Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Сетек - дискусија за финансии, профит, маржи

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
Севкупен профит со се израчунато со сите давачки НЕМА ШАНСИ да е 5%, најмалце 20% според мене.
За лани ти гарантирам дека добивката пред оданочување е околу 5,5% од вкупниот приход.
ОК уложиле 500.000 евра, земале 525.000 евра, им се исплати ли да работат така?
Епа целата работа е што уложиле многу повеќе :)
Тие 5,5% профит се повеќе од колку и да биле претходно. Лани Сет првпат ми се појавуваат како фирма значајна за анализа од аспект на профит. А тоа се должи на континуирано зголемување на обртот. Само во последниве 4 години имаат зголемено обрт за повеќе од 50%.

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Муабетот со финансиите беше споредба ама гледам цела тема станал, важно е дека никој не ги оправдува да прават манипулации по било кој основ дали имале или немале профит и слично. Споредбата беше дека неможе да очекуваш ист од ист и флексибилност од фирма која работи со помала маржа во споредба со фирма која има поголема, тоа беше целата поента.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
За лани ти гарантирам дека добивката пред оданочување е околу 5,5% од вкупниот профит.

Епа целата работа е што уложиле многу повеќе :)
Тие 5,5% профит се повеќе од колку и да биле претходно. Лани Сет првпат ми се појавуваат како фирма значајна за анализа од аспект на профит. А тоа се должи на континуирано зголемување на обртот. Само во последниве 4 години имаат зголемено обрт за повеќе од 50%.

За лани, од постење на фирмата или во просек е друга приказна.

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338

Знаеш ли кои се дилерските цени у Сет и колку тие се разликуваат од стандардните?

Psy side вака испаѓаат ептен греота Сетек. Да им дадеме по некој денар што велиш.
Ќе пропадне човеков.
Ете во замена нека ни даде некоја плоча oд тие расипаните:)

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
За лани, од постење на фирмата или во просек е друга приказна.
Така де, јас конкретно за лани зборам ама Сет никогаш претходно немале толкава добивка без разлика дали била 5, 10 или 20% од приходот.

Последна промена:

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Така де, јас конкретно за лани зборам ама Сет никогаш претходно немале толкава добивка без разлика дали била 5, 10 или 20% од приходот.
Ги заклаа овие од администрација. У право е Викторче.

Комшија купил машина за перење и кога израчунавме колку го фатило со Рати комшијава шок доби.
Плус акциска цена за него не важи и плус камата ѓавол и половина.:eek:
Богами таму има колење и тоа она поштено колење.:)

kirev

senior
31 мај 2010
9.044
7.716
Хм, можеби ПРИКАЖАНА добивка. Дали некој памти прикаски за шверцани пентиуми под мантил?

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396

Знаеш ли кои се дилерските цени у Сет и колку тие се разликуваат од стандардните?

Знам де, затоа и го напишав. Нема шанси да работат за толку мал профит.
Тоа е 5%, што е помалку и од стапката на инфлација :)

A да се обратите до МедиаМаркт или БестБај да им објасните дека бизнисот не им се исплати? Хаха леле што дочекавме.

Вие јаките економичари, не знам дали сте воделе некој бизнис - може и трафика. 5% профит на обрт, не се рачуна вака бе ајјјајајаја...

Значи имаш роба - пример вложено 100000е. Истата ја продаваш за нека биде 1 месец, потоа купуваш друга, ја продаваш следниот месец па потоа трета и така пример 10 пати во годината ја свртуваш (10 е многу, но чисто пример). Значи си продал роба за 1 милион евра годишно, имаш лагер вложено 100000е, а си имал профит 5% од обртот од 1 милион евра - односно 50000е.

Извинете, малце е 50000е профит на 100000е лагер вложено?

Кај учевте вие економија жити све :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241

Кај учеше ти економија? Во Арачиново?
А каде ти се трошоци за плати, кирии, основни средства, инфраструктура, маркетинг, транспорт и логистика, камати од кредити, дивиденди и слично?

Башка не се вика профит на обрт. Не постои такво нешто ниту зборуваме за тоа. Постои маржа на обрт што не е еднаква на профит. Маржата треба да ги покрие сите трошоци погоре. Ако ги покрие имаш профит, ако не ги покрие имаш загуба.

Јас студирав на Кирил и Методиј, работам финансиски ревизии и имплементација на ERP моментално во Белград. А ти?

Последна промена:

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Кај учеше ти економија? Во Арачиново?
А каде ти се трошоци за плати, кирии, основни средства, инфраструктура, маркетинг, транспорт и логистика, камати од кредити, дивиденди и слично?

Башка не се вика профит на обрт. Не постои такво нешто ниту зборуваме за тоа. Постои маржа на обрт што не е еднаква на профит. Маржата треба да ги покрие сите трошоци погоре. Ако ги покрие имаш профит, ако не ги покрие имаш загуба.

Јас студирав на Кирил и Методиј, работам финансиски ревизии и имплементација на ERP моментално во Белград. А ти?

Точно не ги ставив трошоците, чисто беше илустрација без сите параметри, иначе да во Арачиново дипломираффф отсек „финансиски ревизор по форуми“ :)

Супер што работиш на ревизии, да се обратиш до Медиамаркт која на обрт од 7 милијарди имале мизерни 300 милиони евра профит, да им направиш една ревизија?

Инаку да - селски го нарековме обрт инаку се вика приход, што пак кога ќе се одземат трошоците се доаѓа до профит. Ама секако дека 5% профит воопшто не е малку за една фирма која оди на големи приходи (голем обрт по селски) бидејќи се работи пак на крајот за милиони!

А каков монументален кикс е дека работеле само за 5% пошто тоа било колку стапката на инфлација... ахаххаа.... па да, само што 5% е на ПРОМЕТ (или селски обрт), а не на вложена инвестиција. На вложена инвестиција може да е 50%, може и 200% да е, може да е и 1000% поврат, во зависност колку пати во годината инвестицијата е свртена.

Од вакви ревизори што не поминале ни ден во трафика си патиме. Дуинг бизнис.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
Еве трет пат потенцирам дека е погрешно да се работи со проценти и дека висината на профитот е многу релативна работа, особено кај нас.

Ти препорачувам да не боцкаш и провоцираш. Стварно немам време и желба да те образувам бизнис или да ти реплицирам на глупи провокации.
Ако ептен сакаш нешто да научиш тогаш може друг муабет да правиме надвор од форум.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
A да се обратите до МедиаМаркт или БестБај да им објасните дека бизнисот не им се исплати? Хаха леле што дочекавме.

Вие јаките економичари, не знам дали сте воделе некој бизнис - може и трафика. 5% профит на обрт, не се рачуна вака бе ајјјајајаја...

Oд каде желбата секој пост да ти биде провокација, или некое своевидно омаловажување - напад на лично ниво?

Мислам ок е да има малце по агресивна дискусија, разбирам жар и се тоа, али ако е така немој да пребираш на кои постови одговараш а на кои не, ако је бал нек је маскенбал.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.698
12.550
Skopje
www.wemaxa.com
..Вратете офтопик во активни дискусии, флагирајте теми за чорапи/долна облека/спорт и слични тотално дијаметрални полемики и да остане можноста луѓето да дискутираат полабаво на ваков тип на теми.

Да бидеме реални, со Nvidia/Intel единствени конкурентни играчи освен мобилни престанаа теми да се вртат, за некои посериозни обиди и анализи од упатени членови треба време и нерви да се јават одредени теми а и тие самите ако се добро срочени оставаат мал простор за дискусија.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.230
Толку орочени пари можат да носат мин. 4% камата.
Минус трзавиците.
Незапирлив тренд е да гаснат ланци за продажба на комп. компоненти. Ова на глобално ниво го кажувам.
Сегашните трговци се само логистичка подршка на големите производители. Немаат никаква шанса да формираат сопствена цена.
Во иднина ќе имаме фенси шменси салони за мобилни односно снобовски фирми како Ајван или Самсунг
Останатите ќе бидат тешка онлајн "илегала"

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Толку орочени пари можат да носат мин. 4% камата.
Минус трзавиците.
Незапирлив тренд е да гаснат ланци за продажба на комп. компоненти. Ова на глобално ниво го кажувам.
Сегашните трговци се само логистичка подршка на големите производители. Немаат никаква шанса да формираат сопствена цена.
Во иднина ќе имаме фенси шменси салони за мобилни односно снобовски фирми како Ајван или Самсунг
Останатите ќе бидат тешка онлајн "илегала"

4% на орочени ГОДИШНО, не е исто со 5% секој месец, или во зависнот колку брзо се прави обрт на инвестицијата, можеби за 1 недела, можеби за 3 месеци, сепак, воопшто не е исто.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.230
4% на орочени ГОДИШНО, не е исто со 5% секој месец, или во зависнот колку брзо се прави обрт на инвестицијата, можеби за 1 недела, можеби за 3 месеци, сепак, воопшто не е исто.
Толкава сума подлежи на договор. И тоа како на пазар се ценкаш си директорот на банката

btw
Онаа сума на пари носи од 1700 до 2000 евра месечна камата.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Толкава сума подлежи на договор. И тоа како на пазар се ценкаш си директорот на банката

btw
Онаа сума на пари носи од 1700 до 2000 евра месечна камата.

Toчно да, меѓутоа било каква орочена стапка, нека е и 7-8%, повторувам е ГОДИШНА стапка, додека 5% профит, е профит на инвестиција повеќепати годишно - во зависност колкав е обртот на компанијата.

Пошто гледам многу луѓе се изгубија во бројкиве, дури и економисти не можат да сфатат обичен економски принцип, еве го тоа низ пример.

500000е орочени со стапка 5% е добивка од 25000е годишно.
500000е кои се свртуваат 10 пати годишно со 5% маргина на профит во трговија е добивка 250000 годишно.

Мала разлика - една нула :)

Е сега ние не знаеме колку пати годишно СЕТЕК или било која друга фирма ја свртува инвестицијата. Но доволно е да биде и само 2 пати, за да инвестицијата е дупло поисплатлива од орочување, а сигурно не е 2 пати. Поверојатно е да е некаде меѓу 6-10 пати годишно, а со тоа и инвестицијата е 6-10 пати поисплатлива од орочување. Односно со исто вложување за 1 година може да добие колку за 6-10 години во орочување.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Дечки, почнав да ве читам...мој совет е да се држите до IT теми, зашто во финансиите и сметководството има прво теорија (како треба да се прави) и гледам дека тоа не го знаете. Потоа, уште покомплицирано, има пракса (како всушност се прави базирајќи се на теоријата, отфрлајќи ја теоријата), а тоа нема теоретска шанса да го сфатите кога не ја знаете теоријата (see what I did there).

Постојат толку многу ставки од приход до профит, легални, нелегални, морални, неморални...ако мислите дека е така едноставно, сите ќе имаа успешни и огромни фирми. Заради тоа, ви советувам да продолжите да ги гледате како потрошувачи, а не да симулираме бизниси на форумов.

500000е кои се свртуваат 10 пати годишно со 5% маргина на профит во трговија е добивка 250000 годишно.

Знам дека водиш бизнис, ама мешаш клучни работи - маржа на производ и профит на годишно ниво. Ова што почна да се дискутира е профит на годишно ниво, тој не го вртиш 10 пати ако 10 пати ја свртиш робата. Да не го касапиме сметководството повеќе...

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096

Знам дека водиш бизнис, ама мешаш клучни работи - маржа на производ и профит на годишно ниво. Ова што почна да се дискутира е профит на годишно ниво, тој не го вртиш 10 пати ако 10 пати ја свртиш робата. Да не го касапиме сметководството повеќе...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
Баш така. Ама изгледа треба да се вмеша администрацијава и да се подразбуди малку. Поентата на форумот е да нема офтопик теми.
@Fatal1ty_

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Офтопик неможе да се избегне, и истиот е премногу субјективен, па така офтопик или некој пост кој ја промашил поентата, или пак вие мислите дека е офтопик а други не - повторно е комплициран за модерирање заради тоа што истиот е во контекст со другите постови но недоволно, истите тие постови кои после него (ако биде избришан) ќе изгледаат нелогично и ќе мора и тие да бидат избришани а воедно не се за бришење, така да од сега натака држете се на поентата на темата и ќе биде ок, можам и да забришам ама после ќе слушам коментари или ќе гледаме теми од типот на: "барам објаснување" "зошто ми беше избришан постот" и слични.

Последна промена:

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Постојат толку многу ставки од приход до профит, легални, нелегални, морални, неморални...
Легален=Морален, Нелегален = Неморален, барем тоа е лесно ако се сфаќа базичната дефиниција за Морал. :)
Што се однесува до Сет, најпрост пример.
Оди дилерска фирма и си нарачува продукти. Сет им дава со цена која може да е и до 15% пониска од онаа редовна цена која ни ја дава на нас обичните смртници.
За да им се исплати тоа, сигурно имаат вкалкулирани трошоци и профит во таа сума што им ја даваат на дилерите. Ако и на таа сума во која и така има профит ( верувам низок), додадеме и 17-18% до редовната цена, значи чистиот профит, кој сет го има од малопродажба е ~20% загарантирани, додека од гопемопродажба треба да е 4-5%.
Што значи ако се најде некој просек, ако сметаме дека ист број на уреди се продадени во малопродажба и големопродажба, добиваме некои си 12-13% профит, кој може да оди малце надоле доколку преовладува големопродажбата, и нагоре доколку преовладува малопродажбата.
Но 4-5% сигурно не е.
Барем така е за хардверски компоненти.
Е сеа дали на болјери, шпорети, клими, лаптопи, огревни дрва, палети, буреци, 20ки ( оние што завршиле во Коце знаат) имаат исто толкав ќар не би знаел. Мада лесно се дознава, ако некој има дилерски цени нека види колку коштаат, и мистеријата е завршена.
Чим газдите од шупата на Рузвелтова што им беше главна сет продавница пред 8-9 години, направија цела зграда, отворија тон продавници, па некои членови велат дека и нешто и со градежништво цепале, демек профитот од Сет им е речиси и небитен... тоа не се постигнува со низок профит.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Еве прост пример.
Порачувам 6700К преку Нексио и ми даваат најниска цена од сите дилери замисли..
Анхоч - 21900 ден.
ддсторе - 21700 ден.
СЕТ - 22500 ден.

Гледам полуизлупена лепенка на кутијата со делумно видливо телефонче и го мавам на гугл. Замислете чиј е бројот.. на СЕТ.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396

Точно - маржа на производ може да биде и 20%, а профит на годишно ниво да биде 5%, па дури и да нема профит, може да има и загуба.

НО - внимавајте, тоа што беше тема на дискусија е дали профитот на годишно ниво (од наводни 5%) е на инвестиција или на приходите? Никогаш профитот на годишно ниво не се рачуна на инвестицијата, туку на обртот (годишниот приход минус расход). А инвестицијата најчесто во трговските ланци, па почнете и од една трафика, е 5-10 пати (најмалку) помал од годишниот приход!

Значи просто - имам 5000е за инвестиција, купувам млеко, леб, продукти и ги ставам во трафиката. Месечно трафиката продава 5500е роба, што значи продавницата секој месец нарачува нова 5000е роба, а 500е заработува (9% профит). На крајот на годината заработила 500*12=6000.

Додека ако ги ставеле тие 5000е во банка ќе заработеле годишно 500е.

Значи годишен приход е 5500*12=66000е, иако си имал само почетен капитал од 5000е.
Годишен профит е повторно 9% = 6000е, иако почетната инвестиција била само 5000е.

И сега како тоа некои тука споредуваат со орочување? Мислам постои ли поголем економски кикс од тоа? На 5000е вложени, добиваш 6000е профит (во хипотетичкава ситуација), со 9% профит.

Оди дилерска фирма и си нарачува продукти. Сет им дава со цена која може да е и до 15% пониска од онаа редовна цена која ни ја дава на нас обичните смртници.
За да им се исплати тоа, сигурно имаат вкалкулирани трошоци и профит во таа сума што им ја даваат на дилерите. Ако и на таа сума во која и така има профит ( верувам низок), додадеме и 17-18% до редовната цена, значи чистиот профит, кој сет го има од малопродажба е ~20% загарантирани, додека од гопемопродажба треба да е 4-5%.
Што значи ако се најде некој просек, ако сметаме дека ист број на уреди се продадени во малопродажба и големопродажба, добиваме некои си 12-13% профит, кој може да оди малце надоле доколку преовладува големопродажбата, и нагоре доколку преовладува малопродажбата.
Но 4-5% сигурно не е.

Мешате поими. Маржата е едно - може да биде 20%, може и 50%. Профитот не е еднаков на маржата.

За да дојдете до профитот, треба да ги пресметате сите трошоци...

Значи од тие 20% маржа на пример, мора да се одземат, кирии, кредити, плати, сметководство, транспорт, осигурување, данок, итн итн.

Потоа треба да се одземат сите продукти кои нема да ти се продадат - можеби ќе нарачате 10 видови на лаптопи, но 1 од нив нема никогаш да се продаде. Може еден тип бојлери ќе ти остане 10 години, додека не отиде за расход.

Потоа треба да се одземат сите проблеми - уништена роба при транспорт, уништена од купувачи, или изложена во салон, потоа сервисни поправки кои не подлежат кај производител или кај друг увозник, итн итн итн.

И на крај не е толку тешко да се сфати како со маржа од 20% или повеќе %, ќе дојдете до 5% профит.

Не ми се верува дека уште го дискутираме ова што е боза да се сфати :)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв