Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија)

blackelf

lurker
14 декември 2013
619
546
Значи пак е централизирано, ако нема форк умира. Ако нема маркетинг умира, ако нема цена во долари умира. Се е само надеж дека ќе станеме богати преку ноќ.
Го збуни човекот сега еи, сега нема да знае дали е централизирано или децентрализирано. feelsbadman

Инаку, за криптовалутите да ги заменат монетите на некој начин прво треба бидат достапни скоро за сите а не само за оние кои имаат некое разбирање околу нив. Потоа треба да имаат инстанти трансакции. Моментално се некоја алтернатива на акции, купуваш, расте, продаваш или купуваш, паѓа, продаваш.

polymath

read-only
26 февруари 2018
45
14
Да ти биде децентрализирана некоја валута значи валутата да не се вреднува во фиат валути. Крипто е само пералница за пари.
Пример со фабриките за ASIC, они контролираат се. Тие имаат најголем процент на коини. Ако решат утре цената да биде 1 долар на биткоинот ќе биде. Ако излезе некоја лоша вест сите како пос***ни продаваат. За да биде децентрализирана валутата тие работи НЕ треба да имаат влијание.

За да опстои крипто мора да има регулација.

Децентрализираноста не значи валутата да не се вреднува во фиат валути, туку децентрализираност оначува да се нема single point of failure т.е валутата да не биде контролирана од еден ентитет (држава, банка, централна банка). Уште еднаш, појасни: Пример со фабриките за ASIC, они контролираат се? и "aко решат утре цената да биде 1 долар на биткоинот ќе биде"

Сам кажуваш дека ако излезе некоја лоша вест СИТЕ продаваат а не еден, два или пет ентитети.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Децентрализираноста не значи валутата да не се вреднува во фиат валути, туку децентрализираност оначува да се нема single point of failure т.е валутата да не биде контролирана од еден ентитет (држава, банка, централна банка). Уште еднаш, појасни: Пример со фабриките за ASIC, они контролираат се? и "aко решат утре цената да биде 1 долар на биткоинот ќе биде"

Сам кажуваш дека ако излезе некоја лоша вест СИТЕ продаваат а не еден, два или пет ентитети.

Да де, ЕДЕН ги контролира СИТЕ.

А за ASICите, тоа ти е печатница за пари во нашиот свет. Они направат машина за печатење пари и печатат пари со тие машини, а ти чекаш они да испечатат прво па после да ти ги продадат на тебе.

И

Избришан член 18474

Гостин
Го погоди зборот. Крипто е бизнис а не идеја за децентрализираност.

ПС, за тоа што ми збориш повеќе ми е хоби отколку бизнис. Инаку сочуство за ETN.
Хмм кажи го тоа на андреас андронополис кој од кога го има прочитано биткоин wallpaper не инвестирал во биткоин него ја видел вредноста на него и ја шири вистината.
Има многу работи што ги спомна се делумно точни, но јас повеќе сум за технологијата што ја носи него за самиот профит кој е бонус.
Да има шпекулации но на почеток на секоја нова технологија ќе останат исто како што беше со амазон, Google, yahoo, PayPal.

polymath

read-only
26 февруари 2018
45
14
Да де, ЕДЕН ги контролира СИТЕ.

А за ASICите, тоа ти е печатница за пари во нашиот свет. Они направат машина за печатење пари и печатат пари со тие машини, а ти чекаш они да испечатат прво па после да ти ги продадат на тебе.

Кој е тој ЕДЕН?

Пробуваш да ми кажиш дека Битмеин како главен произведувач на ASIC се монопол и ги продаваат по превисока цена или дека тие ги држат поголемиот дел од хардверите и уствари поголем дел од ново ископаните Биткоини се за нив?

Во двата случаи не се сложувам.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Хмм кажи го тоа на андреас андронополис кој од кога го има прочитано биткоин wallpaper не инвестирал во биткоин него ја видел вредноста на него и ја шири вистината.
Има многу работи што ги спомна се делумно точни, но јас повеќе сум за технологијата што ја носи него за самиот профит кој е бонус.
Да има шпекулации но на почеток на секоја нова технологија ќе останат исто како што беше со амазон, Google, yahoo, PayPal.

Технологијата е едно, коините и децентрализираноста е сосем друго.

Пак ќе кажам, се се контролира од големи играчи. А технологијата позади криптото е друга работа и посебна тема на разговор.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Кој е тој ЕДЕН?

Пробуваш да ми кажиш дека Битмеин како главен произведувач на ASIC се монопол и ги продаваат по превисока цена или дека тие ги држат поголемиот дел од хардверите и уствари поголем дел од ново ископаните Биткоини се за нив?

Во двата случаи не се сложувам.

Најпрост пример, најново со Cryptonight алгоритмот (Monero).

Ти ги печатиш со графичка и печатиш еден коин дневно.
Битмаин прави ASIC печати 1000 коини дневно, во исто време тебе те дупи и ти правиш 1 коин на 5 дена место секој ден.

На крај на месецот Битмејн (или сите асиц произведители) имаат 90%, ние смртниците имаме 10%.

Тука централизирано е што Битмејн си печати пари а не ти го продава тебе печатарот се додека не испечати огромна количина за да може да те контролира.

Колку за инфо Битмејн имаше профит од 4 милијарди долари минатата година.

polymath

read-only
26 февруари 2018
45
14
Најпрост пример, најново со Cryptonight алгоритмот (Monero).

Ти ги печатиш со графичка и печатиш еден коин дневно.
Битмаин прави ASIC печати 1000 коини дневно, во исто време тебе те дупи и ти правиш 1 коин на 5 дена место секој ден.

На крај на месецот Битмејн (или сите асиц произведители) имаат 90%, ние смртниците имаме 10%.

Тука централизирано е што Битмејн си печати пари а не ти го продава тебе печатарот се додека не испечати огромна количина за да може да те контролира.

Колку за инфо Битмејн имаше профит од 4 милијарди долари минатата година.

Ахам, зошто би печател со графичка кога има нешто поефикасно?

Се сложувам, но ако не сакаш да бидиш во тие 10% нема да продолжиш да копаш со графичка.

Битмејн не си печати пари туку сопствениците на ASIC (ваљда луѓето повеќе поседуваат ASIC хардвери отколку самиот Битмејн ≠ централизираност).

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Ахам, зошто би печател со графичка кога има поефикасно нешто?

Се сложувам, но ако не сакаш да бидиш во тие 10% нема да продолжиш да копаш со графичка.

Битмејн не си печати пари туку сопствениците на ASIC (ваљда луѓето повеќе поседуваат ASIC хардвери отколку самиот Битмејн ≠ централизирано).

Епа изгледа не си во тек како стојат работите со ASIC.

Ти зборам дека НЕ ги пуштаат во продажба се додека не ги ископаат!

Пример, од септември-октомври тежината на копање нагло почна да се дига. Тоа е знак дека се пуштени во употреба. Копаат 5-6 месеци, ископат ОГРОМНИ количини коини. Програмерите на Cryptonight коини најавуваат промена на алгоритмот. Нареден ден асиц производителите искачаат со новости дека имаат направено АСИЦ и пробуваат да го шитнат по астрономски цени и тоа да го платиш сега а да ти го испорачаат после 2 месеци.

polymath

read-only
26 февруари 2018
45
14
Gotcha, се согласувам дека на кратки стази тоа е проблем, Битмејн сеуште е монопол и сè додека не излезе друга компанија која ќе им се спротистави на Битмејн ова ќе биде проблем. Неколку стартапи пробуваат да влезат во водите на мајнингот и ќе пробаат да го детронираат Битмејн, исто така и поголеми компании како Samsung, Intel, Nvidia размислуваат за влегување во овие води.

Корисни артикли околу копање, ASIC, Битмејн:

Mining Centralization Scenarios – Jimmy Song – Medium
Just How Profitable is Bitmain? – Jimmy Song – Medium
Is The War Against ASICs Worth Fighting? – Token Economy

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Во ред а од маливе коинзи освен догекоин имаш ли некој твој фаворит, јас се зезнав со Трон купив 3000 коинзи сега тапа, совет!

Благодариме
Профит не се добива за месец два со крипто, па и на берза да одиш нема да видиш профит за толку мал временски период. Почекај една година, а мој совет минимум 2 години(и јаче), па тогаш собери го профитот.
- п.с. Лично јас не би инвестирал во токени....Само во коини, т.е. нов/различен блокчејн. Коин не е исто што и Токен.

DeepImpact

hello world
8 ноември 2017
274
104
bitcoin-p2p.com
Епа изгледа не си во тек како стојат работите со ASIC.

Ти зборам дека НЕ ги пуштаат во продажба се додека не ги ископаат!

Пример, од септември-октомври тежината на копање нагло почна да се дига. Тоа е знак дека се пуштени во употреба. Копаат 5-6 месеци, ископат ОГРОМНИ количини коини. Програмерите на Cryptonight коини најавуваат промена на алгоритмот. Нареден ден асиц производителите искачаат со новости дека имаат направено АСИЦ и пробуваат да го шитнат по астрономски цени и тоа да го платиш сега а да ти го испорачаат после 2 месеци.

Se soglasuvam so HocusPocus Jihan Wu pravi partali :)

Site vie sto vikate deka e decentralizirano sto pravime so delot Satoshi Nakamoto 1 milion se negovi a S.N moze da e grupa luge, moze da e eden covek, edna korporacija ili tajna sluzba.

polymath

read-only
26 февруари 2018
45
14
Iskreno neznam no kako sto raste btc i taa bullish prognoza od 2020 1m dolari taka i dolarot paga.

Why the Dollar Is Worth So Much Less Than It Used to Be

Ако нè мислиш дека Сатоши би ги продал Биткоините некогаш, тогаш тоа не е проблем околу децентрализираноста.

Ako BTC vredi 1m do 2020 poradi devalvacija na $ ke se oseka ko da se 20-34 k $ :)

Дали стварно мислиш дека Биткоин може да постигне S-Curve без mass adoption?

Јас не мислам дека е возможен S-Curve без mass addoption. Ако Биткоин е 1м, а доларот продолжи со голема девалвација никој нема да сменува Биткоин за долар туку Биткоинот ќе продолжи со уште поголема побарувачка т.е ќе биде глобално прифатен и ќе се користи повеќе и како medium of exchange.

van4o

read-only
31 декември 2017
21
16
Јас не знам колку ќе биде биткоинот после 10-20год, ама едно знам и не се каам во тоа, на моите 2 внуки кои се сега 5 и 6год им ставив по 2 BTC на Нанолеџер, ќе им се најде кога ќе им биде стварно потребно

DeepImpact

hello world
8 ноември 2017
274
104
bitcoin-p2p.com
Ако нè мислиш дека Сатоши би ги продал Биткоините некогаш, тогаш тоа не е проблем околу децентрализираноста.

Дали стварно мислиш дека Биткоин може да постигне S-Curve без mass adoption?

Јас не мислам дека е возможен S-Curve без mass addoption. Ако Биткоин е 1м, а доларот продолжи со голема девалвација никој нема да сменува Биткоин за долар туку Биткоинот ќе продолжи со уште поголема побарувачка т.е ќе биде глобално прифатен и ќе се користи повеќе и како medium of exchange.

Najverovatno ke ima mass addoption i ke bide globalno prifaten :)

DeepImpact

hello world
8 ноември 2017
274
104
bitcoin-p2p.com
Јас не знам колку ќе биде биткоинот после 10-20год, ама едно знам и не се каам во тоа, на моите 2 внуки кои се сега 5 и 6год им ставив по 2 BTC на Нанолеџер, ќе им се најде кога ќе им биде стварно потребно

E taka treba toa mi se sviga, sto posto im drzis lekcii za tehnoloski razvoj :)

martin17

hello world
2 септември 2013
93
82
Којзнае колку е јако да си крипто whale на 5 години.

Crazy

hello world
29 октомври 2016
345
231
ова топиков стана di*k measuring contest. Јас на моите идни внуци им оставив по 4 БТЦ, на децата по 8 БТЦ, и така. Им ги ставив на Floppy Disk.
Jas na nerodenive deca im staviv so makedonska podrska na latinica na gramofonska ploca edno 20-30 BTC, sho znae dete sho se btc neka mu ja misli koga ke se rodi

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно