Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Царинска тарифа

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
@toshex

Чекај ги маскиве... кај мене 1 месец ми стоеа во Пошта МКД, на крај се појави од никаде нигде :Z

Абе нека се појават они, јас си побарав refund, не ќе им плаќам на DHL давачки. Ќе проверам пак во пошта иначе фала :)

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Некој ако информација да ми каже колку би биле давачките ако донесам лично Playstation во вредност од 400 евра од Грција или Бугарија?

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Нели сумите беа до 350 евра при личен транспорт?
Во случај да пријавиш, ќе одат по тарифник (Игри (вклучувајќи и видео игри, конзоли итн.) Царина 0%, данок 18%).
Во случај да не пријавиш, и да не се замарат со тебе 0%.
Доколку се замараат со тебе (ова во најголем дел зависи од тоа дали жената на цариникот претходната вечер ги извршила своите брачни обврски) може да ти изречат и царински прекршок.. од најмалку 500 евра глоба.
Имај во предвид дека можеш да вратиш дел од ДДВ-то на грчка граница (околку 10% од вредноста на стоката), па ако одлучиш да пријавуваш ќе те фати негде 8 % данок за плаќање.

kirev

senior
31 мај 2010
9.036
7.706
Во случај да пријавиш, ќе одат по тарифник (Игри (вклучувајќи и видео игри, конзоли итн.) Царина 0%, данок 18%).
Во случај да не пријавиш, и да не се замарат со тебе 0%.
Доколку се замараат со тебе (ова во најголем дел зависи од тоа дали жената на цариникот претходната вечер ги извршила своите брачни обврски) може да ти изречат и царински прекршок.. од најмалку 500 евра глоба.
Имај во предвид дека можеш да вратиш дел од ДДВ-то на грчка граница (околку 10% од вредноста на стоката), па ако одлучиш да пријавуваш ќе те фати негде 8 % данок за плаќање.
До 350 евра е роба за лична потрошувачка што ти била потребна за време на престојот во странство. Не било што. Ова би требало по пропис да го пријавиш и ако сакаш царинење по брза постапка (роба до 800 евра) тогаш имаш 15% + 18%. Ако сакаш со шпедитер, тогаш е 0%+18% плус трошоци за шпедитерот. Или да не кажеш и да ризикуваш ама новата кутија ќе те издаде. Уствари било што ќе те издаде ако одиш на еден ден, сигурно не си ја носел конзолата на еден ден за да играш у кола...

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Прoверувaaт сaмo гепек. Извaди јa кoнзoлтa oд кутијaтa, a кутијaтa нaпoлни јa сo лични рбoти.

Пo зaкoн, требa дa се пријaви и дa се плaти дaнoк, нo јaс би нaпрaвил кaкo штo пишaв.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
А да земиш ПС4ка од тука пошто цената е тука некаде? Пан Европа гледам 25 илјади е ~407 евра. Прашај и во Game On ако сакаш некој bundle. Мислам дека не вреди да ризикуваш, а ако веќе е 400 евра + 18% ќе те фати поскапо отколку да го земеш тука. Башка и ќе имаш гаранција од тука ако нешто му се случи. Јас би го зел од тука.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Работата е за поклон и отпакување не доаѓа во предвид, ме интересираше дали и со давачките ќе испадне поевтино. Во Софија за 800 лева се добива 1ТВ верзијата со 2 игри за разлика од кај нас освен конзолата не добиваш друго ништо. Во Грција на пример за истите пари добиваш пакет со два контролера исто 1ТB верзија.

Trajkou2

hello world
18 март 2014
59
35
А зошто не и се предложи на царина со еден допис или на нивен е-маил културно и да имаат посебно место на својата страна кај ке може да се гледаат пратките кој подлежат на царинење и ке може секој да си провери дали ке треба да појде да си заврши работа а не да се чека со денови а некогас и недели .

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Има закон со тарифник, скоро да не постои производ кој нема тарифен број, кој сака царина по тарифник секогаш може за било која пратка, ти треба само шпедитер. Брзото царинење има многу фактори, како сексуален живот на цариникот, моментално расположение, симпатичност на клиентот... Најчесто со брзо царинење поминуваме 100 пати подобро отколу по реална тарифа, али еднаш кога ќе не заколат тогаш си имаме форуми да ги плукаме.

kirev

senior
31 мај 2010
9.036
7.706
Наравоучение - секогаш пресметувај ја најлошата тарифа што може да ти се задеси, и АККО тогаш ти се исплати, тогаш терај. А, и гаранција би земал предвид.

npoptomov

hello world
8 ноември 2009
206
9
Штип
Имам пратка на 15ти е стигната во Македонија според тракингот локацијата е: SKOPJE 1004 OFFICE OF ECHANGE.
Дали некјој знае кој оддел од пошта/царина е со шифра 1004, бидејки веќе 2-3 дена нема апдејти на тракингот а обично за неколку часа треба или да ја препратат на царина или на домашна адреса.

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Имам пратка на 15ти е стигната во Македонија според тракингот локацијата е: SKOPJE 1004 OFFICE OF ECHANGE.
Дали некјој знае кој оддел од пошта/царина е со шифра 1004, бидејки веќе 2-3 дена нема апдејти на тракингот а обично за неколку часа треба или да ја препратат на царина или на домашна адреса.
Мислам дека е на царина, за некој ден би требало да ти стигне писмо.

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
@npoptomov
Обично работите што одат на царина ги чекираат со баркод скенер. Можеби си исклучок ти.
Вака како што имаш постирано е само потврда дека стигнало до МК пошта.
Провери го тракингот овде, можеби ќе ди даде подетално!

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Кај да проверам дали пратката ми е на царина ? :geek:

Нарачан полнач за батерии вредност=$13, пишува дека е пратен на 19ти Декември, нема тракинг, во пошта уште го нема

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit

Нарачан полнач за батерии вредност=$13, пишува дека е пратен на 19ти Декември, нема тракинг, во пошта уште го нема

Никаде неможе да се провери без тракинг, векје 2 месеца чекаш паметно би било да отвориш Case во ибеј или контактирај го продавачот прво кажи му дека не ти стигнала пратката , никако не прифакјат да ја прати пак праткава само Рефунд.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.543
Skopje
www.wemaxa.com
До крајот на годинава Кинезите ќе ја стават МК на црна листа и воопшто нема да испорачуваат тука.

Мудрото Донче, мудрите поштари и најверојатно 50%+ refund стапка нема да тера долго кај Кинезите.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
@xenon

Потполно си у право, на големо се крадат праткиве ајде да речеме се губат низ транспорт некаде во други земји ама 90% од праткиве се крадат баш кај нас царина или поштарот, каде и да е ке не стават на црна листа.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk

Ако немаш тракинг бројче како ке ти ја најдат пратката...по име и презиме. треба да имаш некој близок во Пошта или царина. На телефон тешко дека ке добиеш информација.
Кај и да е ке стигне.

kirev

senior
31 мај 2010
9.036
7.706
До крајот на годинава Кинезите ќе ја стават МК на црна листа и воопшто нема да испорачуваат тука.

Мудрото Донче, мудрите поштари и најверојатно 50%+ refund стапка нема да тера долго кај Кинезите.
Абе нема проблем за нас, после ќе го смениме името па пак...

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Не знам колку сте биле на Железничка станица кај поштарите/пратките во Главна пошта, тоа место е заборавено од времето, проблемот со пратките би се решил со поставување на 7-8 камери и 1 одговорно лице од обезбедување, не треба да си генијалец за да го сфатиш тоа.
@GreenRoot со мислењето погоре ја отвори пандорината кутија.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Не знам колку сте биле на Железничка станица кај поштарите/пратките во Главна пошта, тоа место е заборавено од времето, проблемот со пратките би се решил со поставување на 7-8 камери и 1 одговорно лице од обезбедување, не треба да си генијалец за да го сфатиш тоа.
Не е проблемот таму, таму им водат евиденција кој-што изнел од Пошта, проблемот е откако ќе излезат од Пошта, така да или нема да ја достават пратката воопшто, или ќе ги мрзи да се качат три скали, па ќе ја остават пратката во сандаче без да проверат дали има некој дома, или ако веќе дојдат до врата и нема никој дома, ќе ја остават пратката пред врата...

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Не е проблемот таму, таму им водат евиденција кој-што изнел од Пошта, проблемот е откако ќе излезат од Пошта, така да или нема да ја достават пратката воопшто, или ќе ги мрзи да се качат три скали, па ќе ја остават пратката во сандаче без да проверат дали има некој дома, или ако веќе дојдат до врата и нема никој дома, ќе ја остават пратката пред врата...
Факт е дека и вака се губат пратки, но ако сум купил mouse обична пратка поштарот сигурно нема да ја носи со него, а од известување во поштенско сандаче ни трага ни глас. Сепак сметам дека пратките во главном се губат во тие 300 м2 кај поштарите во главна пошта и дополнително во локалните пошти. Од друга страна пратки што се лесни, мали и се осеќа дека има ситни глупости стигаат без проблем

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно