Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Да го фатам 1Gbps за 500 денари пакетот од А1 или да чекам подобра понуда од Телеком?

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Само немој да зимаш нет од А1 на Телекомска инфраструктура, којзнае зошо толку варира во денот, и самите телекомци поима немаат. А кога бев кај нив брзината си беше скоро колку пропишаното.
Стручно лице (од они што ти доаѓаат дома и ти поврзуваат интеренет и кабелска) ми имаше вака објаснето, ако на таа станица може да има максимум 100 јузери они ставаат и до 300, па затоа во прометни денови кога повеќе јузеери се закачени се случува да има пад во брзините.
Ова е рекла казала муабет и ми кажаа дека и телеком и А1 го прават истово.

Уште не ви е јасно дека А1 се само најаки во реклама?

На тема искуство, јас имам доста позитивно искуство со А1, сеогаш ми излегувале во пресрет за сите барања.
1. Побарав 100/100 каде што нема нивна оптика туку само на телеком и преку телеком во тоа време ми ја овозможија истата услуга по цена на А1.
2. Несакав нивна телевизија, замолив да ми намалат во цена на пакетот бидејќи несакав да користам нивна телевизија и ми ја симнаа цената соодветно.
3. Побарав дополнителни сретсва за уред од 6000денари, после 2 дена ми се јави нивни агент и ми даде уште 6000ден плус за нов уред.
Мој совет, може многу повеќе од тоа што го рекламираат, само треба да сте културни и да си побарате и секако потребно е да оставите предходниот договор да заврши, овие барања сигурен сум дека нема да ви ги дадат доколку предходниот договор е сеуште во тек.

Со телеком немам ама баш никакво искуство и не би можел да коментирам.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.340
1.357
Стручно лице (од они што ти доаѓаат дома и ти поврзуваат интеренет и кабелска) ми имаше вака објаснето, ако на таа станица може да има максимум 100 јузери они ставаат и до 300, па затоа во прометни денови кога повеќе јузеери се закачени се случува да има пад во брзините.
Ова е рекла казала муабет и ми кажаа дека и телеком и А1 го прават истово.

На тема искуство, јас имам доста позитивно искуство со А1, сеогаш ми излегувале во пресрет за сите барања.
1. Побарав 100/100 каде што нема нивна оптика туку само на телеком и преку телеком во тоа време ми ја овозможија истата услуга по цена на А1.
2. Несакав нивна телевизија, замолив да ми намалат во цена на пакетот бидејќи несакав да користам нивна телевизија и ми ја симнаа цената соодветно.
3. Побарав дополнителни сретсва за уред од 6000денари, после 2 дена ми се јави нивни агент и ми даде уште 6000ден плус за нов уред.
Мој совет, може многу повеќе од тоа што го рекламираат, само треба да сте културни и да си побарате и секако потребно е да оставите предходниот договор да заврши, овие барања сигурен сум дека нема да ви ги дадат доколку предходниот договор е сеуште во тек.

Со телеком немам ама баш никакво искуство и не би можел да коментирам.
Истечен договор Телеком Магента, се јавив кога А1 објавија понудава, дали има нешто за лојални корисници понуда, ми рекоа пријателе што е на сајтот тоа е, нема ни најава за нешто ново. :)

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Истечен договор Телеком Магента, се јавив кога А1 објавија понудава, дали има нешто за лојални корисници понуда, ми рекоа пријателе што е на сајтот тоа е, нема ни најава за нешто ново. :)
Koga imas efektiven monopol te boli koj e lojalen korisnik a koj ne, eh da napravivme kako romanija i da dozvolivme da postojat poveke domasni makedonski provajderi sto ke se natprevaruvaat koj znae sto ke imavme, pred nekoj den gledav na digi.ro ponudi, imaat za 6 evra na mesec 500/250 internet, a za 8 pa 1 Gbps, bez nikakvi polisi za "fer koristenje", moze samo da sonuvame za vakvi ponudi kaj nas za zal tokmu poradi sto cela infrastruktura e pod sopstvenost na eden mal den od stranska megakorporacija

1694269916180.png

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
@no_retreat тој од кабловска што ти кажал дека телеком го прави истото да му титнеш слободно и да го прашаш дали знае какви влакна постојат кои идат од централа до ормар и од ормар до корисник и како се делат да ти објасне.
Дали знае он што е примар секундар , дали знае он што е сплитер и на какво влакно се мести сплитер.
Поентата е што многу луге не знаат како се прави правилна мрежа за да имате стабилна оптика до корисник.
Поради тоа што не знааат затоа кењаат и трескаат, научени се на тоа што го работи само една фирма не работеле во повеќе да научат како треба и како не треба ,, или како е она крпи дур може или закачи 1000 корисници на 1 влакно и нема гајле.
Се си има свое и затоа нема никогаш да научат они како се работи и како е правилно.
За се има лимит ако нејќеш оптеретување и да не ти паѓа мрежа.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Остави го договорот да истече комплетно, па потоа побарај да разговараш со агент, кажи си ги барањата па може и ќе ти ги исполни агентот.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
399
299
Денес ми се јавиа од А1 да ми ја понудат оваа понуда. Цитирам "Добар ден господине, со оглед на тоа што сте корисник на телефонска линија кај нас, понудата за 1 ТБ / 1 ТБ за вас изнесува 500денари, а регуларна цена е 800 денари. Исто така ви нудиме првите 6 месеци бесплатно".

Кога ги питав за дали имат лимит, рекоа дека нема, а потоа ме праша дали мислам дека ќе ги искористам тие 1ТБ во тој месец. Од коа ми го пратиа договорот на мејл, гледам дека има 1 ТБ лимит и во самиот договор.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.243
671
Секоја година имаат во септември промоција, лани почнала на 20.09, во 2021 од 06.09... цело време се тие промоциите, јуни/септември/декември. Така да, се надевам дека и овојпат ќе имаат нешто такво оти понудава посебно за мобилен интернет во М пакетот им е тиња, за другово ќе замижам.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
399
299
Помина некое време од како ја извадиа оваа понуда, до сега во теорија можеби една од најдобрите што некогаш ги имало. Дали може да направиме една анкета, чисто да видиме што мислиме сите. Доколку имате некоа минутка слободно време ве молам пополнете ја на следниот линк. Во следните неколку дена ќе објавам резултати.

6 ноември 2012
2.082
2.248
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Гигабитнава оптика ја даваат само на места кај што има НИВНА опрема за оптика, тоа е претпоставувам на 2 места во Скопје? :)

А немаат нигде наведено каде имаат нивна опрема, за да се јавиш и да праиш празен муабет.

KuzmanovskiStefan

read-only
18 февруари 2023
12
6
Гигабитнава оптика ја даваат само на места кај што има НИВНА опрема за оптика, тоа е претпоставувам на 2 места во Скопје? :)

А немаат нигде наведено каде имаат нивна опрема, за да се јавиш и да праиш празен муабет.
Прати порака во контакт формата на нивната страна, одговараат прилично брзо за 1 саат отприлика

6 ноември 2012
2.082
2.248
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Пратив порака + се чувме на телефон 2 дена со 2ца различни, одговорите беа меѓу поглупите ама битното е дека гигабитен нет е САМО ако имаат нивна опрема на адресата за која барам.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.584
3.059
Сега се чув со оператор, сакав да проверам дали на мојата улица и зграда имаат нивна оптичка инфраструктура.
Ми рече дека треба да појдам до салон, да поднесам барање за проверка, па ќе ми се јавеле накнадно.
Со други зборови, не добив информација, само ме пренасочија на друго место.
Немале онлајн пристап до информациите за каде точно и по кои улици имаат нивни оптички влакна.

Испратено од телефоно

• ми се допаѓа
Реакции: thrw
6 ноември 2012
2.082
2.248
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Мене на првиот разговор ми рекоа не биле сигурни, ќе прателе екипа да проверат, а на вториот разговор (друг ден) таа на телефон ми рече да причекам да ги прашала тие што знаат и ми одговори дека нема, па ми понуди кабелски интернет (во 2023) :D

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.584
3.059
Мене на првиот разговор ми рекоа не биле сигурни, ќе прателе екипа да проверат, а на вториот разговор (друг ден) таа на телефон ми рече да причекам да ги прашала тие што знаат и ми одговори дека нема, па ми понуди кабелски интернет (во 2023) :D
Значи поќе видови на типови на одговори имаат.
Како ќе ни се погоди, така :)

Испратено од телефоно

Ts011

user
31 март 2020
1.443
1.103

Na ni 1 mesto nema nivna ...

6 ноември 2012
2.082
2.248
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro

Тоа е јакото (читај бедното) што скоро нигде немаат нивна опрема, а прават вакви пакети. Другар спомна рандом во Маџари имало нивна оптика што ми е чудно ама се е можно. Битно фејл целиов роденденски пакет.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.144
1.719
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Има некој информација каков модем/рутер даваат со оптичкиот интернет на А1? @Mercilesss може да го пуштиш тука или по ПП договорот зошто 1TB на гигабитни брзини стварно не можам да им ја сфатам логиката.

Ts011

user
31 март 2020
1.443
1.103
Тоа е јакото (читај бедното) што скоро нигде немаат нивна опрема, а прават вакви пакети. Другар спомна рандом во Маџари имало нивна оптика што ми е чудно ама се е можно. Битно фејл целиов роденденски пакет.
Taka e, tie bitno napravija rodendenska ponuda, koja nikoj korisnik ne moze da ja koristi(izgleda samo za vrabotenite e) Stramota e i mobilnata +200mkd.

6 ноември 2012
2.082
2.248
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
друже што направи? го фати ли?
thats-what-she-said-michael-scott.gif

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
399
299

Во Штип рекоа дека имат, на повеќе места.

Сега се чув со оператор, сакав да проверам дали на мојата улица и зграда имаат нивна оптичка инфраструктура.
Ми рече дека треба да појдам до салон, да поднесам барање за проверка, па ќе ми се јавеле накнадно.
Со други зборови, не добив информација, само ме пренасочија на друго место.
Немале онлајн пристап до информациите за каде точно и по кои улици имаат нивни оптички влакна.

Испратено од телефоно
Јас им испратив барање преку мејл, на кое што ми потврдиа дека имат оптика кај мене.
Мислењето е автоматски споено:

Има некој информација каков модем/рутер даваат со оптичкиот интернет на А1? @Mercilesss може да го пуштиш тука или по ПП договорот зошто 1TB на гигабитни брзини стварно не можам да им ја сфатам логиката.
Ќе ти го пуштам во ПП, да 1ТБ е лимитот. Од 1ТБ до 1.5ТБ брзината се намалува 70%, а после 1.5ТБ се намалува 90%. Јас ѓи прашав истото на кое добив одговор "Sepak 1 TB e dosta kolicina na Internet za da se nadmine za koristenje na domashni uslovi I rabota od doma" .

thrw

lurker
3 декември 2021
711
582
Македонија

Јас им испратив барање преку мејл, на кое што ми потврдиа дека имат оптика кај мене.

Ќе ти го пуштам во ПП, да 1ТБ е лимитот. Од 1ТБ до 1.5ТБ брзината се намалува 70%, а после 1.5ТБ се намалува 90%. Јас ѓи прашав истото на кое добив одговор "Sepak 1 TB e dosta kolicina na Internet za da se nadmine za koristenje na domashni uslovi I rabota od doma" .
Прашај дали да ги бараш кога ќе пратиш 20 датотеки од 50-80 GB за Филмови или модели пред компресија.

boro1

user
13 август 2009
1.824
1.653

7yuxa0.jpg

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно