Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

iPhone 7

Статус
Затворена за нови мислења.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Да многу е глупо 99% од апликациите на еден стор да се преплавени со реклами и спајвери и тоа по цел екран и да ти ја кочат работата на програмата и да имаат ужасен интерфејс. Нормално дека неоправдливо е тоа.
Ако ти сметаат рекламите плати еден долар за апликацијата, што е толку проблем? Ионака и на ios добрите апликации се плаќаат.

За мене е неоправдлива монетарната политика на Епл, а уште понеоправдливо ми е кога некој гледам дека ја брани. Свака им час на маркетинг тимот на Епл чим нивната барга вака размислува.

И не ти алудирам само тебе, сега ке дојдат и андроид фанбојчињата и оваа тема ќе се направи каша попара.

Човек денес детето не си го брани колку што го брани уредот кој го користи. Незнам дали ова изгледа повеќе смешно или трагично кога се гледа вака од страна...

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
^
Choice-supportive bias
Пошто животот е црно-бел

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
iPhone не купуваш, iPhone изнајмуваш. Ќе го користиш кога и како ќе ти каже епл, телефонот не е твој.

После ќе кукаат им го брикнале цел телефон затоа што сменил дел на сопствен хардвер, кој не бил директно од епл. Исто и со апликациите.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.064
5.997
Ако ти сметаат рекламите плати еден долар за апликацијата, што е толку проблем? Ионака и на ios добрите апликации се плаќаат.

За мене е неоправдлива монетарната политика на Епл, а уште понеоправдливо ми е кога некој гледам дека ја брани. Свака им час на маркетинг тимот на Епл чим нивната барга вака размислува.

И не ти алудирам само тебе, сега ке дојдат и андроид фанбојчињата и оваа тема ќе се направи каша попара.

Човек денес детето не си го брани колку што го брани уредот кој го користи. Незнам дали ова изгледа повеќе смешно или трагично кога се гледа вака од страна...
Note 4 користам... само не се лажам себеси.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Зашто е сега темава iPhone vs. Android со 90% офтопик постови? Од друга страна, плачете дека ова се случува само на Android теми...

Ајде @psyside бриши се што треба, не туку додавај масло на огнот со смајлија :D

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
За жал не можеш да им го исправиш оперативниот и бизнис логиката со еден муабет. Сетингот е во атачмент. Инаку сигурно 3-4 години само на iPhone сум, но тоа не знали дека не треба да се биде реален.

На пример ако направиш апликација на iOS, не можеш да ја инсталираш на својот телефон. Неверојатно, на телефонот што си го купил и го поседуваш (т.е. излегува дека не го поседуваш) иако повеќето нови ајфони тука се купени 600-650 еур.

Треба да платиш сертификат од 100 долари за да ја ставиш апликацијата на маркет или 300 долари да ја инсталираш само на својот телефон. Нешто што на андроид е изводливо само со штиклирање на „install from unknown sources“, плус за тие 300 долари што ќе ти останат ќе купиш премиум телефон.
Не баш. Со бесплатниот Xcode можеш сопствените апликации да си ги ставиш на својот уред. Не ти треба сертификат.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Зашто е сега темава iPhone vs. Android со 90% офтопик постови? Од друга страна, плачете дека ова се случува само на Android теми...

Ајде @psyside бриши се што треба, не туку додавај масло на огнот со смајлија :D

Мора да има малце тензија на вакви теми :eek:h: се додека нема навреди и премногу натегање нека тера.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Мора да има малце тензија на вакви теми :eek:h: се додека нема навреди и премногу натегање нека тера.

Глупости, после се жалите дека се терало офтопик на Android теми...која е поврзаноста на iPhone 7 (телефон) со тоа што нуди постоечкиот оперативен систем? Отворете тема iOS 9/10 и натегајте се...

risto traktoristo

hello world
21 август 2016
210
168
никакви новини не носи овој 7цата. се избацува само за да пораснат акциите, да се задоволат инвеститорите.
ист ко 6ката со мали исмени.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
никакви новини не носи овој 7цата. се избацува само за да пораснат акциите, да се задоволат инвеститорите.
ист ко 6ката со мали исмени.

Малце усул треба да се има, и јас не сум фан на епл, ама 6s (сем на изглед) е тотално друг телефон од 6 - цела класа па и 2 над.

iPhone 7 ќе има подобрен скенер, подобар процесор, подобра камера, ќе доаѓа со 32гб место 16 итн.

Секогаш на хартија малите разлика, во реалноста се друга приказна.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.131
Куманово
Не баш. Со бесплатниот Xcode можеш сопствените апликации да си ги ставиш на својот уред. Не ти треба сертификат.

Го пробав оваа со Kodi ама апликацијата се стартува само 7 дена, потоа не работи. За тестирање директно на хардвер без сертификат таа опција е ок

tasevski13

read-only
30 декември 2015
7
4
Незнам зашто сте се фатиле толку за отсуството на headphone jack-от.
Apple е еден од најголемите иноватори во многу сфери, like it or not. Технологијата е направена за да оди напред - а не да стои во место.

Исто како кога сите се чудевме за IBM Simon, првиот touchscreen телефон во 1992 што направи бура од реакции но и го предвиди патот на технологијата понатаму. Погодете што - сите телефони се веќе touchscreen. Point is - истото може да се случи и со wireless слушалкиве, само уште не сме свесни за тоа.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Сигурен си за ова? Ако не да почекам уште една година ако е ова 100% со боиве и копчињата.

Oва не, ама наводно новиот дизајн го одложиле за 10 годишнината од првиот ајфон, т.е. догодина.

Само не ми е јасно, ако е така, еве последниве 10 години Епл доминира во светот на мобилните и тоа воглавном заради напредноста и визионерството покажано тогаш, дали со следниот телефон еве ајфон 8, ќе можат да го направат истото за следните 10?

Или пак ќе ти биде нешто како Windows оперативниот. Сите знаеме дека живеат на стара слава и дека чисто смеќе, ама сме премногу инвестирани во него за да го смениме, па компанијава 30г си штанца парички?

• ми се допаѓа
Реакции: voah

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Маркетинг, и економска положба.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Oва не, ама наводно новиот дизајн го одложиле за 10 годишнината од првиот ајфон, т.е. догодина.

Само не ми е јасно, ако е така, еве последниве 10 години Епл доминира во светот на мобилните и тоа воглавном заради напредноста и визионерството покажано тогаш, дали со следниот телефон еве ајфон 8, ќе можат да го направат истото за следните 10?

Или пак ќе ти биде нешто како Windows оперативниот. Сите знаеме дека живеат на стара слава и дека чисто смеќе, ама сме премногу инвестирани во него за да го смениме, па компанијава 30г си штанца парички?

Кога немаат сеуште соодветна конкуренција, ќе си штанцаат парички и ќе си ги чуваат иновациите. Телефонот што требаше да му ја украде славата на iPhone 7 месец дена претходно, сега им експлодира на луѓето во фаца. Зашто Apple би станал од столчето да се замара тогаш? :)

Тоа е само почеток, за 10 гидишнината на ејпл ќе направе нова бомба со нови бои Forest Green, Sky Blue и Blood Red. Исто така и ќе ги тргне volume keys.

Пак ги копираат Samsung, се знае дека оригиналната бомба секогаш ќе биде Galaxy Note 7.

Изменето од модератор:

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Кога немаат сеуште соодветна конкуренција, ќе си штанцаат парички и ќе си ги чуваат иновациите. Телефонот што требаше да му ја украде славата на iPhone 7 месец дена претходно, сега им експлодира на луѓето во фаца. Зашто Apple би станал од столчето да се замара тогаш? :)

Не е за замарањето... сите знаеме дека имаат буџет да купуваат цели држави, АМА како што ми се чини телефонската дивизија во ЕПЛ е пуштена на одмор уште пред време. Сите битни фаци ги прекомандуваат во барањето на следната златна кокошка, пошто ајфонот уште 100 години ќе си штанца парички, со мали инвестиции во иновации и напредок.

Сега се бара нешто друго... те ајвоч, те ајТВ, те ајКар.... нешто што би носело промет од таков калибар. Oчигледно мислат дека со мобилните работата е завршена за навек.

Реално ајфонот не е само феномен во светот на мобилните, искрено тоа е феномен во светот на бизнисот воопшто. Никогаш досега не постоел производ кој толку конзистентно може НИШТО да не прави, а да продолжи да штанца паричиња.

Веројатно само Кока-Кола е нешто слично во глобални бизнис рамки. Еве дури и да имаш подобар пијалок, тотално е ЏАБЕ да се трудиш, немаш апсолутно никакви шанси.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Не е за замарањето... сите знаеме дека имаат буџет да купуваат цели држави, АМА како што ми се чини телефонската дивизија во ЕПЛ е пуштена на одмор уште пред време. Сите битни фаци ги прекомандуваат во барањето на следната златна кокошка, пошто ајфонот уште 100 години ќе си штанца парички, со мали инвестиции во иновации и напредок.

Сега се бара нешто друго... те ајвоч, те ајТВ, те ајКар.... нешто што би носело промет од таков калибар. Oчигледно мислат дека со мобилните работата е завршена за навек.

Реално ајфонот не е само феномен во светот на мобилните, искрено тоа е феномен во светот на бизнисот воопшто. Никогаш досега не постоел производ кој толку конзистентно може НИШТО да не прави, а да продолжи да штанца паричиња.

Веројатно само Кока-Кола е нешто слично во глобални бизнис рамки. Еве дури и да имаш подобар пијалок, тотално е ЏАБЕ да се трудиш, немаш апсолутно никакви шанси.

Види, точно е дека не прават ништо посебно, тоа е зашто ги прегазија другиве и сеуште не им се доближуваат како што треба. Со мали финти како Live Photo го освојуваат народот и си продолжуваат да газат, целиот еко-систем е среден, перформансите се топ, камерата е топ за 99% од корисниците.

Најголемиот проблем нив им е како постоечки корисник да натераат да купи нов модел - ова го средија со time bomb во софтверот, поточно пред презентација на нов модел, софтверот симптоматично се успорува се повеќе и повеќе, ова го почуствував од iOS 7 па нагоре секоја година. Во моментот, имам и лаг од 1-2 секунди за да се отвори тестатурата и да пишам нешто на YouTube, поточно и на наједноставните работи.

Со седмицата чувствувам дека ќе бидат лежерни и дека стварно нема да направат бум, бидејќи не гледаат закана дека некој друг воопшто им се доближил за да треба да се „замараат“. Но, да видиме...

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
па ако гледаме така, врз основа на фактот дека сега епл штанца парички со ајфонот, како аналагија би ви ја дал Нокиа. беа доминантни на пазарот бајаги време ама шо ги снајде...така да секое чудо за три дена :)

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
па ако гледаме така, врз основа на фактот дека сега епл штанца парички со ајфонот, како аналагија би ви ја дал Нокиа. беа доминантни на пазарот бајаги време ама шо ги снајде...така да секое чудо за три дена :)
Беа доминантни во ерата кога го имав N95, телефон со најдобра меморија, камера, процесор. Ова се сеќавам дека беше во 2006 од прилика ,потоа излезе N95 8 GB во 2007 кој сеуште немаше тач дисплеј, а тогаш беше годината кога излезе првиот iPhone. 1 година подоцна беа screwed кога излезе N96 Symbian, too little too late.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.707
12.584
Skopje
www.wemaxa.com
И Нокиа спиеше на тоа уво :). И Кодак. И ред други.

Не се работи за тоа каков уред ќе направиш, туку каков парфем на гом*ото ќе ставиш.

Apple пред iPhone беа маргинализирана компанија на работ на банкрот. Еднаш го шутнаа Џобс за пак да го вратат очекувајки чудо.

И испорача, како месија, вода-вино чудо. И слепците и опинците низ цел свет во кинеската играчка со 1000% маржа видоа BMW, Бенџо (ветерани веќе на полето Х+% реална маржа), т.е. видоа начин на кој за "ефтини" пари ќе манифестираат статус и луксуз.

Никој не знае во прчвара накрцана со испотени животињи (диско, клуб, училница/амфитеатар, уатевр) кој си и што си, ланци вакви или онакви бужутерисани никој не може да знае дали се златни, никловани, полни или празни, не е кул да го прашаш идниот "вистински/ска (тони машки спонзоруши се опилија)" за да ти го покаже жигот или контото (негово или на неговата фамилија). Јадните русинки гледав оделе темелно во проучување на брендот на чорапите на жртвата..

Ајванот се претвори во симбол на манифестација на статус. Никогаш не забега во екстреми да биде најдобар уред хардверски или софтверски, едноставно се труди да биде СКАП најмал-заеднички-содржател. Лесен, едноставен, за најглупавиот, задоволителен и кохерентен за најсофистицираниот клиент (тука мислам брка работа, без рутирање, мутирање и сл. тракатанци). И да држи цена, како и секој бренд. Без дискаунти, без попусти, без блек-фрајдеј-сејлс. Како и кај било кој премиум бренд (Leica, RR, Bentley, Патек Филип, Брикет и зиљон други бесмислени глупарии каде маржите се мин. 10000% од реалната вредност на продуктот).

Пристапот: Скап оти му се може работи. Не мора да го купиш. Можеш Голф 3 за цената на еден телефон да земеш. Или цел телевизор, или гејминг декстоп, но со купување на глупоста што не вреди ни 10% од сумата платена ти пробуваш да кажеш:

Се останато (потребно и непотребно) имам, па ете, со кусурот купив Ајфон.

Оставено е на имагинацијата на реципиентот овца, да замислува како ти имаш бенџо или две, вила, куќа на ... (инсерт брдо некое или езеро) итн.

Ајванот е морковот пред магарето (магарето подвлечено), тикет да ги оддели опинците од кинеската ципеларија (србизам намерно), иако на крај на денот е една обична шекерна волна, лук и вода и за оние со интент да ја креираат илузијата и за оние заведени/залажани/месмерезирани од истата.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
The amount of iPhone hate on this forum is too goddamn HIGH! :)

Види, постои само еден проблем во моментот на пазарот. Ако не купиш ајфон, треба да купиш друг телефон. Во моментот, верувам за многу корисници алтернативите се недоволни. Збориме за луѓе што се разбираат од телефони и што не се разбираат.

Хипотетичка ситуација - сакам јака камера на телефон, решавам да му дадам шанса на Huawei P9. И еве го резултатот, првата фотка е P9 со Leica dual camera, втората е ајван 6 Плус (не 6с Плус). Каква комбинација на хардвер и софтвер е ова мене како корисник не ме интересира, она што ме интересира е дека 2 години стар модел гази денешен флегшип.

Да не почнуваме со мали глупости како Live Photo, опција која ми изгледаше толку дебилно, а е најдоброто нешто воведено во персоналната фотографија (како да ја наречам) во последно време покрај GoPro. Или пак ако сум забеган по фотки, сигурно ќе се заинтересирам за Prisma, револуционерна апликација со филтри која можеби месец дена беше ексклузивна за iOS? Сите другари со Android ми го зимаа мочаниот мој ајван на кафе, за да прават селфи и да го стават на Facebook преку апликацијата.

П.с. Фотографиите се нечепнати.

g4e7MBj.jpg
[/IMG]
g4e7MBj.jpg

sPT4G72.jpg

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Види, постои само еден проблем во моментот на пазарот. Ако не купиш ајфон, треба да купиш друг телефон. Во моментот, верувам за многу корисници алтернативите се недоволни. Збориме за луѓе што се разбираат од телефони и што не се разбираат.

Ма немој?! има алтернативи доволно добри па и подобри од ајфонот. во заблуда сте со тоа ајфоните. и тука е она индиректното вреѓање на сите кои одбираат андроид или друга платформа. тоа е таа филозофија шо епл ви ја наметна. ама ај.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно