Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

5ti mobilen operator(virtuelen) http://www.albafone.mk/

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Виртуелен значи не користи сопствена мрежа, значи ја изнајмува, а се друго си е како обичен оператор.

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
Црногорска ствар е тоа :D Немаш никакви централи , ниту антени , ниту толку вработени. Плаќаш друг оператор да ја „дели“ мрежата , само со друго име. Си седиш дома на столче и плаќаш реклами и чекаш да стигне некоја пара :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_virtual_network_operator

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.368
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Црногорска работа :)

maci

poweruser
2 април 2008
3.393
978
Виртуелен значи не користи сопствена мрежа, значи ја изнајмува, а се друго си е како обичен оператор.
незнам како му се исплаќа,каде е ќарот.
со цени сигурно нема да биде понизок од тој што ја изнајмува опремата и мрежата.

vlatkorun

lurker
8 јуни 2007
633
14
Ваков еден веќе проба да работи па пропадна: WTI Telecom. Не можеш да бидеш поефтин од тој чија мрежа користиш, можеби на запад каде што постојат влијателни регулаторни комисии, со нашава АЕК тешко....

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Како што разбрав WTI е ребрендиран во Alo Telekom.
Причината е: Не работи зошто не можел да најде квалитетни кадри со искуство(треба да понуди повеќе да ги привлече квалитетните кадри од другиве оператори, а пак операторите ги имаат врзано, а и овие не сакаат да си одат).
Башка: One не сака да отстапува мрежа, мрежата на vip ионака е оптеретена и слаба, останува Т- Монопол, кој е монопол и кој секако дека ќе лупне ненормална цена(несака уште еден конкурент).
Да си правеа нивна мрежа ајде, али вака тешко. Мал пазар, повеќе конкуренти, многу гужва пред гол.
2 милиона сме све на све. Мислите сите имаат мобилни? Или пак дека сите ги користат.
Операториве се фалат дека имаат милионски претплатници, а ако се соберат бројките нема толку жители во Македонијава, и тоа под претпоставка дека нокој има по 2-3 броја(што за мене е премногу).
Реално околку милион - милион и триста илјади има луѓе кои активно користат мобилен(значи не колку броја има).
Има простор уште за намалување на цените, но секако ако се даде целиот простор, како ќе не привлекуваат со "промотивни цени" и “одлични договори“?
Време е за 4G мрежа, но самите оператори не го сакаат тоа. Прво треба да има ефтини и стабилни 3g мрежи со неограничен проток на информации и тоа на долг период, а не на "неделно ниво".
Воведувањето на уште еден виртуелен...хм не се знае како ќе опстои од причините изнесени погоре.

shemko

hello world
15 јули 2008
231
56
Како што разбрав WTI е ребрендиран во Alo Telekom.
Причината е: Не работи зошто не можел да најде квалитетни кадри со искуство(треба да понуди повеќе да ги привлече квалитетните кадри од другиве оператори, а пак операторите ги имаат врзано, а и овие не сакаат да си одат).
Башка: One не сака да отстапува мрежа, мрежата на vip ионака е оптеретена и слаба, останува Т- Монопол, кој е монопол и кој секако дека ќе лупне ненормална цена(несака уште еден конкурент).
Да си правеа нивна мрежа ајде, али вака тешко. Мал пазар, повеќе конкуренти, многу гужва пред гол.
2 милиона сме све на све. Мислите сите имаат мобилни? Или пак дека сите ги користат.
Операториве се фалат дека имаат милионски претплатници, а ако се соберат бројките нема толку жители во Македонијава, и тоа под претпоставка дека нокој има по 2-3 броја(што за мене е премногу).
Реално околку милион - милион и триста илјади има луѓе кои активно користат мобилен(значи не колку броја има).
Има простор уште за намалување на цените, но секако ако се даде целиот простор, како ќе не привлекуваат со "промотивни цени" и “одлични договори“?
Време е за 4G мрежа, но самите оператори не го сакаат тоа. Прво треба да има ефтини и стабилни 3g мрежи со неограничен проток на информации и тоа на долг период, а не на "неделно ниво".
Воведувањето на уште еден виртуелен...хм не се знае како ќе опстои од причините изнесени погоре.

wti odnosno alotelekom ..nikako da zapocne so rabota .. ne me cudi posto One se 2 godini vo --- minus ...pa sega i gas ke dadat zada go zgolemuvaat profitot ..ne me cudi i ovoj albafone da odi preku one !... ...za alotekom .. tesko za niv pomina godina ipol...izgleda voopsto nema da pocnat ..ne znam zosto AEK gi tolerira uste... inaku ima prostor odnosno slovenija so priblizno isto naselenie kako kaj nas ima 4 mobilni operatori i 6 virtuelni
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mobile_network_operators_of_Europe#Slovenia
go najdov slednoto infooo;
По неколку месечните подготовки виртуелниот оператор WTI Macedonia се договори со One да ја користи нивната мрежа за давање на услуги од мобилната и фиксна телефонија.
Иако претходно беше најавено дека WTI ќе стартува до крајот на годината, сепак виртуелниотоператор ќе започне да нуди услуги во 2012-та.

iDekich

read-only
12 октомври 2012
6
0
Скопје
www.ttg.blog.mk
За кадар ало не верувам дека не можат да најдат освен ако нудат ниски плати за почеток, па никој што дипломирал на пример на ФЕИТ Телекомуикаии не сака да работи за ниска плата.

Албафон не верувам дека нешто ќе промени на пазаров ценовно, освен цените за роаминг за Косово и Албанија, но и тоа не е толку драстично бидејќи операториве имаат и роаминг минути во претплата и може некој 10% ќе се префрлат кај него.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.936
2.524
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
На нашиот пазар нема шанси да преживее ниту еден виртуелен оператор! За функционирање не е проблем но поврат на инвестиција или профит? Тешко. Ова се само финти да излажат компании да инвестираат во телекомуникации ...

Има низ европа многу успешни виртуелни оператори но тие таму успеале пред се ради големиот пазар и релативната мрзливост на постоечките оператори т.е. виртуелните оператори се по динамични и можат побрзо да исфрлат нова понуда на пазар за разлика од обичните оператори (но и за тоа е потребен искусен и релативно скап кадар) ...

Инаку телеком словенија е на продажба па тек ке треба да се види што ке се деси со One а истото ќе ги афектира и двата виртуелни оператори бидејќи се на иста мрежа!

goranmitev

hello world
27 август 2010
75
45
goo.gl
wti odnosno alotelekom ..nikako da zapocne so rabota .. ne me cudi posto One se 2 godini vo --- minus ...pa sega i gas ke dadat zada go zgolemuvaat profitot ..ne me cudi i ovoj albafone da odi preku one !... ...za alotekom .. tesko za niv pomina godina ipol...izgleda voopsto nema da pocnat ..ne znam zosto AEK gi tolerira uste... inaku ima prostor odnosno slovenija so priblizno isto naselenie kako kaj nas ima 4 mobilni operatori i 6 virtuelni
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mobile_network_operators_of_Europe#Slovenia
go najdov slednoto infooo;
По неколку месечните подготовки виртуелниот оператор WTI Macedonia се договори со One да ја користи нивната мрежа за давање на услуги од мобилната и фиксна телефонија.
Иако претходно беше најавено дека WTI ќе стартува до крајот на годината, сепак виртуелниотоператор ќе започне да нуди услуги во 2012-та.

Видете само под Словенија подоле за Шпанија. Има еден куп виртуелни и тоа има сопственици фирми шо немаат врска со телекомуникации како на пример Карфур. Еве гледам во Велика Британија има дури 48 виртуелни оператори.

Јас истотака мислам дека многу битен дел во успехот на овие виртуелни оператори има АЕК. Доколку АЕК не успее да ги изрегулира цените на големо (интерконекција) како што треба и операторите нема да успеат.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.936
2.524
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Видете само под Словенија подоле за Шпанија. Има еден куп виртуелни и тоа има сопственици фирми шо немаат врска со телекомуникации како на пример Карфур. Еве гледам во Велика Британија има дури 48 виртуелни оператори.

Јас истотака мислам дека многу битен дел во успехот на овие виртуелни оператори има АЕК. Доколку АЕК не успее да ги изрегулира цените на големо (интерконекција) како што треба и операторите нема да успеат.

Точно но испушти само еден битен детал а тоа се цените! Види само во Велика Британија пример најниската постпаид тарифа во Водафон е 13 фунти а колку е кај нас? Во Словенија најмалиот оператор заработува повеќе од нашиот најголем оператор ... А инвестицијата (освен лиценцата) за отварање мобилен оператор е иста како кај нас така и таму па сега направи математика колку е исплатливо :( ...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно