vladic3110
hello world
- 22 февруари 2017
- 162
- 276
Ај и овде да си прашам за совет ако некој имал искуство со лампаши појачала и замена на лампи. Конкретно проблемот почнав да го наслушнувам на одредени фрекфенции прво како C# или А се слуша во позадина покрај звукот како тресење на прегорена сијаличка, по некое истражување по нет за можен дефект увидов дека две од лампите се заминати односно микрофонични/примаат звук на допир. Појачалото има 5 лампи, две поголеми веројатно за пред појачало и три помали. Првите две се EL84, третата е 12AX7B и последните две односно проблематичните се 12AX7A. Прашањето ми е дали може да се променат само тие две лампи или мора сите, или пак тој дел со малите лампи цел, исто за biasing односно регулација на волтажата на овие дифолт лампи пишува дека е 15в и така имав наместено, сеа ако земам две од различен/ист бренд дали треба на ист"bias" да ги местам или ако земам афтермаркет односно друга марка на пример JJ tubes комплет не ми е јасно и никаде не најдов тој биасот шо значи односно дали тие 15-16в препорачани се за појачалото или пак за дифолтните лампи внатре и ако земам јас друга марка на лампи како да дознаам на колку треба да ги подесам бидејки ако ги шлакниш на повеќе волти ќе им го скратам рокот или па ќе ги прегорам уште неупотребени.
Еве во прилог и едно видео од појачалото Bugera v22
Некој ако ме свати и да ми го појасни ова давам скара
[youtube]
]View: https://www.youtube.com/watch?v=ziwylrk3vfA[/youtube]
Еве во прилог и едно видео од појачалото Bugera v22
Некој ако ме свати и да ми го појасни ова давам скара
[youtube]
Последна промена: