Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Достава на храна (Wolt, Корпа, КликниЈади)

Chiller

user
8 март 2012
1.540
1.137
Скопје Аеродром
Едно општо прашање... за вас нормално е тоа да плаќате некој друг да ви носи храна?
За мене е нормално пошто сум инвалид.... новопечен ама тоа е, друг мора да ми носи храна....

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Едно општо прашање... за вас нормално е тоа да плаќате некој друг да ви носи храна?
Погрешно ти е прашањето.

Сега, како што гледам, дома никој не сака да зготви ни најосновно јадење.
Не им се исплатело.

Данок за скапаници и мрзи е ова..

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Ај на српски, бидејќи има многу срби заради отворен балкан.

Куха ли ичија, богати? :D

2AM

hello world
22 април 2024
73
65
Skopje
Погрешно ти е прашањето.

Не им се исплатело.

Не секој сака да готви дома секој ден. Има луѓе преферираат тоа време да го трошат на други активности, за нив побитни/поинтересни и сл.
Не е ова истото време кога нашите мајки и баби готвеа секој ден.
Кој може да си дозволи, зошто да не?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Qwerty29

hello world
21 септември 2021
125
106
ГостиJар
Многу погрешно прашање.. се е нормално доколку имаш потреба. Се тоа е индивидуална ствар дали имаш време да зготвиш или ти се најавиле гости 5 до 12 па сакаш да испаднеш домаќин па ќе нарачаш и ќе ти ја донесат хранта до дома, дали имаш време да нарачаш па да одиш да ја земеш нарачката и остали глупости. Значи се е потреба и добро е што имаш таква опција воопшто.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
За мене е нормално пошто сум инвалид.... новопечен ама тоа е, друг мора да ми носи храна....
Многу ми е жал, во твојот случај е реална егзистенцијална потреба.
Мислењето е автоматски споено:

Погрешно ти е прашањето.

Не им се исплатело.

Не зборувам за готвењето. Зборувам за одењето до ресторанот или продавницата, проверување на храната, земање и носење дома.

Зборувам за тоа дека немам доверба во некој трет да оди да земе, да ми транспортира дома па јас да јадам. Шанси нема. Попрво би седел гладен отколку некој да ми носи. Јас ни пица не нарачувам така. Се јавувам по телефон нарачувам и одам да земам лично. Така знам што и од каде сум земал па после јадам дома.

Не секој сака да готви дома секој ден. Има луѓе преферираат тоа време да го трошат на други активности, за нив побитни/поинтересни и сл.
Не е ова истото време кога нашите мајки и баби готвеа секој ден.
Кој може да си дозволи, зошто да не?
Тоа да, ама што има проблематично во тоа да потрошиш 10 минути да отидеш да си го земеш јадењето откако ќе ти го зготват?

Аа не бидам погрешно сфатен, немам намера да мочам во нечиј базен, само да кажам дека немам доверба воопшто во разнесувачиве на храна. Знам дека начелото е дека тој оди со точак, зема како што е спакувано, вози до адреса и предава без при тоа ни да го интересира што има внатре, но сепак. Немам до толку доверба. Како стареам се помалку верувам на луѓе а особено на фирми.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.696
Од здравствени причини почнав со нарачување. А за пандемијата воведоа некакви заштити на храната. Сега не знам како е, ама мислам е полабаво. Просек еднаш месечно или помалку…
(Не знам дали е точно, наводно газдата на Лапниголтни живее у Данска)

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Од здравствени причини почнав со нарачување. А за пандемијата воведоа некакви заштити на храната. Сега не знам како е, ама мислам е полабаво. Просек еднаш месечно или помалку…
(Не знам дали е точно, наводно газдата на Лапниголтни живее у Данска)
Пред неколку месеци седев со особа од овој естаблишмент, така е - батката е у Данска а овде друг трча-лаже-краде и за***ва доста луѓе/бизниси.. Какви малверзации правел па па.. у нормална компанија овој иде на клоци заедно со програмерот во први 2 недели.

2AM

hello world
22 април 2024
73
65
Skopje
Многу ми е жал, во твојот случај е реална егзистенцијална потреба.

Не зборувам за готвењето. Зборувам за одењето до ресторанот или продавницата, проверување на храната, земање и носење дома.

Зборувам за тоа дека немам доверба во некој трет да оди да земе, да ми транспортира дома па јас да јадам. Шанси нема. Попрво би седел гладен отколку некој да ми носи. Јас ни пица не нарачувам така. Се јавувам по телефон нарачувам и одам да земам лично. Така знам што и од каде сум земал па после јадам дома.

Тоа да, ама што има проблематично во тоа да потрошиш 10 минути да отидеш да си го земеш јадењето откако ќе ти го зготват?

Аа не бидам погрешно сфатен, немам намера да мочам во нечиј базен, само да кажам дека немам доверба воопшто во разнесувачиве на храна. Знам дека начелото е дека тој оди со точак, зема како што е спакувано, вози до адреса и предава без при тоа ни да го интересира што има внатре, но сепак. Немам до толку доверба. Како стареам се помалку верувам на луѓе а особено на фирми.

Добро сега, за 10 минути оддалеченост и јас не нарачувам ама не е секогаш се така блиску. :)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.763
10.096
Зборувам за тоа дека немам доверба во некој трет да оди да земе, да ми транспортира дома па јас да јадам. Шанси нема. Попрво би седел гладен отколку некој да ми носи.
Зашто не нарачуваш, не знаеш. Пакетот/ќесата со храна ти е запечатен, значи како излегува од ресторанот до кај тебе дома ти го отвараш, исто како лично да си го земал.

Од друга страна, стравот ти е комплетно нерационален. Значи не е проблем да ти го направи некој друг, односно целиот процес на подготовка на храна го доверуваш на трети лица, ама проблем е доставата?
Па во таа кујна може 10 луѓе ти работат на јадењето, од услови до процес на работа којзнае што се случува...и сега ти се фати за доставата? :)

Еве ти еден пример - Disgusting Domino's People - Wikipedia.

"Disgusting Domino's People" is a series of five viral videos uploaded to YouTube on April 13, 2009, which depict a male employee at a Domino's Pizza restaurant, Michael Setzer, contaminating ingredients with his nostrils and buttocks while a co-worker, Kristy Hammonds, narrates that items with those ingredients will go out to customers.

Ако веќе толку немаш доверба во луѓето, тогаш воопшто не нарачувај.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Зашто не нарачуваш, не знаеш. Пакетот/ќесата со храна ти е запечатен, значи како излегува од ресторанот до кај тебе дома ти го отвараш, исто како лично да си го земал.

Од друга страна, стравот ти е комплетно нерационален. Значи не е проблем да ти го направи некој друг, односно целиот процес на подготовка на храна го доверуваш на трети лица, ама проблем е доставата?
Па во таа кујна може 10 луѓе ти работат на јадењето, од услови до процес на работа којзнае што се случува...и сега ти се фати за доставата? :)

Еве ти еден пример - Disgusting Domino's People - Wikipedia.

"Disgusting Domino's People" is a series of five viral videos uploaded to YouTube on April 13, 2009, which depict a male employee at a Domino's Pizza restaurant, Michael Setzer, contaminating ingredients with his nostrils and buttocks while a co-worker, Kristy Hammonds, narrates that items with those ingredients will go out to customers.

Ако веќе толку немаш доверба во луѓето, тогаш воопшто не нарачувај.
Егзекли! Не веруем на никого. Затоа сам си земам храна и затоа во 99% од случаите сам и си ја готвам храната.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.480
551
Не секој знае да готви и не секој секогаш има услови за да готви па ќе нарачува. Пример си на работа негде канцеларија, или салон продажба, не можеш да готвиш таму, друго не може секогаш секој да излезе од работа да шета низ град за да отиде да си купи доручок, ручек.. Овие компании доставувачи не се стрикно само за достава на храна туку има и од маркети, книжари, цвеќари и други продавници.

Покрај Korpa од вчера работи и Wolt во Тетово.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.523
Skopje
www.wemaxa.com

Пица еднаш во 2 месеци, сам пица не се прави (кисело тесто што бавно стасува 3 дена и печење на 400 степени на дрва, нереално сценарио е за дома, да не правиме муабет за мајсторијата).

Друго сам готвам, месо, манџи, дрн дрн, тестенини (исклучиво наше производство како Душегупчани или од охридските итн.). Готвење оброци од овој тип од 20 минути до кај 1 саат. Печења некад за празници оставени подолго 2-9 саати итн.

Кинеска нарачував на времето додека не ги заменија нудлите со некои пластични и тотално не ги сјебаа и останатите компоненти, месо и зеленчук, сега е тешка бљувотина.

КФЦ кофа знам некад да одам да си купам и ќебапи од Фонтана.

За 45мин +- додека некој донесе храна и суми од 1200-2000 ќе направам најмалку 3 оброци што се јадат и наредниот ден и знам што како и колку сум ставил..

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Пица еднаш во 2 месеци, сам пица не се прави (кисело тесто што бавно стасува 3 дена и печење на 400 степени на дрва, нереално сценарио е за дома, да не правиме муабет за мајсторијата).

Друго сам готвам, месо, манџи, дрн дрн, тестенини (исклучиво наше производство како Душегупчани или од охридските итн.). Готвење оброци од овој тип од 20 минути до кај 1 саат. Печења некад за празници оставени подолго 2-9 саати итн.

Кинеска нарачував на времето додека не ги заменија нудлите со некои пластични и тотално не ги сјебаа и останатите компоненти, месо и зеленчук, сега е тешка бљувотина.

КФЦ кофа знам некад да одам да си купам и ќебапи од Фонтана.

За 45мин +- додека некој донесе храна и суми од 1200-2000 ќе направам најмалку 3 оброци што се јадат и наредниот ден и знам што како и колку сум ставил..
И јас си нарачувам често ама одам да си ги земам лично. Еднаш пред десетина години нарачував од Мама Италијана и пицата место за 20 минути стигна за 45 минути. Кога дојде дечкото на врата што разнесува беше цел крвав и одран. Се извинуваше што доцни сиротиот рече кола му пресекла пат и не можел да го запали моторот. Го прибрав дома да се избања и да ги санираме гребаниците, па отидовме и до градска болница пошто беше за шиење. Од тогаш си правам нарачка и одам да си ја земам. За среќа за да не сум во искушение, Енрико не испорачуваат дома па секогаш ода да си земам.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Астро дај одлучи се нарачуваш или готвиш?
Готвам батка, освен тогаш кога нарачувам. Што не е јасно? Пропорцијата е дека ретко нарачувам, останатата алтернатива е дека готвам, што вообичаено правам.

EDIT: Нарачувам често е релативно, зависно кога како гледам на временските периоди. Некогаш ми се гледа често кога не сум при пари, некогаш ми се гледа ретко кога сум при кеш :LOL:

Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.643
џабе пари давање ми е ова, за 350 денари место да нарачувам 10 кила компири ќе купам.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
4 пати порачано од Wolt минатата недела

FikanA

hello world
3 април 2025
194
244
Средe никаде...

Chiller

user
8 март 2012
1.540
1.137
Скопје Аеродром
Да се погоди некој од дечкине со точак ова, одма ќе го видиш на вести... Дечко носи 10 кила компри за 25 денари бакшиш o_O
10 кила компири, гајба пиво 9кг, гајба кисела вода 9кг, детергент 8кг и у несвест ќе падне доставата. :LOL:

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.480
551
Достава на храна имаме Wolt, Корпа, има онлајн пазарување Тему Али и други но уште фали да имаме за закажување термини за на бербер или фризерски салони, козметичари, масажери и такви други ствари.

Озбилен сум такво нешто кај нас е стварно потребно. Знам може да се јавиш на телефон да се договори термин ама онлајн и кога е викенд дури и во 7 часот наутро може да закажеш за некој ден термин а да не му ја мислиш дали ќе го разбудиш берберот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно