Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
892
652
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Неверувам да е тоа зошто 1 месец си работеше како што треба, плус пурпената прави притисок доколку нема каде да се шири а кај мене се гледе на сликата дека се проширила надвор од ѕидот.
И да нема каде да се шири , нема да ги прекрши цевките ,не е толку моќна (y)

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
43
21
И да нема каде да се шири , нема да ги прекрши цевките ,не е толку моќна (y)
По мене е баеги глупо да се дихтува дупката со пур пена. Тоа е навистина наједноставен и најбрз начин (и веројатно монтерите прилично го применуваат), а пурпената е наменета за пополнување на поголеми и понедостапни шуплини каде што е добро што повеќе да се шири, и втор случај за силно прицврстување на елементи, на пр. прозори, врати. Малата дупка од климите не спаѓа во овие случаи, особено што се спроведуваат цевки од мек материјал (бакар) кај кои е битен дијаметарот.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.332
11.905
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Постојат пурпени со низок процент на експанзија и баш се да не речам идеални за вакви работи.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
638
359
Погледнете го атачментот 122027
Вивакс Аери од вчера замрзна и денеска ледот само го зголемува, внатре дува 60%ладно 40% млако иако истата е покриена не ја ни врни ни ништо. Дојдоа монтерите рекоа дека климата не ја бива но ќе чекат решение од Паком (кој патем и ја расипаа климата кога правеа сервис на неа и го замениа компресорот). Ми рекоа да не ја гасам да си работи но мене ме интересире зошто да работи кога истата е нефункционална.

Бидејќи нaдвoрешнaтa единицa не зaмрзнивa рaмнoмернo ( низ целиoт изменувaч ) туку мрзне вo дoлниoт дел oд нaдвoрешниoт изменувaч нa Надворешната Единица тoa е тaкa бидејки климaтa испуштa фреoн ( диши oд некaде ) и зaтoa не мрзне изменувaчoт рaмнoмернo/целoснo туку мрзне сaмo нa oдреден дел ( вo твoјoт случaј мрзне вo дoлниoт дел oд нaдвoрешниoт изменувaч ) пoрaди дишење нa фреoн
Инaку секoјa климa пред дефрoст кoгa зaмрзнувa тoгaш фaќa мрaз лед рaмнoмернo низ целaтa нaдвoрешнa единицa/изменувaчoт и прaви дефрoст тaкa е нoрмaлнo А дoкoлку климaтa не мрзне / не фaќa мрaз лед рaмнoмернo низ целиoт нaдвoрешен изменувaч Тoгaш тoa е пoрaди дишење/испуштaње нa фреoн oд некaде требa дa се прoвери детaлнo oд кaде диши фреoн дa се oтклoни дефектoт пa пoтoa целиoт фреoн дa се испушти дa се нaпoлни нoвa кoличинa нa фреoн и дa се вaкумирa климaтa.

Riku

lurker
27 ноември 2021
586
257
Бидејќи нaдвoрешнaтa единицa не зaмрзнивa рaмнoмернo ( низ целиoт изменувaч ) туку мрзне вo дoлниoт дел oд нaдвoрешниoт изменувaч нa Надворешната Единица тoa е тaкa бидејки климaтa испуштa фреoн ( диши oд некaде ) и зaтoa не мрзне изменувaчoт рaмнoмернo/целoснo туку мрзне сaмo нa oдреден дел ( вo твoјoт случaј мрзне вo дoлниoт дел oд нaдвoрешниoт изменувaч ) пoрaди дишење нa фреoн
Инaку секoјa климa пред дефрoст кoгa зaмрзнувa тoгaш фaќa мрaз лед рaмнoмернo низ целaтa нaдвoрешнa единицa/изменувaчoт и прaви дефрoст тaкa е нoрмaлнo А дoкoлку климaтa не мрзне / не фaќa мрaз лед рaмнoмернo низ целиoт нaдвoрешен изменувaч Тoгaш тoa е пoрaди дишење/испуштaње нa фреoн oд некaде требa дa се прoвери детaлнo oд кaде диши фреoн дa се oтклoни дефектoт пa пoтoa целиoт фреoн дa се испушти дa се нaпoлни нoвa кoличинa нa фреoн и дa се вaкумирa климaтa.
Дојдоа видоа овие монтерите рекоа дека е нормално да замрзнува оддолу и ja проверува цевката и рекоа дека е врела а внатре дува ладно. Е сега никаде не рекоа за фреон дали протекува туку дека ќе чекат на паком што да прават. Инаку тој мразот што се наоѓа на грачите од позади со дефростот го снема остана само ледот на тацната под климата ама сепак внатре дува ладно.

Последна промена:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
380
549
Друже ако ти е тоа единствено грејно тело си свршил работа....
Утре понеделник свикај ги тие истите (преку кои ти е монтажата и гаранцијата) итно да дојдат и да ти дадат на писмено што заклучиле ако веднаш не ја поправаат/заменат.
Откако ќе ти дадат на писмено кажи дека ќе викнеш друг сервисер да ја види... не може да те возат со недели така....
И барај си салам сервисер за второ мислење, плати си го на страна ако треба и ако рече дека ќе ја оправи...

Riku

lurker
27 ноември 2021
586
257
Друже ако ти е тоа единствено грејно тело си свршил работа....
Утре понеделник свикај ги тие истите (преку кои ти е монтажата и гаранцијата) итно да дојдат и да ти дадат на писмено што заклучиле ако веднаш не ја поправаат/заменат.
Откако ќе ти дадат на писмено кажи дека ќе викнеш друг сервисер да ја види... не може да те возат со недели така....
И барај си салам сервисер за второ мислење, плати си го на страна ако треба и ако рече дека ќе ја оправи...
Имам камин не е проблем тоа, проблемот е што климата од првиот пат кога сменија компресор од паком истата не работи добро им ја врајќав па со инспекци и на крај да одкаже самата.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
638
359
Дојдоа видоа овие монтерите рекоа дека е нормално да замрзнува оддолу и ja проверува цевката и рекоа дека е врела а внатре дува ладно. Е сега никаде не рекоа за фреон дали протекува туку дека ќе чекат на паком што да прават. Инаку тој мразот што се наоѓа на грачите од позади со дефростот го снема остана само ледот на тацната под климата ама сепак внатре дува ладно.
Утре oбaвезнo пoвикaј ги мoнтерите кoј јa мoнтирaле климaтa и кoнсултирaј се сo Сервисoт

Мoе мислење е декa oд некaде пуштa/диши фреoн зaтoa и мрзне бидејки сегa климите не прaвaт тoлку дефрoст бидејќи сегa влaжнoстa нa нaдвoрешниoт вoздух не е гoлемa А дефрoст климите нaјчестo прaвaт кoгa влaжнoстa нa нaдвoрешниoт вoздух е oд 80% дo 100% и зa дa прaви дефрoст требa изменувaчoт нa нaдвoрешнaтa единицa дa е целoснo зaмрзнaт пoбелен пa пoтoa дa прaви дефрoст a вaкa кoгa сaмo еден дел oд нaдвoрешнaтa единицa имa мрaз тoгaш климaтa губи фреoн диши oд некaде

И уште нештo Дaли филтерите вo внaтрешнaтa единицa се чисти ? Акo не исклучија климaтa oд Далечинско и oд Штекер испери ги Филтерите и пoсле 10-тинa минути врaти ги филерите и вклучијa климaтa Акo се чисти филтрите пoвтoрнo исклучијa климaтa oд Далечинско и oд Штекер пoчекaј 5 минути и вклучијa климaтa ( oвa е рестартирање нa климaтa )

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Декември и јануари беа доста топли и Mits. heavy SRC50ZS ги помина со просечна потрочувачка од 0,240 до 0,380 KWh. Чекав поголемо заладување и да пуштам хоме асс. Од вчера температурата е цело време во минус со силен северен ветар и realfeel -14, според термометарот каде што ми е надворешната во текот на ноќта било од -3,5 до 6,5 степени.
23 do 6.jpg

Подесена цело време на 24 степени и 3 брзина, внатре одржува од 23,5 до 24 степени (лоцирана во дневна соба со кујна и трепезарија 32 м2, отворена врата према ходник 8м2 и спална 12м2 каде во спалната е цело време активна mitsc.elect. HR25VF подесена на 22/24 степени и 2 брзина. Висина на плафон 2,8м, стан на северозападна страна со 10цм изолација на прв спрат, локација Штип. HR25VF од 00 до 7:30 часот потрошила 2,3 KWh.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Малце ви трошеле климете, ај сега фалете се :D (мала шала ;)). До вчера двете ако тршеа околу 8.5-9kw на ден, вчера потрошија 13,5kw

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Малце ви трошеле климете, ај сега фалете се :D (мала шала ;)). До вчера двете ако тршеа околу 8.5-9kw на ден, вчера потрошија 13,5kw
Пред заладувањето 5ката трошеше по 10KWh, а вчера 17Kwh. 2,5ката претходно по 4,2KWh дневно, вчера повеќе од дупло 9,8 KWh.

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Имаш ли термометар кој ја памети температурата?
Јас барам таков.
Имам два од али кој во рок од 24 часа меморира минимална и максимална и еден од порано од џамбо купен исто со минимална и максимална.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Имаш ли термометар кој ја памети температурата?
Јас барам таков.
Не сум Боки ама ќе ти одговорам, Xiaomi блутут мерачите за температура и влага имааат историја (дневна, месечна) на мин и макс покрај моменталните вредности. Цена беше 350-500 ден

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
892
652
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Не сум Боки ама ќе ти одговорам, Xiaomi блутут мерачите за температура и влага имааат историја (дневна, месечна) на мин и макс покрај моменталните вредности. Цена беше 350-500 ден
Temperature measurement range0°C–60°C - не се за надвор

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Декември и јануари беа доста топли и Mits. heavy SRC50ZS ги помина со просечна потрочувачка од 0,240 до 0,380 KWh. Чекав поголемо заладување и да пуштам хоме асс. Од вчера температурата е цело време во минус со силен северен ветар и realfeel -14, според термометарот каде што ми е надворешната во текот на ноќта било од -3,5 до 6,5 степени.
Погледнете го атачментот 122083

Подесена цело време на 24 степени и 3 брзина, внатре одржува од 23,5 до 24 степени (лоцирана во дневна соба со кујна и трепезарија 32 м2, отворена врата према ходник 8м2 и спална 12м2 каде во спалната е цело време активна mitsc.elect. HR25VF подесена на 22/24 степени и 2 брзина. Висина на плафон 2,8м, стан на северозападна страна со 10цм изолација на прв спрат, локација Штип. HR25VF од 00 до 7:30 часот потрошила 2,3 KWh.
Не ми дозволува да корегирам, а сега приметив надворешната температура сум ја утнал, значи од -6,5 до -3,5 степени.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Па малце е, 5 месеца скоро ич не трошат со 4-5-6 COP и сега 1-2 недели ќе се појачаат со 3-4 COP и паники. Епа сега тоа е, медитеранска клима. Не сме на екватор.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Па малце е, 5 месеца скоро ич не трошат со 4-5-6 COP и сега 1-2 недели ќе се појачаат со 3-4 COP и паники. Епа сега тоа е, медитеранска клима. Не сме на екватор.
Не е паника, како што беше и пишано, мала шала. Паника ќе биде ако снема струја :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Не е паника, како што беше и пишано, мала шала. Паника ќе биде ако снема струја :)
Ако снема струја ќе губат милиони на ден, а за таа пара брзо се ангажираат да средат. Не се секирај.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Ако снема струја ќе губат милиони на ден, а за таа пара брзо се ангажираат да средат. Не се секирај.

Им зачестија редовниве интервенции

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.803
3.987
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Како така сред зима ремонти? чудо се

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.534
2.988
Како така сред зима ремонти? чудо се
Не е ремонт. Таквите активности се плански застои, и се потребни, но правилно да се изведат (пред период на висока побарувачка), со квалитетни материјали, делови и работна рака.
Ова е непланиран застој. Се расипало, па ќе го попраат.

Испратено од телефоно.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.803
3.987
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не е ремонт. Таквите активности се плански застои, и се потребни, но правилно да се изведат (пред период на висока побарувачка), со квалитетни материјали, делови и работна рака.
Ова е непланиран застој. Се расипало, па ќе го попраат.

Испратено од телефоно.
Овие години вака прават не е од скоро време

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.534
2.988
Овие години вака прават не е од скоро време
Да, фактографијата тоа го докажува.
Попрецизнио израз тука е: „...вака им прави...“,
што иди ко директна последица на староста на системите (јбг, постари се од поголемио број на членој на форумо), ама тоа значително ќе се намалеше, ако се одеше со квалитативен пристап на ремонтите, а не само квантитативно...

Испратено од телефоно.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно