Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Сетек - дискусија за финансии, профит, маржи

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Момче никој не го оспорува муабетот за маржи и заработки. Ако увезат сами роба и успатно ја брендираат, маржата им је над 50%, ако ја продадат за експресно време ко АМЦ кварт телевизорите, ако заостане по магацините нормално % на заработка паѓа, па тука мора да влезе во игра ''герила'' маркетингот. Проблемите се појавуваат кога на така големи маржи, некој те прави будала и ти вели ова не подлежи под гаранција, затоа што ќошето од компјутерот(телевизорот) си го изгребал поред ѕид.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Момче никој не го оспорува муабетот за маржи и заработки. Ако увезат сами роба и успатно ја брендираат, маржата им је над 50%, ако ја продадат за експресно време ко АМЦ кварт телевизорите, ако заостане по магацините нормално % на заработка паѓа, па тука мора да влезе во игра ''герила'' маркетингот. Проблемите се појавуваат кога на така големи маржи, некој те прави будала и ти вели ова не подлежи под гаранција, затоа што ќошето од компјутерот(телевизорот) си го изгребал поред ѕид.

Ако има некој инсајдерски информации баш би било интересно да сподели околу маржите на Сетек (и сличните). Јас сум прилично убеден дека маржа од 50% на електроника е монументален булшит, па нека е и кинеско ребрендирано срање. Но еве, чекам некој со повеќе искуство да ме побие.

(со гаранциите си апсолутно во право, но физичко оштетување е законска дупка, и останува на фирмата дали сака да си гради добар или лош имиџ кај потрошувачите). Пред околу 2 недели во пазарна изби голем проблем со ваков проблем, каде клиент тврдеше дека кога стигнал дома го отворил ТВ и екранот бил пукнат, а од фирмата тврдеа дека го пукнал при транспорт. Погодете кој победи?

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Фабриките кои произведуваат техничка роба имаат производствена цена која е 1/3 до 1/5 од финалната цена на производот кој го купуваш, транспорт, давачки, складирање и гаранциските услови, и нормално заработката се до финализирањето на производот.
Барем така е во Хјундаи електроникс. Тие имаат провизија од производените производи и не се замараат, потпишуваш дилерски договор од 3 години. Примерно Елктроелемент потпиша да потроши 50 мил.евра производи од Хјундаи програмата за 3 години, за возврат доби дилерство над цела екс Ју, Грција и Албанија.
Првите телевизори(со 3Д и куп ср..а) кои ги донесоа имаа цена од 30-35000 денари малопродажна, од Турција излегуваа со помалку од 100 долари фабричка цена, точност на изработка 5000:1. После година дена истите телевизори година дена стари се продаваа за 20-25000 денари. Подоцна решија дека не се исплати да набавуваат екскузивни ТВ-а, будџет верзиите се продаваат подобро и полесно.

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Ако има некој инсајдерски информации баш би било интересно да сподели околу маржите на Сетек (и сличните). Јас сум прилично убеден дека маржа од 50% на електроника е монументален булшит, па нека е и кинеско ребрендирано срање. Но еве, чекам некој со повеќе искуство да ме побие.

(со гаранциите си апсолутно во право, но физичко оштетување е законска дупка, и останува на фирмата дали сака да си гради добар или лош имиџ кај потрошувачите). Пред околу 2 недели во пазарна изби голем проблем со ваков проблем, каде клиент тврдеше дека кога стигнал дома го отворил ТВ и екранот бил пукнат, а од фирмата тврдеа дека го пукнал при транспорт. Погодете кој победи?

Затоа во Нептун уште одамна имаат правило.
Пред тебе го отвараат и гледаш дали има мртви пиксели и дали е екранот здрав.
Со комшија кога бевме велам абе нели е телевизорот нов. Зашто да го пробуваме.

И навистина кога ти го носат тој е нов(прв селотејп му е) но пред нас го отвараат со образложение токму затоа.
Доколку е пукнат при транспорт или има грешка за пиксели да се реагира веднаш.
Одамна беше али знам дека комшијата потпишуваше и некоја согласност од типот дека телевизорот е пробан и дека нема проблеми.
Тогаш ми беше глупаво но подоцна апсолутно ги разбрав и мислам дека треба да биде така.
Да си бидат и они и муштеријата сигурни.
Додека комшијава кога го купи од сетек телевизорот ниту му го отвориле ниту ништо.
Така му го дале. Ако е скршен дома нормално ќе си одговара муштеријата бидејќи сетек е сељачина.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
Во Нептун во ERP софтверот имаат опција на секој сериски број на артикл да додадат информации од аспект дали е отворен, отпакуван па спакуван, проверуван, оштетен и слично. Дифолт вредност е неотвоен. Така да кога земате последно парче или претпоследно или слично, прашајте го продавачот дали има нешто запишано.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
877.000 евра чист профит. као имаат. А вему се циганчат за 500 евра картица нејќат да ја заменат....
Од тоа пола мито да даат, 500к чисти у џепче.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Таман работа ако онолкава фирма прави испод полка во годината.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
60222769/1122150034*100=5,36673...

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Озбилно, јас незнам што се запнале во СЕТ...

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Кој? Мислам чл. 2 у Законот вика дека ако има различни изјави кај продавачот и купувачот, се зема изјавата на купувачот како точна.
Не го знам законот ама ако е таков тогаш е булшит закон, неможе со конта изјави да се фафоризира еден, што ако муштеријата е крив а дава лажна изјава ? Така уште утре ке заебам 10 фирми во МК, ова е бекдор за злоупотреба.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.883
3.811
Нека каже крале исходот ама гарант Нептун победиле во тој случај.

Инаку глупо ми е за ТВ да го купувам "нов, неотпакуван оно-ово".
Макар и од излог да е стоен некој ден не ми смета, подобро да е отпакуван да го видам во живо, него во пакет да го земам и дома да незнаеш што си купил. Вака отворен да го истестирам 1 саат како што треба: мртви пиксели, тип на панел, агли на гледање, јачина на контраст и осветленост на екран, беклајт блидинг, јуниформити, итн.

Плус селотејпот ако го скинеш прв големо чудо, имаат комплет опрема да го спакуваат пак на ново и да мислиш дека е нов неотпакуван. Затоа подобро отвори пробај 5-10 мин барем да видиш да не е пукнат екранот во најлош случај, и дека нема други физички оштетувања, мртви пиксели и слично па после купи си го.

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593
Затоа во Нептун уште одамна имаат правило.
Пред тебе го отвараат и гледаш дали има мртви пиксели и дали е екранот здрав.
Со комшија кога бевме велам абе нели е телевизорот нов. Зашто да го пробуваме.

И навистина кога ти го носат тој е нов(прв селотејп му е) но пред нас го отвараат со образложение токму затоа.
Доколку е пукнат при транспорт или има грешка за пиксели да се реагира веднаш.
Одамна беше али знам дека комшијата потпишуваше и некоја согласност од типот дека телевизорот е пробан и дека нема проблеми.
Тогаш ми беше глупаво но подоцна апсолутно ги разбрав и мислам дека треба да биде така.
Да си бидат и они и муштеријата сигурни.
Додека комшијава кога го купи од сетек телевизорот ниту му го отвориле ниту ништо.
Така му го дале. Ако е скршен дома нормално ќе си одговара муштеријата бидејќи сетек е сељачина.

Да, така е. 10 минути го гледав ТВ-то во Нептун кога го пазарев лани, но не само екранот, туку и сите додатоци. И како за беља фалеше Меџик далечинското, па им реков додека не ми донесат исто, не го вадам ТВ-то од дуќан.

Погодете ако ја однесев кутијата дома неотпакувана дали ќе ми признаеја дека фалело цело далечинско унатре...

kirev

senior
31 мај 2010
9.044
7.716
Не го знам законот ама ако е таков тогаш е булшит закон, неможе со конта изјави да се фафоризира еден, што ако муштеријата е крив а дава лажна изјава ? Така уште утре ке заебам 10 фирми во МК, ова е бекдор за злоупотреба.
Не е. Прво инспекција не го ферма многу, второ фер е - целата документација ја изработува правното лице и тоа е ФРОНТДОР за злоупотреба. Вака се балансира. Башка сигурно е препишано од ЕУ закони...

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Не е. Прво инспекција не го ферма многу, второ фер е - целата документација ја изработува правното лице и тоа е ФРОНТДОР за злоупотреба. Вака се балансира. Башка сигурно е препишано од ЕУ закони...
Чек, кој не го ферма инспекцијата ? Муштеријата ? И воопшто не е баланс иако фирмата ја прави документацијата бидејќи просто и едноставно е. Ти си фирма и го праќаш производот исправен и правеш документација за таков. Јас го примам го оштетувам при оставарње и си викам абе ке се жалам дека е таков примен од кај знаат. И иде законот и ти губиш како фирма иако си исправен. Како е фер ова сега кажи ми. Пошто јас го работам истото можам да извадам барем 10тина случаи кога муштерија пробува да направи малверзација на оваков начин а ние немаме ниту помислено ниту пак се имаме осудено, за некој сум попуштил/изгубил иако сум бил прав а во последно време се праве видео/фото за да нема расправии.

Последна промена:

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Компанија со мињон евра профит. Жити фирмата... Преска одам да гледам бежични глувчиња кај нив и се некој гинуси минуси по 300/400 денара... Не се нафанаа да ме прашат што ти треба за што си те она те ова. Едниот седнал си на бирото(пред шалтеро) како газда другиот стое така како мува без глава третиот таму горе бурек јаде...

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно