Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Viki Dimovska

read-only
27 ноември 2017
10
0
Сите клими исклучуваат, и инвертер и обичните, со тоа што инвертерите го прават тоа многу поретко и во случај кога испорачуваат поеќе топлина од што има потреба и при минимална работа.. пример ако температурата ја зададете 20-24 степени а надвор не е толку ладно, лесно ке постигне температура и дури и да работи на минимум испорачува топлина повеќе токолку што просторијата има загуби така да во тој случај инвертерот ке исклучи.

Друго температурата што ја задавате ако е без iFeel функција сензорот на климата е горе во горниот дел на просторијата, температурата таму може да е 27 степени а доле да не е ниту 23, за тоа iFeel е интересно бидејќи тие клими имаат сензор во далечинското и ако е пуштена таа функција постигнува температура према далечинското.

Претпоставувам реакцијата е за оваа реченица:

@Viki Dimovska колку што ја сватив и предложиле да ја стави на 24 и на 24 гаси а кога ке ја стави на повисока Т не и гаси, не верувам дека и рекол некој да не ја става на повисока од 24 степени. лошо си ја сватил.

Твојата клима има iFeel, вклучи го и провери дали ке имаш разлика.
Го уклучив i feel ќе видиме што ќе се случи, а треба цело време да е уклучено?

Viki Dimovska

read-only
27 ноември 2017
10
0
Врз основа на кои искуства? :)
Се имаш претходно греено на клима?

Потрошувачката секако ќе биде многу помала одошто греење со некоја греалка, панелна или друга. Климите се топлотни пумпи, а твојата е инвертер клима која може да се симне и до 400W на најнискиот мод на работа. Всушност мајсторијата е одбереш температура од 20с па нагоре, а климата ПОСТОЈАНО да работи на ~400W потрошувачка.

На писмените. :)
Пошто те интересира сето ова, и тоа доволно за да си правиш муабет по нет, еве еден предлог за тебе. Купи си мерач за потрошувачка на струја, како на пример како овој:
Anhoch PC Market Online - Power Consumption Meter Single Socket w/LCD display

Во Анхоч немаат на лагер, провери во Меркур (друг модел, и подобар и нешто поевтин), или во други продавници. Следи ја моменталната потрошувачка, и запишувај си неделна и месечна потрошувачка. Ќе се изненадиш колку малку струја трошат климите во однос на греалките.
Бонус: ќе ти биде уште поинтересно. :)
Ви благодарам на исцрпниот одговор, неморавте. А за разговор на други теми имам со кого да разговарам,негрижете се.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Додатно прашање.
Зошто 12CH35AERI се смета за 3.5KW кога енергетската лепенка има 2.8kW на греење?
https://www.vivax.com/EasyEdit/User...aeri-gold-inv-381kw-energetska-naljepnica.jpg
3,5Kw е во мод Ладење
Во мод на греење е 2,8Kw и тоа на-10Ц за зелената или Умерена кај што стои податокот од 2,8 т.е зона кај што репер е Стразбур со најниска измерена Температура од 1час годишно -10C. Или TdesignTemperature за Умерена зона е -10Ц, за која е пак врзан и податокот за PdesignH od 2,8, заедно идат тие 2 вредности.
ERP-label-explanation1.jpg

Едниот услов е исполнет (3,5Кw e при ладење) затоа е декларирана (читај рекламирана) како 3,5ка....3,5ки што даваат 3,5Kw и на греење на енергетска налепница коштаат од 40.000 Хансолот па 50, 60, и појше иљадарки све до 150.000 за УруруСарара.

Последна промена:

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
Ви благодарам на исцрпниот одговор, неморавте. А за разговор на други теми имам со кого да разговарам,негрижете се.
Зошто толку негативно?
Постот беше напишан со најдобра намера за објаснување и помагање. Секој доживеан анимозитет е целосно во очите на свидителот.

Гледам неразбирање од повеќе аспекти, но доста беше објаснување од мене (во овој случај).

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Го уклучив i feel ќе видиме што ќе се случи, а треба цело време да е уклучено?
Побитно е да даљинското биде поставено на некоја површина која нема да ја менува температурата на сензорот во далечинското. Значи далечинското треба да се постави на подлога-изолатор и да отворите кај сензорот дишат слободно воздух и мерат само воздух а да не бидат затнати отворите.
Значи даљинското што подалеку од топлината на климата и на подлога која не е ниту поладна ниту потопла од температурата во воздухот, на маса со стакло никако.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Не штеди,неможе да спие на толку топло :)
П.с веќе одговориле :)
Испратено од Redmi Note 2 преку IT.mk форум апликација
Па да ама да можеш со неделен тајмер да поставиш да се крене во 05ч на 25 степени ќе е океј.

А вака кога ќе станеш ќе ти е мраз дома и ќе покачиш на 25ц и ќе се форсира климата цело сабајле, ќе работи со низок ЦОП и сето тоа на скапа струја.

Не ми делува како економичен тиј стил на работа, ама добро.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
A чекај како климата знае дека ја постигнала зададената температура?
Јас задавам 25'C температура преку цела ден. Кога си легинам ја намалувам на 21'C и кога станувам од спиење ја кревам повторно на 25'C и така еве веќе 40 дена без престан.
  • Кога е на 21'C го прави стандардниот циклус дува неколку минути па гаси ги крева перките во хоризонтална положба стои така одредено време па повторно ги спушта перките и прави издув.
  • Кога е на 25'C скоро па ми се чини никогаш не се исклучила. Само кога ќе ја постигне температурата се слуша дека потивко работи.
Кога ќе ја постигне која температура? На мобилен имам апликација од климата. Работата на климата значително се намалува на 2-3 степени над зададената.
Значи има на апликацијата Indoor:27'C и климата скоро и да не се слуша како работи али работи. Не е исклучена и не се перките кренати на горе него има струење.
Реалноста е друга. На 4 метри од климата на дигитален термометар јас до ден денеска немам добиено температура поголема од 20,5'C!!!

И тука идеме до горе зададеното прашање:
Kако климата знае дека ја постигнала зададената температура?

Распределувањето на топлиот воздух не е рамномерно. Работата на климата се дефинира спрема амбиентот кој се наоѓа во радиус од 1-2 метри околу климата.
Фактите се дека климата го затоплува просторот меѓутоа до ден денес јас се немам стоплено а зимата сеуште не е ни асолно почната. Кој се причините и што да правам по ова прашање.

• Дали да ја работам на максимум 30'C?
  • Дали просторот ми е предимензиониран?
  • Дали климата е слаба?
  • Дали незнам да ја ракувам?
  • Дали е лошо монтирана?
  • Дали немам добра изолација?

Податоци:
VIVAX 12CH35AERI
Простор за затоплвање ~30m2
Станбен објект: градба 2017, ПВЦ прозорци, 5cm стиропор фасада, поткровје, под мене не седи никој.
Мислам дека слаба ти е климата за одвај простор што го имаш.

CobeT

read-only
16 октомври 2017
19
18
Ако може мислење за ifeel функцијата што ја имаат некој клими.

Кај мене (климата е Gree) кога не е вклучено ifeel температурата која што ја покажува сензорот кај климата е скоро иста како и температурата што ја покажува термометарот кој го имам поставено кај климата, додека ако ја вклучам опцијата ifeel температурата која ја покажува дисплејот на климата е скоро секогаш 2-3 степена повисока од таа што е кај далечинското (споредено со термометарот кај далечинското)

Пример: темп. зададена на клима 24 без ifeel на ниво на клима покажува 24 (термометар 24) додека со вклучено ifeel на клима дисплејот покажува 26 додека термометарот покажува 22.

Дали е можно сензорот на далечинското да не е во ред?

п.с. далечинското е поставено на подлога изолатор на далечина 2-3 метри од климата и отворот на сензорот не е покриен

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Пример: темп. зададена на клима 24 без ifeel на ниво на клима покажува 24 (термометар 24) додека со вклучено ifeel на клима дисплејот покажува 26 додека термометарот покажува 22.

Нелогичност... Термометарот кој ти е поставен покрај климата ти ја покажува температурата во тој дел од просторијата. Е сега со уклучување и исклучување на ifeel kako може да се менува темпееатурата на термометарот (чуден некој термометар, реагира на ifeel). Со уклчување на ifeel на климата ти ја покажува температурата на местото каде што ти е далечинското во моментот бидејќи во него е сензорот, а со исклучување на ifeel на климата ти се покажува температурата во внатрешната единица бидејќи таму е сензорот.
И пак ќе речам собниот термометар ти ја покажува температурата на местото каде што си го поставил независно дали вклучуваш или исклучуваш ifeel.
Пс. На која температура ти е поставена климата за греење нема врска со моменталната температурата во просторијата која ја покажува климата со вклучен и исклучен ifeel.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Па да ама да можеш со неделен тајмер да поставиш да се крене во 05ч на 25 степени ќе е океј.

А вака кога ќе станеш ќе ти е мраз дома и ќе покачиш на 25ц и ќе се форсира климата цело сабајле, ќе работи со низок ЦОП и сето тоа на скапа струја.

Не ми делува како економичен тиј стил на работа, ама добро.
20-23 степени е далеку од мраз, повеќе би рекол утрински свежичко. Сега некој ако е навикнат зимото да му е 27 сигуно за спиење нема 20 да ја остави ке ја качи на 23-24 на пример, тој што сака 22 преку ден навечер 18-20 пример. Во превод се работи за 3-4 степени разлика што не е ниту проблем од економска страна туку е повеќе комоција. Разликата во пари И да е понеекономично ( што немора да значи ) ке биде екстремно мала и занемарлива.
Сега ова е моја логика според моја желба и потреба, секој може различно да си е навикнат.

CobeT

read-only
16 октомври 2017
19
18
Термометарот кој ти е поставен покрај климата ти ја покажува температурата во тој дел од просторијата

Ок, очигледно не сум објаснил доволно.
Имам термометар кој мери температура кај климата и кај далечинското кој е независен и тој покажува температура од 24 степени кај климата и 22 степени кај далечинското.

Со далечинското има опција да провериш амбиентална темепратура која е кај сензорот од климата кога е исклучена опцијата ifeel и амбиентална температура кај далечинското кога е вклучено ifeel.

При овие услови, амбиенталната тепература која се прикажува на дисплејот на климата со исклучено ifeel е 24 а со вклучено е 26

zole1987

read-only
11 април 2015
16
0
Здраво дечки,

ве читам наназад неколку страни меѓутоа пак сакам да побарам мислење за клима уред. Се работи за простор од 35 м2 дневна, кујна, ходник. Има изолација 8цм стиропор и ПВЦ прозорци. Ориентација северо-запад со 2 надворешни ѕидови. Под мене се грее над мене нема греење. Изолација помеѓу станови е сендвич со стиропор (фактички едниот внатрешен ѕид).

Климата би ја користел првенствено за ладење и за греење во измеѓу периоди и евентуално сабајле наместо да се пали парното за краток период.

Досега ми падна во очи - GREE HANSOL GWH12TB-S3DNA2D но би сакал да слушнам и други предлози. Буџетот е 40К од прилика.

Посебно би сакал да слушнам искуства на луѓе кои веќе ја користат гореспомената клима извесен период.

Благодарам.

moni moni

read-only
27 септември 2017
33
27
ima li nekoj gree lomo lclh da mi opise koa prave defrost sto se slucuva?
nesto se desava so klimava moja
nikako nemozma da ukopcam zosto prestanuva so rabota na nepostignata temeratura i sonceto nad stepenite na vnatresnata pocnuva da trepka po ednas

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Кога клима уредот влегува во размрзнување трепка сонцето. Овој период кога температурите се помеѓу 0 и - 5 со голема влажност на воздухот е најкомпликуван за уредите. Ако многу често размрзнува можеби не е добро монтирана. Надворешната единица треба да е монтирана на отворено и по можност да има одреден провев околу неа, ако е на балкон, во агол залепена и затворена од повеќе страни можни се вакви проблеми

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
На 13.11 маестро Kodus и неговиот колега ми монтираа Хансол, -20, со Sanyo компресор - GWH12TB-S3DNA1D/O + GWH12TB-S3DNA2D/I.
1.jpg
Единствени мајстори што ми влегле во куќа за кои немам замерки. Максимално внимателни, педантни, професионалци во прав смисол на зборот. Работеа во договор со мене и сите барања ми беа испочитувани (местоположба на внатрешната и надворешната единица, по цена да се буши во цврст бетон наместо во цигла). :)
2.jpg
Бидејки единиците се многу блиску, се решив за 3м црева.
Вакумирањето траеше 22-23 минути.
Си побарав (и добив) гумени бафери. Овие навистина функционираат, бидејќи прават прекин на две метални површини. Сите крпеници од типот парче гума низ кои поминуваат шрафови се чиста козметика, мачкање очи на клиентот и не вршат никаква функција.
Не дека имаше реална потреба, бидејќи надворешната единица "спие", треба ептен да начулам уши (на еден метар од неа) за да ја слушнам како работи. :)
Истото важи и за внатрешната во споредба со други клими. Се разбира, не е бесшумна како радијатор или панелка. Тоа е еден од компромисите при греење со клима.
3.jpg
Што треба да грее овој Хансол?
Дел од 50 години стара куќа без никаква изолација. Дрвени прозори што слабо дихтуваат, двокрилна дрвена врата со 50% стаклена површина што фура од сите страни. Ѕидовите се од полни тули, малтерисани од двете страни. Висина на плафон 2.7м, кој единствено има некаква изолација (10цм стаклена волна).
Површина за греење: соба 16 м2 северна страна, 8.5 м2 ходник и купатило 4.5 м2, значи вкупно 29 м2.

Од 11 ноември до сега имаше малку ладни денови, но еве утрата веќе паѓа температурата под 0, па генерално можам да споделам искуства.
Прв впечаток е бесшумноста. Како внатрешната, така и надворешната единица ... предат како мачиња. :)
Втор впечаток, грее за сите пари. Ја држам на ауто фен, 21 - 23 C. Ако симнам на 20C, знае повремено да исклучува. На овие надворешни температури делува и малку предимензионирано за 29 м2 неизолиран простор во куќа ... зимата топрва доаѓа, ќе видам како ќе се однесува на пониски температури.

Маани:
Знае да се слушне крцкање на пластика при промена на температурата, особено ако била исклучена повеќе часови и почне убрзано да загрева. Зборувам за внатрешната единица. Како заладува, ќе работи константно, нема да има температурни варијации, па ни тоа ретко симболично крцкање.

Кога продолжува со греење после дифрост, се јавува некаква резонанца (вибрација) од внатрешната единица, што трае 20 - 30 секунди. Ширење/стеснување на материјалот при температурна промена (топло/ладно). Ептен е тивка, но јас како перфекционист (аудиофил, ех), успеав да ја детектирам. :innocent:

Гаранцијата од 10 години е трагикомична. Не е проблемот во тие 800 денари што ги бараат од втората до деветата година, туку што се добива за тоа? Барем едно профи чистење на внатрешната да имам за тие пари, па да биде оправдано...

Тоа е за сега од маани, ако откријам уште нешто, сигурно ќе пишам.

За потрошувачката немам информации, затоа што намам мерач. Гледав на Gearbest, Fasttech и Ali, има еден куп модели од $9 - $15, не би знаел кој е најдобриот. Треба да се убедам дека ќе ми користи и за нешто друго, само за климата не би го купувал. Секако сметката од ЕВН е таа што се брои...

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
За потрошувачката немам информации, затоа што намам мерач. Гледав на Gearbest, Fasttech и Ali, има еден куп модели од $9 - $15, не би знаел кој е најдобриот. Треба да се убедам дека ќе ми користи и за нешто друго, само за климата не би го купувал. Секако сметката од ЕВН е таа што се брои...

AliExpress Mobile - Global Online Shopping for Apparel, Phones, Computers, Electronics, Fashion and more

AliExpress Mobile - Global Online Shopping for Apparel, Phones, Computers, Electronics, Fashion and more

Јас овие две работи си ги нарачав со кои би имал комплетна контрола како работи климата, контрола на внатрешна и надворешна температура, влажност на воздухот, напон, струја, киловати и колку пари ќе троши.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
@Chicco69 со среќа да се користи и добро да те грее, а дека Кодус е про многумина имаат кажано. :)
За мерач провери прво во Меркур, летово земав некој (демек германски) за ~800 денари и е најдобриот од 3-те вида кои ги имам дома, добро работи и има подоста опции. Имам нарачано еден од Gearbest за 10-ина долари, основен модел без батерија (без снимање на податоците кога се губи струја) и нема запис по одделни тарифи (за цената на струјата).

Зајче

read-only
13 август 2010
10
9
Здраво дечки, морам да споделам искуство со VIVAX 12CH35AERI. Позитивните критики на форумов беа клучни во избор на инвертер. Ја ставивме во август месец од кога поминаа страшните жештини така да не можам да кажам за ладењето ништо зашто на ладење се на се беше 10пати пуштена. Али и тие 10 пати се смрзнавме :D А сега за греењево е топ и со потрошувачка и со затоплување. Како што пишав пред некое време тука, нон стоп ни е пуштена дома кога не сме дома на 18, а кога ќе дојдеме 23-26. Дневната со кујната заедно се околу 32 квадрати. Некогаш отвараме и врата за ходникот да се затопли и таман е секаде. Сметката за струја летово ни доаѓаше околу 1200-1300, за ноември одвај ја чекав и денес гледам 1887. Не може подобро, очекував 2500. Така да топло ја препорачувам климава за сите што се мислат, за таа цена е авион.

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Здраво дечки, морам да споделам искуство со VIVAX 12CH35AERI. Позитивните критики на форумов беа клучни во избор на инвертер. Ја ставивме во август месец од кога поминаа страшните жештини така да не можам да кажам за ладењето ништо зашто на ладење се на се беше 10пати пуштена. Али и тие 10 пати се смрзнавме :D А сега за греењево е топ и со потрошувачка и со затоплување. Како што пишав пред некое време тука, нон стоп ни е пуштена дома кога не сме дома на 18, а кога ќе дојдеме 23-26. Дневната со кујната заедно се околу 32 квадрати. Некогаш отвараме и врата за ходникот да се затопли и таман е секаде. Сметката за струја летово ни доаѓаше околу 1200-1300, за ноември одвај ја чекав и денес гледам 1887. Не може подобро, очекував 2500. Така да топло ја препорачувам климава за сите што се мислат, за таа цена е авион.
Супер ти есметката за струја..Ако можеш да кажеш тие 32квадрати што ги грееш дали се во стан,(нова градба,под тебе над тебе има некој,се греат тие?) Пиша дека ќе ја користиш додека не се одлучиш за парно, да не има вертикали од парно кои поминуваат во станот(ако седиш во стан)..Ако си во куќа тогаш треба да имаш супер изолација, штом имаш толку малку потрошено...Со постар модел од ти што го имаш Вивакс Аеци,јас не бев задоволен во најладните месеци,скоро иста квадратура зборувам за простор во куќа,можеби јас имам поголеми загуби од тебе?!Затоа прашувам..
Поздрав

Последна промена:

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
После ЕВН нечинеле, на 1ви во месецот сметка носат...
Што значи си во отчитувачка група од тие што врват на сред месец.
Што значи сметката е за пола Октомври пола Ноември
Што значи сметката е за периодот кога не беше застудено

Зајче

read-only
13 август 2010
10
9
После ЕВН нечинеле, на 1ви во месецот сметка носат...
Што значи си во отчитувачка група од тие што врват на сред месец.
Што значи сметката е за пола Октомври пола Ноември
Што значи сметката е за периодот кога не беше застудено

Сметката е за од 27ми октомври до 27 ноември така да само три дена од ноември не се влезени и не е стигната туку на страната на евн си ја гледам сите ги имате на 1ви таму.
Супер ти есметката за струја..Ако можеш да кажеш тие 32квадрати што ги грееш дали се во стан,(нова градба,под тебе над тебе има некој,се греат тие?) Пиша дека ќе ја користиш додека не се одлучиш за парно, да не има вертикали од парно кои поминуваат во станот(ако седиш во стан)..Ако си во куќа тогаш треба да имаш супер изолација, штом имаш толку малку потрошено...Со постар модел од ти што го имаш Вивакс Аеци,јас не бев задоволен во најладните месеци,скоро иста квадратура зборувам за простор во куќа,можеби јас имам поголеми загуби од тебе?!Затоа прашувам..
Поздрав
Станот е на таканаречено поткровје нема стан околу значи само нашиот е и цевките за парно се пресечени пред врата не поминуваат во стан. Стара градба е ѕидовите се сипурекс со стаклена волна изолација колку што знам а од надвор се тие азбестни плочи што ги има низ цело Ново Лисиче.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Не ми е јасно како луѓето добиват 1200-1300 ден сметки за стрија. Јас со години добивав сметки 2500-2700 ден без ладење и со греење на дрва...
ПС.
Мора да проверам некој да не ми краде струја... ;)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно