Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Најдобра, Најисплатлива и Најевтина телевизија?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Ваши мислења или искуства. Која е најдобра (најмногу канали, најдобар сигнал и квалитет на слика), која најисплатлива (најдобар однос број на канали, сигнал, квалитет на слика и цена) а која најевтина телевизија (телевизиски сигнал) во однос на месечна претплата, но и цена на потребна опрема разделена во ранг на стандардни договори (2 години)?

Значи ве молам да обезбедите барем следно инфо:

Линк до ПАКЕТ (провајдер).

Почетна инвестиција (во еур/денари).

Дали има договор и на колку години.

Потребен хардвер или други requirements.

Што добивате со услугата - Број на канали, Број на HD канали, 4К или 1080?

Месечна цена во ранг од 2 години (вкупната сума - иницијално + месечни - која би ја платиле за услугата за 2 години поделена на 24 месеци).

Останати ваши мислења и лични искуства!

Јас имам искуство со близу, и додека не се лоши не се ни којзнае што. Лично ми пречи тоа што немаат поддршка 24 часа, и тоа што доста често има кратки прекини (еднаш месечно отрпилика). За цената се супер.

Исто така сум имал и 3макс, но тие се многу поскапи, телевизиските канали се помалку на број, нема опција за користење на CA модул и секако и тие имаат доста прекини понекогаш. Но поддршката им е неоспорна, и што и да се случи брзо реагираат и ти заменуваат опрема без проблем. Новата хуавеи опрема како и да е им е катастрофа.

Концензусот за сега е:

Најдобра опција - САТЕЛИТСКА со шеринг (дримбокс ресивер). Голема почетна инвестиција, но илјадници канали со висок квалитет. Потребно е интернет конекција. На краток рок (до 2 години) пресметано е најскапа опција.

Последна промена:

smole

poweruser
18 април 2007
3.904
4.583
Сателитска - околу 400 евра опрема и 1 год шеринг, после секоја нареднa 90-100 евра шеринг годишно, имаш иљадници канали, 100е/12 месеци = 520 денари на месец.

Sky UK, DE, IT, Hrt 1 2 3 4, Nova, B92. Prva srpska, RTS 1 2 Sat, и мноооогу други канали. Е македонски нема, ама за тоа ќе си стаиш антена и ќе си ги фаќаш за гага.

Тотал ТВ е најскапа опција by far.

Laik_sk

hello world
12 март 2010
179
59
Јaс дo пред некoе време мислев декa тримaкс е бест бaј, нo сегa мислaм декa се пoмеѓу пoлoшите избoри пoрaди 1. Сликaтa не е тoa штo беше нa пoчетoкoт, 2. Супoртoт им е мнoгу лoш, никoгaш пред неделa денa oд јaвувaње и oтвaрaње нa нaлoг не дoшле 3. Акo сaкaш спoртскo и филмскo уживaње чини бaјaги дoплaтa.
Акo би гo менувaл нaјверoјaтнo би избрaл Близу сo кoи дo сегa сум немaл искуствo

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Сателитска - околу 400 евра опрема и 1 год шеринг, после секоја нареднa 90-100 евра шеринг годишно, имаш иљадници канали, 100е/12 месеци = 520 денари на месец.

Sky UK, DE, IT, Hrt 1 2 3 4, Nova, B92. Prva srpska, RTS 1 2 Sat, и мноооогу други канали. Е македонски нема, ама за тоа ќе си стаиш антена и ќе си ги фаќаш за гага.

Тотал ТВ е најскапа опција by far.

Значи треба тука да се напомене. Најверојатно ти треба дозвола од комшии ако си во зграда за чинија да ставиш? Плус можеби законски некои работи други ако треба да се запазат? Ми имаа кажувано за некоја дримбокс ако се сеќавам добро така ко сателитска била, и било не баш легално.

Исто така, каков е сигналот? HD или SD? Има ли можеби 4K и слично :)

Те молам ако препорачуваш барем објасни зошто :) И кажи дали ја препорачуваш како најдобра/најисплатлива или најевтина опција.

Јaс дo пред некoе време мислев декa тримaкс е бест бaј, нo сегa мислaм декa се пoмеѓу пoлoшите избoри пoрaди 1. Сликaтa не е тoa штo беше нa пoчетoкoт, 2. Супoртoт им е мнoгу лoш, никoгaш пред неделa денa oд јaвувaње и oтвaрaње нa нaлoг не дoшле 3. Акo сaкaш спoртскo и филмскo уживaње чини бaјaги дoплaтa.
Акo би гo менувaл нaјверoјaтнo би избрaл Близу сo кoи дo сегa сум немaл искуствo

Точно, тоа што немаат спортски канали и нивната доплата кошта 200+ денари е катастрофа. На близу ги имам СК1 и СК2, а за СК3 доплаќам некои 50 денари. Ама како што кажав не ми ги запазуваат ни близу сите работи кои би сакал да ги имам.

S

Sukhoi

Гостин
Најдобро е сателитска со шеринг, али на почетокот бара доста повеќе финансиски средства.
Од нашиве поголеми оператори:
Највеќе интерактивност(премотување,изнајмување филмови и слични ствари): Max TV
Највеќе HD канали: Blizoo
Преносливост но и најслаб квалитет: Boom TV

smole

poweruser
18 април 2007
3.904
4.583
На мој дел од зградата - прозор/балкон можам да си ставам што сакам без да прашам никого.

Што побогу законски би требало да се запази?!

Даваш пари ти доаѓаат ти инсталираат сат. антена и дримбокс (рисиверот), му ставаш лан кабел до рутер за да прима интернет (за шерингот) и шибаш.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Најдобро е сателитска со шеринг, али на почетокот бара доста повеќе финансиски средства.
Од нашиве поголеми оператори:
Највеќе интерактивност(премотување,изнајмување филмови и слични ствари): Max TV
Највеќе HD канали: Blizoo
Преносливост но и најслаб квалитет: Boom TV
Може да се објасни тој шеринг, детали околу опрема и што се повлекува ова? Дали може да се подели на повеќе телевизори и повеќе станови пример ако веќе ја има и слични работи.

Ако е скапа опција, можеби ќе е најисплатлива на ниво на цела зграда или неколку стана пример.

На мој дел од зградата - прозор/балкон можам да си ставам што сакам без да прашам никого.

Што побогу законски би требало да се запази?!

Даваш пари ти доаѓаат ти инсталираат сат. антена и дримбокс (рисиверот), му ставаш лан кабел до рутер за да прима интернет (за шерингот) и шибаш.
А значи сепак ќе треба интернет пакет да си набавиш од друго место, што значи добиваш најмногу канали но поскапо излегува комбинирано на сметка со трипл плеј пакет отколку близу.

Изменето од модератор:

smole

poweruser
18 април 2007
3.904
4.583
Дримбокс ти е рисиверот, он зима интернет од твојот рутер.

Шеринг значи дека кодовите за да го декодираш сигналот од сателитот ги добиваш од сервер, затоа ти треба нет.

Еден дримбокс е за еден телевизор. Нема на ниво на дом или зграда.

Секој ТВ посебен рисивер (дримбокс) и посебна шеринг претплата годишна, а сигнал зимаат од иста сателитска чинија и гледате канали од ист сателит.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак

Фантастично. Значи тоа е од ова што го слушам најдобро ама и најскапо (затоа што пак ти треба и интернет пакет) на краткорочен план 3-4 години разделено сите трошоци, после кои доаѓа најевтино - ама очекувам до тогаш дека може да се смени цената на пакетите на другиве оператори.

Но сепак од тоа што гледам, а други алтернативи нема - сателитска е значи НАЈДОБРО. Ако никој не го оспорува ова може да го изменам првиот пост.

Останува да најдеме најисплатлива и најевтина опција кои се.

kirev

senior
31 мај 2010
9.098
7.786
Макств заради снимањето. И добар интернет. Оптика не заради лошичкиот рутер и доплатата. Со сите други имам оооооочајни искуства

mviktors

user
25 октомври 2012
1.144
1.719
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Најевтина опција најверојатно е Телекабел 350 денари ТВ + 500 ден 15мб неограничен интернет. Добра ствар е што не потпишуваш никаков договор, на почеток мислам дека треба само да си го купиш модемот(3000 денари отприлика). Можно е и на реверс да ги даваат. Има над 120 канали, ги имаш вклучено спортклуб 1,2,3 и 7 ХД канали во пакетот. Интернетот не е брз, ама е стабилен и мн евтин. Иам 1.8mbps download speed константно и никаква грижа околу договори и клаузули, утре ако видам дека не ми одговара, го раскинувам договорот и чао мадам.

smole

poweruser
18 април 2007
3.904
4.583
На сателитска зависи од пакетот (дали е некој од скајевите, српски, хрватски или друг пакет) најчесто 10-15% се HD се друго е SD. 4K во наредниве 2-3 години нема шанси.

И на дримбокс може да се снима на усб или хдд, а постојат и појаки рисивери кои имаат по 2-3-4 тјунери - гледаш 1 канал а другите 3 го снимаш. Vu+ Solo 2/Vu+ Duo 2 .

Инаку Телекабел е сјаен кабловски провајдер, ги имам и нив дома, поред стандардните имаат и доста HD канали за кои не се доплаќа.

На страна што сметките од ТК што ми стигаат се 0 денари :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак

Заборавив да прашам, што ако имаш Сателитски ресивер вградено во Смарт ТВ? Дали тоа е некоја предност или пак ти треба и дримбокс?

Ама телекабел го нема во сите општини така? Додуша и близу го нема во некои мислам...

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.504
7.808
Скопје
www.facebook.com
Total TV , почетна инвестиција макс 2000 ден сосе монтажа и опремата , 2 или 3 месеца гратис гледање на канали , Сликата е стакло , јас сум на месечна претплата од 499 ден со скоро 40-50 канали , а за додатни 190 мислам дека беше ги имаш и филмските канали : Tv 1000 , HBO и уште 20тина други со филмови . За подетално би ти препорачал да ја посетиш нивната страна . Од нивната услуга и супрот сум презадоволен и ептен се услужливи и брзо реагираат на секој дефект . И да ти рикне некој дел било што и да е одма ти го менуваат за нов дел .

gligor

hello world
5 март 2008
225
152
Најдобра опција секако е сателитска со шеринг, нема нешто што не се гледа, слика подобра од било кој наш оператор многу HD канали. Спортски канали кој што се најскапи во овој бизнис, достапно се, и тоа огромен број во HD. Канали во 3D за тие што имаат 3D телевизор.
Но на старт најскапа, добар HD приемник околу 200 евра + 100-на евра останата опрема + интернет. Самиот шеринг не е скап 250-500ден. месечно.
Најефтина кај нас во Тиквешијата (Кавадарци Неготино) дефинитивно, Телекабел! ТВ + интернет 15Mbs неограничен + фиксен телефон со неограничени минути во нивната мрежа. без временски договор, гарантирана цена за првите 12 месеци 170 ден. На нивната страна ја нема оваа понуда и дали важи за другите градови незнам.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Макс ТВ. Со сателитската се мачев 2-3 години, на почеток сам се снаоѓав со емулатори, кодови за разни пакети. По некое време ставив шеринг, па уште поголеми нервози, сецкање на некои пакети и немање програми по цели денови, ретко се наоѓа добар и ефтин шеринг. Покрај тоа па и кога ќе заврне или вее снег, сигналот ќе падне па ќе сецка на све живо и диво, е сега зависи и колкав тањир ќе ставиш и дали е добро монтирана опремата.
Исто сфатив и дека од сите тие илјадници канали гледам само 5-6 спортски кои ги имам на максот (еуроспорт, ск1-2-3, арена1-4). Филмски не ми требаат, најновите филмови ги има по торенти.
Максот нуди најголема стабилност, техничка поддршка, солиден избор на канали, но слабо стои со HD канали.

Сателитската ми беше големо замарање, вртење моторот по сателити и чекање, 0% сигнал, сецкање на програмите, лош шеринг и слично.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Едно субјективно прашање.

Зошто во 2015, некој сеуште се замара со телевизија?

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Едно субјективно прашање.

Зошто во 2015, некој сеуште се замара со телевизија?

Па треба да има телевизија, чисто ко опција :)) И јас скоро ич не гледам ама знаеш домашните...

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Тој што гледа телевизија, небаре става инка во мозокот и прима се што ќе биде „сервирано“.

Мајками има 65 години, успешно ја одвикнав од гледање телевизија, да нема youtube ќе пошандраца истиот/наредниот ден.

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Ценовно, а и однос цена/квалитет - кабелска... види што има кај тебе во маало, дали имаш избор Телекабел/Близоо, или ти се само едните присутни.

Телекабел немаат обврзувачки договор, ама имаат почетна инвестиција за модемот. кај Близоо тоа го нема, ама па имаш 2 години договор. Ако треба допрва да инвестираш во опрема, боље иди на близоо. исто, ако преферираш повеќе ХД канали, исто Близоо.

Интернет кај двајцата, како ќе ти се погоди маалото :), (сепак генерално Близоо се нешто подобри) ама пак кабловача е најефтина варијанта, т.е. некои 350/450+500 ден во однос на било што. По сите ТВ по дома раздели и терај...

Убав додаток на тоа е сателитска со шеринг на еден ТВ по дома, и онака интернетот е тука, нели, јес да кошта, ама па мерак цена нема, и ХД, и 3Д, и филмови и музика, и спорт и ХХХ и многу канали, повеќе од што мислиш дека ти требаат... ако си мерак да седиш пред ТВ, може да испадне дека повеќе ќе моташ по канали одошто ќе гледаш.

Ако решиш тргнеш по патот на дримбокс, на шеринг не се штеди, лош шеринг ќе ти го направи искуството никакво, ќе пикнеш куп пари и ќе сецка, за беља баш на најинтересното.. Исто е битно да имаш не мора брз, ама стабилен нет, без голема латенција или џитер, за да не ти сецка (за ова кабелските најчесто се горе-долу ОК). Вграден Сат.приемник во ТВ ти е само за free to air канали, ништо кодирано нема да отвори.

МаксТВ ни под разно... снимање имаш и на дримбоксот, веројатно и на ТВ-то ако ставиш УСБ... поддршка катастрофа, дур го наместат век ќе мине, кога ке се расипе оптика или парица, по неколку дена дури да средат... Кабелците се даааалеку побрзи за ова.

и то.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно