Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

AMD vs INTEL

Vase

read-only
30 јануари 2009
9
0
Во моментов на AMD процесор кој што највеќе ги задоволува потребите на повеќето "купувачи" (вклучувајчи ги и гејмерите) е тријадрениот Phenom X3. X3 е уствари X4 само без едно јадро. Значи денес има многу малце програми и апликации кои можат да искористат четиријадрен процесор па фактички 4-то јадро троши струја џабе. Кај X3 двете јадра си пичат (рецимо кога играте игра) а третово си врши доддатно процеси у позадина и уопште не го замара процесорот.
Зошто AMD се уствари побрзи од Intel?
Работата е у тоа што AMD има развиено унифициран систем за “чекање” за трансфер на податоци кој го спојува со on-chip memory controller- от и HyperTransport врска за I/O. Јадрата се способни сами да комуницираат меѓу себе преку интерфејсот за побарување. Бидејќи Intel нема внатрешна врска помеѓу јадрата, целиот пристап до меморијата и надградување на кешот мора да се преку надворешна магистрала која ја делат двете јадра, такашто AMD е во огромна предност во оваа област.
Поз

PilGriM

user
18 октомври 2008
1.513
534
Skopje
Во моментов на AMD процесор кој што највеќе ги задоволува потребите на повеќето "купувачи" (вклучувајчи ги и гејмерите) е тријадрениот Phenom X3. X3 е уствари X4 само без едно јадро. Значи денес има многу малце програми и апликации кои можат да искористат четиријадрен процесор па фактички 4-то јадро троши струја џабе. Кај X3 двете јадра си пичат (рецимо кога играте игра) а третово си врши доддатно процеси у позадина и уопште не го замара процесорот.
Зошто AMD се уствари побрзи од Intel?
Работата е у тоа што AMD има развиено унифициран систем за “чекање” за трансфер на податоци кој го спојува со on-chip memory controller- от и HyperTransport врска за I/O. Јадрата се способни сами да комуницираат меѓу себе преку интерфејсот за побарување. Бидејќи Intel нема внатрешна врска помеѓу јадрата, целиот пристап до меморијата и надградување на кешот мора да се преку надворешна магистрала која ја делат двете јадра, такашто AMD е во огромна предност во оваа област.
Поз

X3 троши исто струја колку и X4 - тоа без едно јадро што кажуваш ти е дефектно - сите X4 што имаат едно расипано јадро, за да не ги фрлат ги нарекуваат X3 и ги продаваат - ептен ПАМЕТНО :bravo:
Твојата логика дека 2 се доволни за играње, а третото за се друго ептен не држи вода...

А ова со комуникацијата и меморијата - се тоа беше точно до појавата на Intel i7 - сега и тие ја имаат истата архитектура, со QPI врски и onboard мемориски контролер, директна комуникација помеѓу јадара итн...и што е најчудно: прв пат Intel прави onchip мемориски контролер и е многу поефикасен од AMD кој веќе со години го прави тоа...

Ова ти е преведено или од старо review или од официјалната страна на AMD...направи си еден refresh...

п.с. јас сум за AMD ама во моментов се послаби и тоа е

Vase

read-only
30 јануари 2009
9
0
Да, ова е постаро го имам извадено од семинарска што ја правев за AMD X2,X3 и X4 архитектури. Е сеа тоа околу двете јадра за играње а третото за други процеси е точно(освен ако AMD и tomshardware и некои случни страни не лажат) и тоа дека троши помалце струја е точно. А тоа дека у моментов AMD се послаби држи вода али некако Интел не ги сакам иако многу повече напредуваат па ќе видиме што ќе се случува даље.
Поз

PilGriM

user
18 октомври 2008
1.513
534
Skopje
Проблемот со Х3 е тоа што многу апликации се направени да работат на едно, две или четири јадра (тие што се оптимизирани за multicore). Како што сите знаеме во компјутерскиот свет се е 2 на некој степен, па ова Х3 никаде не се вклопува. Windows Media Encoder има проблеми со овие процесори, исто и Windows Vista не ги распознава баш (ова најверојатно е решено до сега)...и сигурно еден куп други аликации.

Сите Intel E8xxx или Phenom X4 (се разбира за повеќе пари) се побрзи од нив...кога се појавија Х3 заклучокот беше дека најмногу ќе се користат за OEM, ретко некој за дома би купил нешто такво, кога за малку повеќе пари има многу подобро

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
Jas AMD ne go preporacuvam ,a za igri bas si greska ,mozes da sporedis dual core 2.5 na AMD i dual core 2.0 na intel ,tuka negde se so performanci duri i intelot ke bide podobar ,i ima eden tipicen problem kaj amd sto secka samiot procesor od vreme na vreme (osven kaj 3 i 4 jadrenite) i poradi toa ic ne gi koristam

PilGriM

user
18 октомври 2008
1.513
534
Skopje
какво сецкање???

до пред 2 недели имав AMD X2 и немав ништо такво што кажуваш ти, ниту па сум видел на друг систем со исправен оперативен и драјвери

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
jas ti kazuvam od iskustvo na musterii i moe iskustvo ,ima kako malo kocenje ,so site dobri drajveri i duri i update uvani,sekoj sto raboti so kompjuteri kako poeftin i na klokovi bi ti go predlozil AMD ,ali prasaj go sto bi odbral za nego doma ke ti kaze Intel

PilGriM

user
18 октомври 2008
1.513
534
Skopje
Нема никакво сецкање - имав Athlon 3200+, Athlon X2 4200+, Opteron 170 (X2), Athlon X2 5600+...и со новите Phenom II на AMD, за игри се малку послаби од Intel...

Така да доколку некој ти каже дека некој процесор од AMD не чини а е во ист ранг со перформанси и цена со некој од Intel, тогаш тој или не е информиран или не знае

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
eve jas imam primeteno na Athlon x2 6000+ deka secka od vreme na vreme ,a delovite si odgovaraat site eden so drug i drajveri ima najnovi orginalni od proizvoditel ,aj kazi mi go toa kako e mozno,probav i so orginalnite drajveri so komp sto idat isto,toa e do procesorot ili pak ako ima nekoj problem maticnata ali malce potesko ,zatoa sto istata maticna ja imam videno na drug Athlon x2 i nemase problem

386ka

poweruser
22 декември 2007
2.381
217
eve jas imam primeteno na Athlon x2 6000+ deka secka od vreme na vreme ,a delovite si odgovaraat site eden so drug i drajveri ima najnovi orginalni od proizvoditel ,aj kazi mi go toa kako e mozno,probav i so orginalnite drajveri so komp sto idat isto,toa e do procesorot ili pak ako ima nekoj problem maticnata ali malce potesko ,zatoa sto istata maticna ja imam videno na drug Athlon x2 i nemase problem

Си слушнал за Dual-Core Optimizer?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.507
31.960
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Secka samo za vreme na igranje,ili celo vreme ?
Dali koga si vo win istoto se slucuva ?
ako e samo vo igri mozebi e grafickata ?

bobson

lurker
29 јануари 2009
816
444
Orgrimmar
bobson's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X | BeQuiet! DRP4
Motherboard
ASUS Prime X470 Pro
Storage
970 Evo+ 500Gb, 870 QVO 1TB, WD5000AAVS, WD10EZEX
PSU
Antec HCG850M
RAM
G.Skill Ripjaws V 4x8Gb @ 3600 Mhz
Video card
Red Devil Radeon RX 6800XT 16GB
Case
Deepcool Tesseract White
Mouse
Logitech G502 Lightspeed | QCK+
Keyboard
Ripjaws KM570 RGB MX Brown
Audio
Realtek® S1220A | Sennheiser GSP300
Monitor
ASUS VG32VQ
OS
Windows 10 Pro
Повеќето македончиња би го земале AMD поради по пристапната цена, а многу малце се тие (не викам дека ги нема) што би дале 200 евра па и повише за Intel процесор, кога ќе видиш Athlon 3500+ дека е 1700 ден, а еден обичен Celeron D e 2000 ден сигурно ке си земат AMD (Ова е само пример)

@tema
AMD

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.507
31.960
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Mnogu luge gi potcenuvaat AMD kako da se uzasni processori,vistina
deka Intel se podobri no kostaat dvojno poveke.Da receme kupuvas
Phenom ili corei7 za edniot davas 150 evra za drugoiot 300
dobivas 25 % pospor procesor za cena od -150 evra..
jas mislam deka toa e poveke od solidno za tie pari
znaejki go faktot deka corei7 e prebrz procesor koj
retko koga go dostignuva svojot maximum.

Dovolen e i phenom,dokolku ne si
entuzijast ili go sakas najbrzoto (parite
ne ti se problem) itn ides so corei7
dokolku sakas cena performansi AMD
znaci ne se raboti za Zastva i Ferrari
sosema solidni procesori se Amd
dokolu znaes, sto kupuvas i razmisluvas
logicno,bez fanboy momenti amd e isto taka
dobar izbor.

PilGriM

user
18 октомври 2008
1.513
534
Skopje
Денес AMD ги пушти новите процесори што имаат и DDR2 и DDR3 мемориски контролер...и покажаа дека DDR2 сеуште е најдоброто нешто...
Intel денес исто така го изгуби mid сегментот со новиот Phenom II X3 720 Black Edition...

И со AMD можеш да бидеш ентузијаст со на пр: PII 940 и Asus M3A79T Deluxe (АМ2+) или Asus M4A79T Deluxe (АМ3)

Еве видете што може AMD Phenom II 940:

pii940bi7.png

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.507
31.960
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Одлицни резултати,браво АМД.Колку се они подобри
толку подобро за нас конкуренцијата е најголемиот
пријател на ниските цени. :bravo:

Vlatzki

user
1 мај 2008
1.281
340
Уууууууууууууууу јеботеее..... Па ово је лудо бре!

Секоја чест за АМД, нешто солидно направија, и мислам дека се солидна конкуренција на интел, без нив сеуште ќе имавме пентиум тројки по ужасно висока цена. :ha:

PilGriM

user
18 октомври 2008
1.513
534
Skopje
А еве ви го светскиот рекорд за quad core overclock:

[ame="http://www.youtube.com/watch?v=wB0JodKgZ0A"]http://www.youtube.com/watch?v=wB0JodKgZ0A[/ame]

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно