За мене е нормално пошто сум инвалид.... новопечен ама тоа е, друг мора да ми носи храна....Едно општо прашање... за вас нормално е тоа да плаќате некој друг да ви носи храна?
Погрешно ти е прашањето.Едно општо прашање... за вас нормално е тоа да плаќате некој друг да ви носи храна?
Не плаќам јас, имам Волт+Едно општо прашање... за вас нормално е тоа да плаќате некој друг да ви носи храна?
Погрешно ти е прашањето.
Сега, како што гледам, дома никој не сака да зготви ни најосновно јадење.
Не им се исплатело.
Данок за скапаници и мрзи е ова..
Мојата, нека ми е жива и здрава. Од неа не можам саглам да се најадам нездрава храна хахаха.Куха ли ичија, богати?
Многу погрешно прашање.. се е нормално доколку имаш потреба. Се тоа е индивидуална ствар дали имаш време да зготвиш или ти се најавиле гости 5 до 12 па сакаш да испаднеш домаќин па ќе нарачаш и ќе ти ја донесат хранта до дома, дали имаш време да нарачаш па да одиш да ја земеш нарачката и остали глупости. Значи се е потреба и добро е што имаш таква опција воопшто.Едно општо прашање... за вас нормално е тоа да плаќате некој друг да ви носи храна?
Многу ми е жал, во твојот случај е реална егзистенцијална потреба.За мене е нормално пошто сум инвалид.... новопечен ама тоа е, друг мора да ми носи храна....
Не зборувам за готвењето. Зборувам за одењето до ресторанот или продавницата, проверување на храната, земање и носење дома.Погрешно ти е прашањето.
Сега, како што гледам, дома никој не сака да зготви ни најосновно јадење.
Не им се исплатело.
Данок за скапаници и мрзи е ова..
Тоа да, ама што има проблематично во тоа да потрошиш 10 минути да отидеш да си го земеш јадењето откако ќе ти го зготват?Не секој сака да готви дома секој ден. Има луѓе преферираат тоа време да го трошат на други активности, за нив побитни/поинтересни и сл.
Не е ова истото време кога нашите мајки и баби готвеа секој ден.
Кој може да си дозволи, зошто да не?
Пред неколку месеци седев со особа од овој естаблишмент, така е - батката е у Данска а овде друг трча-лаже-краде и за***ва доста луѓе/бизниси.. Какви малверзации правел па па.. у нормална компанија овој иде на клоци заедно со програмерот во први 2 недели.Од здравствени причини почнав со нарачување. А за пандемијата воведоа некакви заштити на храната. Сега не знам како е, ама мислам е полабаво. Просек еднаш месечно или помалку…
(Не знам дали е точно, наводно газдата на Лапниголтни живее у Данска)
Многу ми е жал, во твојот случај е реална егзистенцијална потреба.
Мислењето е автоматски споено:
Не зборувам за готвењето. Зборувам за одењето до ресторанот или продавницата, проверување на храната, земање и носење дома.
Зборувам за тоа дека немам доверба во некој трет да оди да земе, да ми транспортира дома па јас да јадам. Шанси нема. Попрво би седел гладен отколку некој да ми носи. Јас ни пица не нарачувам така. Се јавувам по телефон нарачувам и одам да земам лично. Така знам што и од каде сум земал па после јадам дома.
Мислењето е автоматски споено:
Тоа да, ама што има проблематично во тоа да потрошиш 10 минути да отидеш да си го земеш јадењето откако ќе ти го зготват?
Аа не бидам погрешно сфатен, немам намера да мочам во нечиј базен, само да кажам дека немам доверба воопшто во разнесувачиве на храна. Знам дека начелото е дека тој оди со точак, зема како што е спакувано, вози до адреса и предава без при тоа ни да го интересира што има внатре, но сепак. Немам до толку доверба. Како стареам се помалку верувам на луѓе а особено на фирми.
Зашто не нарачуваш, не знаеш. Пакетот/ќесата со храна ти е запечатен, значи како излегува од ресторанот до кај тебе дома ти го отвараш, исто како лично да си го земал.Зборувам за тоа дека немам доверба во некој трет да оди да земе, да ми транспортира дома па јас да јадам. Шанси нема. Попрво би седел гладен отколку некој да ми носи.
Егзекли! Не веруем на никого. Затоа сам си земам храна и затоа во 99% од случаите сам и си ја готвам храната.Зашто не нарачуваш, не знаеш. Пакетот/ќесата со храна ти е запечатен, значи како излегува од ресторанот до кај тебе дома ти го отвараш, исто како лично да си го земал.
Од друга страна, стравот ти е комплетно нерационален. Значи не е проблем да ти го направи некој друг, односно целиот процес на подготовка на храна го доверуваш на трети лица, ама проблем е доставата?
Па во таа кујна може 10 луѓе ти работат на јадењето, од услови до процес на работа којзнае што се случува...и сега ти се фати за доставата?
Еве ти еден пример - Disgusting Domino's People - Wikipedia.
"Disgusting Domino's People" is a series of five viral videos uploaded to YouTube on April 13, 2009, which depict a male employee at a Domino's Pizza restaurant, Michael Setzer, contaminating ingredients with his nostrils and buttocks while a co-worker, Kristy Hammonds, narrates that items with those ingredients will go out to customers.
Ако веќе толку немаш доверба во луѓето, тогаш воопшто не нарачувај.
Едно општо прашање... за вас нормално е тоа да плаќате некој друг да ви носи храна?
И јас си нарачувам често ама одам да си ги земам лично. Еднаш пред десетина години нарачував од Мама Италијана и пицата место за 20 минути стигна за 45 минути. Кога дојде дечкото на врата што разнесува беше цел крвав и одран. Се извинуваше што доцни сиротиот рече кола му пресекла пат и не можел да го запали моторот. Го прибрав дома да се избања и да ги санираме гребаниците, па отидовме и до градска болница пошто беше за шиење. Од тогаш си правам нарачка и одам да си ја земам. За среќа за да не сум во искушение, Енрико не испорачуваат дома па секогаш ода да си земам.Пица еднаш во 2 месеци, сам пица не се прави (кисело тесто што бавно стасува 3 дена и печење на 400 степени на дрва, нереално сценарио е за дома, да не правиме муабет за мајсторијата).
Друго сам готвам, месо, манџи, дрн дрн, тестенини (исклучиво наше производство како Душегупчани или од охридските итн.). Готвење оброци од овој тип од 20 минути до кај 1 саат. Печења некад за празници оставени подолго 2-9 саати итн.
Кинеска нарачував на времето додека не ги заменија нудлите со некои пластични и тотално не ги сјебаа и останатите компоненти, месо и зеленчук, сега е тешка бљувотина.
КФЦ кофа знам некад да одам да си купам и ќебапи од Фонтана.
За 45мин +- додека некој донесе храна и суми од 1200-2000 ќе направам најмалку 3 оброци што се јадат и наредниот ден и знам што како и колку сум ставил..
во 99% од случаите сам и си ја готвам храната.
Астро дај одлучи се нарачуваш или готвиш?И јас си нарачувам често
Готвам батка, освен тогаш кога нарачувам. Што не е јасно? Пропорцијата е дека ретко нарачувам, останатата алтернатива е дека готвам, што вообичаено правам.Астро дај одлучи се нарачуваш или готвиш?
Да се погоди некој од дечкине со точак ова, одма ќе го видиш на вести... Дечко носи 10 кила компри за 25 денари бакшиш
10 кила компири, гајба пиво 9кг, гајба кисела вода 9кг, детергент 8кг и у несвест ќе падне доставата.Да се погоди некој од дечкине со точак ова, одма ќе го видиш на вести... Дечко носи 10 кила компри за 25 денари бакшиш![]()
WALIKING PAD XIAOMI KINGSMITH X21
48.990,00 ден
PHONE CHARGER XIAOMI TURBO CHARGING (USB-A) 45W, charging cable not included, BHR07SLEU
790,00 ден
MEMORY USB Type-C 64GB KINGSTON DATA TRAVELER 70 (USB 3.2 Gen 1 speeds), Black, DT70/64GB
450,00 ден
NET LAN WIRELESS USB TP-Link ARCHER T3U, AC1300, MU-MIMO, Dual Band, USB3.0
1.100,00 ден
XIAOMI AIRTAG 1-pack, BHR08SPGL
1.060,00 ден
RAM SO DIMM DDR5 16GB 5600Mhz CL40 HYNIX HMCG78AGBSA092N
15.480,00 ден