Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

Riku

lurker
27 ноември 2021
585
256
Потребна ми е клима за 30м2 неизолиран простор со пвц. Еден спрат, не се загрева од друга страна.

5.5 Аери или Тундра. Има нешто друго подобро во тој ценовен ранг и да е помалку бучно?

Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Vivakso do 0 e mnogu tivok ama pod 0 veke pocnuva da buce ama i toa se resava so buferi. Barem kaj mene e taka. Ako sakas nesto poeftino a isto taka dobro vo momento i malko poefrino Favorit.

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Vivakso do 0 e mnogu tivok ama pod 0 veke pocnuva da buce ama i toa se resava so buferi. Barem kaj mene e taka. Ako sakas nesto poeftino a isto taka dobro vo momento i malko poefrino Favorit.
До кај 50.000 е буџетот. Фаворит не.

Има Вивакс сега и сакам да ја сменам од кај моите, Аеми е таа и е бучна и не го грее просторот.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981

Има Вивакс сега и сакам да ја сменам од кај моите, Аеми е таа и е бучна и не го грее просторот.

Мој предлог: HISENSE Energy pro + QG35XV0EG / QG35XV0EG по супер цена од 37.990 ден.

На минусни температури, гумата (баферот) ќе замрзни, ќе се укрути, па не сум сигурен дека ќе заврши работа во насока на амортизирање на бучавата...

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Мој предлог: HISENSE Energy pro + QG35XV0EG / QG35XV0EG по супер цена од 37.990 ден.

На минусни температури, гумата (баферот) ќе замрзни, ќе се укрути, па не сум сигурен дека ќе заврши работа во насока на амортизирање на бучавата...
Оваа ја има во бела боја или само тој сивиот модел е?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Оваа ја има во бела боја или само тој сивиот модел е?

Ја има и во бела боја HISENSE Energy pro + QG35XV0EG / QG35XV0EG по супер цена од 37.990 ден.
(по грешка сум го ставил линкот од сиво-црната, едит направив и ја ставив белата, ама ти си прочитал пред да едитирам).

Goran333

hello world
19 август 2022
106
117

Вивакс Аемис 5кв имаш и не успева да загрее 30 квадрати?
Или 3.5кв е Виваксот?

Ако гледаш 5кв оди со ентри левел Мицу или Даикин.
Пример Mitsubishi HR50 58900 денари. Малку над буџет ти е
Sensira ти е многу поскапа.

HR точно дека е ентри левел ама 5кв и нагоре доаѓа со твин компресор.
3.8kW деклариран капацитет на -10
Нема wifi

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Вивакс Аемис 5кв имаш и не успева да загрее 30 квадрати?
Или 3.5кв е Виваксот?

Ако гледаш 5кв оди со ентри левел Мицу или Даикин.
Пример Mitsubishi HR50 58900 денари. Малку над буџет ти е
Sensira ти е многу поскапа.

HR точно дека е ентри левел ама 5кв и нагоре доаѓа со твин компресор.
3.8kW деклариран капацитет на -10
Нема wifi
3.5 е Виваксот

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Се нафаќаат мајстори да дојдат само за буфери? Колку кошта услугата?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Потребна ми е клима за 30м2 неизолиран простор со пвц. Еден спрат, не се загрева од друга страна.

5.5 Аери или Тундра. Има нешто друго подобро во тој ценовен ранг и да е помалку бучно?

5.5 kw Vivax AEHI+ овој модел одличен тивок

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
5.5 kw Vivax AEHI+ овој модел одличен тивок

Ми делува дека овој вивакс е наддимензиониран за неговиот простор (кој иако е неизолиран, сепак е 30 квадрати), и некако како да ќе биди многу голем голтач на киловати, за со ист излез на топлина - во однос на хардверот кој веќе му го сугерирав на @alexandar11
Мислам дека со предложениов Vivax AEHI+ корисниците нема да имаат можност да ја искусат вистинската придобивка на инвертерите, а тоа е непрекинато (или што подолго) модулирање со мало повлекување на струја за време на режим на одржување на температурата.
Сметам дека поради преголемите карактеристики на овој вивакс, претежно ќе работи во он-оф режим, што на некој начин посочува на неоптимален (наддимензиониран) избор на уред за просторот.
Сигурно дека и двата уреди ќе го затоплат просторот.

Се разбира, крајниот збор си го има тој што ќе го купува уредот.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Ми делува дека овој вивакс е наддимензиониран за неговиот простор (кој иако е неизолиран, сепак е 30 квадрати), и некако како да ќе биди многу голем голтач на киловати, за со ист излез на топлина - во однос на хардверот кој веќе му го сугерирав на @alexandar11
Мислам дека со предложениов Vivax AEHI+ корисниците нема да имаат можност да ја искусат вистинската придобивка на инвертерите, а тоа е непрекинато (или што подолго) модулирање со мало повлекување на струја за време на режим на одржување на температурата.
Сметам дека поради преголемите карактеристики на овој вивакс, претежно ќе работи во он-оф режим, што на некој начин посочува на неоптимален (наддимензиониран) избор на уред за просторот.
Сигурно дека и двата уреди ќе го затоплат просторот.

Се разбира, крајниот збор си го има тој што ќе го купува уредот.

Одличен е AEHI+ моделот моќен и економичен со ставање на Фан 2-ра брзина ќе биде одлично сепак членот нема изолација и затоа 5.5кв модел

CloudConnected

hello world
18 февруари 2016
141
129
Скопје
Соба од 23 квадрати на прв кат од куќа, насока фронтално кон југ, со термоизолација, потребна е препорака за соодветен инвертер клима уред кој ќе загрева доволно за да може да се седи по куси ракави зимно време, и со кој ќе нема многу он-офф моменти и на пониско подесени температури на уредот во режим на греење (22-24). Многу е важно двете единици да работат тивко. Буџетот е 30к.

Дали вакво нешто би било соодветно?

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.294
Фуегото греење од 0-30 по спецификација? Барем искрени се.
Лага број 1
Ладење од 0 до 53

Лага број 2
Греење од - 20 до +30

Тоа што си го прочитал се однесува на внатрешната единица.

Грото од климите греат до кај 24~25 надворешна температура.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Соба од 23 квадрати на прв кат од куќа, насока фронтално кон југ, со термоизолација, потребна е препорака за соодветен инвертер клима уред кој ќе загрева доволно за да може да се седи по куси ракави зимно време, и со кој ќе нема многу он-офф моменти и на пониско подесени температури на уредот во режим на греење (22-24). Многу е важно двете единици да работат тивко. Буџетот е 30к.

Дали вакво нешто би било соодветно?

Овој модел

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.294
За истите пари има Midea клими со Eurovent а од оние -25 степени Vivax има само желба.
Згора на се поевтини се Midea a Vivax исто така е Midea.

Mik

read-only
27 ноември 2023
15
8
Дечки ми треба клима за спална соба од 12м2, плус ете ходникот да го дели при греење со другата клима. Ми треба климата да е тивка за да не пречи при спиење и ми треба ниско да модулира зашто реално во 12м2 не сакам да чувствувам често on-off.
Е сега ме интересира најевтина клима која ми го нуди ова која би ми ја препорачале?
Која би ми ја препорачале до 40к?
Која би ми ја препорачале доколку нема ограничување на цена?

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Дечки ми треба клима за спална соба од 12м2, плус ете ходникот да го дели при греење со другата клима. Ми треба климата да е тивка за да не пречи при спиење и ми треба ниско да модулира зашто реално во 12м2 не сакам да чувствувам често on-off.
Е сега ме интересира најевтина клима која ми го нуди ова која би ми ја препорачале?

За до 40к евентуално ако најдиш некој 7000btu јапанец и тоа ќе е ентри модел па којзнае дали ќе успева да симне доволно ниска модулација...

За другата опција кога би немал ограничување на цена би ти ја препорачал Mitsubishi LN35 и тоа нагласувам 35ката ако сакаш ниска модулација пошо успева на греење да симне испод 100w потрошна... ама па штета е таква клима да се затвори во 12м2 :(
Мислењето е автоматски споено:

28 јануари 2017
2.073
4.764
Ресен
Мицубиши 2.5кв основен модел спушта до 150W.

Mik

read-only
27 ноември 2023
15
8
За до 40к евентуално ако најдиш некој 7000btu јапанец и тоа ќе е ентри модел па којзнае дали ќе успева да симне доволно ниска модулација...

За другата опција кога би немал ограничување на цена би ти ја препорачал Mitsubishi LN35 и тоа нагласувам 35ката ако сакаш ниска модулација пошо успева на греење да симне испод 100w потрошна... ама па штета е таква клима да се затвори во 12м2 :(
Мислењето е автоматски споено:

Аааа не, LN35 ми е тууу мач, али good to know.

Daikin FTXC35 e 40k на ананас со попуст 3к што го нудат искача 37к
Mitsu HR35 e 37k исто на со 3к попуст искача 34к
Mitsu HR25 e 32к попуст = 29к
Mitsu DM35 исто така е околу 32к
Mitsu DM25 е околу 29к
Од сите овие која по вас би била најдобра одлука. Мислам дека сите би грееле за греење, али која би имала најдобра модулација и која е најтивка.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Кој тоа модел поточно можеш да споделиш?
И колку спушта временски.... 3 минути при старт или пред гасење.... или модулира подолг временски период така?
И нешто конкретно ако имаш да споделиш, мерена потрошувака.... снимка од модулација.... графички лог....

Аааа не, LN35 ми е тууу мач, али good to know.

Daikin FTXC35 e 40k на ананас со попуст 3к што го нудат искача 37к
Mitsu HR35 e 37k исто на со 3к попуст искача 34к
Mitsu HR25 e 32к попуст = 29к
Mitsu DM35 исто така е околу 32к
Mitsu DM25 е околу 29к
Од сите овие која по вас би била најдобра одлука. Мислам дека сите би грееле за греење, али која би имала најдобра модулација и која е најтивка.

Сите од наведените би згреале 12м2 и сите се приближно исто тивки....
Туку дали има тука некој со искуство со овие модели да потврди и докажи дека ќе спушти модулација на греење испод 300w.
Па и што COP ќе вади ако успее да спушти така ниско?

Јас тоа можам само за Mitsu LN35!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.294
Е добро, на модулација од 100W колку температура дава на издув и при која амбиентална на влез?
И нормално, при која надворешна температура?

Можеби имаш објавено, не се сеќавам

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Кој тоа модел поточно можеш да споделиш?
И колку спушта временски.... 3 минути при старт или пред гасење.... или модулира подолг временски период така?
И нешто конкретно ако имаш да споделиш, мерена потрошувака.... снимка од модулација.... графички лог....

Сите од наведените би згреале 12м2 и сите се приближно исто тивки....
Туку дали има тука некој со искуство со овие модели да потврди и докажи дека ќе спушти модулација на греење испод 300w.
Па и што COP ќе вади ако успее да спушти така ниско?

Јас тоа можам само за Mitsu LN35!
Јас имам бе Злате тука постирано видеа дека HR35 спушта на 220w потрошувачка со сонди за температура со све, како не се сеќаваш?
Би требало HR25 да спушта и под 200w.
Иначе кај мене HR35 е ставена во 12 квадрати плус 7 квадрати ходник и грее одлично. Препорака
Edit еве го видеото

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно