Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

IT факултети во МК - преглед

elite hacker

hello world
20 јуни 2008
71
0
Во иднина се повеќе ќе бараат диплома. Поркај диплома ќе бараат и знаење, ама дипломата ќе биде на прво место.

Треба малце повеќе да се трудите околу програмата и квалитетот на стекнатото образование кај вашите студенти, наместо да се замарате со споредба. Не разбирате дека со секоја споредба со ФЕИТ и ПМФ вие губите. Само да ве потсетам. Од таму излегуваат ИНЖЕНЕРИ. А вие знаете што значи тоа и во пракса.
И да, на ПМФ и ФЕИТ немаат LCD монитори - или имаат малку, работат во групи од по 200 луѓе, немаат пријателски однос со професорите, имаат застарена програма, а сепак се подобри од вашите студенти. И се додека такви како гореспоменатиот преварант Бојо раководат со приватните универзитети нема да ги бива. И се додека им се меша на професорите нема да ги бива.

Не ли малку МНОГУ да се плати 10 пати повисока цена за нешто што не е сигурно, или што допрва МОЖЕБИ ќе се исплати.
Mozebi ke platis ama ke dobies znaenje?!?A znaenjeto e mok?!?

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.245
675
Mozebi ke platis ama ke dobies znaenje?!?A znaenjeto e mok?!?

Баш ме интересира на кој факултет учиш ти? Или уште не си стигнат до факултет??? Не сакам да се навредиш, но не знаеше некои основни работи за инталација на Windows, а ако учиш нешто што е поврзано со информатика на некој од приватните факултети прво треба да почнат да те учат за тоа. Џабе ти е да бидеш програмер кога не знаеш обични работи за Windows. Мислам дека ФЕИТ е најдобар, на него одат најдобрите студенти, на натпреварите по информатика постигнуваат најдобри резултати. Исто и од ПМФ. А приватните факултети немаат ни храброст да им се спротистават. Факт е тоа дека се подобро опремени од државните, но ај да ги наречам вака, големите умови ги избираат државните универзитети. На некои приватни факултети имаат одлична програма, но голем дел од студентите што студираат таму се запишани колку да добијат диплома знаејќи дека не можат тоа лесно да го направат на државен факултет. Исто така мислам дека оние кои имаат добри познавања од математиката нема да имаат големи проблеми со програмирањето. Математиката е основа за се. Јас не знам да програмирам, но сум добар математичар и се надевам дека кога ќе најдам слободно време ќе научам да програмирам во некој програмски јазик. :D

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
Гледам добро се развила дискусијава.

Прво, не го оправдувам вашето тврдење дека приватните не се добри затоа што се ниски критериумите. Што сакате, некој друг да Ве тера да учите? Епа колеги и колешки, господа програмери и почитувани дизајнери, мислам дека ако Вие сакате да научите не ви е ама ич важно дали критериумот е висок или низок.

Второ, мислам дека и техничката опременост како и ресурсите со кои располага универзитетот имаат големо значење. На мојот универзитет, SEEU, има 2 објекта со по 50 компјутери кои се online и на кој секој има пристап од 8 до 20 часот. Има 8 лаборатории со по 30-40 компјутери кои служат за одржување на предавања и практичен дел. Универзитетот располага со голема и доста богата библиотека на која можат да и позавидат другите универзитети.

Сегашната цена е 900 евра семестар, меѓутоа универзитетот доделува стипендии според залсуга, односно при запишување полагате математика и англиски и најдобрите добиваат стипендија од 600 евра по семестар (лани доделија 16 стипендии за компутерски науки, годинава не сум запознаен колку ќе бидат доделени). Исто така има 240 стипендии од истата вредност кои се доделуваат на студенти од посиромашни семејства. Има и трета опција за да не ја платите целата сума со програмата Work and study, односно работите по 14-16 часа неделно на универзитетот и за тоа добивате плата.

Програмата за настава за сите факултети на SEEU може да ја најдете тука.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
да така е економист :bravo:
да од феит се повеќе занимаваат со натпревати супер е тоа
кај нас на пмф не одат толку на натпревати :)

александар ме претече

Прво, не го оправдувам вашето тврдење дека приватните не се добри затоа што се ниски критериумите. Што сакате, некој друг да Ве тера да учите? Епа колеги и колешки, господа програмери и почитувани дизајнери, мислам дека ако Вие сакате да научите не ви е ама ич важно дали критериумот е висок или низок.
не станува збор да ве тераат туку како ве мотивираат
доколку кај нас ве фатат да препишувате казната беше 2 казнени сесии но сега мислам дека немање право на повторно презапишување една година

а на приватни мислам дека не е така да не наведувам факти

а кој сака да учи и таму и таму ке учи
додуше и нема да му треба факултет

а незнам колку мислите дека сме "заостанати" во опремата да ве известам дека имаме добра опрема во горната зграда 2 простории се со нови машињчиња DELL само уште една лабораторија е со малку постари но таму одат само од 1ра година не им требаат толку јаки комп :) но како што слишнав во текот на летото ке се сменела и таа
и уште една лабораторија но таму е за специјални предмети

во долната има 3 простории со нови компјутери

и наравно простории за SISCO и останатите microsoft курсеви

finger.k4

hello world
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
доколку кај нас ве фатат да препишувате казната беше 2 казнени сесии но сега мислам дека немање право на повторно презапишување една година

na privatnite fakulteti kaznata za ova e instanto brkanje!

isto taka, ucenik na privaten fakultet ima pravo da povtoruva godina samo ednas i ako togas ne ja zavrshi nema pravo da prodolzi da uci na fakultetot! (a ne da kvadrira, kubira ili sto i da e..) ;)

jas se povlekuvam od debatava, nema povekje poenta..moze nekoj da se najde da napravi summary (D imase takov plan mislam!?), da stoi kako helper za idni IT studenti!

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.245
675

isto taka, ucenik na privaten fakultet ima pravo da povtoruva godina samo ednas i ako togas ne ja zavrshi nema pravo da prodolzi da uci na fakultetot! (a ne da kvadrira, kubira ili sto i da e..) ;)

jas se povlekuvam od debatava, nema povekje poenta..moze nekoj da se najde da napravi summary (D imase takov plan mislam!?), da stoi kako helper za idni IT studenti!

Па човек и да сака да пише квадрат на приватен не може, таму сите завршуваат. Не викам дека нема квалитетна програма, плус кој сака да научи секаде ќе научи, но на приватните универзитети главно одат оние кои не можат да завршат на ниту едно друго место.

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
@ekonomist

Дали тебе фактот дека завршуваат и послаби студенти те спречува да одиш на приватен, иако приватниот нуди подобри услови и можности за учење? Гледам дека во целата тема сите за тоа се фаќаат, на приватните оделе послаби и затоа не чинат. Послабиот критериум кај приватните е очекуван со оглед на тоа што кај нас приватните универзитети сеуште се нови за разлика од запад и мора да најдат начин да привлечат повеќе студенти. Но со тек на време критериумот расте.

BTW, да не помисли некој дека рекламирам приватни факултети или не знам што, подеднакво ги почитувам и приватните и државните факултети, пред да се запишам ми беа доделени целосни стипендии и за на приватен и за на државен универзитет. Во темава вака настапив бидејќи видов дека кај нас сеуште има луѓе со комплекси кои цело време ги напаѓаат приватните со горенаведениот став.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.245
675
@ekonomist

Дали тебе фактот дека завршуваат и послаби студенти те спречува да одиш на приватен, иако приватниот нуди подобри услови и можности за учење? Гледам дека во целата тема сите за тоа се фаќаат, на приватните оделе послаби и затоа не чинат. Послабиот критериум кај приватните е очекуван со оглед на тоа што кај нас приватните универзитети сеуште се нови за разлика од запад и мора да најдат начин да привлечат повеќе студенти. Но со тек на време критериумот расте.

BTW, да не помисли некој дека рекламирам приватни факултети или не знам што, подеднакво ги почитувам и приватните и државните факултети, пред да се запишам ми беа доделени целосни стипендии и за на приватен и за на државен универзитет. Во темава вака настапив бидејќи видов дека кај нас сеуште има луѓе со комплекси кои цело време ги напаѓаат приватните со горенаведениот став.

Не кажувам дека одат послаби ученици, такви ученици не постојат, има ученици кои сакаат да учат и кои не сакаат. На приватните повеќе одат од тие вторите кои со лежење сакаат да завршат факултет. Инаку мора да се каже дека на државните факултети има подобри професори, но програмата на приватните е подобра отколку на државните. Проблемот е тоа што на приватните факултети многу се ретки оние кои сакаат нешто да научат.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk

добро тоа е теорија но во практика колку се тоа применува

aleksandar да во право си но додека да се стекнат приватните со добро реноме ке помине многу многу време да бидеме реални
досега од тоа реноме имаат само цена и опременост

но има фали уште многу многу

maximilian

user
26 март 2008
1.064
74
добро тоа е теорија но во практика колку се тоа применува

aleksandar да во право си но додека да се стекнат приватните со добро реноме ке помине многу многу време да бидеме реални
досега од тоа реноме имаат само цена и опременост

но има фали уште многу многу

Дали со ова доброто реноме на факултетот го ставаш како примарен приоритет за квалитетот на еден факултет? Мислам дека веќе установивме дека ако сакаш да научиш во приватен, ЌЕ НАУЧИШ. А за тоа дека државните имале подобри професори од приватните, со тоа не се сложувам, затоа што ФОН изминатава година купи Х професори од ЕТФ и ПМФ ,колку што јас имам добиено информации, не знам дали се точни. Но, и да не се точни, сами проценете, кој професор вреди повеќе: Тој шо зема 1500 евра плата, или тој што зема 5000 евра плата?

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
@ekonomist

Голем дел од професорите на државните факултети (да не речам сите) тезгарошат на приватните, а и не знам како ги оценувате професорите дали се добри, сигурно колку построг, толку подобар :)

@MetalGear

Во право си, треба да помине време, не може исто реноме да имаат "Kирил и Методиј" кој постои од 1949 и ЈИЕУ кој е основан 2001. Меѓутоа мислам дека реномето не е во прв план. :)

kirocone

read-only
18 јануари 2008
29
2
Квалитетот на студентите кои излегуваат приватните факултети е правопропорционален со квалитетот на тие кои се запишуваат во нив. Факт е дека на тие факултети се запишуваат послаби средношколци со длабок џеб наместо длабока интелигенција (секоја чест на исклучоци).
Оттука, не можеме да ги судиме факултетите според знаењето и способностите на студентите (успешноста на еден студент зависи 2% од факултетот, 98% од неговата желба и способност).

Кога зборуваме за факултет во смисла на организација, посветеност, дисциплина на наставниот кадар, немој некој да ми кажал дека ФЕИТ и ПМФ се подобри... Ми се случуваат секакви работи на факултетов (ФЕИТ), потполна неорганизираност, делумна нефукционалност и други негативни работи кои како студент премногу те иритираат, нервираат и те тераат да размислуваш дека таму си појден за да чекаш пред студентска служба, да исправаш НИВНИ грешки, а не да се посветиш на студирањето.

За материјалите за учење не сакам да зборувам, оти ќе паднат бааги навреди (прва година е ОК, од втора натаму да е жив интернетот).

Не знам точно како е на приватните, но со оглед на сумата која се плаќа за студирање делумно сум убеден дека не е како на ФЕИТ.

За кадарот на ФЕИТ имам само пофални зборови за нивното знаење и нивната способност да го презентираат. Но за институцијата во која се нашле можам само да колнам....

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
сами проценете, кој професор вреди повеќе: Тој шо зема 1500 евра плата, или тој што зема 5000 евра плата?

исто вредат што ако земам поголема плата повеќе знае или што

има доволно добар и стручен кадат и на државните и на приватните е сеа тоа какви професори земале приватните од државните без коментар

реномето не никогаш на прв план со сепак има некој удел

и државните и приватните имаат и предности и недостатоци е сеа зависи што сакаш
на пример мене не ми е битно кога ке го завршам факултетот
барем кога ке го завршам ке имам дебело искуство :) додека на некого му е важно кога ке го заврши и го гледа факултетот само ради диплома но ок е и тоа

а тоа реноме е важно после откога ке се заврши
да бидеме искрени подобрите работи ги земаат студенти на ПМФ и ЕТФ т.е. ФЕИТ по ново

зборувам на информатично ниво и информатички факултети

Fiasco

poweruser
2 март 2008
3.036
203
404
www.igorjanevski.com
Do koga so ova tvrdenje deka na privatnite odat onie sto sakaat samo da zavrsat so legacenje.. dojdete vo seeu i provete kolku decki iscistija navreme, kolku ke polagaat predmeti so godini i prasanje e dali ke gi polozat nekogas (ima decki sto se vlecat so nekoi predmeti so godini)
Ne znam dali tuka nekoj ke polozi ako ne napravi nisto na ispitot. (osven ako nema vrski se razbira)

Elektrikz

hello world
21 септември 2008
473
12
Велес - Скопје
Се надевам нема да избегам офтопик иако бааги е стара темава,али ми се најде (колку толку) бидејки сум матурант годинава,па до година треба да се (обидам да се) запишам на некои од фалкутетиве во државата..
Имав можност да разговарам со еден професор од американскиот колеџ... човекот ми вели: Нема врска дипломата.На приватните фалкутети дипломата не ја купуваш,туку го купуваш односот со професорот и поголемата можност да научиш...Секаде почнува при вработување да се оди на интервју,да видат колку знаеш..Веќе не ја гледаат дипломата,го гледаат знаењето...
Е сега,знам,на кој му се учи сегде ќе заврши...
Имам другари на повеќе фалкутети(имам на Европскиот,ПМФ и на битолскиот за информатика...) и од сегде слушам и добри и лоши страни...
Јас искрено од сето тоа што го слушнав, смерот софтверско инжињерство (мислам така дека беше) на Еворопскиот ми се допадна највеќе.Се учат доста работи што ме интересираат уште сега.
Е од друга страна, пак ФЕИТ гледам и по натпревари за програмирање и слично секогаш нивни студенти се топ3...(ок,има исклучоци,нема збор за тоа...)
Сега би сакал да ве прашам,али да ми одговорите реално - кој ИТ фалкутет би ми го препорачале (или подобро кажано, ФЕИТ-ИКИ или ИНФО или Европскиот Фалкутет-Софтверско Инжињерство)?
Фала унапред до сите...

п.с. и би сакал ако има некој што учи ФЕИТ - Инфо да ми каже што е програмата (или линк да ми прати) и кое "звање" се добива по завршувањето на фалкутетот?
Фала...

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
паметно ти рекол професорот
не се толку гледа диплома
а тоа да купуваш однос професор студент
на приватен се имаш подготвено
додека на државните мора да си се растрчаш малку, у буквална смисла да си бараш материјали
на тој начин се стекнеш со пракса која на никој факултет нема да ти ја предаваат, а доста ке ти треба за понатаму

иначе на феир мислам дека имаше една дебара тука
инфо или уште еден смер
пролистај ја
за феит не можам ништо да ти кажам ако прашаш за пмф друга приказна

спиро_дт

Баниран/a
1 октомври 2008
278
9
USA
secrelocal.com
Е ги прочитав сите постови и до некаде се сложувам дека математиката е потребна во програмирање но и не е неопходно(значи и без математика може да програмирате)
Но сепак ако ги познавате boolean логиката(дел од математика) и основната матемематика(равенки со минимум 2 непознати и некој обични работи и закони као комутативен и асоцијативен закон) тие ќе ве направат многу подобар програмер и многу полесно ќе ги решавате програмите.. ако ако сакате да бидете Game programer е ондак ви треба големо познавање на матемтика од повисоко ниво но и исто така и физика ..
А исто така нешто што ќе ви помогне да станете подобар програмер е еден предмет кој го знаат тие што учеле средно електро или па се на електро факултет, станува збор за Дигитална и Импулсна електроника,од овој предмет можете многу да научите како работа хардверот и како работи самиот компјутер, мислам на машинскиот дел (рам,процесор,магистрала итн.) исто така ќе научите за флип - флоп (основа за боолеан логика {boolean (true and False ,1 or 0).. а за програмирање на програми од типот на програми за продавници можете да правите и со мало познавање на овие работи (ви треба само основна математика за економско ,нормално али лесно ќе се снајдете во неа и ви треба да знаете конекции со датабази )..
Е сега што се однесува до професорот од фон што се избаци
не му доликува такво нешто како може еден паметене и школуван човек да плука по конкуренцијата ,а ако е паметен и ако стварно е точно тоа што го збори ќе го докажеше некако или ќе изнесеше некои факти...

Инаку ја сум сеа четврта година средно и баш годинава треба да се запишам на факултет па се уште незнам на кој да се запишам.. чув дека сега се отвориле два факултета за иноформатика еден во скопје и еден во битола или прилеп , па ако имате нешто повеќе информации за овие кажете , инаку мислам да се запишам нешто за програмер или за веб дизајнер..

Едит : немам појма од матемтика..али можем да научим
а и немам намера да плаќам пари за да го завршам ,значи такви факултети као штул и фон отпаѓаат , бтв спремав еден "програмер" од штулов да положи c++ па сеа видите ја сум средно а тој факс ??:D

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
спиро мешаш некои работи
колку и каков предмет е ..
а и Дигитална и Импулсна електроника може само да ти помогне за пониско ниво на програмирање

а се останато па и за тука (пониски нивоа на програмирање т.е. на машински јазик)ке ти треба и те како математика
си учел ли средно економско па да кажеш каква е таму математика
јас сум учел и затоа сега имам потешкотии со математика
затоа тоа не споредувај

може само за веб програмирање да не треба толку математика,
али за се друго ти треба, не е работа како ке се направи некоја програма туку се гледа комплексност и се останато, а тука настапува математиката највеќе

а тоа ти што го викаш да има доста луѓе и тоа самоуки тоа работат
програмери обични, некој мозок таму кој знае доста математика ја постави сета програма т.е. алгоритмот и они само искуцаат т.е. испрограмираат

значи ако планирате на факултет ке имате доста математика
и на ФЕИТ и на ПМФ има, на пмф има повеќе али тоа е

спиро_дт

Баниран/a
1 октомври 2008
278
9
USA
secrelocal.com
Помага Дигитална и те како ,суштината у прогамирање е скоро иста .. if команда имаш у Асемблер и друг јази .. многу помага у суштинското рабирање на програмирањето ,мене многу ми помогнала а за веб програмирање треба математика од прво оделение:D и нереков дека е лоша математика од економско ,зборот ми беше дека за тие програми за продавници што ги користат треба да знаеш математика али не којзнае колку туку дека едноставо се сведува на собирање одземање ,множење и делење(имам направено една ваква програма,не зборам на памет)
А инаку моето мислење беше дека математика помага во програмирање ама не е и неопходна

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
друже не споредувај програма за продавница
програмирање е многу многу повеќе

и тоа си доста грешка
математика и те како е потребна за програмирање
почни ги сите поголеми програми ке видиш дека во себе содржат брго математички алгоритми за поефикасно работење

а без математика можеш само да направиш нешто "гола вода"
или ептен просто и детски работи
да не ме сватиш погрешно

maximilian

user
26 март 2008
1.064
74
А бе ова се расправаше во претходните постови, дали треба или не треба математика. Зошто пак се дебатира за истите ствари? :)

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно