Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

iPhone 7 - Генерална дискусија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
А за Edge или iPhone 6+, никогаш не би ми паднало на памет да користам таква „грдосија“ хаха. Ергномија да се споредува на нив е како да се споредува кој е поаеродинамичен - камион од 15т или камион од 18т. Апсолутно беспредметно, бидејќи и двата имаат НУЛА ергономичност.

Затоа за нив се одлучува многу многу помал дел корисници, кои имаат други потреби и навики на користење од општата популација.

Дали според тебе, Apple се добри од аспект на пласман на уреди и анализа на пазарот? од што те имам читано, прилично успешни се на тоа поле, така?

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Moже и едно прашање до сите наши инжинери за безелистика...

Како ќе се смалеа безелите?

1. Ќе се зголемеше екранот да оди до ивица?
2. Ќе се намалеше куќиштето до сегашниот екран?

Ако под 1 - тоа значи дека ќе мораше да се здебели телефонот, бидејќи истиот сега има најмал волумен меѓу премиум телефоните, и едноставно нема место за електрониката внатре и за батеријата во ова куќиште. Потоа ќе требаше да се промени целиот iOS и сите над 1 милион апликации да работат на некоја нестандардна и нелесно прилагодлива резолуција.

Ако под 2 - тоа значи ќе требаше да се смали батеријата УШТЕ повеќе, и да добиете телефон што ќе трае смешно. Или, да се дуплира дебелината, повторно.

Значи нашите светски познати инжинери овде, се молат да го решат овој проблем.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Дали според тебе, Apple се добри од аспект на пласман на уреди и анализа на пазарот? од што те имам читано, прилично успешни се на тоа поле, така?

Една работа во која не верувал Џобс било дека никогаш не треба да се прави анализа на пазарот. Верувам дека тоа е се уште пракса во Епл.

Идејата била, корисниците не треба да им кажуваат на инжинерите што треба да направат, туку инжиерите/иноваторите треба да им кажат што треба да се направи. Исто како што не се прави анкета за тоа како треба да биде некое архитектонско решение, или не знам нешто од тој тип.

Не мора да е ок таа теза, али е во етосот на епл.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Аха, значи 0.4mm разликата, ја прави таа работа толку многу комплицирана :)

Тој 0.4mm разлика, ќе ги направи корисниците да се бунат, и продажбата да опадне, ако на сметка на тоа добијат далеку помал телефон, со пример 200-300mAh поголема батерија?

Мислам сериозен си? НАЈДИ 1 човек кој се побуни заради тоа што сега S7/Edge се 1mm (не 0.4mm) подебели, значи еве ти предизвик, ако најдеш таков у државава јас ќе ти признаам дека си во право, па луѓето стануваат фрикови кога се работи за големина на батерија, И НЕ ИМ СМЕТА дури ни RN3P кој е 1cm дебел, а ти ни објаснуваш како тие 0.4mm биле проблемот за Apple?

Една работа во која не верувал Џобс било дека никогаш не треба да се прави анализа на пазарот. Верувам дека тоа е се уште пракса во Епл.

Идејата била, корисниците не треба да им кажуваат на инжинерите што треба да направат, туку инжиерите/иноваторите треба да им кажат што треба да се направи. Исто како што не се прави анкета за тоа како треба да биде некое архитектонско решение, или не знам нешто од тој тип.

Не мора да е ок таа теза, али е во етосот на епл.

Ок сакам конкретен одговор, дали Apple се успешни во анализа на маркетот и пласман на уредите?

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731

Ако под 1 - тоа значи дека ќе мораше да се здебели телефонот, бидејќи истиот сега има најмал волумен меѓу премиум телефоните, и едноставно нема место за електрониката внатре и за батеријата во ова куќиште. Потоа ќе требаше да се промени целиот iOS и сите над 1 милион апликации да работат на некоја нестандардна и нелесно прилагодлива резолуција.

Ако под 2 - тоа значи ќе требаше да се смали батеријата УШТЕ повеќе, и да добиете телефон што ќе трае смешно. Или, да се дуплира дебелината, повторно.

Ако не знаат некако нека ги побараат дечките од Самсунг ќе им објаснат. (ма да може и од LG,Xiaomi,Huawei,Zte..да не набрајам даље, ќе треба сите освен Apple да ги напишам) Освен што ќе им објаснат како да ги намалат безелите, ќе им објаснат и како да стават 3000mAh батерија наместо 1900mAh батерија во него ;)

CeeTour

hello world
18 септември 2014
127
135
Skopje

Види тоа како го решиле инженерите во Самсунг. Од лева страна С5 до него е С6. Фала и кај вас.

image.png

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Немојте да ги постирам димензиите на G2/G3 ќе треба темата да се затвори.

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
-Подобар дисплеј, поголема резолуција, закривен екран
-Подобра батерија
-Бежично полнење, исто така и побрзо
-Екстерна меморија
-Подобра камера
-Дизајнот е mind fuck споредено со ајфонот

Кога ќе видиш "Клиото" да ти било Ауди А4/БМВ Серија 3/ Мерцедес Ц-класа само у очи на закоравени фанови изглеа како Клио.
Ако сметаш дека си во право зошто не се продава твоето Кинеско Ауди?
Во рангот на Голф и Корола???
Оти е Клио ете затоа...
Според тебе сите тие работи што ти ги наброја се спакувани во 90% од кинезите и што тоа значи дека Кинезите станале Ауди или Бмв?
Мислиш така лесно се станува докажан Бренд?

Ама ок Ваше мислење среќа што мнозинството во светот не размислува така...
Можеби еден ден ќе се променат работите но сега за сега се какви што се...
1. Ајфон.
2.
3.
4.
5. Самсунг..

Sent from my iPad using Tapatalk

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Ако сметаш дека си во право зошто не се продава твоето Кинеско Ауди?
Во рангот на Голф и Корола???
Оти е Клио ете затоа...
Според тебе сите тие работи што ти ги наброја се спакувани во 90% од кинезите и што тоа значи дека Кинезите станале Ауди или Бмв?
Мислиш така лесно се станува докажан Бренд?

Ама ок Ваше мислење среќа што мнозинството во светот не размислува така...
Можеби еден ден ќе се променат работите но сега за сега се какви што се...
1. Ајфон.
2.
3.
4.
5. Самсунг..

Значи да резимираме тоа што го кажа..
90% од кинезите имаат :
-Подобар дисплеј од Ајфонот
-Поголема резолуција од Ајфонот
-Закривен екран од Ајфонот
-Подобра батерија од Ајфонот
-Бежично полнење од Ајфонот
-Побрзо полнење од Ајфонот
-Екстерна меморија од Ајфонот
-Подобра камера од Ајфонот
-Подобар дизајн од Ајфонот

Така би му дошло ?
Ама Ајфонот битно е ергономичен и има добар волумен.

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Значи да резимираме тоа што го кажа..
90% од кинезите имаат :
-Подобар дисплеј од Ајфонот
-Поголема резолуција од Ајфонот
-Закривен екран од Ајфонот
-Подобра батерија од Ајфонот
-Бежично полнење од Ајфонот
-Побрзо полнење од Ајфонот
-Екстерна меморија од Ајфонот
-Подобра камера од Ајфонот
-Подобар дизајн од Ајфонот

Така би му дошло ?
Ама Ајфонот битно е ергономичен и има добар волумен.
Ако така си ме разбрал ок така е...

Според тебе ако во се е најслаб и лош ајфонот зошто сите тие брендови што ги броиш со мнооогу добри дисплеи без базели, процесори 25 јадрени,мемории 6-8 гб и сл заедно сите собери ги во една канта за Ѓубре и види колку продаваат во цел свет премиум телефнони?
Сите ЗАЕДНО .... значи не Шамшунг само...
И види дали ја достигнуваат бројката на продажба на Ајфонот во само 3 месеци.
После тоа постави си го прашањето Зошто?

Според тебе сите се непознавачи , глупи врска немаат Така?

Најлошо нешто е кога малцинството мисли дека повеќе се разбира од мнозинството...
Или кога тој што дал 200 евра за нешто се теши дека иста работа завршил како и тој што платил 1000... и уште па и мудрува по форуми за успешно решение...
Не и се мешам повеќе...
Кој што сака нека си користи...

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Види тоа како го решиле инженерите во Самсунг. Од лева страна С5 до него е С6. Фала и кај вас.

image.png

Го решија така што се уште имаат далеку поголем телефон од iPhone 7.

Значи го решија со компромис по ергономијата.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Го решија така што се уште имаат далеку поголем телефон од iPhone 7.

Значи го решија со компромис по ергономијата.
шо е тука компромис за ергономија дај не лупај глупости ти се смее народот

edit: 1mm подолг телефон, е за тебе компромис во ергономија? А ДА, ПОГОЛЕМ ВОЛУМЕН ИМА

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Ако така си ме разбрал ок така е...

Според тебе ако во се е најслаб и лош ајфонот зошто сите тие брендови што ги броиш со мнооогу добри дисплеи без базели, процесори 25 јадрени,мемории 6-8 гб и сл заедно сите собери ги во една канта за Ѓубре и види колку продаваат во цел свет премиум телефнони?
Сите ЗАЕДНО .... значи не Шамшунг само...
И види дали ја достигнуваат бројката на продажба на Ајфонот во само 3 месеци.
После тоа постави си го прашањето Зошто?

Според тебе сите се непознавачи , глупи врска немаат Така?

Најлошо нешто е кога малцинството мисли дека повеќе се разбира од мнозинството...
Или кога тој што дал 200 евра за нешто се теши дека иста работа завршил како и тој што платил 1000... и уште па и мудрува по форуми за успешно решение...
Не и се мешам повеќе...
Кој што сака нека си користи...

Па така ти пиша, прочитај си погоре, ја само прашав дали е тоа така.
Далеку од тоа дека е во најслаб, никој тоа не го напишал и не знам од каде тој заклучок.
Но далеку и од тоа дека е во се најдобар ! А таков вие го претставувате.
Сите оние точки што ти ги напиша @CeeTour , а подоцна и ја - СЕ ВИСТИНИТИ ! Дали се тоа малце работи еден телефон да е подобар од друг ? Што не ги оспори некако ? Дали таков телефон не чини? Таков телефон е за тебе - РЕНО КЛИО ?
Реалност нула !

Јас за никого не сум кажал дека е непознавач нити глуп, нити тоа ќе го дочекаш од мене на некој од форумиве !
Запрашај се дали тоа мнозинство е компетентно да даде реално мислење за продуктот ! Низ историјата имаш безброј случки каде што мнозинството не било во право, додека малцинството било. Буквално безброј ! Така да џабе ги продаваш овие приказни овде кога врска немаат ! Ако е мнозинство не значи дека е во право ! Очигледно го заборавате тоа ..

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Одлично е ова што го постираше, само што тоа милиметар ваму, 4 милиметри таму придонесува телефонот да има 121cm3 наспроти 89cm3. Знаеш колкава разлика е тоа? ОГРОМНА.
Незнам по која формула пресметуваш, но земав и јас да пресметувам и добив поинакви бројки.
Волумен на телефони се пресметува по формулата V=H*W*L (волумен на правоаголник ), и со таа математика се добива:
6/6s/7=65.8 cm3
s6=68.7cm3
s7=78.2cm3
Незнам по која формула ги доби твоиве бројки, но се погрешни, ако ги земеме 3те димензии предвид, ширина, висина и дебелина.
Го спомнав с6, бидејќи има исто 5.1 дисплеј, т.е. некои си 10% поголем од ајфонот, 2600 mah батерија наспроти 1960 mah, односно 30% поголема.
И сето тоа во 5% поголемо куќиште + Џек. :)

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Па така ти пиша, прочитај си погоре, ја само прашав дали е тоа така.
Далеку од тоа дека е во најслаб, никој тоа не го напишал и не знам од каде тој заклучок.
Но далеку и од тоа дека е во се најдобар ! А таков вие го претставувате.
Сите оние точки што ти ги напиша @CeeTour , а подоцна и ја - СЕ ВИСТИНИТИ ! Дали се тоа малце работи еден телефон да е подобар од друг ? Што не ги оспори некако ? Дали таков телефон не чини? Таков телефон е за тебе - РЕНО КЛИО ?
Реалност нула !

Јас за никого не сум кажал дека е непознавач нити глуп, нити тоа ќе го дочекаш од мене на некој од форумиве !
Запрашај се дали тоа мнозинство е компетентно да даде реално мислење за продуктот ! Низ историјата имаш безброј случки каде што мнозинството не било во право, додека малцинството било. Буквално безброј ! Така да џабе ги продаваш овие приказни овде кога врска немаат ! Ако е мнозинство не значи дека е во право ! Очигледно го заборавате тоа ..

Ok така е, малцинството знае повеќе...и е во право.

Така не научила историјата :).

Мене Не...

И запашај се зошто не се продаваат Сите брендови заедно како Ајфонот во 3 месеци?

Неможат да ги видат предностите што вие ги набројувате...???
Значи се слепци :).
Или не се баш тоа предности?

Sent from my iPhone using Tapatalk

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Незнам по која формула пресметуваш, но земав и јас да пресметувам и добив поинакви бројки.
Волумен на телефони се пресметува по формулата V=H*W*L (волумен на правоаголник ), и со таа математика се добива:
6/6s/7=65.8 cm3
s6=68.7cm3
s7=78.2cm3
Незнам по која формула ги доби твоиве бројки, но се погрешни, ако ги земеме 3те димензии предвид, ширина, висина и дебелина.
Го спомнав с6, бидејќи има исто 5.1 дисплеј, т.е. некои си 10% поголем од ајфонот, 2600 mah батерија наспроти 1960 mah, односно 30% поголема.
И сето тоа во 5% поголемо куќиште + Џек. :)

Врати се горе муабетот беше за нокиа луѓиа 1525 ако се сеќавам добро.

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731

Мене Не...

И запашај се зошто не се продаваат Сите брендови заедно како Ајфонот во 3 месеци?

Предности си има и Apple и Samsung. Предностите на Apple ја не ги оспорувам, додека предностите на Samsung се цело време оспорувани.

Класичен пример:
Андроид оперативниот систем е полн со багови, крашуваат апликации, се рестартира цело време телефонот, мора да се чисти кеш - Веќе е мит
iOS оперативниот систем работи без багови, нема грешки, не крашуваат апликации - Исто мит. Побарав од сите вас помош на гсм форумот и пријавив доста багови (додека бев на 9.3.2) и никој ништо не одговори освен 1 одговор - Незнам што си му правел ти на телефонот. Многу членови тука се членови и на тој форум, па знаат што зборам.

На крајот на денот нека си користи кој што сака, меѓутоа не сте реални. С7 лета, а овде е Рено Клио и се рестартира 3 пати дневно сам од себе

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.482
5.587
@krale, не постои логика, и причина за да се оправдаат безелите, значи џабе е не пробувај, никој нема да ја прифати таа теза, едноставо цигли се 2-та iPhon-и, во 2-3 ситуации до сега споредувам iP6s+ со мојот Edge, и верувал или не, самиот сопственик кажа дека кога го држи Edge, се осеќа како телефонот да е далеку помал и подобро му лежи, - по ергономичен му е. Типот е член на форумов, ако сакаш ќе го викнам да потврди.
Другар ти нема веза, кажи му да измери волумен па после нека збори кој е поергономичен, ок? И плус руските научници потврдија дека галаксито има НЕПРИФАТЛИВИ димензии.

уствари цело време ова волумените да ги споредувал на тој 4.7 инчниот чипичан со овие 5.1 и 5.5 инчните смартфони. Пошо ајфон плусот дури и у волумен (хаха волумен бе!) ги јаде сите.

едитирано од модератор.

Изменето од модератор:

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521

Мене Не...

Сам да се повторам :)

Зошто мнозинството не ги гледа тие вашите предности ... ?
Едниставно беше прашањето... :)
Може не ги гледаат?

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
И јас чекам мојов S7 edge да го фатат клетвите и анатемите што ми ги предвидоа јаболџииве кога го избрав наместо 6s plus, ама еве пола година како душа му вадам и нит крешнал, нит сецнал, нит се блокирал или слично...Можда се плаши од мене да не го сменам па крешува, сецка и се кочи само кога не го користам...

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Сам да се повторам :)

Зошто мнозинството не ги гледа тие вашите предности ... ?
Едниставно беше прашањето... :)
Може не ги гледаат?

Мнозинството во Америка го гледа Трамп како предност, па ..

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.482
5.587
Оние 100 милиони што ќе го купат до крај на година во цел Свет врска немаат од телефони.
Чекај бе оли, па нели порано беше "и стоеден се продава повеќе од пагани зонда хехе"
ццц

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно