Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Хард дискови - тестови и искуства

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.042
1.012
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Случајно си реков да направам тест и го добив ова: upload_2016-2-2_1-49-36.png
Што е ова поточно и колку е опасно? Бројките од секоја сеунда се зголемуваат.

shooter

lurker
2 март 2010
659
587
Пробај скенирај со официјалната алатка од Seagate и види што таа ќе ти каже.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Ај провери го со оваа алатка:
http://www.hdsentinel.com/download.php - симни го првото

Иначе за Reallocation Event Count:

Description
Reallocation Event Count S.M.A.R.T. parameter indicates a count of remap operations (transferring data from a bad sector to a special reserved disk area - spare area).

The raw value of this attribute shows the total number of attempts to transfer data from reallocated sectors to a spare area. Unsuccessful attempts are counted as well as successful. Since this is a count value, it can only increase.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.343
11.940
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.042
1.012
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Пробај скенирај со официјалната алатка од Seagate и види што таа ќе ти каже.
Не јави никава грешка.
Ај провери го со оваа алатка:
http://www.hdsentinel.com/download.php - симни го првото

Иначе за Reallocation Event Count:

Description
Reallocation Event Count S.M.A.R.T. parameter indicates a count of remap operations (transferring data from a bad sector to a special reserved disk area - spare area).

The raw value of this attribute shows the total number of attempts to transfer data from reallocated sectors to a spare area. Unsuccessful attempts are counted as well as successful. Since this is a count value, it can only increase.
Исто и оваа програма не јави грешка, кажува дека све е во ред.
Одма прај бекап и мењај диск, ситуационен нихт гут, капут. :)
Ќе форматирам уште малце, ионака овој диск беше планиран само за сториџ, ама ни на крај памет дека може да испушта душа. Користен е само година и пол.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.190
16.323
Изгледа дека е false alarm. Пошто ако беше точно тогаш дискот немаше да ти работи. Тоа е огромна бројка на реалоцирани сектори. Сигурно е грешка.

Во секој случај одма прави бекап на податоци и планирај следен диск додека направиш тестови и убаво го провериш тој диск. Може и да не е ништо а може и да е пред цркање.

Twisted

hello world
3 јануари 2016
285
183
Праам тест на boot drive-от со ми е WD 160 GB Blue Caviar, пред некое време земав уште еден HDD Seagate 360 GB и ги споредувам, гледам некако многу поспор некако WD а не е многу користен а и на крај дропна многу на тестот, причина?? Нема ерори и бед сектори кога проверив. wd1.png wd2.png

Еве резултати од Seagate-от:

seagate1.png seagate2.png

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812

Толку им е брзината на тие најверојатно постари модели не ме чуди.

Продај ги двата, додади уште некој денар и купи си 1TB WD Ezex / Toshiba и ќе имаш Average Transfer Rate од околу 150 MB/s :)

Twisted

hello world
3 јануари 2016
285
183
Ќе ги почувам уште малце па цел PC ќе го продадам и така не го бива. Не ми се исплати да го зимам тој за sata 2, а и ќе паднат уште цените.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.594
19.313
Опасно е. Треба да се следи. Покрај ова имаш и Raw Read Error Rate и Seek Error Rate што укажува дека најверојатно дискот доживува потреси (ќе видиш ти ко ќе се побунат машините. Ко во Терминатор..)

Инсталирај и направи ги кратките тестови со GSmartControl. Reallocation Event Count значи дека одредени сектори се означени како нестабилни (да! покрај bad sectors има и unstable sectors) кои подоцна, ако се прочита од нив ќе бидат означени како исправни.
Уште еднаш -GsmartControl > Ctrl+T > Perform Tests > Conveyance Self Test и Short Self Test или ако ти се чека направи и Extended Test

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.042
1.012
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Опасно е. Треба да се следи. Покрај ова имаш и Raw Read Error Rate и Seek Error Rate што укажува дека најверојатно дискот доживува потреси (ќе видиш ти ко ќе се побунат машините. Ко во Терминатор..)

Инсталирај и направи ги кратките тестови со GSmartControl. Reallocation Event Count значи дека одредени сектори се означени како нестабилни (да! покрај bad sectors има и unstable sectors) кои подоцна, ако се прочита од нив ќе бидат означени како исправни.
Уште еднаш -GsmartControl > Ctrl+T > Perform Tests > Conveyance Self Test и Short Self Test или ако ти се чека направи и Extended Test
Ако под потреси мислеше на буквални потреси за тоа сум сам виновен. Лаптопот цело време беше оставен на кулер пад кој ужасно вибрираше. Кога излезе грешка на привот тест, веднаш се посомневав на ова, па сега кулер падот е во контињер.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Еве го кривецот. Ак оработел година ипол на тој кулер пад добро издрзал до сега.
Оваа е само СМАРТ табела кој аги запишува сите промени на дискот. СМАРТ не релоцира ништо. Ако се релоцирани сите тие сектори ке останеше без слободен простор на дискот. Одговорот за оваа ти е пишан погоре
“The raw value of this attribute shows the total number of attempts to transfer data from reallocated sectors to a spare area. Unsuccessful attempts are counted as well as successful. Since this is a count value, it can only increase.

Никако не е добро оваа, дикот има неизвесен животен век. Како што ти пишаа бакуп одма, сега ако не и вчера. Потоа дискот во кутија и користи го за нешто не могу важно филмови, музика, трансфер итн.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Користам Винд. 10 про и кога го вклучам ПЦ-то и само логото лоадира и нејќе да крева Виндоусот и прво си помислувам ХДД ми ојде веќе трет пат години пред тоа, и што може да е друга причина и што го предизвикува да ми заебе ХДД ??? А можно е не е до ХДД и што може да е друго што не ми крева Виндоусот???

Twisted

hello world
3 јануари 2016
285
183
Користам Винд. 10 про и кога го вклучам ПЦ-то и само логото лоадира и нејќе да крева Виндоусот и прво си помислувам ХДД ми ојде веќе трет пат години пред тоа, и што може да е друга причина и што го предизвикува да ми заебе ХДД ??? А можно е не е до ХДД и што може да е друго што не ми крева Виндоусот???
Само логото од виндовсот или од матичната?

Twisted

hello world
3 јануари 2016
285
183
Само логото на виндоусот,а матичната си е нормално логото си подигнува ,а само Виндоус лого не ?
И мене истото ми го праеше, паднат ми бил windowsot, идеше до логото и закочуваше.
Пробај да му напраиш репаир, или па види што ке ти каже некој поискусен ама ја го решив ова со преинсталација зошто на репаирот ми даваше дека неможе.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
И мене истото ми го праеше, паднат ми бил windowsot, идеше до логото и закочуваше.
Пробај да му напраиш репаир, или па види што ке ти каже некој поискусен ама ја го решив ова со преинсталација зошто на репаирот ми даваше дека неможе.
Баш тоа ми праеше ниту репаир нејќе да работи,ај ќе пробам преинсталација фала инаку дали ќе може да се направи Safe Mod и како се активира ?

S

Sukhoi

Гостин
За вакви ситуациите треба да имате спремно USB со Hiren's Boot, и многу полесно ке ви е. Ај што ке ги извадиш податоците од C, ке можеш и еден куп тестови да направиш без форматирање а и ке имаш целосен пристап до дискот. Не би типувал на ништо, ама у секој случај ако сумњаш на HDD, многу попаметно ке ти е да пуштиш HD Tune еден тест за ерори(отштиклирај fast scan) и ке видиме кај е проблемот.
Сигурен си дека 10-ката не правеше update последниот пат кога успешно го исклучи компјутерот? Можно е проблемот да е со некој од апдејти.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Ќе пробам првин со тоа Hiren's boot и дали преку него може да се направи Windows Restore ?
Имав Вин. 7-ка ултимејт лиценциран и преку него апдејтирав за 10 про и користев веќе околу 3 месеци се си беше нормално освен некои заебанции за драјвер за графичката.А се до вчера ми направи апдејт нешто за Вин.дефендер и после еден час и падна виндоусот и ми пишува CD Boot instal па рестартирав рачно и ми покажува Вин.логото и само лоадира и смрзнува.
Мислам дека мора да е некои вирус или слично?

S

Sukhoi

Гостин
Не не, како што јас знам System Restore се прави само во safe mode, додека со Hirens Boot подигнуваш Mini XP и нема врска со веќе инсталираниот OS. Кога ке бутираш можеш дискот да го провериш со HDAT2 програмчето кое се наоѓа во менито DOS programs, подмени HDD Testing(изглеа така беа имињата) и тука ке го најдеш. Но овој метод бара да си малку повнимателен, затоа бутирај во MiniXP, и од менито HDD Tools избери си го HD Tune. Ке се стартува старата free верзија, ама тоа нема врска. Отиди во табот Error Scan, тука деселектирај fast scan и чекај. Тука мислам дека ке ти ги отчита и SMART вредностите на дискот.
У секој случај ако приметиш дека дискот лудува(брчи, па закочува, и одново) тогаш прекини зошто ризикивуваш да го целосно уништиш(ако има внатрешни проблеми сo платерите). Ако си сигурен дека дискот е во ред, тогаш продолжи со тестот. Никој не може да ти целосно гарантира што е проблемот вака од далеку што се вели.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно