Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.820
youtu.be
Абе нека се врте парата, што е битно од кои пари субвенционира, битно е дека дава субвенци. :ROFLMAO:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.759
3.925
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Предизборно:

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Лани нас ни се случи ни дојдоа две сметки од по 30.000 денари реално со нашите приходи не можевме да ги подмириме и се обративме до ЕВН излезе дека саатот не бил читан неколку месеци па им текнало да ги ставам сите наеднаш.. Стварно никаква професионалност од ЕВН да беше се на време дури и да беа по 5-6000 денари сметка ќе беше се во ред али не си ја вршат работата како што треба.. пс @Lokvan е во право се деси случај кога дојде човек од ЕВН кај нас мајка ми го прашува зошто ни се толку големи сметките тој во лице и кажа дека цело арачиново валјда и други не плаќаат и поради тоа е така..

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.820
youtu.be
Предизборно:

Сега сите бојлери и вешмашини ќе ги пуштеме на максимун. :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.759
3.925
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Купујте тајмери кој е за купување, следниот месец цените скокаат барем двојно. :oops:

...се деси случај кога дојде човек од ЕВН кај нас мајка ми го прашува зошто ни се толку големи сметките тој во лице и кажа дека цело арачиново валјда и други не плаќаат и поради тоа е така..
Јасно дека ЕВН нема иде во зијан туку дека на нас мнозинството ќе ни натоварат да плаќаме и за Арачиновци и другите општини каде е малцинството.

Само некој на сила може да се прави глуп дека не е така.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.759
3.925
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK

Сакав уште вчера да напишам, заборавив.
Исто вака е и кај мене, кај родителите, комшиите... Сигурно треба да ги „update-ираат“ некако броилата, а со ажурноста нивна тоа ќе се дешава до следната година ова време.

едит: Уште еден начин како не крадат.

18 август 2019
1.226
1.201

Кај мене додека не го „прочитаат“ броилото нема да се смени. Ако беше обратно, веднаш ќе дојдат, сега можам да ги очекувам за Ѓурѓовден (а можеби за Митровден).
Погледнете го атачментот 132424Внимавајте ако вртите за информации во ЕВН, сечат на велико, на маката на народот…
Тоа одамна ми е познато. Малку музика, па објаснување како се наплаќа тарифата, па притисни еден за македонски, па притисни три за оператор, па нешто ме зеза телефонот, тастатурата се губи па не можам да притиснам тројка... Од фиксниот број (кој е преку мобилна мрежа) не можам да им вртам, другиот фиксен не работи без струја и интернет, мејл не можам да пуштам...
Јбг, не е тоа кражба. Тоа е е*ење на суво.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.200
1.209
Скопје
Кај мене додека не го „прочитаат“ броилото нема да се смени.
Да, нема од 1ви ефтина дневна струја по дифолт, прво треба да дојде да прочита и да подесел нешто и тек тогаш, а замисли колку народ ке се полаже од 1ви ефтина дневна струја и ќе удри на трошење, не дека ќе се потроши многу али зашто така да биде, кога ќе се собере од 200к домаќинства така и не е баш малку (200к го земав како пример може повеќе се)

Последна промена:
15 септември 2012
1.164
1.300
Не знам кој повеќе лаже: дали оној „елегантно пополнетиот“ што јадеше ќутек во дебар маало или овие полу према НЕ писмени новинари:
Изјавуваа во јуни дека до декември на ЕВеНе му треба време да ги наштелува броилата... побарајте на гуглето, ќе ви се појави, да не ви раскажувам
Во декември освестување за да не верувате никому...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.759
3.925
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Мислам не би требало фиксно од 1ви да е, се зависи кога се чита броилото ама сепак има и такви работи како во статијата. Иста финта како и кај телеком, а1..Ако помине, помине...Прашав другар што работи евн за ова и одговорот е во атачментот

Атачменти

• 11.jpg
    11.jpg
    11,2 KB · Прегледи: 77
  • 22.jpg
    22.jpg
    7,6 KB · Прегледи: 77
  • жал ми е
Реакции: thrw

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.218
Струмица
Ќе си проверувате сами, ако има на дисплејот (доле лево) линија или стрелка на местото над Т2 значи евтината е активна. Проверив на 1 Декември накај 13.30ч. и пак беше на Т1.

MT174.f06c1137.png

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082
Ќе си проверувате сами, ако има на дисплејот (доле лево) линија или стрелка на местото над Т2 значи евтината е активна. Проверив на 1 Декември накај 13.30ч. и пак беше на Т1.

MT174.f06c1137.png
Dodeka ne pominat ekipite na evn,da otcitaat i promenat setinzi vo saatot nema evtina od 13do15h,zavisi vo koja otcituvacka grupa ste,samo tie sto se so sim sterujomeri tie veke se promeneti ama tie se 10% i evn gi mesti na korisnici koi se teski so naplata,pa koga nemaat nekoj plateno 2-3 smetki sistemot sam ja prekinuva isporakata ...do saatot ima 220v,ama izlez nema od nego...

15 септември 2012
1.164
1.300
Сега раскажуваат приказна демек требало рачно да се наштелуваат броилата и тоа поединечно, броило по броило, кога ќе дојде ликот да ги прочита состојбите...
Ме интересира како на овие новите броила штелуваат летно и зимско сметање на времето? Истиот лик оди од броило до броило и штелува? Демек ние не сме провериле дека во недела (понеделник, оти ги мрзи да дојдат во недела на работа а и евтина тарифа е па исти Qr) по промената на времето, часовникот на броилото е автоматски променет?
Односно, кога ја избришаа дневната евтина тарифа, на истиве броила, на сите броила, промената ја направија во еден ден?
Станот до мене смени сопственик. Новиот сопственик сеуште не е доселен, ама попладне и приквечер кога доаѓа да „земе мерки“ на станот за адаптација, дома има електрично осветлување, а ноќта околу полноќ му свети црвената светилка на броилото што е индикатор дека истото е времено исклучено. А дечкото од ЕВеНе не сме го виделе да дотрчува да вклучува / исклучува мануелно на тоа броилото...

Кој кого тука керебечи во сеуште здрав мозок?

18 август 2019
1.226
1.201
Сега раскажуваат приказна демек требало рачно да се наштелуваат броилата и тоа поединечно, броило по броило, кога ќе дојде ликот да ги прочита состојбите...
Ме интересира како на овие новите броила штелуваат летно и зимско сметање на времето? Истиот лик оди од броило до броило и штелува? Демек ние не сме провериле дека во недела (понеделник, оти ги мрзи да дојдат во недела на работа а и евтина тарифа е па исти Qr) по промената на времето, часовникот на броилото е автоматски променет?
Односно, кога ја избришаа дневната евтина тарифа, на истиве броила, на сите броила, промената ја направија во еден ден?
Станот до мене смени сопственик. Новиот сопственик сеуште не е доселен, ама попладне и приквечер кога доаѓа да „земе мерки“ на станот за адаптација, дома има електрично осветлување, а ноќта околу полноќ му свети црвената светилка на броилото што е индикатор дека истото е времено исклучено. А дечкото од ЕВеНе не сме го виделе да дотрчува да вклучува / исклучува мануелно на тоа броилото...

Кој кого тука керебечи во сеуште здрав мозок?
Броилата треба автоматски да се наштелуваат со отчитувањето на состојбата. Некаде порано, некаде подоцна. А некаде после две години (онаму кај што не доаѓаат).

Промената на летно и зимско време е автоматска, како кај телефон или компјутер.

Црвената сијаличка на броилото не значи дека тоа е исклучено туку дека има одредена потрошувачка. На секој KWh потрошена струја треба да се вклучи (и исклучи) хх пати. Колку поголема а потрошувачката, толку побрзо трепка.

philldm

hello world
29 јануари 2018
85
67
Dodeka ne pominat ekipite na evn,da otcitaat i promenat setinzi vo saatot nema evtina od 13do15h,zavisi vo koja otcituvacka grupa ste,samo tie sto se so sim sterujomeri tie veke se promeneti ama tie se 10% i evn gi mesti na korisnici koi se teski so naplata,pa koga nemaat nekoj plateno 2-3 smetki sistemot sam ja prekinuva isporakata ...do saatot ima 220v,ama izlez nema od nego...
Не друже, јас имам броило со СИМ, заклучно вчера, не е сменето. Во контакт центар ми кажаа дека за тие броила као демек до 7 дена ќе ги сменеле.

15 септември 2012
1.164
1.300
Броилата треба автоматски да се наштелуваат со отчитувањето на состојбата. Некаде порано, некаде подоцна. А некаде после две години (онаму кај што не доаѓаат).
Моето броило го читаат околу 25 во месецот. Карпош 3.
Промената на летно и зимско време е автоматска, како кај телефон или компјутер.
На мојот телефон промената на времето од летно во зимско и обратно се врши автоматски ако е приклучен на интернет. Проверено. И на компјутерот исто.
На комшијата што го купи станот до мене во 17 часот свети константно црвено светло на броилото, доаѓа новиот сопственик со архитект, мерат, цртаат, светат сите светла во станот и светилката на броилото трепка, во 21 часот си одат од станот и во 22 часот повторно свети константно светилката на броилото. А никој освен сопственикот на станот и архитектот не дошол на катот каде се броилата? Како го вклучија броилото и како го исклучија броилото?
Затоа мислам дека броилата ви се споени на системот.

Не ми одговори на прашањето од претходната моја порака:
кога ја избришаа дневната евтина тарифа, на истиве броила, на сите броила, промената ја направија во еден ден? КАКО?
Црвената сијаличка на броилото не значи дека тоа е исклучено туку дека има одредена потрошувачка. На секој KWh потрошена струја треба да се вклучи (и исклучи) хх пати. Колку поголема а потрошувачката, толку побрзо трепка.
Црвената светилка на броилото трепка додека се троши струја. Тоа е точно.
Тоа што јас згрешив да напишам дека константно свети светилка (таа што трепка додека се троши струја) кога е исклучено броилото. Сега се две броила на мојот кат чии светилки светат константно. Во двата стана на чии броила светат константно црвените светилки (лед диоди) во моментов не престојува никој (едниот стан е продаден и новиот сопственик не е доселен, сопственикот на другиот стан почина).

Или ако си толку запознаен со системот ајде одговори ми: Ако јас секој ден, до вклучување на пладневна евтина тарифа, го фотографирам броилото на почетокот од пладневна евтина тарифа и на крајот на пладневна евтина тарифа на тој начин што на фотографијата ќе има информација за дата и час на фотографирањето и на крајот на месецот им ги испратам фотографиите на овие твоите, ќе ми ја намалат сметката на соодветно потрошената електрична енергија? Или ќе мора да ги тужам за да ја постигнам целта?

Не ги брани оти ќе се свртат еден ден против тебе, па ќе ти биде криво Сите знаеме дека парата е слатка, па ако можеме уште да го стрижеме глупиов народ, зошто да не?

Пак прашувам: Кој кого тука керебечи во сеуште здрав мозок? Не се срами да одговориш, сите го знаеме одговорот

Последна промена:
18 август 2019
1.226
1.201
Моето броило го читаат околу 25 во месецот. Карпош 3.

Тешко е да ти објаснам ако веќе имаш создадено погрешно мислење и не отстапуваш од него. Треба малку да ги проучиш новите броила, па тогаш самиот ќе си објасниш.

Јас не знам за какво броило зборуваш, оти и тие имаат мали разлики. Ама убаво пишуваш дека и во другите станови каде не живее никој постојано свети црвено. Значи не се троши струја, не дека се исклучени. Нека ти биде задача почесто да проверуваш. Дали навистина постојано свети или вклучува-исклучува во долги интервали. Тоа треба да го провериш. Можеби пали-гаси на 5-10-15 минути.

За твојот телефон не знам, ама мојот не е приклучен на интернет, но времето го менува сам. И компјутерот нема потреба од интернет за да го смени. Се разбира ако така му се поставени параметрите.

Не си во право што тврдиш дека за еден ден ја промениле состојбата кога ја укинаа евтината тарифа. Можеби кај тебе извршиле вонредно отчитување, на накои места со месеци не ја променија (до првото отчитување, оти тоа автоматски врши корекција). Точно е дека тогаш беа агилни, сега нема да биде така.

Не сум правник па да ти објаснувам дали треба да ги тужиш. За тоа консултирај се со адвокат.

Кај тебе очекувам дека околу 25-ти ќе ја воведат евтината тарифа. Со следното отчитување на броилото. Се надевам дека ќе пишеш кога ќе се случи тоа.

И за крај: Ниту ги бранам, ниту се мои. И јас постојано си имам проблеми. Кај мене не верувам дека до март ќе ја воведат евтината тарифа ако не реагирам, ама тоа си е мој проблем.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.377
5.512
IMG_20231206_134456.jpg
Поминал инкасантот и активирал евтина тарифа преку ден.
Во редовен термин за читање на броилото.
Е сега кај тие што се чита подоцна, втора или трета група, ќе добијат подоцна. Ама па кога ја укинуваа евтината, кај нив исто така беше на крај укината.

18 август 2019
1.226
1.201
Е сега кај тие што се чита подоцна, втора или трета група, ќе добијат подоцна. Ама па кога ја укинуваа евтината, кај нив исто така беше на крај укината.
А што ќе биде со оние кои сами си ја пријавуваат бројната состојба?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно