Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Тоа пошто ние овде највисок стандард имаме, и никој не краде струја па потоа ЕВН/Мепсо не ни наплаќаат повеќе и за кратците.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Тоа пошто ние овде највисок стандард имаме, и никој не краде струја па потоа ЕВН/Мепсо не ни наплаќаат повеќе и за кратците.
Па богата нација сме :)))) Се виде и како се "бојкотираат" маркети

18 август 2019
1.215
1.189
Па богата нација сме :)))) Се виде и како се "бојкотираат" маркети
Маркетите се посебна приказна. Некој замислил бојкот, ама не оди тоа така. Исто како да одлучиме да го бојкотираме ЕВН.

Туку да не ја вртиме приказната на таа страна, премногу ќе застраниме.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Што „бојкот“ е тоа кога ден-два се прави пауза а утре пак ќе се купува од таму?
На пазар исто 99% се прекупци. Кога ќе имаме земјоделски пазари по селата и населбите или директно од фармите кога ќе купуваме, тогаш можеш да се бојкотираат продавници/маркети.

kirev

senior
31 мај 2010
9.037
7.708
Денес не купувам, ама утре... Да имаше некоја бесцаринска унија па да одиме да купуваме во некоја друга држава (Хрватите масовно во Словенија), тогаш и ќе осетат нешто. Вака тешко. Израел ги има натерано сите големи маркети да мораат да имаат точни податоци за цените и лагерот на производите на веб. Достапно преку api за да може да се користат и од сервиси за споредба на цените. Seems fine idea.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Израел ги има натерано сите големи маркети да мораат да имаат точни податоци за цените и лагерот на производите на веб. Достапно преку api за да може да се користат и од сервиси за споредба на цените. Seems fine idea.

Може некој линк за ова во израел. Баш да видам како решиле некои големи проблеми со оваа идеја и на нашиот премиер нарочито во делот на лагер.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Дали има тука некој што пуштил приговор кон ЕВН, му бил одбиен приговорот и потоа се пожалил на РКЕ? Во еден ден 31.12.2024 слично како лани ми имаат закачено 150 киловати потрошени, и нормално најголемиот дел наплатен во 4ти блок. Побарав да ми направат нова пресметка за цел декември, и бев одбиен. Ја препратив комуникацијата кон РКЕ, ама ете скоро цела недела помина и нема никаков одговор.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Еве како не краде ЕВН :))))) (мала шала)

Атачменти

• EVN.jpg
    EVN.jpg
    68,9 KB · Прегледи: 115

philldm

hello world
29 јануари 2018
85
67
Дали има тука некој што пуштил приговор кон ЕВН, му бил одбиен приговорот и потоа се пожалил на РКЕ? Во еден ден 31.12.2024 слично како лани ми имаат закачено 150 киловати потрошени, и нормално најголемиот дел наплатен во 4ти блок. Побарав да ми направат нова пресметка за цел декември, и бев одбиен. Ја препратив комуникацијата кон РКЕ, ама ете скоро цела недела помина и нема никаков одговор.
Другар, мене РКЕ ми одговори со некој генерички меил после година дена по пријава. Каде има сила нема правдина уште важи.
Се прават луди и двете страни, барам ЕВН да корегира напон во зимска грејна сезона во ноември 2023, они ми одговараат во април 2024 кога грејна сезона е завршена со образложение да им поднесам договор за приклучок на куќа која 70 години е приклучена на мрежа и нема ниту еден денар заостанат долг и барање со уплатница за мерач на напон.
Во сите преписки се и фраерите од РКЕ кои мудро молчат, па најверојатно според некои правилници и подзаконски акти да се отарасат во ноември 2024 ми праќаат генерчки меил.
Кренав раце, нека умрат и едните и другите, купив стабилизатор на напон и тоа е тоа.

15 септември 2012
1.159
1.300
Другар, мене РКЕ ми одговори со некој генерички меил после година дена по пријава. Каде има сила нема правдина уште важи.
Се прават луди и двете страни, барам ЕВН да корегира напон во зимска грејна сезона во ноември 2023, они ми одговараат во април 2024 кога грејна сезона е завршена со образложение да им поднесам договор за приклучок на куќа која 70 години е приклучена на мрежа и нема ниту еден денар заостанат долг и барање со уплатница за мерач на напон.
Во сите преписки се и фраерите од РКЕ кои мудро молчат, па најверојатно според некои правилници и подзаконски акти да се отарасат во ноември 2024 ми праќаат генерчки меил.
Кренав раце, нека умрат и едните и другите, купив стабилизатор на напон и тоа е тоа.
Прашај адвокат, ама мислам дека платена сметка за услугата ти е договор...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

MusicFreak

lurker
18 јуни 2009
990
115

како тоа ќе се корегираат? ветуваат дека од денес па натаму ќе бидат киловатите како што треба? ќе има почести мерења?
Ќе се враќаат пари? То шо ми е во втор блок пишано ќе ми го вратат со цена од прв?
На сите ќе се враќа? На тие само шо се збуниле?

Многу општо (не)напишано. Или јас нешто не разбирам.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Мислам и дебелиов баш не знае да каже што како. Мачкање очи ќе биде за народов

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.699
3.341
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Другар што работи во ЕВН рече може паушални да се сметките, ама ќе ги корегираат во наредните месеци со читање. Кај мене дојде утредента по муабетот да го чита, па ќе видиме како ќе биде нареден месец. Инаку околу 2к повеќе дојде.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.238
Другар што работи во ЕВН рече може паушални да се сметките, ама ќе ги корегираат во наредните месеци со читање. Кај мене дојде утредента по муабетот да го чита, па ќе видиме како ќе биде нареден месец. Инаку околу 2к повеќе дојде.
Поздрав до другарот што раоти во ЕВН, прашај го дали можеме паушално да му дојдеме дома на гости малце..., фигуративно кажано, без навреда.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Мислењето е автоматски споено:

Mene dekemvri i januar po 6k mi bese sega februar 4000den, inaku se registrirav na evn home i si prijavuvam sam sostojba :)
Твоето пријавување не се важи доколку во периодот читање ти дојде инкасатор и ти ја прочита состојбата.Пример ако си во читачка група од 20 ти до 24 ти и им дадеш состојба од 21 да речеме а инкасаторот дојде на 27 ми тогаш неговита состојба ќе биде ставена во сметката.

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
417
518

Лично не можам да се пожалам за неточни сметки.
Но гледајќи дека покачените сметки се доста честа појава, сепак да го споделам моето мислење. Можеби ќе ги корегираат, но додека го направат тоа има граѓани кои се оштетени во смисла на тоа дека високата сметка им создала додатен финансиски товар кој можеби не се спремни да го сносат.

Неколку методи со кои би се заштитиле граѓаните, а не само фирмите:
  • Доколку сметката не е платена, услугата ќе биде прекината, иако грешката е направена од страна на ЕВН, а не корисникот. Би требало доколку одредена сметка е оспорена, да не биде причина за исклучување на услугата до расчистување на случајот
  • Соодветна казна за ЕВН за ненавремена проверка и порамнување на сметки, не може да наплаќаат секакви тарифи (за дистрибуција, за пристап) плус да наплаќаат по блокови, а да немаат соодветни методи за контрола на истото. Нека си вложат во дополнителна инфраструктура, паметни метри секаде и далечинско отчитување. Никој не е должен да трпи последици од тоа што се алчни да инвестираат во подобрување на инфраструктурата и несоодветните методи на отчитување.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
хахахаха ново мени од евн :p

Атачменти

• EVN.jpg
    EVN.jpg
    74,1 KB · Прегледи: 70

nixxa

hello world
16 јуни 2017
111
60
i jas se slozhuvam so tebe deka nema pravda so ovie golemi igrachi.
Мислењето е автоматски споено:

хахахаха ново мени од евн :p
hahahahaha falat salfetkite pod cashata za espresso

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно