Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Хард дискови - тестови и искуства

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Стара гарда хехехеех ме изнасмеја убаво. Прочитај како работи RAID низа, разбри што и како функционира. И денес ништо не е сменето и Unraid работи исто, апсолутно исто, само што направиле покомплексен алгоритам на запишување на податоци на различни дискови, затоа им преба поголем простор за парити. Ако не водиш ред и мониторинг на состојба на дискови, џабе ти е се.
Има раслика помеѓу хардверски РАИД кај сервери и софтверски раид кај unraid, freenas итн итн
Врзување у низа повеќе различни дикови, по капацитет и модел и старост, само ти го зголемува времето за пристап до податоци (потребни се многу повеке калкулации) и можност да откаже некој диск е поголема. Оваа бара многу РАм меморија за д аработи како што треба, за фреенас мислам дека идеше 1ГБ РАМ за 1ТБ хдд простор, препорака од нив.
Има разлика во архитектура помеѓу сервер и обичен ПЦ, огромна разлика.
Ако ти е за 20ТБ филмови и серии чување не е проблем, можеш и Сигејт да користиш хехехехе. Твоја замисла е да земеш 10ТБ ХДД и слободно купи и заврши си го проектот како си го замислил. Стара кинеска поговорка вика: Колку пари толку музика.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.162
16.253
Здраво другари,

Барам совет за тоа кој е НАЈНАЈиздржлив, НАЈдолготраен, НАЈрелијабилен HDD од сите моментално на пазарот. Ми треба голем диск за серверот и ќе правам НУЛА компромиси. Искуства, знаења некој да сподели во врска со тоа молам. Ќе се зема 10 TB диск. Поздрав.

ЕДИТ: Ќе земам на ново.
Тоа не може никој жив со сигурност да ти каже. Имај бекап на податоците и тоа е тоа.

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Здраво дечки,
Надворешниот back up хард диск (Western Digital 1Tb со сопствено напојување од 2008) на кој ми стојат приватни работи почнува да испушта душа. Се кориси само кога треба да се додаде или ископира нешто, отприлика не повеке од 1-2 вклучувања по некој саат во месецот.

Се размислувам дали да си купам нов надворешен и да завршам работа ИЛИ да го извадам хард дискот од лаптоп-от (Seagate st1000lm044 hn-m101sad) и да го ставам во кутија (имам еден Orico hard drive enclosure по дома), а на лаптопот да си ставам нов 2-3тб хард диск.

Поблиску сум до заменување на хард дискот на лаптоп-от со нов, па ако може совет.
На лаптоп-от веќе имам 250 м.2 ссд за оперативниот и имам уште 2 слободни слота па на крај на година ке додадам Samsung 970 или 980 м.2.
Ги прочитав последните неколку страни на темава, и генерално ми треба совет од лично искуство за со кој бренд да одам.

Дали да одам со истиот кој веке го имам на лаптоп-от Seagate Barracuda (HDD 2.5" 2TB Seagate BarraCuda) или да гледам WD Blue (HDD 2.5" 2TB Western Digital Blue) или некој друг бренд.
Ме бунат овие се 5400 RPM :(, моменталниот ми е 7200.
Пожелно е да не тропа :)

Го прочитав ова за WD и вика за quiet workstation Red или Green.

@PC_GAMER имаше слично прашање минатиот месец, што зема ти ?

Од друга страна има некој искуство со оние Samsung 860 QVO

Последна промена:

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Поздрав,ми треба внатрешен хардиск исклучиво за чување податоци како музика,филмови,програми и слично до максимум 4ТБ.Гледам кај нас ниеден хардиск нема повеќе од 24 месеци гаранција а во странство црниот Western Digital Ultrastar има 5 години гаранција.Не ми е битна брзината на хардискот туку исклучиво трајноста односно животниот век.Што од она што се нуди кај од ваше искуство е најтрајно или пак ако некој модел го нема а го препорачувате без проблем ќе си го набавам од странство.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Поздрав,ми треба внатрешен хардиск исклучиво за чување податоци како музика,филмови,програми и слично до максимум 4ТБ.Гледам кај нас ниеден хардиск нема повеќе од 24 месеци гаранција а во странство црниот Western Digital Ultrastar има 5 години гаранција.Не ми е битна брзината на хардискот туку исклучиво трајноста односно животниот век.Што од она што се нуди кај од ваше искуство е најтрајно или пак ако некој модел го нема а го препорачувате без проблем ќе си го набавам од странство.
Нема правило тука, ако ти се битни податоците, тогаш два, еден во компјутер, друг во фиока, нема друго...

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Ми треба екстернал диск за блуреј рипови. Има некој искуство со дисков?

Anhoch PC Market Online - HDD External 2.5" 4TB USB 3.2 Western Digital My Passport w/Hardware Encryption
Како мислиш за блуреј рипови? Објасни поубаво како ќе го користиш.
Ја го имам.
Симињам торенти на него. Фајловите стануваат многу фрагментирани и ако сакаш да ги префрлиш на друго нешто, префрлувањето оди бавно. Ама мислам дека е така со сите екстерни дискови.

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
Како мислиш за блуреј рипови? Објасни поубаво како ќе го користиш.
Ја го имам.
Симињам торенти на него. Фајловите стануваат многу фрагментирани и ако сакаш да ги префрлиш на друго нешто, префрлувањето оди бавно. Ама мислам дека е така со сите екстерни дискови.

Bluray rip film concert sto i da e... 4k isto... inace diskot zakacen na mrezen ured pc receiver direkno ili preku mreza sheruvan

Sent from my iPhone using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.245
Ама мислам дека е така со сите екстерни дискови.
Така е, но ако го користиш дискот стриктно за големи фајлови при форматирање одбери 8192 за alocation size.
Вака ти симиња во чанкови од 4kb и настанува невиден хаос. Ова е смрт за дискот кога се работи за торент.

Значи, при форматирање одбери што поголема бројка за alocation size и отако си симнал дефрагментацијата ќе биде like a breeze.

Waste заради ова е поголем (секој фајл ќе завзема мин 8192 кб) но глобално, на цел диск, изнесува од 300 до 500 мегабајти.

Valsorim

hello world
6 декември 2016
60
133
Така е, но ако го користиш дискот стриктно за големи фајлови при форматирање одбери 8192 за alocation size.
Вака ти симиња во чанкови од 4kb и настанува невиден хаос. Ова е смрт за дискот кога се работи за торент.

Значи, при форматирање одбери што поголема бројка за alocation size и отако си симнал дефрагментацијата ќе биде like a breeze.

Waste заради ова е поголем (секој фајл ќе завзема мин 8192 кб) но глобално, на цел диск, изнесува од 300 до 500 мегабајти.

Se soglasuam so ova samo treba mnogu pazhljivo da se naprae izborot u zavisnost od potrebite. Inicijalno mene mi beshe eksterniot za media i super funkcionirashe so pogolem allocation size, a podocna se odluchiv i da staem nekoja igra ( da igra na eksteren zaradi mnogu retko palenje na istata ) i eve konkretno Zelda, namesto 100GB mi fakjashe 1TB zoshto mnogu im beshe rascepkana na fajlovi od po 1kb :)

Taka da samo ako e za pogolemi fajlooj mozhe da se smeni allocation size :)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје

Фала, ќе сторам тоа. Како да видам колку му е сега?
4096 си е моментално според Hard disk Sentinel.
И ми дава макс 4096 кога одам формат.
Имало и некоја опција во торентот за pre-allocation и тоа ќе пробам на следно симнување. Колку шо читав и од контролерот си зависи.
Ја релативно маста му ја извадив, 1 тера веќе симнав за две недели, прскаше фрагментација на сите страни и се чудев зошто со 10мб/с ми пребацува фајлови...
upload_2020-5-2_15-24-35.png

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Здраво дечки,
Надворешниот back up хард диск (Western Digital 1Tb со сопствено напојување од 2008) на кој ми стојат приватни работи почнува да испушта душа. Се кориси само кога треба да се додаде или ископира нешто, отприлика не повеке од 1-2 вклучувања по некој саат во месецот.

Се размислувам дали да си купам нов надворешен и да завршам работа ИЛИ да го извадам хард дискот од лаптоп-от (Seagate st1000lm044 hn-m101sad) и да го ставам во кутија (имам еден Orico hard drive enclosure по дома), а на лаптопот да си ставам нов 2-3тб хард диск.

Поблиску сум до заменување на хард дискот на лаптоп-от со нов, па ако може совет.
На лаптоп-от веќе имам 250 м.2 ссд за оперативниот и имам уште 2 слободни слота па на крај на година ке додадам Samsung 970 или 980 м.2.
Ги прочитав последните неколку страни на темава, и генерално ми треба совет од лично искуство за со кој бренд да одам.

Дали да одам со истиот кој веке го имам на лаптоп-от Seagate Barracuda (HDD 2.5" 2TB Seagate BarraCuda) или да гледам WD Blue (HDD 2.5" 2TB Western Digital Blue) или некој друг бренд.
Ме бунат овие се 5400 RPM :(, моменталниот ми е 7200.
Пожелно е да не тропа :)

Го прочитав ова за WD и вика за quiet workstation Red или Green.

@PC_GAMER имаше слично прашање минатиот месец, што зема ти ?

Од друга страна има некој искуство со оние Samsung 860 QVO
Ке си одговорам сам на себе :)
Си купив пак надворешен, WD Element https://www.anhoch.com/product/3557...sb-30-western-digital-elements-portable-black
Имав среќа, сменив пцб плочата на стариот од друг стар хард диск и успеав да ископирам 120гб слики.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Дечки земав Ssd Gigabyte од Анхоч,на него снимив Windows 10 pro,е сеа прашањето ми е,на тестови ми го дава многу споро,треба да биде вака.

Read Up to 500mb/s
Write Up to 380 mb/s

а еве го мојот тест,треба ли нешто да се сетира?снима?
Untitled.jpg

Steam.

user
31 мај 2011
1.087
1.004
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11
Дечки земав Ssd Gigabyte од Анхоч,на него снимив Windows 10 pro,е сеа прашањето ми е,на тестови ми го дава многу споро,треба да биде вака.

Read Up to 500mb/s
Write Up to 380 mb/s

а еве го мојот тест,треба ли нешто да се сетира?снима?

Погледнете го атачментот 88150

немаш sata3, и драјверот не е тој тој, iastor треба да е, најди си чипсет/storage драјвери, ќе ти го инсталира, ама пак не очекувај многу без сата3

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
немаш sata3, и драјверот не е тој тој, iastor треба да е, најди си чипсет/storage драјвери, ќе ти го инсталира, ама пак не очекувај многу без сата3
Да сата2 ми е матичната,ако можеш линк да ми пратиш од каде да симнам чипсет/storage драјвер.фала ти

IMG_20200530_142900.jpg

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Не драјвери туку свети драјвери да симнеш тоа е со сата 2, толку му е преносот на податоци. o_O

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.245
Зошто?
Ако бил на хард, пак е светлосни години понапред.
Се сеќаам од мојата претходна конфа.
Ах, па добро...
Јас мислев дека споредуваме SSD-а neck to neck

Било какво SSDе подобро од HDD за системски диск.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно