uspees da reses

ac1d

hello world
24 септември 2008
410
14
stvarno ako utnes na mala greska na drzaven ili drug natprevar mozes da izgubis premnogu vreme i da ispadne i da gi znaes zadacite da ne uspees da reses

Ако си доволно извежбан нема да си дозволиш да направиш таква грешка, а ако ја направиш тогаш повеќе вежбање следниот пат :)

ac1d

hello world
24 септември 2008
410
14
and then you die. :D

ama uste poglupa greska (koja i na mene mi se ima sluceno) e da ne zabelezis ogranicuvanjeto vo zadacata i greska promenlivi da opnes

Заради тоа ги немав сите бода односно наместо 170 бода јас имам 152 бидејки задачата ТРАЈКО ми паѓа на последните 3 примера поради користење на ЛОНГИНТ наместо ИНТ64 :)

delix

lurker
7 април 2007
702
23
na toa utnaa mislam 50% od natprevaruvacite, imam dva soklasnika vo osnovnata grupa koi ne presmetaa deka mozniot rezultat e 3 na stepen 29, i stavija longint isto

delix

lurker
7 април 2007
702
23
auuu da, jas smetav samo za troduplo kolku pati moze da se pojavi sto samoto po sebe e pregolemo za longint, a duplo moze da se pojavi poveke pati, i uste pogolem rezultat da se dobie.

Ej a znae li nekoj kade ke bide drzavniot, znam prvo pisuvase vo gostivar pa go smenija

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно