Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Сечење на генерирање со паметен инвертор.
А преку ноќ и на облачно време?
Абе муабетот ти беше тебе дека мора батерии за да не враќаш вишок во мрежа. Јас само викам не мора воопшто да правиш вишок. А за тоа кога ќе немаш производство, ќе си влечеш од мрежа.
Мислењето е автоматски споено:

Една цевка во земја и неможе таму вишокот да тече, нешто као електрична септичка јама?
Нема потреба воопшто да генерираш вишок ако не ти треба и не мислиш да го враќаш у мрежа.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Нема потреба воопшто да генерираш вишок ако не ти треба и не мислиш да го враќаш у мрежа.

Чек, ако дома во моментот немаш ниеден потрошувач а панелот горе пука на сонце, не сакаш да продаваш на евн, не сакаш да складираш у батерии. Што правиш во таа ситуација? Фрлаш ќебе врз панелот? А кога ќе ти треба да запалиш една светилка од 10W тогаш со ќебете молку од откриваш панелот, као дозираш колку точно струја ќе правиш? Не ми е баш најјасно како функционира ова во затворен систем а воедно и земаш струја од евн.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
717
1.033
Тоа се тие филозофски прашања. Замисли панелот стои во некој магацин и го фаќа сонце. Хмммм.. Каде оди таа струја. Хмммм. Или машината е приклучена вштекер а не работи. Чуда на 21ви век.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.393
12.333
Скопје
androgaming.com

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
Концесија не се плаќа? Напраја некој си реулации... до сега не беа регулирани, а сега бога ми не зна како се.
мора да им ја продадеш за 3 ден и да ја купиш од нив за 7, нормално дека не е така
Ааа не, во оваа хоштаплерска власт ќе ме чудит поинаку да е.

Него има темњ за фотоволтаици ?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Чек, ако дома во моментот немаш ниеден потрошувач а панелот горе пука на сонце, не сакаш да продаваш на евн, не сакаш да складираш у батерии. Што правиш во таа ситуација? Фрлаш ќебе врз панелот? А кога ќе ти треба да запалиш една светилка од 10W тогаш со ќебете молку од откриваш панелот, као дозираш колку точно струја ќе правиш? Не ми е баш најјасно како функционира ова во затворен систем а воедно и земаш струја од евн.
Струјно коло бе друже, у најпроста гледна точка. Правиш прекин у струјно коло, прекидач у најпроста смисла или откачуваш жица (ова е оверсимплифајд да не разбере некој дека баш така се прави), и панелот рока у празно. Ништо посебно нема да се случи. Инаку тоа се прави на ниво на инвертор (кои денес играат улога и на АЦ/ДЦ каплери), тој регулира кога колку и од каде ќе тече струја, колку, и кон кои потрошувачи. Значи се зависи од изведбата и скоро сите сценарија се можни.
Ајде експерти да појаснат што значи ова? Дали треба да идам на слободен пазар (надвор од EVN Home) и тогаш кој ќе ми ја регулира цената или кој ќе склучува договори, анекси итн.

Погледнете го атачментот 116422

Не. За Домаќинства ти уствари не ја „продаваш“ туку ја даваш на користење на универзалниот снабдувач кој ти ја откупува по малку помала цена од таа за која ти ја дава. Се тоа важи до нели 6KW инсталирана моќност по домаќинство.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Струјно коло бе друже, у најпроста гледна точка. Правиш прекин у струјно коло, прекидач у најпроста смисла или откачуваш жица (ова е оверсимплифајд да не разбере некој дека баш така се прави), и панелот рока у празно. Ништо посебно нема да се случи. Инаку тоа се прави на ниво на инвертор (кои денес играат улога и на АЦ/ДЦ каплери), тој регулира кога колку и од каде ќе тече струја, колку, и кон кои потрошувачи. Значи се зависи од изведбата и скоро сите сценарија се можни.

Не. За Домаќинства ти уствари не ја „продаваш“ туку ја даваш на користење на универзалниот снабдувач кој ти ја откупува по малку помала цена од таа за која ти ја дава. Се тоа важи до нели 6KW инсталирана моќност по домаќинство.

Па не изгледа баш така:

1662493726402.png

Доста јасно е дека ако имаш вишок производство со ова единствен начин да ти биде надоместено е да се снабдуваш преку други снабдувачи.

1662493915810.png

Ограничувач на токот на електрична енергија кон дистрибутивната мрежа мене ми делува ко нешто шо ќе го спречи враќањето струја во мрежата на ЕВН. Значи нема откуп.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Моменталнава гарнитура секогаш кажува едно, а во пракса 100% обратно. Ваква доба никогаш немам видено во вукојебинава. Да се чудиш што се не видовме овие 4-5 години. За жал секогаш народот го извлекува подебелиот стап. Ама битно радиодифузна се укина!!!

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.605
5.570
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Зошто би се замарал со ЕВН, владата вели МОРА да се откупи вишокот електрична енергија а ЕВН вели НЕ МОЖЕ... ставаш Smart Meter и кој ги Е*Е

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Па не изгледа баш така:

Погледнете го атачментот 116426

Доста јасно е дека ако имаш вишок производство со ова единствен начин да ти биде надоместено е да се снабдуваш преку други снабдувачи.

Погледнете го атачментот 116427

Ограничувач на токот на електрична енергија кон дистрибутивната мрежа мене ми делува ко нешто шо ќе го спречи враќањето струја во мрежата на ЕВН. Значи нема откуп.
А зашто воопшто дискутираме за документ кој е стар. Пред измените. 1662494982628.png

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
Моменталнава гарнитура секогаш кажува едно, а во пракса 100% обратно. Ваква доба никогаш немам видено во вукојебинава. Да се чудиш што се не видовме овие 4-5 години. За жал секогаш народот го извлекува подебелиот стап. Ама битно радиодифузна се укина!!!
Немој така друже, и лубриканти има за настраниве, ние обичниве смртници пак ќе си плаќаме заштита, оти не треба да се заштитиме, или сопругите ни се бела техника, 3 во 1 па нека шерат, готват и раѓаат.
Него да се вратиме на струјата.
Вишакот струја слободно нека пди во ТА печка зимно време. Ако има вишак...

Па не изгледа баш така:

Погледнете го атачментот 116426

Погледнете го атачментот 116427

Значи пак ќе испаднот дека треба вишакот да го продајш на евн, па ппсле ко ќе си мањак да го купиш по повисока цена ?

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.820
Не речи два пати. Ако ти останала некоја РДТ што ти ја бараат, ти ја памтат. Мене ми извадија кога барав поврат од Персоналецот! Не застарува.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
717
1.033
Ај малце логички да разглобиме и разјасниме. Правиме муабет за струја, не за јаболка ( ама ќе пробам да ви појаснам и со јаболка ). Еве мене ми давате 2кила јаболка во период кога сите продаваат јаболка и ми викате чувај ми ги јаболката за кога ќе снема јаболка. Е додека дојде периодот да ви вратам, кило од јаболката скапале, е арно ама вие сакате пак да ви вратам две кила ??
Во превод со струјата: Периодите кога ќе се произведува вишокот струја би бил баш кога на никој нема да му биде потребна. Која вредност ја има ??? 0 денари.

• лол
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Ај малце логички да разглобиме и разјасниме. Правиме муабет за струја, не за јаболка ( ама ќе пробам да ви појаснам и со јаболка ). Еве мене ми давате 2кила јаболка во период кога сите продаваат јаболка и ми викате чувај ми ги јаболката за кога ќе снема јаболка. Е додека дојде периодот да ви вратам, кило од јаболката скапале, е арно ама вие сакате пак да ви вратам две кила ??
Во превод со струјата: Периодите кога ќе се произведува вишокот струја би бил баш кога на никој нема да му биде потребна. Која вредност ја има ??? 0 денари.
А зашто баш тогаш е најскапа кога би давале тие со фотоволтаици вишок? Преку ден? Чудни логики малку имаш.... Инаку добро почна.

Значи пак ќе испаднот дека треба вишакот да го продајш на евн, па ппсле ко ќе си мањак да го купиш по повисока цена ?
Ако сакаш, не мораш.

gamon

user
15 септември 2014
1.675
1.953
orgrimar
најскапа е кога работи индустријата и трговијата, во ЕУ најскапа е струјата од 8-18 часот

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
Со тоа што производството на јаболка малце потешко се контролира, на пр. дали ќе заврне град ило дожд и тн. додека согорувањето на јаглен можеш да го контролораш. Ама кининисале по умон од грета...

18 август 2019
1.247
1.241
Абе муабетот ти беше тебе дека мора батерии за да не враќаш вишок во мрежа. Јас само викам не мора воопшто да правиш вишок. А за тоа кога ќе немаш производство, ќе си влечеш од мрежа.
Работата е да не плаќам (или малку да плаќам) на ЕВН. А постојано да имам струја.
Вишакот струја слободно нека пди во ТА печка зимно време. Ако има вишак...
Зимно време баш и не ќе има некој вишок.
Струјата секогаш е потребна. Ако имам вишок кој го враќам во мрежата, термоцентралите и хидроцентралите ќе работат со намален капацитет. Ќе го чуваат јагленот и водата за периоди кога нема вишок. Во превод на македонски (за македонски услови) помалку струја ќе увезуваме.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Работата е да не плаќам (или малку да плаќам) на ЕВН. А постојано да имам струја.
Ова е веќе друг муабет од тој порано. За во овој случај да не плаќаш на ЕВН, треба да си off-grid и да тогаш ти требаат батерии, а за да плаќаш (по)малку и не мораш батерии, само ќе планираш што помала потрошувачка да правиш кога си on-grid.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
717
1.033
По муабетиве евн ќе треба да отворат и најмодерна метеоролошка станица. Специјално за принцезите и кралевите да не плаќаат струја. Вишок струја секогаш имало. Целиот систем мора да биде спремен по претпоставка дека максимално ќе се оптерети во било кој момент. Вишокот оди во неповрат и то е то. Затоа порано се плаќаше и моќност ( сеуште го плаќаме само потскриено). Доколку мрежата се преоптерети знаете и сами што се случува, или доколку не знаете, се случуваат огномети.
Верувам дека господинот @gOJDO може најдобро да образложи, или доколку тресам глупости да ми воочи :).

gamon

user
15 септември 2014
1.675
1.953
orgrimar
струја не може да има вишок, струја тече кога има потенцијална разлика и потрошувач. ако нема потрошувач нема да тече струја нема да врти броилото, нема д а биде оптеретен генераторот

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
717
1.033
По твојава логика нема потреба од акомулатор. Тогаш чувај си ја во домашната мрежа и користи ја кога ќе ти притреба.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
По муабетиве евн ќе треба да отворат и најмодерна метеоролошка станица. Специјално за принцезите и кралевите да не плаќаат струја. Вишок струја секогаш имало. Целиот систем мора да биде спремен по претпоставка дека максимално ќе се оптерети во било кој момент. Вишокот оди во неповрат и то е то. Затоа порано се плаќаше и моќност ( сеуште го плаќаме само потскриено). Доколку мрежата се преоптерети знаете и сами што се случува, или доколку не знаете, се случуваат огномети.
Верувам дека господинот @gOJDO може најдобро да образложи, или доколку тресам глупости да ми воочи :).
1) Енергијата не се создава ниту се уништува! Се претвора од еден вид во друг. На пример од електрична во механичка, светлечка, топлинска и др. или обратно.
2) Македонија е увозно зависна земја. Никогаш не сме имале вишок енергија. Во недостаток влечеме енергија од соседните системи.
3) „Ангажирана моќност“ (а не моќност) е ставка која се плаќа за користење и оптеретување на мрежата. Во одредени тарифни модели се плаќа ангажирана моност, во други се наплаќа поинаку користењето на мрежата.
4) Доколку мрежата се преоптовари ќе реагира заштитата на соодветното ниво (осигурачи, склопки и т.н.) и не се случуваат огномети.
5) За волја на вистина „потресе“ троа глупости. :D

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Каква енергетска криза, ние струја за извоз сме имале :)
FcEP-ogXEAIuXkA.png

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
Доволна е метерологијата што ја имаме, а богами штоо ја имале и пред 300 год за да не очекуваш летно време дека ќе пуштат масовно греалки, зимава дека ќе имаш зголемена потрошња и некои работи може да ги испланираш.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно