Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Храна термички обработувате на дрва или плин? Или баба ви спрема храна а вие одите кај неа со тенџерчето? Или ноќе живеете а дење спиете?
Летово со повеќе од два месеци топлотен бран, се ладевте со климатизер кој работи на плин? Го увезовте од америката?
Да ги набројувам удобностите која во модерниов свет ги овозможуваат електричните уреди? Греење вода за кафе, работа на компјутер, тевелизор, фрижидер, рутер, плејстејшн (или децата играат со џамлии пред зграда)?
Перење само за викенд бабуш со носење алишта у Маркова река, готвење на сонце пошто нели топлотен бран беше, плус огин од околните дрва исушени испаѓани.

Се што наброја има другар, плејстејшн немам ама ќе играме некоја игра на нетфликс со даљинското.

1696889951501.png

1696890023557.png
Мислењето е автоматски споено:

Просек ти е околу 1200 месечно, ама како што рече, “летна куќа”, сигурно уште токлу и можеби нешто под тоа плаќаш и бо “куќа вистинска”. Затоа реков дека во викендица, може, ама фамилија во стан не може да живее со 800 денари за струја месечно.
800 тешко, 1200 можеби. Затоа реков, бојлерот веројатно влече доста. Пример во станов нонстоп е уклучен класичен 80л бојлер и 10л во кујна, другото горе доле исто (2 телевизора, фрижидер, машина за алишта/садови)...просек 2500 месечно со години.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.759
3.925
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Што птица ќе беше олкав дефект да направи хахаха
a8acb0708de92809084cb0bed1f64f19.jpg

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.737
„И на крај мрмотот ги виткаше чоколадите“... (референца на една старичка реклама од Милка, нели)

Сѐ што е случајно, инцидент, одлично делува на можноста за интервентен увоз (на што и да е ама особено на нешто што се пренесува низ жици а не со шлепери на пр. како) на струјата. Без тендер. Со итен договор во четири очи. Емтое

(А сакам да лажам може малце да се помачи па да побара во светот колку инциденти има од прелетани птици па да биде комплетна информацијата...)

15 септември 2012
1.164
1.300
Предлагам да се затвори темава.
Не краде ЕВеНе струја, туку овие колегиве на форумов што плаќаат 800-900 денари сметка (они за разлика од арачиновци и комшии барем нешто ситно плаќаат)
Жалам дечки, сами се излајавте, ама па и ние се измачивме 35-36 страни текст пишувајќи...

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Предлагам да се затвори темава.
Не краде ЕВеНе струја, туку овие колегиве на форумов што плаќаат 800-900 денари сметка (они за разлика од арачиновци и комшии барем нешто ситно плаќаат)
Жалам дечки, сами се излајавте, ама па и ние се измачивме 35-36 страни текст пишувајќи...
За да кажеш дека некој краде или лаже потребно е да имаш доказ. Така да не ме навредувај затоа што не ме познаваш. Ако сакаш да бидеш фраер на тастатура и тоа не ти успева, смешно е, за жалење си.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Доказ дека цели општини како Арачиново се на диво вклучени во системот, и дека некој друг плаќа и за нив?

Тркни до Арачиново, или ако ти е поблиску, до Грчец, Крушопек, а можеш и до Слупчане или наброј_населба каде живеат тие од повластеното малцинство. Ѕирни дали има диви приклучоци со пазарски клеми директно на бандера. Не е крипто сезона, па затоа слободни се сите „соби за изнајмување“. Киријата не е мала ама струјата е вклучена. Јави се на оглас, распрашај се.

Немало докази? Ха!

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Доказ дека цели општини како Арачиново се на диво вклучени во системот, и дека некој друг плаќа и за нив?

Тркни до Арачиново, или ако ти е поблиску, до Грчец, Крушопек, а можеш и до Слупчане или наброј_населба каде живеат тие од повластеното малцинство. Ѕирни дали има диви приклучоци со пазарски клеми директно на бандера. Не е крипто сезона, па затоа слободни се сите „соби за изнајмување“. Киријата не е мала ама струјата е вклучена. Јави се на оглас, распрашај се.

Немало докази? Ха!
Не давам коментар за тоа, туку за муабетот и обвинувањата дека дека ние што плаќаме мали сметки сме краделе струја, да ме нарече некој крадец затоа што сум економичен, а јас си знам како тоа го постигнувам со внимавање како го трошам секој KW, e toa друже не поминува.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Не е во ред да се каже дека некој овде краде (а не е резидент во спомнатите општини/населби). Туку сам се намести во ваков лев муабет бе другар, кога во намера да потенцираш поента наместо целите сметки кажа сметки без греење.

Буквално сите буквално те разбраа дека само 800-900 денари ти е сметката. :)
Дај објасни се убаво, пошто до следната година ќе те цитираат кога ќе ти налетаат на постот (без да го прочитаат објаснувањето отпосле).

15 септември 2012
1.164
1.300
За да кажеш дека некој краде или лаже потребно е да имаш доказ. Така да не ме навредувај затоа што не ме познаваш. Ако сакаш да бидеш фраер на тастатура и тоа не ти успева, смешно е, за жалење си.

Ти си ја имал мувата на капата.... :)

Не се секирај, од режија нема да го гасат муабетов, сеуште не се сите пријавени... :) :)

Последна промена:

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Ти си ја имал мувата на капата.... :)

Не се секирај, од режија нема да го гасат муабетов, сеуште не се сите пријавени... :) :)
Ама си јак позади тастатура, комплекси еј, излези надвор, угаси светло, компјутер, монитор, заштеди струја.Изгледа прстите ти се побрзи од умот, затоа флеш или поради некоја друга брзина? :) Па уште и Џемаил Макс zero zero shtatë , ако можеш да сватиш :)
П.С. Не се секирам јас, друг некој може не сакајќи да биде оштетен :)
Биди зелен, штеди струја, спаси ја планетата земја флешу, а не Монго

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Ама си јак позади тастатура, комплекси еј, излези надвор, угаси светло, компјутер, монитор, заштеди струја.Изгледа прстите ти се побрзи од умот, затоа флеш или поради некоја друга брзина? :) Па уште и Џемаил Макс zero zero shtatë , ако можеш да сватиш :)
П.С. Не се секирам јас, друг некој може не сакајќи да биде оштетен :)
Биди зелен, штеди струја, спаси ја планетата земја флешу, а не Монго
Не ги сфаќај лошо и сериозно муабетиве, нели гледаш дека тролаат.
Патем имај почит кон тукашните членови. Некои тука се луѓе во години и не е лошо да се насмееме малце.

Последна промена:

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Не си ги сфаќаш лошо и сериозно муабетиве, нели гледаш дека тролаат.
Патем имај почит кон тукашните членови. Некои тука се у луѓе во години и не е лошо да се насмееме малце.
Јасно. Се сложувам и извинувам, респект! И јас сум за да се насмееме и троламе. Инаку и јас сум Младиќ( не Ратко или октар) во рани педесети години.

18 август 2019
1.226
1.201
Ми изненади ЕВН. Не околу кражби туку околу вршење на (својата) работа. Линија пред катастрофа, наводно пријавувал еден, пријавувал друг (изгледа секој чека некој трет да пријави), не реагирале. Им пуштив мејл, ми одговориле за помалку од 10 минути (јас и не проверив, не очекував такво нешто), во следните 10 минути ме контактираше екипата. На мој предлог оставија за утреден, многу работа имаше, а беше попладне. Дошле, средиле.

А за крадење, ќе си крадат, и ние (некои, не сме сите привилегирани) ќе си крадеме, животот ќе си тече.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.759
3.925
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Свашта: КОРНЕЈЌИ ДРВЈА, ЕКИПА НА „ПАРКОВИ И ЗЕЛЕНИЛО“ СКИНА ГЛАВЕН КАБЕЛ И ОСТАВИ БЕЗ СТРУЈА ТРИ НАСЕЛБИ ВО СКОПЈЕ

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Свашта: КОРНЕЈЌИ ДРВЈА, ЕКИПА НА „ПАРКОВИ И ЗЕЛЕНИЛО“ СКИНА ГЛАВЕН КАБЕЛ И ОСТАВИ БЕЗ СТРУЈА ТРИ НАСЕЛБИ ВО СКОПЈЕ

Не треба ваљда да се чудиме кој крајно ќе го плати и тоа? :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.759
3.925
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

teokitan

hello world
11 октомври 2017
174
139

„Очевидци на настанот велат дрка станарите од околните згради луто реагирале кај работниците и шефот од ЈП „Паркови и зеленило“ кога виделе дека со багер е скинат кабелот. Откако тие излегле на улицата работниците со багерот почнале да бегаат, по што биле сопрени од граѓаните кои барале да го санираат дефектот. Настанала вербална расправа, а за малку ќе дошло и до тепачка, бидејќи шефот не признавал дека направиле штета и тврдел дека намало никаков кабел. Во меѓувреме, на местото дошла и екипа од ЈП „Улици и патишта“, бидејќи поради прекинот на кабелот не работеа семафорите на булеварите Партизански одреди и Илинденска, како и на околните улици.“

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.737
Не ги бранам, ама подземен катастар не постои, така што не ни можеле да знаат... Туку ако бил толку значаен кабел, претпоставувам и има силна струја низ него (не сум електричар, ниту од ЕТФ) па ако удри багерот во него за да го скине нема да има струен удар?

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.200
1.209
Скопје
Не ги бранам, ама подземен катастар не постои, така што не ни можеле да знаат... Туку ако бил толку значаен кабел, претпоставувам и има силна струја низ него (не сум електричар, ниту од ЕТФ) па ако удри багерот во него за да го скине нема да има струен удар?
Друже мислам Паркови и зеленило не ни бараат подземен катастар, на своја рака сигурно имаат работено, а мислам ЕВН имаат баш добро среден подземен. А штп се однесува за струен удар мислам убаво се изорлирани и багерите

kolesk

lurker
6 февруари 2016
768
1.188
Ова ме потсеќа на :

- Абе, знаеш зашто Германија има добро здравство?

- Зашто наши се докторите...

15 септември 2012
1.164
1.300
Секое претпријатие кое има закопано свој имот има податоци за него (лично знам, оти сум собирал податоци за нови проекти и стандардна процедура е да се обратиш до сите фирми кои имаат подземни инсталации и да побараш за тој простор да ти дадат информација на што да внимаваш). Освен скопски водовод за старите цевки појма немаат каде им се закопани. Они имале некој стар вработен кој знаел се, ама одамна умрел. Низ Македонија е иста ситуацијата, ако има некој старец со здрава памет да се сети - лесно е.
Систематизирани информации на едно место за сите подземни (па и надземни) инсталации од сите претпријатија што имаат подземен имот НЕМА. Тоа би требало да биде во Агенцијата за катастар на недвижности (во народ познат како Катастар), ама засега тоа не им е приоритет.
Друже мислам Паркови и зеленило не ни бараат подземен катастар, на своја рака сигурно имаат работено, а мислам ЕВН имаат баш добро среден подземен. А штп се однесува за струен удар мислам убаво се изорлирани и багерите
Можеби убаво се изолирани багерите во германијата и холандијата (оти се со понова дата на производство), ама во Македонија имам видено изгорени раце на машинисти на скипови и останати машини за ископ. Во деведесетите години, во депонијата наспроти сегашните висококатници на џевахир, кога машинистот закачи кабел под напон, летна во вис исто како во цртан филм... видов со свои очи...

Последна промена:
18 август 2019
1.226
1.201
Да не велите дека ЕВН знае само да краде. Ете сега ќе има некакво субвенционирање. Официјално владата ќе субвенционира, ама тие се тандем. Деталите не ми се познати.

А можеби ова им е начин за нов вид на кражба. Кој да знае???

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Ќе субвенционира, со тоа што од Јануари ќе ги покачи цените на сите и ќе има на лото некои корисници што ќе плаќаат по моментални цени :ROFLMAO:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно