Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Најдобра банка во МК за странски приливи?

A

AnetaMK

Гостин
Zdravo,

Imam eden klient od stranstvo koj sto treba sega da mi pusti pari za konsultantski usligi. Pa me interesira koja e najdobra banka vo MK za da si gi dobijam parite bez problem? Slusnav deka koga stigaat stranski prilivi vo Tutunska mora covek da ide da zbori licno so niv na salter i da im objasni od kaj mu se parite za da mu gi pustat parite. Dali site banki vo MK vaka pravat? Ima nekoja banka sto e po libelarna so stranski prilivi? Ne mozam sekoja nedela vo tutunska da odam da se objasnuvam :)

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Тутунска е "најлиберална" плус ќе треба да им објасниш по кој основ ги добиваш да ги пријавиш у ујп и платиш данок.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Доколку не сакаш при секоја трансакција да одиш до банка, ќе си отидеш еднаш во тутунска, ќе си побараш да ти направат траен налог за секогаш кога ќе ти стигнат пари на девизната сметка, одма да ти се префрлат на денарската.

Нема потреба од никакво објаснување што, зошто, како во тутунска.

Објаснувањето се врши во УЈП. Кога ќе си пријавуваш данок ќе си ги вметнеш и тие средства.

Дибидус

read-only
26 јануари 2016
11
13
Во Тутунска и Стопанска има провизија на износот на паричните средства кои се уплатени на сметка (прилив од странство), колкав беше износот не ми текнува. Во Шпаркасе нема провизија, но за секој случај детално распрашај се. За да избегнеш плаќање данок во УЈП види со тој што ќе ти ги пушта парите да наведе како основ за трансакцијата "парични примиња пооснов на плата", така гласи кај нас, како гласи кај него не знам но поентата ми е дека он тебе ти префрла пари за плата пошто тие приливи од странство кај нас не се оданочени и не си должен да ги пријавиш во УЈП. Во секој друг случај ќе платиш данок (ако сакаш).

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
Во Тутунска и Стопанска има провизија на износот на паричните средства кои се уплатени на сметка (прилив од странство), колкав беше износот не ми текнува. Во Шпаркасе нема провизија, но за секој случај детално распрашај се. За да избегнеш плаќање данок во УЈП види со тој што ќе ти ги пушта парите да наведе како основ за трансакцијата "парични примиња пооснов на плата", така гласи кај нас, како гласи кај него не знам но поентата ми е дека он тебе ти префрла пари за плата пошто тие приливи од странство кај нас не се оданочени и не си должен да ги пријавиш во УЈП. Во секој друг случај ќе платиш данок (ако сакаш).

И мене ме интересира ова. Јас работам remote за фирма од Лондон, парите ми стигаат во Тутунска, 5 евра е провизијата. Во основ за парите не ставаат ништо, ако стават основ за плата нема да има потреба да плаќам данок?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
UNI Банка има најдобар conversion rate од сите банки во МК. Нема никакви објаснувања кој, зошто и од каде ми ги праќа парите. Доколку се пратени, веднаш ги имаш на сметка.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
UNI Банка има најдобар conversion rate од сите банки во МК. Нема никакви објаснувања кој, зошто и од каде ми ги праќа парите. Доколку се пратени, веднаш ги имаш на сметка.

Да, но јас имав проблеми со префрлање на Австралиски долари. Им вадеше invalid IBAN number.
image001.jpg

Можеби некој има идеја? Пробано е неколку пати од таму, во УНИ рекоа дека не е до нив проблемот..

IgorL

read-only
9 март 2016
26
34
Moже ли повеќе информација околу тоа, прв пат го слушам?
Баш пред неколку недели му префрлив пари на другар од Кина и го потсетив дека можеби ќе треба да плати данок во УЈП. Тој се распраша и му беше кажано дека до одредена сума на годишно ниво не треба да плати данок. Исто, битно е основот по кој ги праќаш парите, мене ми рекоа да ставам еднократна помош.

A

AnetaMK

Гостин
Ok, znaci UNI banka ima najdobar conversion rate a Sprakase ne naplaka probizija. Znaci tie dve banki se najdobrii opcii vo MK izgleda. Pozdrav!

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
420
523
Во зависност од земјата од која ти плаќаат има различни банки. Прокредит е одлична доколку ти праќаат пари од балканските држави (зошто банката ја има и во тие држави и има ниска провизија - 5 евра).

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Оваа се индивидуални мислења и не треба да се земаат здраво за готово. Најдобро е да си појдеш и да си направиш муабет лично. Да поставиш прашања што те интересираат и од одговорите сама ке одлучиш.
Лично јас не сакам да чујам за Комерцијална, УНИ и ПроКредит. Работам со Стопанска и Халк, и недека се идеални ама мени ми одговараат.

Дибидус

read-only
26 јануари 2016
11
13
И мене ме интересира ова. Јас работам remote за фирма од Лондон, парите ми стигаат во Тутунска, 5 евра е провизијата. Во основ за парите не ставаат ништо, ако стават основ за плата нема да има потреба да плаќам данок?

Се извинувам што одговарам малку покасно. Вака, ќе споделам лично искуство а рачунај дека истото важи за уште 4-5000 Македонци кои работат или работеле на Блискиот Исток. Работев во Авганистан за американска фирма, платата ми беше уплаќана на сметка во МК. Имаше рекла казала муабети дека требало, не требало да се плаќа данок на тие пари. Лично бев во подрачната единица на УЈП и прашав за тоа. Од таму ми рекоа дека парите од плата на основна дејност (да немаш дополнителни приходи освен плата) не се оданочуваат и не морам да поднесувам даночна пријава на крајот од годината. Нешто ми кажуваше вработениот дека имало меѓународен договор за даноци и билатерални договори меѓу МК и други земји каде што парите кои се веќе еднаш оданочени не подлежат на повторно оданочување. Пример: платата ми ја уплаќаше америчка фирма на сметка во МК. Претпоставувам дека парите таму веќе се еднаш оданочени и затоа кај нас не мора да се плаќа данок. Ова кажувам важи за парични примања по основ на плата како основна дејност. Да бидам сигурен да не тресам глупости вчера им вртев на УЈП и повторно истото мо го кажаа. Досега не знам ниту еден Македонец кој има работено на Блискиот Исток да има платено данок затоа што земал плата од друга земја на сметка кај нас.

@AnetaMК Од лично искуство со повеќе банки знам дека Шпаркасе на почетокот имаа провизија од 1% од уплатените средства кој после го сменија на некои си 11-12 долари без разлика колква беше износот и на крај го укинаа. За секој случај прашај си лично во секоја банка. Мој предлог е сепак Шпаркасе. Во Стопанска треба парите да одлежат 30 дена за да ги извадиш без провизија или имаше некоја провизија (не знам точно колку беше) ако сакаш одма да ги извадиш. Тутунска нешто слично беше.

Последна промена:

autumnsparkles

read-only
14 октомври 2016
3
0
Мојот предлог е да си направиш сметка на Payoneer и парите да ти ги пуштаат на неа, а тука секаде да си плаќаш со картичката затоа што зема нормална провизија, за разлика од вадење кеш од било кој банкомат. Ке бидеш раат и од УЈП и сите заостанати закони што ги има државава.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Од 01.11 НЛБ со провизија за девизни сметки - што се случува со банкава? Кој и да ја води успева добра банка да упропасти.

upload_2019-11-10_19-32-53.png

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Не е само 30 денари, има и 1% на приливи од странство. Само не сум сигурен дали е на било кој рок или само ако се повлечат во рок до 5 дена.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.671
13.727
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Изгледа дојде кај нас Дивиот Запад како што беше во Америка (и уште е) со дерегулација на банките. Овој напис не е баш (само) за тоа, плус е многу политички обоен, но памтам дека читав пред многу години како нивните банки имаа големи провизии за се` и сешто и самоволно ги воведуваа, додека не ги стегнаа. Сега не можам да го најдам тоа, а и веќе можеби не е релевантно. Но еве сега гледам дека пак ги попуштиле.

И кај нас веројатно е нешто слично, испитуваат до каде можат да одат а да не ги стегне државата... А државата не ги стегнува од различни причини...

И колку што сум забележал, ако на една банка и` помине некоја провизија, и другите ја воведуваат, така што нема бегање. :(

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.493
7.782
Скопје
www.facebook.com
30 денари на девизи , 30 денари за сметки плаќање ( тоа се околу 5-6 сметки за разни услуги месечно во просек ) , 30 денари за платата што ти ја пуштиле . Кога ке пресметаме дека 30 денари не не осиромашуваат ама кога ке ги пресметаме сите севкупно у текот на месецот тоа се најмалце 500 денари само за провизии... Али чекај ... Штом видаат од банката дека нема побуни тие 500 денари ке станаат по 2-3 месеца и 700 денари па 800 и т.н се додека не пукне обрачот.Просечната дневница е 600-800 денари. Фактички една ден ке работеме за банката провизиите.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно