Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кинески телефони (мислења, искуства, препораки, сугестии...)

Дали би купиле кинески телефон?

• Да!

Гласови: 255 68,9%
  • Не

Гласови: 115 31,1%

• Вкупно гласале
    370

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.098
14.214
Иако го подржувам развојот на нови фирми зашто конкуренција е секогаш добредојдена сепак за мене сеуште не би се одлучил да купам било кој кинез (вклучително ZTE, хјуавеј и сл.).

Можеби во телекомуникацискиот сектор некои од нив се големи играчи но сепак тоа не значи дека имаат огромно искуство во креирање на ромови за мобилни уреди и воопшто нивен дизајн. Тоа не значи дека нема наскоро да се етаблираат во супер добри брендови.

За жал мора да ги платиме и рекламите, салоните на извиканите брендови и сл. но сепак сум убеден дека ако новите кинески производители го достигнат истиот степен на развој во ова поле и квалитет на финална изработка како и на Самсунг или ХТЦ на пример цената на нивните уреди ќе биде слична со овие извиканите.

Земам во предвид дека професионалните развојни тимови се скапи но и набавките на далеку поголеми количини на делови за изработка се поефтини.

Исто така треба да ја земеме во предвид корисничката поддршка. Еве карикирам. Ние имаме овластени сервиси за Самсунг. Но за Oppo на пример сеуште не постои такво нешто кај нас или ширум светот претпоставувам.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
1. Телефони со слаба популарност т.е. недоволна вклученост во пазарот на производителот или на кратко искуство се купуваат само ако се ефтини.

2. Ако некој е со мал буџет, за околу 100 евра ок.

3. Да се дадат + 200 евра за таков телефон, па колку сака и да е добар не бива, бета тестер не вреди да се изиграва, нити да се иде не ризик. Кога ќе создадат маса на корисници, подршка по форумите, и генерална стабилност тогаш ќе има место да се земат во предвид.

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Jas kako korisnik na Ldk n9599 kje kazam deka kineskite telefoni se odlicni i nudat dosta dobar hardver za tie 200 evra sto kje gi potrosete. Mene najvekje mi se svigja dual sim opcijats sto ja nusat kinezite. Znaci do sega ovoj Ldk kineskiot sto go imam super e i izdrliv, i isto taka brz. Eve momentalno pisuvam od nego i surfam na internet so nego.
Nemam zborovi do sega mi ima padnato povekje od 4 pati i nema nitu grebatina na nego

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Можеби во телекомуникацискиот сектор некои од нив се големи играчи но сепак тоа не значи дека имаат огромно искуство во креирање на ромови за мобилни уреди и воопшто нивен дизајн. Тоа не значи дека нема наскоро да се етаблираат во супер добри брендови.
Во врска со дизајнот - како што гледам Oppo N1 има комплетно уникатен дизајн. Нивен дизајн.
Samsung е супер добар бренд, а сепак софтверот за еден од неговите flagship модели, S3, е чисто ср*ње. Во случајов мислам на 4.3.1. Една од глупостите беше што се случуваше да блокира пред превземање на повик. А има и слични но круцијални пропусти. Таков ром не смее да се пуште во употреба од страна на премиум бренд како Samsung. Ама ете, нив ќе им се прости, но да се работеше за ZTE тогаш ќе се плукаше. Зошто - затоа што доколку Samsung не ја поправи грешката ќе ја поправат на xda. И доколку Samsung не даде најнова официјална верзија од Android, xda ќе портира некоја. Малку подолу и тоа ќе го споменам.

За жал мора да ги платиме и рекламите, салоните на извиканите брендови и сл. но сепак сум убеден дека ако новите кинески производители го достигнат истиот степен на развој во ова поле и квалитет на финална изработка како и на Самсунг или ХТЦ на пример цената на нивните уреди ќе биде слична со овие извиканите.
Кинеските производители немаат потреба да се рекламираат на странски пазар доколку успеат на домашниот. Едноставно е. Нивниот пазар е колку остатокот од светот.
Корејските производители мораат да се рекламираат. Нивните производи тешко поминуваат на кинескиот пазар поради преголемата конкуренција и преферирањето на домашен производ поради многу причини. Значи Samsung, HTC и останатите не-кинески производители мораат да целат кон светскиот пазар.

Плус, ако некој како официјален дистрибутер започне да ги носи овие како што велиш послаби кинески брендови, цената во однос на конкурентните не-кинески брендови ќе биде минимално пониска.Само поради тоа што "премиум" кај нас не подразбира добар чипсет и квалтиетен екран туку брендот е битен. Oppo N1 е типичен пример за тоа. Единствената предност што ја имаат познатите некорејски производители е во поголемиот развој на неофицијален софтвер за нивните flagship модели кои се продаваат во големи количини. Но, доколку некој кинески телефон, како што е Oppo N1 има ист хардвер како некој не-кинески модел ( во случајов го наведоa тука One ), тогаш портирањето е доволно лесно да и некој кинез со просечни програмерски способности успее да го портира. Доколку има потреба. Ама скоро и никогаш нема потреба бидејќи софтверот којшто доаѓа фабрички е секогаш повеќе од доволен и ги користи можностите на телефонот максимално, а за можностите кои се додаваат во новите оперативни системи Android речиси секога се појавуваат апликации кои ја мимикуваат секоја поединечна можност во новиот оперативен.

Кај нас не се увезуваат јаките кинески брендови поради повеќе причини и не би навлегувал во тоа сега.

Исто така треба да ја земеме во предвид корисничката поддршка. Еве карикирам. Ние имаме овластени сервиси за Самсунг. Но за Oppo на пример сеуште не постои такво нешто кај нас или ширум светот претпоставувам.

Со закон е задолжен секој овластен дистрибутер на производи од одреден производител да обезбеди сервис. Тоа што нема кај нас е резултат на тоа што нема овластени дистрибутери. Доколку се појават ќе мора да има и овластен сервис. По закон е така уредено.

Би резимирал само едно нешто од се што се произнесов погоре - кинеските брендови по ништо не застануваат позади "премиум" брендовите,освен - во подршката од заедницата. т.е. xda-developers. Дури и тоа паѓа во вода доколку купите некој кинески телефон во кој е вграден чипсет како кај некој многу продаван телефон од "премиум" брендовите. За обичните корисници кои не замараат со нови оперативни системи кога ќе видат убаво скоцкана реклама за нив, кинеските телефони се одлични....доколку замижете на фактот дека немате гаранција која можете да ја остварите, што за мене е суштински проблем. Исто така како голем проблем би го навел и тоа што едноставно нема доволно додатни производи за кинеските телефони. Пример никогаш нема да најдете заштитна маска од Balistic или Otterbox. Или некои друг премиум додаток. Едноставно треба да се помирите со некои работи доколку се одлучите за кинески бренд телефон.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.098
14.214
Во врска со дизајнот - како што гледам Oppo N1 има комплетно уникатен дизајн. Нивен дизајн.

Секоја чест. Само јас не говорам за надворешен изглед туку пред се за комплетниот производ со контролата на квалитет на крај.

Samsung е супер добар бренд, а сепак софтверот за еден од неговите flagship модели, S3, е чисто ср*ње. Во случајов мислам на 4.3.1. Една од глупостите беше што се случуваше да блокира пред превземање на повик. А има и слични но круцијални пропусти. Таков ром не смее да се пуште во употреба од страна на премиум бренд како Samsung. Ама ете, нив ќе им се прости, но да се работеше за ZTE тогаш ќе се плукаше. Зошто - затоа што доколку Samsung не ја поправи грешката ќе ја поправат на xda. И доколку Samsung не даде најнова официјална верзија од Android, xda ќе портира некоја. Малку подолу и тоа ќе го споменам.

Никако нема да се простат грешки. Тие кои платиле за производот и поддршката заслужуваат подобро. И секако дека се плука на нет и по извиканите брендови. Само вакви случки се сепак многу поретки кај искусните производители за разлика од кинезите каде ретко каде има 100% функционалност освен ако не станува збор за некој ептен основен уред каде и нема многу работа на ромот. Па уште ако земеме во предвид кастомизиран софтвер како за Ноут 2 на пример дискрепанците ќе бидат подрастични.

На XDA капа им симнувам. Имаат огромно значење за заедницата и дај боже и јас некогаш да сум дел од таа развојна заедница. Но сепак од читање за голем број на кастом ромови за Ноут 2 и Мемопад 301 дојдов до заклучок дека многу е често едно да е подобрено ама друго нефункционално. Имаат огромно искуство но сепак ромовите кои се кастомизирани се базираат во голема мера на фабричките ромови нели. Но уште еднаш ќе кажам дека се големи двигатели на развојот и сигурно и професионалните тимови на производителите може многу да научат од експерименталните чекори на XDA. Фала богу што постојат.

Кинеските производители немаат потреба да се рекламираат на странски пазар доколку успеат на домашниот. Едноставно е. Нивниот пазар е колку остатокот од светот. Корејските производители мораат да се рекламираат. Нивните производи тешко поминуваат на кинескиот пазар поради преголемата конкуренција и преферирањето на домашен производ поради многу причини. Значи Samsung, HTC и останатите не-кинески производители мораат да целат кон светскиот пазар.

Не се согласувам. Секој производител цели на максимизирање на профитот и светска слава што носи безмерни бенефити. Имав прилика да престојувам во Кина (Шензен и Гуанзо) како и во Хонг Конг. Мојот впечаток од посетата на нивните пазари со тезги со телефони е дека многу повеќе се продаваат брендирани телефони отколку нивните производи. Освен што вриеше од кинези се зачудив колку арапи имаше заинтересирани за набавки на телефони и друга електронска опрема од Кина.

Плус, ако некој како официјален дистрибутер започне да ги носи овие како што велиш послаби кинески брендови, цената во однос на конкурентните не-кинески брендови ќе биде минимално пониска.Само поради тоа што "премиум" кај нас не подразбира добар чипсет и квалтиетен екран туку брендот е битен. Oppo N1 е типичен пример за тоа. Единствената предност што ја имаат познатите некорејски производители е во поголемиот развој на неофицијален софтвер за нивните flagship модели кои се продаваат во големи количини. Но, доколку некој кинески телефон, како што е Oppo N1 има ист хардвер како некој не-кинески модел ( во случајов го наведоa тука One ), тогаш портирањето е доволно лесно да и некој кинез со просечни програмерски способности успее да го портира. Доколку има потреба. Ама скоро и никогаш нема потреба бидејќи софтверот којшто доаѓа фабрички е секогаш повеќе од доволен и ги користи можностите на телефонот максимално, а за можностите кои се додаваат во новите оперативни системи Android речиси секога се појавуваат апликации кои ја мимикуваат секоја поединечна можност во новиот оперативен.

Кај нас не се увезуваат јаките кинески брендови поради повеќе причини и не би навлегувал во тоа сега.

Брендот е битен заради сите погоренаведени работи како поддршката, сервис, информации на нет, од претставништва, софтвер и многу друго.

Со закон е задолжен секој овластен дистрибутер на производи од одреден производител да обезбеди сервис. Тоа што нема кај нас е резултат на тоа што нема овластени дистрибутери. Доколку се појават ќе мора да има и овластен сервис. По закон е така уредено.

Баш затоа. За да излезат кинезите со сите потребни работи на светски пазар треба да им се зголемат трошоците најпрво за потоа да се зголемува и профитот. Ако се зголемат трошоците ќе се зголемат и цените.

Би резимирал само едно нешто од се што се произнесов погоре - кинеските брендови по ништо не застануваат позади "премиум" брендовите,освен - во подршката од заедницата. т.е. xda-developers. Дури и тоа паѓа во вода доколку купите некој кинески телефон во кој е вграден чипсет како кај некој многу продаван телефон од "премиум" брендовите. За обичните корисници кои не замараат со нови оперативни системи кога ќе видат убаво скоцкана реклама за нив, кинеските телефони се одлични....доколку замижете на фактот дека немате гаранција која можете да ја остварите, што за мене е суштински проблем. Исто така како голем проблем би го навел и тоа што едноставно нема доволно додатни производи за кинеските телефони. Пример никогаш нема да најдете заштитна маска од Balistic или Otterbox. Или некои друг премиум додаток. Едноставно треба да се помирите со некои работи доколку се одлучите за кинески бренд телефон.

Се согласувам. Треба да се помират купувачите на овие телефони со работи со кои јас лично не сум подготвен да се помирам и затоа реков дека не би купил кинезарија сеуште.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Секоја чест. Само јас не говорам за надворешен изглед туку пред се за комплетниот производ со контролата на квалитет на крај.
Не сум те разбрал. Мислев на дизајнот конкретно бидејќи се поклопи со тоа што прават копии во поглед на надворешниот изглед додека внатрешноста ја менуваат.
Никако нема да се простат грешки. Тие кои платиле за производот и поддршката заслужуваат подобро. И секако дека се плука на нет и по извиканите брендови. Само вакви случки се сепак многу поретки кај искусните производители за разлика од кинезите каде ретко каде има 100% функционалност освен ако не станува збор за некој ептен основен уред каде и нема многу работа на ромот. Па уште ако земеме во предвид кастомизиран софтвер како за Ноут 2 на пример дискрепанците ќе бидат подрастични.
Освен ZTE Grand X In не сум поседувал друг кинески телефон. За него немаше девеломпмент поради слабо застапениот чипсет од Интел. Неможеме да кажуваме за останатите бидејќи не сме поседувале некој друг бренд освен ZTE.
Не се согласувам. Секој производител цели на максимизирање на профитот и светска слава што носи безмерни бенефити. Имав прилика да престојувам во Кина (Шензен и Гуанзо) како и во Хонг Конг. Мојот впечаток од посетата на нивните пазари со тезги со телефони е дека многу повеќе се продаваат брендирани телефони отколку нивните производи. Освен што вриеше од кинези се зачудив колку арапи имаше заинтересирани за набавки на телефони и друга електронска опрема од Кина.

Сепак сметам дека и да сакаат да продадат повеќе неможат да произведат доволно. Затоа им е примарно да се задржат на нивниот пазар.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.597
Не се сите кинески фирми на исто ниво. Пример овие набројаните претходно се веќе докажани, секако дека постојат и квази фирмички.
Инаку колку да знаете Oppo пред да почне да прави и телефони беше (и уште е, лол) респектирана фирма која правеше (и уште прави) квалитетни home entertainment системи.
Нивните телефони доаѓаат со отклучен бутлоадер (најмизерна работа е заклучен бутлоадер, не знам што се филмаат останативе компании) без никакви рестрикции. Oppo се партнери со CyanogenMod.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Е добро де. 90 % хардверот е како кај htc one. А и цената не му е многу поразлична.

Дај боже да е тој хардвер. Сепак мислам дека освен Самсунг и Епл, другиве немаат пристап до ептен добрите компоненти. Или ако стигнат до нив, ги добиваат по полоша цена. Па значи истиот квалитет ќе го добиеш по поголема цена.

Баби и жаби. Кинезот кога ќе престане да биде кинез ќе стане бренд. Како на пример Епл :) Никој не вика дека е кинез...

Тоа што мене ми пречи и ме спречува да купам кинески телефон е камерата. Мора да е ептен добра зашто ретко ми треба, ама кога ќе ми затреба :) Второ е батеријата и полнењето. Нејќам да нагаѓам дали 33% е стварно третина полна батерија или ќе рикне за 2 минути. Трето изглед - кога нешто е со тебе 24 часа дневно (саат, кола, женска, ...) мора да внимаваш и на естетика. Може да има најбољи перформанси на хартија АМА ако немаш ќеиф да го стаиш у џеб, ондак џабе.

Но, како втор телефон, да, мислам дека има пазар :) Голем екран, интернет, дуал сим... хмхмхмхм

alumen :)

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
Кога го земав мојот Huawei, си мислев дека се пополека ќе почне да откажува и ќе го носам по сервиси цело време.. Ама еве го, одлично си работи.. А и за да го земам ме привлече тоа што имаше 2 години гаранција, таман дури ми трае договорот ќе е добар после нов :D

Како на пример Епл :) Никој не вика дека е кинез...

Кога и ќе видиме подобро сите телефони се прават во Кина.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.597
Дај боже да е тој хардвер. Сепак мислам дека освен Самсунг и Епл, другиве немаат пристап до ептен добрите компоненти. Или ако стигнат до нив, ги добиваат по полоша цена. Па значи истиот квалитет ќе го добиеш по поголема цена.

Баби и жаби. Кинезот кога ќе престане да биде кинез ќе стане бренд. Како на пример Епл :) Никој не вика дека е кинез...

Тоа што мене ми пречи и ме спречува да купам кинески телефон е камерата. Мора да е ептен добра зашто ретко ми треба, ама кога ќе ми затреба :) Второ е батеријата и полнењето. Нејќам да нагаѓам дали 33% е стварно третина полна батерија или ќе рикне за 2 минути. Трето изглед - кога нешто е со тебе 24 часа дневно (саат, кола, женска, ...) мора да внимаваш и на естетика. Може да има најбољи перформанси на хартија АМА ако немаш ќеиф да го стаиш у џеб, ондак џабе.

Но, како втор телефон, да, мислам дека има пазар :) Голем екран, интернет, дуал сим... хмхмхмхм

Е оти со вакви детски размислувања? Samsung, HTC и Qualcom да не се другарчиња од мали па Qualcom им дава на Samsung и HTC snapdragon 800, 805, (you name it)... а на Oppo, Huawei, Xiaomi... не им дава. Во бизнисот вакви детски работи не постојат. Qualcom гледа да продаде што повеќе чипови, а компаниите гледаат да купат квалитетни чипови за да бидат конкурентни. End of story. И како мислиш истиот квалитет кај овие ќе го добиеш по поголема цена кога нивните телефони се со пониска цена од оние на самсунг, хтц...
И батеријата и се друго е потполно со ист квалитет. Овде зборам за пристојни модели, не за некои зте рејсери ѓубриња што и пари да ми даваат не го земам, не се исплати нервозата.
И за крај една споредба:

SamsungGalaxy S4: CPU Snapdragon 600/Exynos 5 Octa GPU: Adreno 320
HTC One: CPU Snapdragon 600 GPU: Adreno 320
LG G2: CPU Snapdragon 800 GPU: Adreno 330

Oppo N1: CPU Snapdragon 600 GPU: Adreno 320
Xiaomi MI-2S: CPU Snapdragon 600 GPU: Adreno 320
Xiaomi MI-3: CPU Snapdragon 800 GPU: Adreno 330
ZTE Grand Memo: CPU Snapdragon 800 GPU: Adreno 330

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Не реков дека некој нешто им забранува - немаат пристап до квалитетните компоненти бидејќи лидерите Епл и Самсунг све тоа испокупиле и ништо не останува за другите. Или тоа што ќе остане е мала количина и ПОСКАПО отколку за Епл и Самсунг. Ем поефтини се кинеските ем поскапо коштаат за да се направат. Профитот е помал. Пари за развој помали... Магичен круг.

Инаку од кинескиве телефони што си ги наредил има вкупно 5 парчиња во Македонија. Ете колку високо мислење имаат луѓето за нив...

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Не реков дека некој нешто им забранува - немаат пристап до квалитетните компоненти бидејќи лидерите Епл и Самсунг све тоа испокупиле и ништо не останува за другите..

:confused: Многу наивно размислуваш . Qualcomm демек подобри процесори им дава на самсунг. :eek:h: Snapdragon 600 e исти и кај htc one и кај Oppo N1. Телефонот е 600 $ , не е 200 $ па да се штеди на квалитет.

Денес во 21 век се е бизнис . Никој не ризикува да праи свој процесори,екрани . Се знае има проверени фирми за тоа со долгогодишно искуство. Па на ајфонот самсунг и лг пола делови ги прават, не е тоа зошто епл неможе да отвори погон туку дека има поискусни ,докажани фирми за таа работа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Фала ти. Ем детски ем наивно. Ако ти сметам у муабетот, да се тргнам со време да не стигнеме до некои други придавки?
Само ништо не постигнуваш со http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem и плус не ги читаш моите постови до крај. :)

Ч.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
^ Незнам што има навредлиово во "наивно":
Како и да да е баш твоите арументи се ad hominem.

Според ова што го напиша според тебе Oppo N1 не е добар телефон затоа што е кинески бренд . - чист ad hominem .:)

Прочитај ривјуа за флагшип телефоните на Oppo па после збори .
N1 is the first Android smartphone to use six physical lenses, giving you a clearer image while eliminating any distortion. The latest generation stacked CMOS sensor, upgraded type 1/3.06 imaging module and f/2.0 wide aperture lets more light in, so you can take great photos even in dark environments.
lens-design.jpg

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.597
Не реков дека некој нешто им забранува - немаат пристап до квалитетните компоненти бидејќи лидерите Епл и Самсунг све тоа испокупиле и ништо не останува за другите. Или тоа што ќе остане е мала количина и ПОСКАПО отколку за Епл и Самсунг. Ем поефтини се кинеските ем поскапо коштаат за да се направат. Профитот е помал. Пари за развој помали... Магичен круг.

Инаку од кинескиве телефони што си ги наредил има вкупно 5 парчиња во Македонија. Ете колку високо мислење имаат луѓето за нив...

Абе ова не е маалската коперација па дедо Миле ќе ги купи петте кашкавали и за останатите ќе нема после, ќе мора растителен "кашкавал" да земат. :eek:h:
Од кинескине телефони што ги наредив ниеден нема во Македонија, тоа ти се премиум модели, а не шитливи зте рејсери. А ако тебе македонсиот пазар што има влијание 0.0000001% во светски рамки ти е репер, секоја ти чест.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Ајде сега по не знам кој пат повторно да го расчистиме терминот КИНЕСКИ телефон (уред) кој се користи во два случаи, и кои луѓето многу ги мешаат.

Случај 1: Опис на кинезариско ѓубре телефони познати и како дубајски (хехе, Дубаи бееее) направено од радиоактивни материјали, но-нејм чипчиња кои се рекламираат како квад кор, а уствари ни пола јадро немаат, меморија од "16 гига" што не може да собере ни еден филм од 700 мегабајти, тач кој едвај работи само доколку го користиш со штемец и чекан, камера со 0.0001 мегапиксели и блиц од обична LED диода ко онаа во упаљачите и со целокупен квалитет влезен во негатива.

Случај 2: Опис на уред произведен од компанија од Кина која е на исто рамниште со Самсунг, Епл... Во овие спаѓаат Huawei, ZTE, Oppo, Xiaomi, Zopo... Овие фирми не се ништо полоши од Самсунг, Епл, ЛГ...

Доколку се работи за првиот случај, тогаш категорично НЕ! Не би дал ни 300 денари за кинезариско ѓубре што ќе се расипе по 2 месеци, радијацијата и нервозата ти се гратис.
Додека ако е вториот случај потполно ми е исто дали ќе купам Галакси С4, HTC One, или Oppo Find 5, Oppo N1, Huawei Ascend P6... На исто ниво ми се (освен ZTE некако). Баш штета што ги нема овие кај нас со исклучок на Ascend P6 и некои шитливи лоу енд модели што ги носат нашиве оператори. И ептен штета што го нема Xiaomi бидејќи сигурно ќе го имав MI-3.
Да знаеш јас како го меркам Xiaomi Mi3?Можеби единствениот телефон кој заедно со Meizu и ОPPO би ги задоволиле моите строги критериумиДосега тоа што го барав го најдов само во Xiaomi Mi3 а знаеш зошто?Еве зошто:
http://www.chinaphonereview.com/xiaomi-mi3-xiaomi-m3
http://www.dirac.se/en/technologies/dirac-hd-sound/overview.aspx
Значи со вграден DAC од фирмата Cirrus Logic и унапреден Dirac звук изум на швеѓаните убеден сум дека HTC оди во аут.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.098
14.214
Е људи мои. Нема потреба од жестока дебата.

Со нетрпение очекувам детални рецензии на Oppo N1. Ова е навистина многу добар рифреш според најавите.

Сепак досегашното мое скромно искуство со кинезарија ме тера да дувам и на маштеница и секогаш ќе одам на посигурната варијанта се додека не се обезбедам 100% дека другата варијанта е подобра. Досега се што сум видел донесено кај нас не успеало да ме разубеди во спротивното. Можеби Опо ќе биде пресвртницата (ако воопшто го донесат). :D .

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.597
Да знаеш јас како го меркам Xiaomi Mi3?Можеби единствениот телефон кој заедно со Meizu и ОPPO би ги задоволиле моите строги критериумиДосега тоа што го барав го најдов само во Xiaomi Mi3 а знаеш зошто?Еве зошто:
http://www.chinaphonereview.com/xiaomi-mi3-xiaomi-m3
http://www.dirac.se/en/technologies/dirac-hd-sound/overview.aspx
Значи со вграден DAC од фирмата Cirrus Logic и унапреден Dirac звук изум на швеѓаните убеден сум дека HTC оди во аут.

Да бе, Meizu ги заборавив. MX3 <3

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Било кој Кинески телефон со IPS екран, 1080p, и S600/S800 вреди да се купи, јас ги хејтам оние со слаб (антички) хардвер, а цена над 150 долари.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Да бе, Meizu ги заборавив. MX3 <3
Само што има многу висока цена како за кинески телефон и за она што го дава.Освен јакиот процесор и DAC на WOLFSON воопшто не отскокнува од останатите модели а цената му е отприлика 50% повисока што реално не се исплати.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Само што има многу висока цена како за кинески телефон и за она што го дава.Освен јакиот процесор и DAC на WOLFSON воопшто не отскокнува од останатите модели а цената му е отприлика 50% повисока што реално не се исплати.

Процесор, графичка, дисплеј, дак, и батерија. Све ова му е подобро...

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.597

Да, али сепак не е висока како "не-кинеските" а и добар хардвер и изглед има.
Сепак мене Xiaomi i Oppo ми се фаворити.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.098
14.214

Ако земеш во предвид дека нема да имаш гаранција кај нас па и уште ако те задеси малер да се расипе навистина е прашање што е поисплатливо.

Јас повторно ќе речам дека ако кинезите (еве овие поквалитетните условно) ја имаат обезбедено истата поддршка и кај нас (гаранција, лагер на делови, сервис) ценовно ќе дојдат многу блиску или ќе се изедначат со познатите брендови. И плус овие исклучоци се сепак многу ретки.

Јас сепак останувам на ставот дека ќе давам пари на нешто кое ми е посигурно од сите овие аспекти.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно