Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Хард дискови - тестови и искуства

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Ми треба диск за ма братот пц то. Се мислам меѓу : Toshiba P300 1tb и Seagate ST1000DM010 QTB.
Цената е иста, околу 2500.

Не ги знам овие модели на Тошиба, ама имам еден дома и прилично сум задоволен. WD сум користел 10 тина години уназад (плави и зелени).

Sent from my Huawei P20 Lite using Tapatalk
Распродажба на нови и половни хард-дискови

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Да не отварам нова тема, имам неколку хард дискови на мојот компјутер, сакам на еден да ги чувам сите податоци што ги имам, но не сакам да биде секој пат активен, дали има некаков софтвер кој може да го активира кога јас сакам. Пример кога ке ми затреба да докопирам податоци да си го уклучам, да знам дека ке ми кажете исклучи го од струја и уклучи си го, но не сакам тоа да го правам. Поентата ми е кога ке посакам јас да го подигнам, да биде на еден начин во слип, ако не дај боже закачам нешто да ми бидат потатоците на сигурно.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Да не отварам нова тема, имам неколку хард дискови на мојот компјутер, сакам на еден да ги чувам сите податоци што ги имам, но не сакам да биде секој пат активен, дали има некаков софтвер кој може да го активира кога јас сакам. Пример кога ке ми затреба да докопирам податоци да си го уклучам, да знам дека ке ми кажете исклучи го од струја и уклучи си го, но не сакам тоа да го правам. Поентата ми е кога ке посакам јас да го подигнам, да биде на еден начин во слип, ако не дај боже закачам нешто да ми бидат потатоците на сигурно.
Па тоа обично по дифолт си оде вторио хард диск да оде у слип.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Дефинитивно не сте ме разбрале што сакам да кажам, сакам уопште да не го гледа пц хдд-то. Само по потреба.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Од BIOS исклучи го, најчесто може, освен кај некои лаптопи.

Но за трајност не е добро решение цело време да е под напон, мислам дека пак ќе завртува, па со неговиот Power management ќе се гаси.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Дефинитивно не сте ме разбрале што сакам да кажам, сакам уопште да не го гледа пц хдд-то. Само по потреба.
Е тогај исклучи го од струичка ха-де-дето и писито нема да го гледа.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Пробај со Device Manager, селектирај го дискот и десен клик Disable Device. Тестирај неколку пати со рестарт, вклучи, исклучи, пиши, бриши итн...
Доколку оваа не ти врши работа купи екстерна кутија со ON/OFF прекидач. Дискот ке ти биде приклучен цело време на УСБ, кога ке ти треба вклучи го на прекинувачот, кога ке завршиш копирање исклучи и готово.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Пробај го ова: revosleep

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Самиот Виндоус си ги хендла хардовите кога да заспиваат. По дифолт мислам дека е 20 минути.
hdd-sleep.png

Во врска со тоа шо сака да го крие хардот од експлорерот, мислам дека само со Enable/Disable Device преку Device Manager/Disk Management.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Самиот Виндоус си ги хендла хардовите кога да заспиваат. По дифолт мислам дека е 20 минути.
Во врска со тоа шо сака да го крие хардот од експлорерот, мислам дека само со Enable/Disable Device преку Device Manager/Disk Management.
Ова важи за сите дискови, јас колку што го разбрав тој сака само еден конкретен диск да исклучи да не врти.
А за криење од оперативниот, MOUNT /D.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Може некој да ми помогне, имам проблем со матичната, не ми ги чита хард дисковите во биосот, пробав со различни кабли но пак исто. Последен биос апдејт има. Дел од сата портовите работат некој не. Само порт 4 и 5 ми работат. Мер можно е да се одени портовите?

Испратено од SM-N975F преку IT.mk форум апликација

Последна промена:
15 септември 2012
1.161
1.300
Може некој да ми помогне, имам проблем со матичната, не ми ги чита хард дисковите во биосот, пробав со различни кабли но пак исто. Последен биос апдејт има. Дел од сата портовите работат некој не. Само порт 4 и 5 ми работат. Мер можно е да се одени портовите?

Испратено од SM-N975F преку IT.mk форум апликација

Море машко, го прочита упатството? Што викаТ? Каа ќе клајш НВМЕ, кои портови не ти работат?

Ма што ги е**ш, ионака таа плоча не чинеше, новата ќе биде подобра.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Решен е проблемот, проблемот беше до м.2 ссд-то, го префрлив на другиот слот и сега е ок.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Другари. Сакам да креирам нова партиција на хард диско на кој има 350 гига слободни, ама кога удрам на shrink volume дава само 4 гигааа. Пробав со disable paging file не е до тоа. Пробувам со: vssadmin delete shadows for=D: /oldest или all дава Error: Snapshots were found, but they were outside of your allowed context. Try removing them with the backup application which created them.”
Чаре како да го зголемам shrink volume?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Другари. Сакам да креирам нова партиција на хард диско на кој има 350 гига слободни, ама кога удрам на shrink volume дава само 4 гигааа. Пробав со disable paging file не е до тоа. Пробувам со: vssadmin delete shadows for=D: /oldest или all дава Error: Snapshots were found, but they were outside of your allowed context. Try removing them with the backup application which created them.”
Чаре како да го зголемам shrink volume?

Partition Magic.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Браво друже. Имал сум ја програмата ама сум ја забравил :) Сеа фино лепо може да си го инсталираме јјеебанио њиндоњс 10 за да ја инсталираме форза хоризон 4 и ке го користам само за играта и за нишо друго :p

Arkturus

hello world
17 јануари 2013
369
279
Препорака за Хард диск 2тб, нема ништо да се инсталира на него, ќе служи само за чување имејџи од игри.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно