@toshex
Чекај ги маскиве... кај мене 1 месец ми стоеа во Пошта МКД, на крај се појави од никаде нигде :Z
Абе нека се појават они, јас си побарав refund, не ќе им плаќам на DHL давачки. Ќе проверам пак во пошта иначе фала
@toshex
Чекај ги маскиве... кај мене 1 месец ми стоеа во Пошта МКД, на крај се појави од никаде нигде :Z
Не би требaлo дa плтиш ништo.Некој ако информација да ми каже колку би биле давачките ако донесам лично Playstation во вредност од 400 евра од Грција или Бугарија?
Во случај да пријавиш, ќе одат по тарифник (Игри (вклучувајќи и видео игри, конзоли итн.) Царина 0%, данок 18%).Нели сумите беа до 350 евра при личен транспорт?
До 350 евра е роба за лична потрошувачка што ти била потребна за време на престојот во странство. Не било што. Ова би требало по пропис да го пријавиш и ако сакаш царинење по брза постапка (роба до 800 евра) тогаш имаш 15% + 18%. Ако сакаш со шпедитер, тогаш е 0%+18% плус трошоци за шпедитерот. Или да не кажеш и да ризикуваш ама новата кутија ќе те издаде. Уствари било што ќе те издаде ако одиш на еден ден, сигурно не си ја носел конзолата на еден ден за да играш у кола...Во случај да пријавиш, ќе одат по тарифник (Игри (вклучувајќи и видео игри, конзоли итн.) Царина 0%, данок 18%).
Во случај да не пријавиш, и да не се замарат со тебе 0%.
Доколку се замараат со тебе (ова во најголем дел зависи од тоа дали жената на цариникот претходната вечер ги извршила своите брачни обврски) може да ти изречат и царински прекршок.. од најмалку 500 евра глоба.
Имај во предвид дека можеш да вратиш дел од ДДВ-то на грчка граница (околку 10% од вредноста на стоката), па ако одлучиш да пријавуваш ќе те фати негде 8 % данок за плаќање.
Мислам дека е на царина, за некој ден би требало да ти стигне писмо.Имам пратка на 15ти е стигната во Македонија според тракингот локацијата е: SKOPJE 1004 OFFICE OF ECHANGE.
Дали некјој знае кој оддел од пошта/царина е со шифра 1004, бидејки веќе 2-3 дена нема апдејти на тракингот а обично за неколку часа треба или да ја препратат на царина или на домашна адреса.
Кај да проверам дали пратката ми е на царина ?
Нарачан полнач за батерии вредност=$13, пишува дека е пратен на 19ти Декември, нема тракинг, во пошта уште го нема
Ако немаш тракинг бројче како ке ти ја најдат пратката...по име и презиме. треба да имаш некој близок во Пошта или царина. На телефон тешко дека ке добиеш информација.Кај да проверам дали пратката ми е на царина ?
Нарачан полнач за батерии вредност=$13, пишува дека е пратен на 19ти Декември, нема тракинг, во пошта уште го нема
Абе нема проблем за нас, после ќе го смениме името па пак...До крајот на годинава Кинезите ќе ја стават МК на црна листа и воопшто нема да испорачуваат тука.
Мудрото Донче, мудрите поштари и најверојатно 50%+ refund стапка нема да тера долго кај Кинезите.
Не е проблемот таму, таму им водат евиденција кој-што изнел од Пошта, проблемот е откако ќе излезат од Пошта, така да или нема да ја достават пратката воопшто, или ќе ги мрзи да се качат три скали, па ќе ја остават пратката во сандаче без да проверат дали има некој дома, или ако веќе дојдат до врата и нема никој дома, ќе ја остават пратката пред врата...Не знам колку сте биле на Железничка станица кај поштарите/пратките во Главна пошта, тоа место е заборавено од времето, проблемот со пратките би се решил со поставување на 7-8 камери и 1 одговорно лице од обезбедување, не треба да си генијалец за да го сфатиш тоа.
Факт е дека и вака се губат пратки, но ако сум купил mouse обична пратка поштарот сигурно нема да ја носи со него, а од известување во поштенско сандаче ни трага ни глас. Сепак сметам дека пратките во главном се губат во тие 300 м2 кај поштарите во главна пошта и дополнително во локалните пошти. Од друга страна пратки што се лесни, мали и се осеќа дека има ситни глупости стигаат без проблемНе е проблемот таму, таму им водат евиденција кој-што изнел од Пошта, проблемот е откако ќе излезат од Пошта, така да или нема да ја достават пратката воопшто, или ќе ги мрзи да се качат три скали, па ќе ја остават пратката во сандаче без да проверат дали има некој дома, или ако веќе дојдат до врата и нема никој дома, ќе ја остават пратката пред врата...
COOLERS CASE FAN 140mm LIAN LI UNI SL-INFINITY REVERSE BLADE ARGB 1600 RPM PWM, White, 14RSLIN1W
2.010,00 ден
PROJECTOR LASER LED EXTRALINK ASTRONAUT - GWIAZD 03
890,00 ден
GAME PLAYSTATION 5 DUALSENSE WIRELESS CONTROLLER Nova Pink
4.890,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020295-EU
8.100,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, WHITE, CP-9020292-EU
8.210,00 ден
NOTEBOOK 14" LENOVO ThinkPad E14 Gen 7 Black - Ultra 5 225U/16GB DDR5 5600MHz/512GB SSD NVME 2242/ WUXGA (1920x1200), Backlit KB, 21SX008MRI
61.990,00 ден