Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на телевизор

PsyShadow

hello world
9 април 2007
75
1

genius

hello world
6 ноември 2007
361
268
genius's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i3 4150
Storage
Western Digital 1TB EZEX + Western Digital 250GB
RAM
8GB DDR3 Kingston
Video card
Asus HD7750 1GB DDR5
Audio
Samson SR850
Monitor
LG 24' IPS + Samsung 19'
OS
Ubuntu 16.04 + Windows 8.1

ivsss

hello world
16 февруари 2012
345
700
Панасоник плазмата ја имам и сум презадоволен, ја купив пред 6 месеци од прилика, беше 63.000 денари. Сега гледам секој месец истиот телевизор го спуштаат за многу голема сум во неколку наврати, го видов во Нептун во парк беше 52.000 денари пред еден месец. Провери дали е се во ред со производот пред да го купиш, може е последното парче кое седи на рафт и стои уклучен по 10-12 часови дневно а они тоа не ти го кажуваат. Телевизорот има 5 години гаранција и со тоа си покриен ама да си знаеш за секој случај.

Инаку и јас баш Панасоник-от би ти го препорачал, слика/аудио/опции се одлични баш кај овој модел.

Поздрав,
Ивс.

PsyShadow

hello world
9 април 2007
75
1
Па до кај 50000ден и може да си приуштам ќе намалам на некое шкафче ама ќе земам подобар телевизор :D.

Revan

lurker
25 мај 2008
660
310
Не знам колку ти се брза со купување, но за неколку месеци ќе има значително поефтинување на телевизорите.

Во САД веќе се пуштени новите модели на LG телевизори со WebOS, на линков ги имаш и старите модели што се продаваат и кај нас, земи само спореди ја цената со новите модели.

За околу 50.000 денари ќе можеш да купиш 60 инчен LED.

Во Европа би требало за многу скоро време да се појават, а со тоа и набрзо и кај нас во Нептун.

Ако ти се брза со купувањето, тогаш и јас ти го препорачувам овој модел на плазма од Panasonic.

Црната боја и деталите на сенките на овој модел се максимално длабоки, единствено неколку модели кои чинат над 200.000 денари имаат подлабока црна боја од овој модел, според многу интернет рецензии ова е најдобрата слика што се купува за парите, а разликата со поскапите модели е скоро невидлива за око.

LED телевизорите поготово поефтините не можат ни да се споредат со квалитет на слика со било каков плазма телевизор со слична цена.

Страдаат од приметлив back-light bleed, бледа црна боја, ниски детали на сенки, слаб контраст, повисок response time и motion blur, кои не можеш да ги избегнеш кај TFT телевизорите со LED или CCFL осветлување, единствено премиум LED телевизорите со технологија на локално затемнување можат делумно да се споредат со плазма екраните, но нивната цена моментално е многу висока.

Затоа или почекај ги новите поефтини модели на LG со локално затемнување или купи го Panasonic-от.

Ако се одлучиш за плазмата ти препорачувам првите 100 часа стриктно full screen програма без letterbox да гледаш за рамномерно созревање на дисплејот и избегнувај пролонгиран период (подолг од 3-4 часа) на статични ТВ логоа на една програма, после тој период како сакаш можеш да го користиш.

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
Панасоник плазмата ја имам и сум презадоволен, ја купив пред 6 месеци од прилика, беше 63.000 денари. Сега гледам секој месец истиот телевизор го спуштаат за многу голема сум во неколку наврати, го видов во Нептун во парк беше 52.000 денари пред еден месец. Провери дали е се во ред со производот пред да го купиш, може е последното парче кое седи на рафт и стои уклучен по 10-12 часови дневно а они тоа не ти го кажуваат. Телевизорот има 5 години гаранција и со тоа си покриен ама да си знаеш за секој случај.

Инаку и јас баш Панасоник-от би ти го препорачал, слика/аудио/опции се одлични баш кај овој модел.

Поздрав,
Ивс.

И шо ако е последен уште поубаво барем испитан е дека работи:D
јас го зедов последниот л-џи од таа серија го порачав во Гевгелија го немаше во Скопје и го најдоа последниот во Прилеп и го гледат секој ден по 10-11 саати мака нема од греење,слика не можеш да замислиш поубава барем јас не сум видел во моите 40г.

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3470 with stock cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Samsung 850 EVO 250GB + Samsung Spinpoint F3 1TB
PSU
Cooler Master Silent Pro M 500W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Genesis
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Fractal Design Define R5 White Windowed
Mouse
Steelseries Sensei Raw (Rubberized)
Keyboard
Cooler Master Quickfire TK (Cherry MX Red)
Audio
ASUS Xonar D1 + Sennheiser HD439
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Windows 7 Ultimate 64-bit
И јас би одел на плазмата од Панасоник што ја препорача genius. Сакав и јас да ја пазарам (верзијата од 42 инча), но таа што им беше изложена во салон им беше последна воопшто, па се пишманив. Сепак не би земал плазма која стои уклучена на еден ист канал скоро 24/7. Затоа го земав TX-L42ET60B, и сум презадоволен.
Long story short, ST60 верзијата на плазми (колку што јас читав) е вброена меѓу најдобрите плазми до сега.

PsyShadow

hello world
9 април 2007
75
1
Благодарам за предлозите, не ми се брза многу, некаде до октомври, така да ќе почекам. Ќе го имам предвид Панасоникот.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Ако ТВ'то што го предложи Ѓамбаз е тој што мислам дека е што го има дома мислам дека е врв од телевизори не сте свесни каква слика има ТВ'то.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.700
12.555
Skopje
www.wemaxa.com
+1 за Panasonic Viera TX-P 50", плазма е милина за видео материјал. Ако си филмаџија и ако имаш нормална дневна, ќе уживаш во квалитетот на слика. Немам никакви поплаки, едноставно прекрасен дисплеј.

Но, доколку планираш ТВ да го користиш и како монитор, односно да читаш текст и да отвараш веб страни, тогаш плазмата не е баш добра за тоа, ќе бараш добар LCD led IPS / PLS панел.

Јас мојата ја платив мислам 61000 пред година ипол од Техномаркет, сега гледам ги даваат за 48000, повеќе од одлична цена.

П.с. Најдобар телевизор за 6*парите (односно 300.000 ден.) е ова:
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_208&product_id=208185

55" OLED на LG :)

DJAMBAZ

hello world
15 февруари 2011
191
145
Ако ТВ'то што го предложи Ѓамбаз е тој што мислам дека е што го има дома мислам дека е врв од телевизори не сте свесни каква слика има ТВ'то.
http://www.technomarket.com.mk/products/09128320/philips-46pfl8008s е тој дома:(фацата е дека мислам дека 7-цата серија има подобра(со пореални бои)слика.Со било кој модел да ги споредувате Филипсите со пиксел плус имаат далеку подобра и пореална слика(во ценовен ранг) и убедливо најспоро мени:mad: така да ако го планирате тв за смарт функции а не за уживанје во HD резолуции тогаш е лош избор.Моментално кај нас цените на Филипсот мислам дека се убедливо најниски,побарајте на нет цени за овие два модели и се ке ви биде јасно(или ништо :D)

+1 за Panasonic Viera TX-P 50", плазма е милина за видео материјал. Ако си филмаџија и ако имаш нормална дневна, ќе уживаш во квалитетот на слика. Немам никакви поплаки, едноставно прекрасен дисплеј.

Но, доколку планираш ТВ да го користиш и како монитор, односно да читаш текст и да отвараш веб страни, тогаш плазмата не е баш добра за тоа, ќе бараш добар LCD led IPS / PLS панел.

Јас мојата ја платив мислам 61000 пред година ипол од Техномаркет, сега гледам ги даваат за 48000, повеќе од одлична цена.

http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_208&product_id=208185

Јас сум филмаџија и ако не ти е проблем те викам на кафе и земи некој филм што ти е повеке пати гледан со добра слика.Прво сто ке направиш на вракање е ке го продаваш плазмата:)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491

Не се слагам со твоето мислење, само ради една причина.
Екранот е дел од цилиндар. Се додека е ваков нема смисла за домашна употреба.
Има смисла само доколку се гледа централно, а не под агол лево и десно.. Мислам дека ме разбираш што сакам да ти кажам.
Инаку, да, ОЛЕД е најблиску до приказот на сликата кај плазма мониторите.

DJAMBAZ, не си го лажи умот. Да, ЛЦД е добро за гледање филмови, ама анимирани :)

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.700
12.555
Skopje
www.wemaxa.com
Го немам видено во живо Сале, нит пак би го купил искрено. Заобленоста не знам колкава е но не верувам дека за нормален аранжман во дневна соба преставува проблем, најверојатно не е конципиран како уред наменет само за фронтално гледање. Сепак, за ултимативно уживање, DLP проектор, Lazy Boy столче, слушалки, пиво и празен стан...подобро нема :).

@Djambaz - имам солиден LG 42LE5500 IPS led lcd дома и е одличен како монитор, секојдневен ТВ во работна соба и сл. Но за филмови, нема споредба.

Kој сака добар дисплеј, ова му е последна шанса. Од Март 2014 Panasonic престана да произведува плазма екрани. Маргините на профит се мали во споредба со LCD, и нема веќе да се замараат.

Јас надградба ќе правам кога ќе има 4К OLED екрани од 60" за 1000е. Тоа здравје ако биде за 5 години. :)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Единствена работа ради која сите престануваат да произведуваат плазма екрани е појавата на 4к ЛЦД дисплеите. Изработката на 4К плазма панели е прескапа и нема да се исплати на производителите. Телевизорите ке бидати исто така прескапи...
Единствената разумна замена за плазмата е ОЛЕД, но апдејт за некој 5 години, кога цените ке бидат разумни..

Revan

lurker
25 мај 2008
660
310
Голема штета е што сите производители почнуваат да го прекинуваат производството на плазма екрани, баш откако неодамна ги отстранија сите проблеми нативни за оваа технологија.

Со прекинот на производство од страна на Panasonic, само уште Samsung остана со производство на high-end плазма телевизори. LG произведува единствено low и mid класа плазма телевизори.

@DJAMBAZ, ниту еден high-end LED телевизор, дури и со најдоброто локално затемнување не може да се спореди со плазма, поготово со втората најдобра серија на плазма екрани некогаш направена, едноставно различни технологии се.

Еве види во оваа тема, најдобар пример ти е сликата со осветлувањето на месечината, локалното затемнување може да се носи рамо до рамо со Plasma и OLED екрани, единствено ако е full-array, иако цената на истите е многу голема.

Но сепак остануваат проблемите нативни за телевизорите со позадинско осветлувањe, како присутен backlight bleed, кај поголемите телевизори речиси е невозможно да најдеш совршен униформен примерок, висок response time, motion blur и ред други недостатоци.

Не знам каков тип на LED осветлување и локално затемнување користи Philips-от што го линкираше, но земи некој филм каде што преовладувааат темни сцени и спореди со сликите во темата на Сале.

Едноставно секој што го доживевал плазма искуството не може да го опише со зборови, посебен филинг и шмек си има технологијата. :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно