Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Aliexpress

gamon

user
15 септември 2014
1.675
1.953
orgrimar

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.125
14.266
Ако пратките одат преку Унгарска пошта, кај нив најдолго се задржува една недела.

Доколку после тоа не се појави апдејт, пратката е кај нас во државата но не е скенирана.

Пошта е заглавена. А ова со ДДВ мора да го решат со подзаконски акт. Се додека не се воспостави линк со алиекспрес да се наплраќаат давачки автоматски, пратките ќе се проверуваат рандом како и до сега.

Мислам дека за празнициве сите поштенски сервиси во МК се заглавени. Најверојатно заради огромен број нарачки последниве два месеци. Но и заради празниците кога бааги денови не се работеше.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Ако пратките одат преку Унгарска пошта, кај нив најдолго се задржува една недела.

Доколку после тоа не се појави апдејт, пратката е кај нас во државата но не е скенирана.

Пошта е заглавена. А ова со ДДВ мора да го решат со подзаконски акт. Се додека не се воспостави линк со алиекспрес да се наплраќаат давачки автоматски, пратките ќе се проверуваат рандом како и до сега.

Мислам дека за празнициве сите поштенски сервиси во МК се заглавени. Најверојатно заради огромен број нарачки последниве два месеци. Но и заради празниците кога бааги денови не се работеше.
Прашањето е како да дојде тој акт до законодавците кај нас што ги заболе за алиекспрес... чим и со ЕУ држави функционира така и автоматски е не гледам зошто не и тука, баш гледам на Ali разни работи ставаш шипинг до некоја ЕУ држава обично се зголемува цената но шипингот оди од 10 евра до бесплатно па исто испаѓа горе доле...

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97

Мк пошта е заглавена од господ. Уште една смрдлива државна институција во срм од која никој нема фајде, само зијан.
Слушам штрајкувале, не добиле плата. Дали ја заслужиле никој не ги прашал?

+ Смрдливата македонска царина.....
Тие и порано не функционираа кога проверуваа само она што е над 22 Еур, сега па ич. Кај нив се заглавени и пратки кои не се од Алиекспрес, туку од Европски онлајн продавници. 2 месеци поминаа, лежат кај нив. К.. не ги боли
Говедата на власт лаат ќе ја праеле пошта нов Федекс....
Ќе инвестирале миљарда-две евра (кредит од “Унгарија“ кој нормално ние ќе го враќаме) и ќе била чудо. Исто ко срм железници
За ваков прост народ како нас, така и треба. Се што сме заслужиле ќе не стаса...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK

chroot

lurker
12 ноември 2021
786
1.118
Скопје
Прашањето е како да дојде тој акт до законодавците кај нас што ги заболе за алиекспрес... чим и со ЕУ држави функционира така и автоматски е не гледам зошто не и тука, баш гледам на Ali разни работи ставаш шипинг до некоја ЕУ држава обично се зголемува цената но шипингот оди од 10 евра до бесплатно па исто испаѓа горе доле...
Мислам дека пак плаќаат некои додатни давачки, барем по коментари што сум читал на Алија и покрај платена царина/ддв, повторно плаќале при влез во државата. Сега за сега само Тему работи, мене за една недела ми стигна во магацин на брза пошта, е сега што ќе чекам уште една недела за да ми ја достават од магацин до дома за 10 км тоа е друга приказна.

gamon

user
15 септември 2014
1.675
1.953
orgrimar
Мислам дека пак плаќаат некои додатни давачки, барем по коментари што сум читал на Алија и покрај платена царина/ддв, повторно плаќале при влез во државата. Сега за сега само Тему работи, мене за една недела ми стигна во магацин на брза пошта, е сега што ќе чекам уште една недела за да ми ја достават од магацин до дома за 10 км тоа е друга приказна.
тему има интегриран систем, државата инстант добива 18% на сметка, алиекспрес нема, и тешко дека ќе воведе, мал пазар им сме, за нормалниот свет али има таков систем

Атачменти

• 2026-01-18 19_42_22-Window.png
    2026-01-18 19_42_22-Window.png
    39,1 KB · Прегледи: 54

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
тему има интегриран систем, државата инстант добива 18% на сметка, алиекспрес нема, и тешко дека ќе воведе, мал пазар им сме, за нормалниот свет али има таков систем
Па и за тему сме мал пазар... се надевам Али ќе најдат начин, 10 години нарачувам од таму, крајно квалитетни работи секогаш, за разлика од тему што е 95% ѓубре во сите категории, сигурно се упознаени со нашиот пазар се надевам дека ќе средат ама кој знае :cry:

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Па и за тему сме мал пазар... се надевам Али ќе најдат начин, 10 години нарачувам од таму, крајно квалитетни работи секогаш, за разлика од тему што е 95% ѓубре во сите категории, сигурно се упознаени со нашиот пазар се надевам дека ќе средат ама кој знае :cry:
Сакаш да кажеш дека ти проблемот го лоцираш во Алиекспрес?
Браво, значи заради нив ние не можеме да си ги добиеме пратките
А јас досега си мислев дека тоа е заради нашите скапани “институции“ и уште поскапана “држава“...
Пред да се воведе ова домаќинско ДДВ, пратките од Али летаа нели.
Знаат сите кои нарачувале во минатите барем 10 години....
Ова што се случува кај нас, не Али, ни Алиса од земјата на чудата не би го издржала
Ќе кажеше, премногу е и за мене. Ваква мизерија не е можно да постои...

gamon

user
15 септември 2014
1.675
1.953
orgrimar
А јас досега си мислев дека тоа е заради нашите скапани “институции“ и уште поскапана “држава“...
Ова што се случува кај нас, не Али, ни Алиса од земјата на чудата не би го издржала
порачувам од али од прв ден како почна тука, до 2019 година со ХК пост имаше случаи пратката да ја добиеме за 4 дена од кина до дома, најчесто 10 дена, после почнаа пошта да се губат во работа и неспособност, па пратките почнаа да каснат и по 4-9 месеци, како почнаа алиекспрес стандард да го носат приватни се беше ок, полошо од сега не било, во пошта не работи никој, царина исто, владата и бозо не знаат кај тераат, блага ретардација а некои се аутистични

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
860
Мк пошта е заглавена од господ. Уште една смрдлива државна институција во срм од која никој нема фајде, само зијан.
Слушам штрајкувале, не добиле плата. Дали ја заслужиле никој не ги прашал?

+ Смрдливата македонска царина.....
Тие и порано не функционираа кога проверуваа само она што е над 22 Еур, сега па ич. Кај нив се заглавени и пратки кои не се од Алиекспрес, туку од Европски онлајн продавници. 2 месеци поминаа, лежат кај нив. К.. не ги боли
Говедата на власт лаат ќе ја праеле пошта нов Федекс....
Ќе инвестирале миљарда-две евра (кредит од “Унгарија“ кој нормално ние ќе го враќаме) и ќе била чудо. Исто ко срм железници
За ваков прост народ како нас, така и треба. Се што сме заслужиле ќе не стаса...
А, што ти е тоа „срм“!? Социјалистичка Република Македонија!?

Manis

hello world
14 јануари 2026
170
70
А, што ти е тоа „срм“!? Социјалистичка Република Македонија!?
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: Иако сме северни веќе...Може тоа да значи и Социјална Репиблика Македонија....На С започнуват зборовите северни и социјални....А државата е и двата збора на С....Трагикомедија...Социјално Северна....Ептен фукнционална држава....Уште фалеше даноци да наплаќат на пратките од алиекспресс а пратките да дремат со месеци.Јас ептен се заебав, порачав две скапи пратки уште пред законот со данок да го изгласат, и сега ми ги нема никаде повеќе од 60 дена, демек требаа да идат тие RR****HU со приватната виа пошта ... И тоа е пиши пропало.

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: Иако сме северни веќе...Може тоа да значи и Социјална Репиблика Македонија....На С започнуват зборовите северни и социјални....А државата е и двата збора на С....Трагикомедија...Социјално Северна....Ептен фукнционална држава....Уште фалеше даноци да наплаќат на пратките од алиекспресс а пратките да дремат со месеци.Јас ептен се заебав, порачав две скапи пратки уште пред законот со данок да го изгласат, и сега ми ги нема никаде повеќе од 60 дена, демек требаа да идат тие RR****HU со приватната виа пошта ... И тоа е пиши пропало.
Така е
Исто лајно
Кој како сака нека чита, северна, социјалистичка, смрдена, скапана....
Сите одговараат
Затоа што ова што кај нас се случува на се личи, но на држава не личи.
Да може да се прави се што се сака, а никој од вас да не бара никаква одговорност, тоа не е карактеристика на држава
Тоа може да се нарече евентуално калакурница
Отсега ќе пишувам РКМ (република - калакурница-македонија)
Во право сте, ќе одговара повеќе на реалноста
Се извинувам за забуната

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Знам каква е состојба со пошта и другите институции, но тоа... што да се прави, без разлика која влада пошта остана тоа што е и сега кога повеќе луѓе нарачуваат онлајн од било кога нормално е дека не може да се справи и крокира, во овој случај пробувам да гледам на позитива ако ист систем на данок постои и во ЕУ и според нивно правило е ова воведено, чим некако Али се справија и функционира таму се надевам дека и кај нас ќе најдат начин, Тему на пример сега вчера нарачав, за 6 саати го пратија и сигурно ќе лета низ царина, но проблем е што Temu е полно со тотално ѓубре а Ali отсекогаш имало супер зделки на квалитетни брендови и продавачи, ќе фали ако не успеат да најдат начин да се справат со ова ДДВ срање, а за чекање за пратките ќе чекаме... што да се прави, памтам како дете ништо не испорачуваше до МК, баш ништо, ни ебеј, ни кинескиве страни, 0, тогаш се појавуваат услуги како 2020 ера Али или computeruniverse.de што некое време функционираат супер, и тогаш стануваат полоши или полоши или во случај на computeruniverse престануваат со работа со нас, така е секад, и со многу продукти и услуги што се појавуваат и знаеш дека се предобри за нас и дека ќе крокираат наскоро па користиш додека можеш, сеа тоа е играш со раката што ја имаш...

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
860
Така е
Исто лајно
Кој како сака нека чита, северна, социјалистичка, смрдена, скапана....
Сите одговараат
Затоа што ова што кај нас се случува на се личи, но на држава не личи.
Да може да се прави се што се сака, а никој од вас да не бара никаква одговорност, тоа не е карактеристика на држава
Тоа може да се нарече евентуално калакурница
Отсега ќе пишувам РКМ (република - калакурница-македонија)
Во право сте, ќе одговара повеќе на реалноста
Се извинувам за забуната
Ама, пак не појасни што е „срм“!

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Знам каква е состојба со пошта и другите институции, но тоа... што да се прави, без разлика која влада пошта остана тоа што е и сега кога повеќе луѓе нарачуваат онлајн од било кога нормално е дека не може да се справи и крокира, во овој случај пробувам да гледам на позитива ако ист систем на данок постои и во ЕУ и според нивно правило е ова воведено, чим некако Али се справија и функционира таму се надевам дека и кај нас ќе најдат начин, Тему на пример сега вчера нарачав, за 6 саати го пратија и сигурно ќе лета низ царина, но проблем е што Temu е полно со тотално ѓубре а Ali отсекогаш имало супер зделки на квалитетни брендови и продавачи, ќе фали ако не успеат да најдат начин да се справат со ова ДДВ срање, а за чекање за пратките ќе чекаме... што да се прави, памтам како дете ништо не испорачуваше до МК, баш ништо, ни ебеј, ни кинескиве страни, 0, тогаш се појавуваат услуги како 2020 ера Али или computeruniverse.de што некое време функционираат супер, и тогаш стануваат полоши или полоши или во случај на computeruniverse престануваат со работа со нас, така е секад, и со многу продукти и услуги што се појавуваат и знаеш дека се предобри за нас и дека ќе крокираат наскоро па користиш додека можеш, сеа тоа е играш со раката што ја има

Знам каква е состојба со пошта и другите институции, но тоа... што да се прави, без разлика која влада пошта остана тоа што е и сега кога повеќе луѓе нарачуваат онлајн од било кога нормално е дека не може да се справи и крокира, во овој случај пробувам да гледам на позитива ако ист систем на данок постои и во ЕУ и според нивно правило е ова воведено, чим некако Али се справија и функционира таму се надевам дека и кај нас ќе најдат начин, Тему на пример сега вчера нарачав, за 6 саати го пратија и сигурно ќе лета низ царина, но проблем е што Temu е полно со тотално ѓубре а Ali отсекогаш имало супер зделки на квалитетни брендови и продавачи, ќе фали ако не успеат да најдат начин да се справат со ова ДДВ срање, а за чекање за пратките ќе чекаме... што да се прави, памтам како дете ништо не испорачуваше до МК, баш ништо, ни ебеј, ни кинескиве страни, 0, тогаш се појавуваат услуги како 2020 ера Али или computeruniverse.de што некое време функционираат супер, и тогаш стануваат полоши или полоши или во случај на computeruniverse престануваат со работа со нас, така е секад, и со многу продукти и услуги што се појавуваат и знаеш дека се предобри за нас и дека ќе крокираат наскоро па користиш додека можеш, сеа тоа е играш со раката што ја имаш...
Не разбирам
Зошто е според тебе нормално пошта да не ја извршува единствената работа за која постои, да испорачува пратки?
Јас од пошта со децении не сум добил навреме фактура за струја, вода, телефон... Среќа измислија на мејл....
Па зошто постојат тогаш? За земање плата и лежење?
На кого му треба таква пошта?
Мене не
Алиекспрес почна да функционира нормално кога пред некое време ја одебаа пошта и префрлија на ВИА и ЕЛС пошта. Пред тоа беше хаос. 6 месеци се јадеше некако, другите 6 месеци хаварија. И барај рефунд постојано. И нормално им пукна к.... на Алиекспрес и им кажаа Фак оф...
Сега мозоците од власта смислија нова шема и нормално се отиде по ѓаволите. Во нормалните земји работа на власта е да ги прават работите да функционираат полесно за граѓаните, а во ваквите метастазираните како нас, тие служат само да ти го ебат животот...
Значи смислиле дополнителни давачки? Во ред, согласен сум да платам
Но тоа не значи дека треба да ме дупиш како сакаш, да ме третираш како стока, во стилот кој ве е.е, јас сум власт и ќе правам што сакам, ми се може....
Нас тоа ни се случува постојано и ме нервира сервилноста дека е се нормално
За жал, кај нас многу малку работи се нормални

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
Наместо да пишувате овде не е лошо секој од вас да пише до сите надлежни институции, до секој медиум до кој има пристап. Јас пишав, ама јас не сум доволен. Ако се илјадници пратки, треба најмалку стотици да пишат. Колку побрзо стане јавно познато, толку побрзо ќе се најде решение.

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
До кои надлежни институции?
Па тие се одговорни за целата оваа хаварија
Кој го направи овој хаос?
На кого да се обратиш?
На оној што глуми министер за транспорт?
Па тој ја смисли целата оваа мизерија
Тој ќе ја праел мк пошта Федекс
Јас и му пишав на тоа фејсбукот, исто како овде....
Гајле му е...
Тоа не се луѓе со образ...
ЃОНОВИ..

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Не разбирам
Зошто е според тебе нормално пошта да не ја извршува единствената работа за која постои, да испорачува пратки?
Јас од пошта со децении не сум добил навреме фактура за струја, вода, телефон... Среќа измислија на мејл....
Па зошто постојат тогаш? За земање плата и лежење?
На кого му треба таква пошта?
Мене не
Алиекспрес почна да функционира нормално кога пред некое време ја одебаа пошта и префрлија на ВИА и ЕЛС пошта. Пред тоа беше хаос. 6 месеци се јадеше некако, другите 6 месеци хаварија. И барај рефунд постојано. И нормално им пукна к.... на Алиекспрес и им кажаа Фак оф...
Сега мозоците од власта смислија нова шема и нормално се отиде по ѓаволите. Во нормалните земји работа на власта е да ги прават работите да функционираат полесно за граѓаните, а во ваквите метастазираните како нас, тие служат само да ти го ебат животот...
Значи смислиле дополнителни давачки? Во ред, согласен сум да платам
Но тоа не значи дека треба да ме дупиш како сакаш, да ме третираш како стока, во стилот кој ве е.е, јас сум власт и ќе правам што сакам, ми се може....
Нас тоа ни се случува постојано и ме нервира сервилноста дека е се нормално
За жал, кај нас многу малку работи се нормални
Па поентата ми е дека е таа одлука на власта крива, океј, но што да се прави освен да се надеваме Али да се организираат и да направат како што е со ЕУ држави да се наплаќаат овие давачки на checkout? Никој нема да простестира тука поради + ддв на онлајн давачки ако тоа ти е решението

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.125
14.266
Па поентата ми е дека е таа одлука на власта крива, океј, но што да се прави освен да се надеваме Али да се организираат и да направат како што е со ЕУ држави да се наплаќаат овие давачки на checkout? Никој нема да простестира тука поради + ддв на онлајн давачки ако тоа ти е решението

Одлука не се носи пред да се испитаат сите варијабли. Прво се анализира капацитет на царина и пошта. И што таа одлука значи за нив. Па потоа се контактираат големи продавачи како Али, Тему и сл. Откако ќе се наредат коцките потоа се носи одлука за да оди глатко. Кај нас прво се носи одлука да се збираат повеќе пари. А потоа ќе му ја мислиме што и како.

Јас сум сигурен дека како што Тему се услогласил, контактирано е официјално и со Али. Но претпоставувам или нешто закочило, или пак треба време. Но што е со ибеј и многу други пратки од странство. Барање на фактура и извод за секое привезоче или пенкало е бесмислено.

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Сметам дека нема решение за нас додека оваа дупка во која живееме не почне да се санира од корен.
А јас такво нешто во моментов не гледам
За жал, не мислам дека ние тоа можеме да го направиме.
Немаме капацитет ни желба.
А и толку дал горниот. Да можевме и знаевме, одамна ќе беше многу подобро
Проблемот не е само со Алиекспрес.
Во моментов, се што оди преку пошта е хаварија
Така да мојата прогноза, според досегашното искуство е дека ќе биде полошо.
Мислам дека ние сеуште тонеме (во слободен пад)
До кога и до каде, кузнае...

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно