Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

iPhone 7 - Генерална дискусија

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
Имам нексус 5, имав и ајфон 6 (не 6с). Зборот мизерно за функционалност и брзина тука може да се поврзе само со ајфон шестката, а со оглед дека ајфон шестката е една година понов од нексусот зборот мизерно може слободно и да се дуплира.
Ок, јас нагласив на постот кој делови се мизерни кај Нексусот, а тебе кои ствари ти се мизерни кај Ајфонот што се подобри во Нексусот?

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Ок, јас нагласив на постот кој делови се мизерни кај Нексусот, а тебе кои ствари ти се мизерни кај Ајфонот што се подобри во Нексусот?
Телефонот е добро изработен, нема дилема тука, иако нема баш добар грип у рака што би рекле америте,и тие изолирбанд лентите на Оли позади се екстремно грди, баш како накнадно залепени ленти, кога поминеш со ноктот по нив имаш чувство дека одлепуваш фластер. Инаку у рака добро лежи,иако е голем за големината на дисплејот што ја има. Кога го гледаш имаш чувство дека пола сантим од тој базелот под слушалката е без везе ставен таму.
iOS. Првото нешто што не можеш, а да не го забележиш на ајос е тоа што нема app drawer и сите икони се по десктопите. Ако доаѓаш од Андроид ова ти е неред невиден, ако доаѓаш од ајос ваљда си навикнат на ова и не ти пречипошо епл знае најдобро што е добро за тебе. Мене ми е тежок неред оти сметам дека десктопите треба да бидат место за виџети, а не за сите инсталирани апликации на телефонот. Се збореше и дека во Андроид Н ќе нема ап дравер, ама се надевам дека нема да ја направат таа глупост. Брзината му е ок и не е ништо посебно (за цената не му е ок), покрај тие фалби очекував многу повеќе, и уопште не е побрз од Н5,баш напротив, а една година е понов од него еееј. Навигацијата за назад е глупо направена со копчето горе лево, но добра работа е што можеш да свајпаш од почетокот на екранот за да оди назад и тоа ми се свиѓа, повеќе ми се свиѓа софтверско копче за назад, но и ова со свајпањето назад е добро кога единствена друга опција ти е горе лево. Фингерпринт скенерот е добар и ми се свиѓа.
Кастомизации, е овде ајос е осакатен до даска.Почнувајќи од менување на рингтон (да, да, рингтон, и не е смешно, т.ест смешно е што ти треба туториал за да го смениш) па натаму правен е со замислата дека епл знае најдобро што е добро за тебе и ти нема што многу многу да му се мешаш во одлуките што ги носи за тебе. Споредбиве се меѓу неџејлбрејкуван ајос и нерутиран андроид. Прво ланчерот спрингборд, нема апсолутно ништо што можеш да кастомизираш на него и дефинитивно многу ми фалат свајп акциите од Нова ланчер, пример со свајп нагоре на фолдер да ја вклучи првата најкористена апликација што ми е во фолдерот без да морам да го отварам па да кликам на неа или само со еден свајп нагоре на дајлерот директно да ѕвони кај контактот што најчесто го барам и ми е ставен таму без уопште да го отворам и да го барам, како и двоен тап или свајп нагоре на екранот за да го заклучам телефонот или свајп надолу на екранот за да го отворам нотификациониот центар без да го тегнам палецот до горе. За виџети муабет да не правиме, ми фали пауер контрол за свичување на вајфај, ова се решава со свајпање на контролцентарот одоздола, но сепак е еден чекор повеќе. Виџетот од апликацијата за следење на серии, виџетот за вклучување на FTP сервер со само еден клик, виџетот за скенирање документи на гугл драјв... За изгледот ако ти здосади нема икон пакови да ги менуваш со 2 клика и тоа е тоа.
Од апликациискоро ништо не фали, ако ја нема таа од Андроид (90% ги има) има некоја друга за истата намена, но дефинитивно ми фали Флинкс за отварање линкови без да ја напуштам апликацијата во која што сум моментално, замена за него нема во ап стор, а ми е must have апликацијана Андроиди ми е еден од најголемите бамери сега, и апликацијата за следење на серии ја нема за ајос.Ако си веќе навлезен во Гугл екосистемот, како мене, плеј мјузик, драјв, фотос, инбокс, календар, кип, Г+... ништо не фали сите гугл апликации ги има и може да продолжиш да си бидеш во тој екосистемиако имаш ајфон.
Фејсбук месинџерот е диал брејкер на ајос, нема чат хеадс и ако чатувате со некој у исто време не може да правите ништо друго, бамер.
Дифолтните апликации. Нејќам бе со сафари да ми отвара, сакам со хром кај што се и сешто ми е веќе зачувано години наназад. На андроид пример Текстра смс е сто пати подобра смс апликација од дифолтната на гугл, поубаво изгледа со теми, има многу повеќе опции, свајп гестикулации, можеш со свајп на иконата да вклучи on the fly прозорче за праќање смс за една секунда и затоа ја користам неа. Е овде нема такво нешто, ќе користиш што ти дал тим кук. Фала богу дозволија тастатури па не мора да ја користам мизерната тастатура на Епл туку ја инсталирав Swiftkey која има милијарда пати подобра предикција и свајпањеи се ми е веќе исинкано.
Нешто што најмногу ме нервира е што буквално за се и сешто мора да го користиш тој блотверот ајтјунс. Дури и веб верзијата на ап стор е мизерна, па ако сакаш да срчашапликации или да пуштиш дел од песна мора преку ајтјунс да го отвориш сторот.
Од хардверски фичри иако уопште не сум фан на хардверски копчиња на телефон ми се свиѓа свичот за сајлент, а многу ми фалат лед нотификациите, ако сум подалеку од телефонот морам да одам и да го проверам, не можам само да фрлам поглед од далеку да видам дали има нотификација.Се на се после два ипол месеци не е за мене.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Последна промена:

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Другар, како прво незнам колку ги разбирате дисплеиве па ќе пробам да ви доловам. Мерка за девијација на бои е делта, која начуно е докажно дека под <2 веќе не прави разлика горе доле, што значи ако имаш мерна едицина за сатурација, или прецизност на бои, и на пример кај iPhone-от варира за 1.9 додека кај S7 за 2.1, дали мислиш дека ти лично или било кој ќе примети разлика?

Интересно како ова е научно докажано и е прифатливо, а научно што е докажано дека не се видливи пиксели над ретина резолуција, не е прифатливо? Како вака сега ќе си бираме ли што ни одговара од научно докажаните работи или по кој принцип не ми е јасно?

Мора да бидеме доследни.

Боите во тестот се мерени πо jncd индекс, што значи just noticable color difference, и тука извини ама меѓу 1.1 и 1.6 има разлика, сега колку видлива прашање е, се работи за финеси, но сепак, во одредени околности може да биде забележлива доколку боите се допираат на екранот.

И ме чуди зошто сега темава нема реални коментари - место да се каже еве Епл излезе со РЕВОЛУЦИОНЕРЕН екран, со еве барем во две страотно битни области број 1 дисплеј на било каков мобилен уред (прецизност на бои и рефлексија)? Значи фактов дека ова се премолчува, па од некои дури и омаловажува, некако ми личи дека тука тешко ќе имаме реална дискусија.

Не на сите ни се прифатливи „цртан филм“ боите на амолед во моментов. Треба усовршување и те како. Дотогаш може само да се каже новиов дисплеј на Епл е game over.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Интересно како ова е научно докажано и е прифатливо, а научно што е докажано дека не се видливи пиксели над ретина резолуција, не е прифатливо? Како вака сега ќе си бираме ли што ни одговара од научно докажаните работи или по кој принцип не ми е јасно?

Мора да бидеме доследни.

Боите во тестот се мерени πо jncd индекс, што значи just noticable color difference, и тука извини ама меѓу 1.1 и 1.6 има разлика, сега колку видлива прашање е, се работи за финеси, но сепак, во одредени околности може да биде забележлива доколку боите се допираат на екранот.

И ме чуди зошто сега темава нема реални коментари - место да се каже еве Епл излезе со РЕВОЛУЦИОНЕРЕН екран, со еве барем во две страотно битни области број 1 дисплеј на било каков мобилен уред (прецизност на бои и рефлексија)? Значи фактов дека ова се премолчува, па од некои дури и омаловажува, некако ми личи дека тука тешко ќе имаме реална дискусија.

Не на сите ни се прифатливи „цртан филм“ боите на амолед во моментов. Треба усовршување и те како. Дотогаш може само да се каже новиов дисплеј на Епл е game over.

Ајде да бидеме доследни? од ваш сајт и тоа :)

Понатаму, незнам дали знаете да ги анализирате графите кои ги постирав, но ако не само да ти доловам, дека во скоро сите параметери од истите, iPhone-от изгуби од амоледите на Samsung во прецизност и СЕКОЈА друга мерна единица, тој пораз дојде директно од амоледите кои ги викаш цртан филм - ip7 можеби е попрецизен од ip6, но сепак да користиш amoled и истиот да го доминира најпрецизниот или вториот НАЈПРЕЦИЗЕН LCD во светот на мобилните уреди е импресивно.

Повторно, знам дека не користиш Samsung уред па еве да ти објаснам како работи истиот, имено во фирмверот на Samsung, има 4 калибрирани колор профили, секој од нив има своја намена.

Едниот е adaptive, во овој мод екранот - автоматски ги менува, контрастот, гамата, осветлувањето, и најбитно од се, способен е да влезе во турбо мод, кој го носи позадинското осветлување на наверојатни 750 nits, (на сонце и во многу осветлени простории) додека кај Note 7 дури и 1000 nits.

Следен мод е amoled cinema, наводно за кога гледаш филмови, со висока сатурација, и по плавкаста бела (7500K) овој мод е наменет за новите филмови кои поддржуват поширок спектар на бои и имаат истакната сатурација.

Третиот мод е amoled photo исто така многу прецизен, но дисплејот тогаш работи во Adobe RGB колор простор кој исто така опфаќа поширок спектар на бои, малце е по статуриран - за фотографи, сликање во RAW формат, едитирање итн овој мод е одличен.

Четвртиот мод, е basic воедно и најдобриот и единствениот мод кој е битен за широка употреба, мод во кој ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ рецензери ги прават споредбите, наместо користење на adaptive кој е на дифолт, во овој мод се работи во рамките на sRGB колор просторот, и е екстремно прецизен.

Ова е андроид, нуди избор, на кој што му одговара тоа користи, имаш опции сакаш презицност? нема проблем! сакаш јаки бои сатурација? повторно нема проблем! сакаш многу светол дисплеј? повторно нема проблем!

Следниот пат, земи ip7, упали до него S7, во менито наместо basic мод, отвори слика во висока резолуција, и кажи ми кој е "по прецизен" ако успеш да приметиш било каква разлика that is. Поентата е дека се додека не е дисплејот како на Z3, или Z5 е доволно добро (генерално) прецизноста и не е така критичен фактор кај мобилни уреди, затоа што сите горе доле се ок и не им е намена да едитираш слики на истите, помалото истекување на позадинско осветлување, видливоста во светло опркужување, аголот на гледање и менување на гама -контраст при тест на истиот, како и ефикасноста се далеку по опиливи и по битни аспекти кои треба да се земат во предвид.

Девијациите кои се наведени горе на рецензијата се тотален overkill и повеќе приказ за тоа до кај сме стигнати или на кратко телефони кои се по-прецизни од LCD монитори, мада тоа и не е така тешко, заради тоа што униформираноста е далеку далеку по комплицрана на декстоп дислпеи кои имаат далеку поголема работна површина па така таму е многу тешко да направиш перфектен дисплеј.

Неможеш да очекуваш да има воодушевување, очекуваш да има воодушевување за технологија која изумира? LCD-та ќе бидат заменети од OLED-те поготово кај мобилните уреди, сем долготрајноста која повторно кај мобилните уреди не е проблем, нема ни 1 причина за да се одбере LCD пред Amoled.

Последна промена:

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Има само едно нешто за коешто можам да кажам дека iPhone отсекогаш бил и сеуште е подобар од сите Android телефони (со кои јас сум се сретнал и за кои можам да најдам податоци online). Веродостојност на фотографиите, реалистичност на истите. Со iphone, почнувајќи од ip4S наваму, ме импресионира реалистичноста на фотографиите направени со тие апарати. Мојот Note 3 неможе да се мери со ip4s во темни сцени. Во одлични услови на осветленост разликата се намалува, доаѓа до израз разликата во резолуцијата, секако во корист на во случајов Note 3. Но - прецизноста на боите пак е на страната на iPhone. Само што изгледав видео во кое беа споредени S S7 Edge vs IP 6S+. Оценките кои ги слушнав во видеото беа апсолутно субјективни. Во многу случаи S7E има пренагласен контраст, извештачени бои, пресатурирани бои, едноставно кажано - за мој умтенички вкус(непрофесионална деформација) неприфатливо. Сакам фотографиите да ги доловат боите кои ги гледам. Не да ги подобрат ( според замислувањата на Samsung или кој и да е...). Ако сакам да интервенирам врз фотографијата тоа ќе го направам јас. Друг момент кој го забележувам редовно при споредби е како IP се справува со изворите на светлина во ноќно време кога истите ќе се најдат во кадарот....Samsung редовно има проблем со бојата на изворот, често сум забележувал и glare. Кај IP се гледа и бојата на изворот на светлина, прецизно пренесена, баш како што изгледа во реалност...Поради сите овие работи, кога би се бавел со аматерска фотографија, пример Instagram, дефинитивно би купил IP пред било кој друг уред. Очигледно е дека многу повеќе посветуваат внимание на квалитетот на фотографијата од аспект на прецизност, отколку да се занимаваат со постигнување острина со ставање чипови со што може поголема резолуција за да се компензира квалитетот. На толку големи чипови Samsung не смее да си дозволи да има вештачки додадена острина. Зголемувањето на контраста по софтверски пат е исто така апстолутно неприфатливо. Ова не постои кај IP.

P.S.- Не реплицирам во врска со ова, не постои начин некој да ме разубеди дека не сум во право, веќе се обидов самиот да го направам истото многу пати - неуспешно. :D

P.P.S.- Не сум IP фанбој. Кога ќе стават реални цени, МОЖЕБИ ќе купам. Тешка ќе биде миграцијата, Android ми е како патика, соживеан сум со неговата употреба и практичноста и ергономијата.

Мy 2 cents во темава, гледам популарна станала... како и секоја друга за Iphone :)

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Чекај чекај, jncd значи just notiecable color difference??? Абе шо зборујш??? Па колку време да се смеам сега? 20 години без прекин да се смеам малце е. Ау какви срамоти имало по светов.

И у Драчево праева бенч на процесори на мобилни. Мерната единица е gbk (go brka konjot). Све што е изнад 1 не се приметуе со голо око.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099

iPhone 7 Plus на 4-то место, Galaxy Note 7 на 9-то.

Бидејќи секој што размислува логично не му е важно телефонот да падне до 50 пати и да биде употреблив, него поважно е на прв пад да не се скрши куќиштето.

• ми се допаѓа
Реакции: voah

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396

Oвие теории се debunked, вклучувајќи и од DisplayMate кој е закон за дисплеи. Биди реален а не да бираш во што сакаш да веруваш. На интернет секогаш ќе најдеш некој што ќе го тврди спротивното, но научно е докажано за ретина, па сега очекувам прашањево да се затвори.

Понатаму, незнам дали знаете да ги анализирате графите кои ги постирав, но ако не само да ти доловам, дека во скоро сите параметери од истите, iPhone-от изгуби од амоледите на Samsung во прецизност и СЕКОЈА друга мерна единица, тој пораз дојде директно од амоледите кои ги викаш цртан филм - ip7 можеби е попрецизен од ip6, но сепак да користиш amoled и истиот да го доминира најпрецизниот или вториот НАЈПРЕЦИЗЕН LCD во светот на мобилните уреди е импресивно.

Во тие графикони го нема i7, кој во неколку области ги гази дури и семоќните амоледи. И те како треба да се биде реален, ама субјективните тестови од типот (стави го еден до друг) не можам да ги сфатам сериозно.

Повторно, знам дека не користиш Samsung уред па еве да ти објаснам како работи истиот, имено во фирмверот на Samsung, има 4 калибрирани колор профили, секој од нив има своја намена.

Едниот е adaptive, во овој мод екранот - автоматски ги менува, контрастот, гамата, осветлувањето, и најбитно од се, способен е да влезе во турбо мод, кој го носи позадинското осветлување на наверојатни 750 nits, (на сонце и во многу осветлени простории) додека кај Note 7 дури и 1000 nits.

Следен мод е amoled cinema, наводно за кога гледаш филмови, со висока сатурација, и по плавкаста бела (7500K) овој мод е наменет за новите филмови кои поддржуват поширок спектар на бои и имаат истакната сатурација.

Третиот мод е amoled photo исто така многу прецизен, но дисплејот тогаш работи во Adobe RGB колор простор кој исто така опфаќа поширок спектар на бои, малце е по статуриран - за фотографи, сликање во RAW формат, едитирање итн овој мод е одличен.

Четвртиот мод, е basic воедно и најдобриот и единствениот мод кој е битен за широка употреба, мод во кој ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ рецензери ги прават споредбите, наместо користење на adaptive кој е на дифолт, во овој мод се работи во рамките на sRGB колор просторот, и е екстремно прецизен.

Ова е андроид, нуди избор, на кој што му одговара тоа користи, имаш опции сакаш презицност? нема проблем! сакаш јаки бои сатурација? повторно нема проблем! сакаш многу светол дисплеј? повторно нема проблем!

Следниот пат, земи ip7, упали до него S7, во менито наместо basic мод, отвори слика во висока резолуција, и кажи ми кој е "по прецизен" ако успеш да приметиш било каква разлика that is. Поентата е дека се додека не е дисплејот како на Z3, или Z5 е доволно добро (генерално) прецизноста и не е така критичен фактор кај мобилни уреди, затоа што сите горе доле се ок и не им е намена да едитираш слики на истите, помалото истекување на позадинско осветлување, видливоста во светло опркужување, аголот на гледање и менување на гама -контраст при тест на истиот, како и ефикасноста се далеку по опиливи и по битни аспекти кои треба да се земат во предвид.

Девијациите кои се наведени горе на рецензијата се тотален overkill и повеќе приказ за тоа до кај сме стигнати или на кратко телефони кои се по-прецизни од LCD монитори, мада тоа и не е така тешко, заради тоа што униформираноста е далеку далеку по комплицрана на декстоп дислпеи кои имаат далеку поголема работна површина па така таму е многу тешко да направиш перфектен дисплеј.

Неможеш да очекуваш да има воодушевување, очекуваш да има воодушевување за технологија која изумира? LCD-та ќе бидат заменети од OLED-те поготово кај мобилните уреди, сем долготрајноста која повторно кај мобилните уреди не е проблем, нема ни 1 причина за да се одбере LCD пред Amoled.

Можеби нема причина да се одбере LCD пред AMOLED, генерално! Со тоа се сложувам тотално. Но има причини да се одбере LCD-то на i7 пред МНОООГУ AMOLEDи. Затоа реков во моментов Амолед мора да докаже дека може подобро, пошто во моментов е game over.

• ми се допаѓа
Реакции: voah

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Следниот пат, земи ip7, упали до него S7, во менито наместо basic мод, отвори слика во висока резолуција, и кажи ми кој е "по прецизен" ако успеш да приметиш било каква разлика that is.

Океј се сите тестирања, ама кога не си го видел во живо, како можеш однапред да збориш толку сигурно. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Океј се сите тестирања, ама кога не си го видел во живо, како можеш однапред да збориш толку сигурно. :)

Ќе видиш и сам и ќе ти стане јасно.
Но има причини да се одбере LCD-то на i7 пред МНОООГУ AMOLED

Да ама не за хајендот на Samsung може со оној на op3 или на Nexus 6

Последна промена:

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk

...не ни е толку битно телефонот да биде најбрз...

Дечко, врати му го акаунтот на psyside

За секој случај да објаснам зошто..

adaptive mode.. го појачува брајтнесот и контрастот = mode??
Cinema... каква врска има висока сатурација со 7500К white balance? Можда е наменето за шкарт слика да личи малце по „филмски“...
Photo.. ok.. звучи корисно ако е стварно екранот способен да прикаже AdobeRGB и незнам колку % , воопшто не е по сатуриран, него така изгледа во SRGB mode. На екран со AdobeRGB поддршка изгледа нормално.
sRGB.. какви професионалци и каква прецизност? искривена, деформирана е гамата за да изгледа сликата исто како на CRT. Тоа е само стандард усвоен за да нема разлики на LCD екраните поготово во преодниот период од CRT на LCD.
Вакви опции има на секој телевизор, а и секој софтвер може да го постинге истото.. на крај само sRGB се користи.. ама ок.. ако на некого му „требаат“ вакви играчки.. достапни му се.
Во потрагата по идеален екран, и приказ на контент.. да ги уништуваш со модови??

Сето ова psyside го знае од порано... затоа.. врати му го акаунтот.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Дечко, врати му го акаунтот на psyside

За секој случај да објаснам зошто..

adaptive mode.. го појачува брајтнесот и контрастот = mode??
Cinema... каква врска има висока сатурација со 7500К white balance? Можда е наменето за шкарт слика да личи малце по „филмски“...
Photo.. ok.. звучи корисно ако е стварно екранот способен да прикаже AdobeRGB и незнам колку % , воопшто не е по сатуриран, него така изгледа во SRGB mode. На екран со AdobeRGB поддршка изгледа нормално.
sRGB.. какви професионалци и каква прецизност? искривена, деформирана е гамата за да изгледа сликата исто како на CRT. Тоа е само стандард усвоен за да нема разлики на LCD екраните поготово во преодниот период од CRT на LCD.
Вакви опции има на секој телевизор, а и секој софтвер може да го постинге истото.. на крај само sRGB се користи.. ама ок.. ако на некого му „требаат“ вакви играчки.. достапни му се.
Во потрагата по идеален екран, и приказ на контент.. да ги уништуваш со модови??

Сето ова psyside го знае од порано... затоа.. врати му го акаунтот.

Незнам што те буни, ама ај да повторам - имено постот како и овој го пишував/пишувам од мобилен, па кратев и некои работи ги објаснив најпросто што можев и најкратко.

= mode? што ти значи?

Нема никаква врска, во тој мод белата е 7500K, некои корисници преферираат по ладна бела, и "вештачки изглед" па така има за секого по малце. Воедно и гамата е бустаната, за боите да бидат - по интензивни.

Огромен дел од содржината на нет, - веб страните се во sRGB, па така во овој мод (се изгледа) далеку по природно и реално. Samsung исто така има и профил кој го поклопува овој колор простор прилично идеално, така да повеќето работи кои се гледаат на дисплејот, па дури и сликите се доста реални, доказ за тоа има горе во графите на Anandtech, кои се повторно професионалци и тестираат во sRGB наместо во cinema или било што друго како другите click bait сајтови.

Неможе секој софтвер да го достигне истото, мора уредот да биде калибириран од фабрика или да користиш ICC профил, кој ти е бескорисен, (генерално) затоа што истиот не е универзален - исто како што секој дисплеј на Apple/Samsung не е универзален и се разликува во секој можен параметар, гама, контраст, истекување на позадински светло, агол на гледање длабочина на црна, баланс на бела, нијанси на сива. Нема никаква врска што користат потполно исти панели на хартија.

Дали има и на секој телевизор не е воопшто битно, ние збориме за мобилни уреди, кои пред Samsung да ја уфрли таа опција, изгледаа како цртан филм, и тотално вештачки.

Ништо не се уништува, на пример @Војвода, кога го виде дисплејот на S7 Edge, рече "еј што е ова со дисплејов" не ми се свиѓа многу е блед, па откако го ставив во amoled photo/adaptive веднаш рече сега е друго, повторно - избор! тоа е разликата од пикање под нос на нешто што мене лично, МОЖЕ да не ми се допадне.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Незнам што те буни, ама ај да повторам - имено постот како и овој го пишував/пишувам од мобилен, па кратев и некои работи ги објаснив најпросто што можев и најкратко.

= mode? што ти значи?

Нема никаква врска, во тој мод белата е 7500K, некои корисници преферираат по ладна бела, и "вештачки изглед" па така има за секого по малце. Воедно и гамата е бустаната, за боите да бидат - по интензивни.

Огромен дел од содржината на нет, - веб страните се во sRGB, па така во овој мод (се изгледа) далеку по природно и реално. Samsung исто така има и профил кој го поклопува овој колор простор прилично идеално, така да повеќето работи кои се гледаат на дисплејот, па дури и сликите се доста реални, доказ за тоа има горе во графите на Anandtech, кои се повторно професионалци и тестираат во sRGB наместо во cinema или било што друго како другите click bait сајтови.

Неможе секој софтвер да го достигне истото, мора уредот да биде калибириран од фабрика или да користиш ICC профил, кој ти е бескорисен, (генерално) затоа што истиот не е универзален - исто како што секој дисплеј на Apple/Samsung не е универзален и се разликува во секој можен параметар, гама, контраст, истекување на позадински светло, агол на гледање длабочина на црна, баланс на бела, нијанси на сива. Нема никаква врска што користат потполно исти панели на хартија.

Дали има и на секој телевизор не е воопшто битно, ние збориме за мобилни уреди, кои пред Samsung да ја уфрли таа опција, изгледаа како цртан филм, и тотално вештачки.

Ништо не се уништува, на пример @Војвода, кога го виде дисплејот на S7 Edge, рече "еј што е ова со дисплејов" не ми се свиѓа многу е блед, па откако го ставив во amoled photo/adaptive веднаш рече сега е друго, повторно - избор! тоа е разликата од пикање под нос на нешто што мене лично, МОЖЕ да не ми се допадне.

Најдобро е да може од фабрика да кажеш со кој екран сакаш да биде телефонот, дали OLED, AMOLED или IPS. Еве @krale сака IPS, таман ќе му дојде.

Така што мислам дека место телефон, Samsung нека продава phone kits, па напрај си го сам дома. Ем поевтино, ем сите задоволни.

А Android нека доаѓа во алфа верзија, каде што од почеток ти го развиваш со багови и сам си го правиш. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Најдобро е да може од фабрика да кажеш со кој екран сакаш да биде телефонот, дали OLED, AMOLED или IPS. Еве @krale сака IPS, таман ќе му дојде.

Така што мислам дека место телефон, Samsung нека продава phone kits, па напрај си го сам дома. Ем поевтино, ем сите задоволни.

А Android нека доаѓа во алфа верзија, каде што од почеток ти го развиваш со багови и сам си го правиш. :)

Незнам дали се зезаш или не али ок, после се на темава ова е прифатливо XD

Иначе јас бев IPS фанатик порано, не сте ме читале, и сеуште сум огромен фан на тој вид на панели, но од скоро кај мобилните за жал ги надминаа, за TV премногу е комплицирано, немаат доволно долг работен век.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396

Хаха која луда идеја :)

Иначе ова со баговите е навистина смешно да дечишта што живеат во подрумите на мајките од xda developers ги срамотат фамозните инжинери на самсунг, хтц, сони. Кастом ромовите се најдобриот показател за речиси никаквата инвестиција во софтвер на овие производители.

Нејсе, забегавме од темава - беше за iPhone 7. Човече дали видовте каков екран има ? :)

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
муабетот ми беше дека се што не е sRGB, не го гледаш реално освен на одредени монитори. Нема тука професионалност.. тоа е така со години.
Не ги гледам видеата.. ако некој споредувал во друг мод.. јеби га.. алал да му е... ама зошто sRGB не е default? Ако е IP корисник сигурне не ни знае дека има други модови.. не е учен да менува.
СЕ е во sRGB што е наменето да се гледа на consumer екран.. и тоа не е мод него стандард.. како и зголемен брајтнес и контраст што не би ги нарекле мод...
Ама ако го браниш изборот да можеш да менуваш.. тогаш е ок. уживај.
Филозофијата на Apple, ние ќе ви кажеме што ви треба и како треба.. не е за секого... а поготово не за „чепкачи по сетинзи“.
Од таму и доаѓаат мислењата „пошто не се разбирам ќе му верувам на оној што се разбира„... многу мислат дека Apple „се разбира“ и тоа е тоа.
Нема потреба од војни за хардвер кога проблемот е во „ограниченоста“ при користење.
За некого е добро за некого лошо...
Така да имаш проблем со „ограниченоста“ при користење а не со екранот за кој ќе имаше многу пофални зборови на не беше ставен во iphone.

И да се разбереме, не го бранам Apple, ми сметаат нападите кои се неосновани и неретко и нереални, да не зборам за омаловажувачки према корисниците.
Таа им е политиката.. ако сакаш, купи, ако не имаш други опции. Која е потребата да се споредува другата опција со онаа која на старт си ја отфрлил?? Што се докажува со тоа?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Хаха која луда идеја :)

Иначе ова со баговите е навистина смешно да дечишта што живеат во подрумите на мајките од xda developers ги срамотат фамозните инжинери на самсунг, хтц, сони. Кастом ромовите се најдобриот показател за речиси никаквата инвестиција во софтвер на овие производители.

Нејсе, забегавме од темава - беше за iPhone 7. Човече дали видовте каков екран има ? :)

Не срамотат ништо пријателе, имено тие луѓе што ги срамотат наводно, ги прават ромовите за луѓе кои знаат како да се вратат на сток ако имаат проблем и слично, и претежно се ДЕБЛОАТ ромови кои немаат ни 1/4 од опциите на сток ромот, (и голем дел од апликациите не се воопшто присутни)

Па така иако тој ром е осетно полесен, побрз итн, сето тоа се должи на тоа што нуди помалце, исто како ромот на OP3.

Samsung мора да мислат за милиони корисници и да ги задоволат СИТЕ потреби, момците на XDA ги задоволуваат потребите на мене, и корисниците како мене, а тие сме 5%, нели приоритет се нубоите, или пу пу неважи? :)
муабетот ми беше дека се што не е sRGB, не го гледаш реално освен на одредени монитори. Нема тука професионалност.. тоа е така со години.
Не ги гледам видеата.. ако некој споредувал во друг мод.. јеби га.. алал да му е... ама зошто sRGB не е default? Ако е IP корисник сигурне не ни знае дека има други модови.. не е учен да менува.
СЕ е во sRGB што е наменето да се гледа на consumer екран.. и тоа не е мод него стандард.. како и зголемен брајтнес и контраст што не би ги нарекле мод...
Ама ако го браниш изборот да можеш да менуваш.. тогаш е ок. уживај.
Филозофијата на Apple, ние ќе ви кажеме што ви треба и како треба.. не е за секого... а поготово не за „чепкачи по сетинзи“.
Од таму и доаѓаат мислењата „пошто не се разбирам ќе му верувам на оној што се разбира„... многу мислат дека Apple „се разбира“ и тоа е тоа.
Нема потреба од војни за хардвер кога проблемот е во „ограниченоста“ при користење.
За некого е добро за некого лошо...
Така да имаш проблем со „ограниченоста“ при користење а не со екранот за кој ќе имаше многу пофални зборови на не беше ставен во iphone.

И да се разбереме, не го бранам Apple, ми сметаат нападите кои се неосновани и неретко и нереални, да не зборам за омаловажувачки према корисниците.
Таа им е политиката.. ако сакаш, купи, ако не имаш други опции. Која е потребата да се споредува другата опција со онаа која на старт си ја отфрлил?? Што се докажува со тоа?

1. Истото и јас го зборам, изгледа не се разбравме - дека не го гледаш реално, и затоа користам и препорачувам на сите да користат sRGB мод на Samsung уреди/мобилни. Професионалноста се однесуваше на начинот на тестирање, не на sRGB модот, нема тука никаква професионалност.

2. sRGB не е дифолт, заради тоа што огромен дел од луѓето сакаат силна сатурација, истакнати бои кои дрештат, незнам зошто но вистина е.

3. Потполно ми е јасно дека е стандард а не мод, мод се нарекува опцијата на Samsung, и истата е променлива затоа и го наведов како 'мод" сетинг како сакаш кажи го, зголемениот контраст и брајтнес се карактеристика на adaptive сетингот/модот и повторно самите не се мод, него функција на тој сетинг, само ја објаснував опцијата.

4. Не бранам ништо, како и голем дел од корисниците, сакам опции, не сакам да ми кажува никој што е подобро за мене, сакам да имам повеќе опции и во дадена ситуација да користам тоа што е најприкладно за истата.

Војна има и ќе има, такви се темите на андроид вс епл, тоа е нема бегање. Да се споредува мора, исто како што се споредуваше на темата за Note 7 кога јас поставував прашања како ти сега, а тоа се: зошто коментирате кога не го сакате и не планирате да го купите? лично сакав да купам ip7 но тоа што рабовите се преголеми, т.е. телефонот ми е преголем, а 4.7'' е премал, ме натера да баталам, па тука е и андроид кои ми е омилен OS, а пред се амоледот кој ми е незаменлив.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Samsung мора да мислат за милиони корисници и да ги задоволат СИТЕ потреби, момците на XDA ги задоволуваат потребите на мене, и корисниците како мене, а тие сме 5%, нели приоритет се нубоите, или пу пу неважи? :)

Ова е релативно, бидејќи просечен корисник тешко да влезе и да менува модови на екран. На пример, јас купив Logitech G27 волан и за форс фидбек сетинзи на Assetto Corsa, нема некој дифолт профил. Демек, тоа е релативно и мене како ми одговара треба да биде.

Друго е кога ќе седнеш на Xbox 360 и на Forza 4 ќе ставиш и чкарт волан, се гледа мереле и правеле за секоја кола како што треба да биде фидбекот. Кога јас земав P9 на тестирање, екранот беше некоја жолта нијанса, покажав и на други луѓе и се согласија.

И што морав да правам? Да калибрирам според iPhone за боите...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ова е релативно, бидејќи просечен корисник тешко да влезе и да менува модови на екран. На пример, јас купив Logitech G27 волан и за форс фидбек сетинзи на Assetto Corsa, нема некој дифолт профил. Демек, тоа е релативно и мене како ми одговара треба да биде.

Друго е кога ќе седнеш на Xbox 360 и на Forza 4 ќе ставиш и чкарт волан, се гледа мереле и правеле за секоја кола како што треба да биде фидбекот. Кога јас земав P9 на тестирање, екранот беше некоја жолта нијанса, покажав и на други луѓе и се согласија.

И што морав да правам? Да калибрирам според iPhone за боите...

Просечен корисник преферира висока сатурација, проверено на многууу пати. P9 има тапа дисплеј, но за парите е супер уред. Жотлата нијанса којa си ја видел, немора да значи дека е реална т.е. можно е да те лаже око.

Ако не го споредиш со друг телефон кој е 6.500K многу е можно да не е жолта него твојот дисплеј да бил пре плавкаст, како што повеќето андроид производители префеираат, а и Apple со ip6 кој е 7000-7200K, наместо 6.500, дури и Ip7 е 6.800K.

Врвот тука е Sony со 10.000K, и LG G5 со 8.200 facepalm.jpg

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Дисплеј мате ... ма што знаат они имаме ние тука експерти што ќе докажат дека Тие врска немаат... :)

А самсунг треба да се грижи за многу корисници тоа ми е сложена работа а не му е сложена кога за нефункционален уред бара 850евра?
Затоа некој индиец од гаража може подобро да направе...и тоа БЕСПЛАТНО!
Јас Одговорно тврдам дека оние што го ЈБ ајфонот постојано се со некои проблеми кој што ние како стандард Иос корисници ги немаме...
Значи заклучок Дисплеј Мате поима немаат...
А кога ќе споредуваме правиме споредба со 6с оти така ни одговара...
Сега чекам да излезе рецензијата од Анандтеч па ќе видеме и таму.

Sent from my iPhone using Tapatalk

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Не срамотат ништо пријателе, имено тие луѓе што ги срамотат наводно, ги прават ромовите за луѓе кои знаат како да се вратат на сток ако имаат проблем и слично, и претежно се ДЕБЛОАТ ромови кои немаат ни 1/4 од опциите на сток ромот, (и голем дел од апликациите не се воопшто присутни)

Па така иако тој ром е осетно полесен, побрз итн, сето тоа се должи на тоа што нуди помалце, исто како ромот на OP3.

Мојот акаунт на хда постои додека повеќево форумаши не знаеја што е тоа фиксен :) И знам многу добро зошто се направени кастом ромови - да ти овозможат опции и можности, изглед итн., што не можеш со фабричкиот ром. Debloat е една причина, но која би била потребата од debloat ако се си функционира беспрекорно? Зошто на ајфонот никој нема поплаки од debloat?

Така да имаш проблем со „ограниченоста“ при користење а не со екранот за кој ќе имаше многу пофални зборови да не беше ставен во iphone.

Тrue true.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Мојот акаунт на хда постои додека повеќево форумаши не знаеја што е тоа фиксен :) И знам многу добро зошто се направени кастом ромови - да ти овозможат опции и можности, изглед итн., што не можеш со фабричкиот ром. Debloat е една причина, но која би била потребата од debloat ако се си функционира беспрекорно? Зошто на ајфонот никој нема поплаки од debloat?

Тrue true.

Нема никаков true, ако си малце реален и си ме читал на другиот форум секогаш сум викал дека iphone го има најдобриот LCD IPS дисплеј кога се работи за телефони, уште од времето на 5s! имајте малце доблест, и немојте да спинувате!

Како фан на одредени технологии, кога некоја ќе биде надмината, ВЕЌЕ НЕ МИ Е ИНТЕРЕСНА, па така Apple со новите дисплеи, можат да импресионираат некој LCD фан, мене не!

За деблоат, не реков дека незнаеш него кажав што е главната придобивка додатните функционалности се потребни кај другите брендови далеку повеќе него кај Samsung, затоа што Samsung нуди нааааајмммнооогууу кастомизации, опции, сервиси, функции во своите ромови, па така деблоат е главен бенефит за они кои сакаат ултра брз телефон. Користам кастом ромови, ама ова е прв телефон со кој не осеќам потреба за таков.

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Јас никогаш не би користел Basic мод на амолед, навикнат сум на вибрантни бои, а тој ми делува некако многу... Flat ништо не се истакнува.
Иначе ми5 во Avtomatic Contrast мод на око делува посатуриран од С7 еџ во Adaptiv модот.
Амоледот не се користи бидејќи е најреален, туку бидејќи најмоќно изгледа поготово со црната боја. Нешто што ние корисниците на ИПС панели нема да го видиме. Темно сива не е исто со Црна.
Збориме за технологија која неможе точно да прикаже боја која постои во вистинскиот свет е ? Каде е реалноста во тоа ?
Барем сите што имаат црни телефони знаат дека кога ќе им се прикажува црна боја на дисплејот дека таа боја не е иста со онаа на телефонот, како репер за споредба.
Што го тупиме за прецизност ондак ?
Или таа прецизност не важи ? :)
Како и да е, и ИПС се топ панели, но амоледите се 1-2 скалила погоре.

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно