Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.693
12.533
Skopje
www.wemaxa.com
Ај некој бистар момак наједноставно да објасни безжично премостување на термометарот, односно:

- предавател со термо сонда поставен било каде во домот
- приемник врзан на местото на фабричкиот термометар (обичен двожилен прекинувач е и онака)

Ова со цел да не се шетаат жици по станот.
Нешто налик на оваа комбинација дали ќе функцонира:

https://www.amazon.com/Venstar-Wireless-Thermostat-and-Receiver/dp/B01B7Y4TVS

или ова од кај браќата Чајнези: Online Get Cheap Wireless Thermostat Receiver -Aliexpress.com | Alibaba Group

Не би требало да има филозофија или проблем, освен ако нема некои пикантерии во електрониката да не го прифати инпутот од ресиверот што не верувам, во најмала рака барем on/off жиците би требало да се аналогни, другите жици од фабричкиот термометар само би ја пренесувале информацијата за температурата, тие нема потреба да се премостуваат? Во секој случај, нека пише некој поупатен.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ете ти го проблемот.
Светилките се најмал проблем...
8 x 100w = 800 w
Сите не светат во исто време нити пак 24/7...
Другите потрошувачи кои работат 24/7 се поголем проблем, комбиниран фрижидер, замрзнувач, бољерче во кујна...
И оние поголеми потрошувачи кои се користат по потреба, електричен шпорет, перална, бољер, итн

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
А некој го осети ли бенефитот од денската евтина струја?
Да. Со неделниве тајмери одлична е. Таман да испумпа климата на максимум и после полабаво да одржава од 16-22.

А ако немаш неделни тајмери скоро ништо нема да осетиш.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.802
youtu.be
Значи секој ден освен недела од 14 до 16 часот да работи турбо, да загрее зидови, намештај и остало, а после само да ја одржува температурата.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Светилките се најмал проблем...
8 x 100w = 800 w
Сите не светат во исто време нити пак 24/7...
Другите потрошувачи кои работат 24/7 се поголем проблем, комбиниран фрижидер, замрзнувач, бољерче во кујна...
И оние поголеми потрошувачи кои се користат по потреба, електричен шпорет, перална, бољер, итн
Од сето ова бојлерчето во кујна (ако е постојано вклучено) и сијалицијте најмногу ти трошат.
Фрижидерот иако е вклучен 24/7 има релативно мала потрошувачка, другите работи иако се големи потрошувачи кратко работат.

Откако се врати денската евтина тарифа, за прв пат имам повеќе потрошени киловати во евтина отколку во скапа тарифа. Така да има голема разлика.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Да. Со неделниве тајмери одлична е. Таман да испумпа климата на максимум и после полабаво да одржава од 16-22.

А ако немаш неделни тајмери скоро ништо нема да осетиш.
WiFi помага :)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Ќе си ставиш аларм на телефонот. :)
Имаш опција, инаку WiFi-to e иднината, зависи од каков тип на WiFi имаш има модели кои се програмираат повеќе од неделно :), кај WiFi-то софтверот е ограничување така да секогаш има простор за update.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Имаш опција, инаку WiFi-to e иднината, зависи од каков тип на WiFi имаш има модели кои се програмираат повеќе од неделно :), кај WiFi-то софтверот е ограничување така да секогаш има простор за update.
Koja e најефтина што нуди да можам да ја сетирам така како што сакам?

05ч сабајле да оди на 29Ц
07ч да оди на 25Ц
14ч да оди на 30Ц
16ч да оди на 26Ц

Има некоја 09 или 12ка ефтина што го прави ова со Wifi или без сеедно?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11

07ч да оди на 25Ц
14ч да оди на 30Ц
16ч да оди на 26Ц

Најдобра опција ( ЗА СЕГА ) е broadlink-от мислам дека он можеше така да се контролира, ке пробам дополнително дали некој модел што сега го има во продажба кај нас со native WiFi то што го има има можност за вакво програмирање.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Најдобра опција ( ЗА СЕГА ) е broadlink-от мислам дека он можеше така да се контролира, ке пробам дополнително дали некој модел што сега го има во продажба кај нас со native WiFi то што го има има можност за вакво програмирање.
Не, не, не... Остави ти тоа бродлинкот. Јас имав направено „бродлинк“ со ардуино уште пред бајаги години. Ама треба да е насочено, па ќе ти титка, па ќе пројде човек. Знам тоа сум го користел и тоа со мој код направен по мој мерак.

Прашувам конкретно да си монтирам по местава некоја најефтина 09-12 инвертор ама да може да користи ефтина струја по овој принцип. Сама по себе да си има неделен тајмер или видитајмер што го може ова.

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
momentalno koristam broadlink RM mini 3 i e super za stavanje tajmer koga sakas za klimata da seukluci momentalno e stavena vo 05;30do 07;00 da rab na 24 a potoa na 22 i od 14;30do 16;00 na 24 a po 22 do 05;30 na 20 stepeni i super funkcionira

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
samo ima mana : -) no za tie pari e super go zemav za 16 e od ali ekspres a tuka se 100e drug vid mozebi i podobri no skapi se .Rabotata e go mestis na 24 na utro da rab no na daljinsko stoi 20 od vecerta pa treba i na dalecinskoto da smenis za da ne se bunis postojano na kolku e namesteno.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510

07ч да оди на 25Ц
14ч да оди на 30Ц
16ч да оди на 26Ц

Сериозно грееш на 30 степени? За да заштедиш десетина денари, ако воопшто се заштедуваат на тој начин.

Како и да е, со уредите на бродлинк можеш да го добиеш тоа што го бараш и многу повеќе. Климата не ни треба да поддржува вифи.

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Здраво,

Молам за совет каде кај нас има да се купи Vivax Aeri 12, инаку е за пензионер и буџетот е лимитиран, или евентуално некоја друг инвертер 12 што нуди слично, а е поевтин.

Благодарам

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Vivax Aeri 12 имаш кај @sumi на лагер.

За поевтино нема баш пристоен избор, евентуално Haier Tundra.
Оваа вторава види и во Сетек дали ја имаат, се нудеше на попуст за пониска цена. Сега ја гледам и во Агротехна за нешто поевтина цена.

Види и за Gree Lomo LCLH и таа е одлична клима во таа класа. Оди во Гримак и провери дали ја имаат на лагер. Ако да, ценкај се, ќе добиеш 5-10% попуст за плаќање во кеш, па ќе ти дојде како Вивакс АЕРИ.

Многу е важна монтажата, гледај да одбереш добра фирма/монтери, ако имаш можност. Јас имам одлично искуство со Кодус, но купив од Гримак, каде си бираш која фирма ќе ти монтира. Кај другите не знам како е.

~~~~~~~~~~~~~
@moongose чудна шема има @mdeni. :)
Очигледно му носи резултати (заштеди), а и му одговараат тие температури.
Јас сум 20C ноќе, 22-23C преку ден. Ова 23C е максимум што можам да поднесам и пак излегувам надвор да се изладам. :hay:

Се е тоа многу субјективно, важно се грееме квалитетно за евтини пари и не загадуваме околина.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Како и да е, со уредите на бродлинк можеш да го добиеш тоа што го бараш и многу повеќе. Климата не ни треба да поддржува вифи.
Не ми треба да добијам ништо повеќе. Нема Wifi во тој стан.

Дали бродлинк мини 3 нуди да можам да поставам во 5ч сабајле да даде команда за палење на климата секој работен ден? Како секој нормален неделен тајмер?

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Se prodavaat i nedelni tameri tuka mislam vo termosistem ja imaat 60 e i se povrzuca so klimata ziceno i si mestis za sekoj den kako sakas

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Нуди. Тајмерот може да се изврши еднаш, одредени денови во неделата или секој ден неделно.
Нема ограничување на бројот на тајмери што може да се постават.
Немам проверено само дали може да работи без вифи мрежа откако ќе се испрограмира.
@moongose чудна шема има @mdeni. :)
Очигледно му носи резултати (заштеди), а и му одговараат тие температури.
Јас сум 20C ноќе, 22-23C преку ден. Ова 23C е максимум што можам да поднесам и пак излегувам надвор да се изладам. :hay:
Да, прилично чудна шема, но тоа си е негова работа.
Само што јас не сум убеден дека на тој начин штеди. Ја форсира климата да работи на максимум во 5 часот кога е надвор најладно и кога има најслаби перформанси.

Мене ми е на 23 подесена во октомври. Следно подесување ќе е некаде јуни-јули на 25. Ја гасам на кратко само кога има потреба да ги исчистам филтрите.

Последна промена:

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Za da se povrze bara wi fi koga go vcituva i kodot od dalecinskoto pri prvoto registriranje kako i pri vnesuvanje na tajmerot bidejki ne go zacuvuva vo sebe tajmerot tuku mislam e vo cloud na broadlink

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно