Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

MartinK_2

hello world
8 декември 2011
88
15
Скопје
Ајде едно прашање.Се работи за нов лаптоп Dell за пријател на татко ми, купен со Ubuntu.Треба да инсталирам Windows 10 бидејќи мислам дека нема поддршка веќе за драјвери хардверот за Windows 7.

Прашањето е следно:

1. Дали да инсталирам Windows 10 и да се активира (не сум имал вакво искуство до сега) , или
2. Прво да инсталирам Windows 7, да го активирам со DAZ Loader па да направам
2.а. апдејт или
2.б. чиста инсталација
(вака го имам мојот уште 2016-та додека беше достапна можноста од Microsoft за апдејт и до ден денес немам никакви проблеми)...?

П.С. Знам дека е пишувано доста во темава околу овие работи ама неможам да барам има многу различни постови и мислења и се извинувам однапред за тоа.
Секоја помош и совет се добредојдени.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Ајде едно прашање.

Не е можно веќе нелегално активиран Windows 7 да го надоградиш кон Windows 10 и да добиеш трајна digital entitlement лиценца. Откако пројде промотивниот период за тие што го пропуштија можеше уште преку accessibility страната на Microsoft да се update-ира и да се искористи, но сега колку што гледам не е веќе можно.

Ти останува со некој нелегален активатор да го активираш. Или ако не си стипса дај 5-10 евра за некој клуч од eBay. :) Сеедно било како да го активираш прво симни си чист image од Microsoft овде.

Поздрав.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Миркософт ви ставил кутија со песок да си играте во неа.

Се` ми се чини дека сакаат да ве кренат сосе неа и да ве однесат во облак. :hay:

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Не е можно веќе нелегално активиран Windows 7 да го надоградиш кон Windows 10 и да добиеш трајна digital entitlement лиценца. Откако пројде промотивниот период за тие што го пропуштија можеше уште преку accessibility страната на Microsoft да се update-ира и да се искористи, но сега колку што гледам не е веќе можно.

Ти останува со некој нелегален активатор да го активираш. Или ако не си стипса дај 5-10 евра за некој клуч од eBay. :) Сеедно било како да го активираш прво симни си чист image од Microsoft овде.

Поздрав.

Јас добив токму на ваков начин , си купив лиценциран виндоус 7 ултимејт и апгрејдирав за виндоус 10 про и еве сега си возам без проблем и покрај два пати форматирав и пак лиценца 10-ка имам ама за жал кога ќе земам друг нов ПЦ таму не ќе можеш да лиценцираш освен усер акаунтот на виндоус 10 про. Тоа беше пред да се појави 10-ката

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk

stormce

hello world
8 февруари 2018
104
56
Ајде едно прашање.Се работи за нов лаптоп Dell за пријател на татко ми, купен со Ubuntu.Треба да инсталирам Windows 10 бидејќи мислам дека нема поддршка веќе за драјвери хардверот за Windows 7.

Прашањето е следно:

1. Дали да инсталирам Windows 10 и да се активира (не сум имал вакво искуство до сега) , или
2. Прво да инсталирам Windows 7, да го активирам со DAZ Loader па да направам
2.а. апдејт или
2.б. чиста инсталација
(вака го имам мојот уште 2016-та додека беше достапна можноста од Microsoft за апдејт и до ден денес немам никакви проблеми)...?

П.С. Знам дека е пишувано доста во темава околу овие работи ама неможам да барам има многу различни постови и мислења и се извинувам однапред за тоа.
Секоја помош и совет се добредојдени.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
Ако сакаш да експериментираш, инсталирај win7 ultimate и користи го даз за активација. Симни media creation toll од страната на мајкрософ и со него направи надоградба на win10 pro.

Sent from my SM-J530F using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.887
5.596
Ако сакаш да експериментираш, инсталирај win7 ultimate и користи го даз за активација. Симни media creation toll од страната на мајкрософ и со него направи надоградба на win10 pro.

Само едно 100 пати е пишано дека ова веќе неработи. Помина времето за апгрејд бесплатен од 7ца на 10ка.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

stormce

hello world
8 февруари 2018
104
56
Само едно 100 пати е пишано дека ова веќе неработи. Помина времето за апгрејд бесплатен од 7ца на 10ка.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
Пред 3 месеци работеше. Затоа пишав ако сака да експериментира.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Дали до сега на некој му се има десено на лаптоп после апдејт на отеративниот фанот да му работи на 100%?

incontempt

hello world
24 февруари 2016
239
225
Скопје
incontempt's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3d BQ Dark Rock Pro
Motherboard
ROG STRIX B550-F GAMING
Storage
KINGSTON SKC1000 240gb, SAMSUNG 990PRO 2TB, WDC 12TB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 850 W
RAM
G.Skill FlareX 4x8gb 3800Mhz cl16
Video card
PowerColor Radeon RX 6900 XT Red Devil
Case
NZXT S340 Elite
Mouse
Logitech G502, Attack shark X3
Keyboard
Keychron K7 Max
Audio
Onkyo TX-SR373, Wharfedale Diamond 11.1
Monitor
AOC 24G2U x2 + 43" Philips TV
OS
Windows 11 IoT Enterprise LTSC
Дали до сега на некој му се има десено на лаптоп после апдејт на отеративниот фанот да му работи на 100%?

провери му температура и сл., процеси во позадина да не користи нешто процесор на 100%, или апдејт на драјвери за графчка и сл. да не направил па поради тоа да оптеретува, hwinfo дава брзина на вртење и температури од компонентите.

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Ептен неверојатно е глупаво, но скоро невозможно е да промениш network location од private кон public и обратно. Не само што опцијата којзнае каде е закопана, кај мене воопшто не можев да ја најдам и после 30 минути читање.

Кај различни верзии на Windows 10 е на различни места, гледав слики, читав упатства, џабе кај мене нигде ја немаше. :)

На крај морав по регистри да роварам за да сменам, каков апсурд човече. :) Нешто што треба и може да биде лесно достапно да се смени со два клика е длабоко закопано некаде, што и со инструкции не можеш да го најдеш.

Едноставно необјасниво ми е која им била логиката за ова, кај претходните Windows верзии секогаш беше на видливо и очигледно место кај Network.

Случајно ако сакате да смените wi-fi network location преку регистар. Отварате regedit > HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\NetworkList\Profiles и гледате внатре во кој фолдер е вашата мрежа, кај Category менувате соодветно со 0 за Public, 1 за Private и 2 за Domain.

Поздрав.

Boco1987

hello world
25 март 2017
304
355
Скопје
Ептен неверојатно е глупаво, но скоро невозможно е да промениш network location од private кон public и обратно. Не само што опцијата којзнае каде е закопана, кај мене воопшто не можев да ја најдам и после 30 минути читање.

Кај различни верзии на Windows 10 е на различни места, гледав слики, читав упатства, џабе кај мене нигде ја немаше. :)

На крај морав по регистри да роварам за да сменам, каков апсурд човече. :) Нешто што треба и може да биде лесно достапно да се смени со два клика е длабоко закопано некаде, што и со инструкции не можеш да го најдеш.

Едноставно необјасниво ми е која им била логиката за ова, кај претходните Windows верзии секогаш беше на видливо и очигледно место кај Network.

Случајно ако сакате да смените wi-fi network location преку регистар. Отварате regedit > HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\NetworkList\Profiles и гледате внатре во кој фолдер е вашата мрежа, кај Category менувате соодветно со 0 за Public, 1 за Private и 2 за Domain.

Поздрав.
Settings - Network & Internet - Change connection properties .

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Settings - Network & Internet - Change connection properties .

Според инструкциите од интернет таму прво проверив. Отидов и кај Properties директно кај конекцијата. Make this PC discoverable нигде го немаше. :)

Еве види и самиот ако не ми веруваш. :)

Network Location.png

Луда работа, прво што прочитав беше кај различни верзии на Windows 10, на различни места е закопана опцијава. Кај мене не успеав нигде да ја најдам.

Поздрав.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Можеш и со powershell (треба да ти биде elevate за да се изврши командата).

1. get-netconnectionprofile (од листата што ќе ти ја излиста види ја моменталната конекција кој индекс параметар го има)
2. set-netconnectionprofile -interfaceindex XX -networkcategory public

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Дали некој го користи ова?

Изгледа ќе мора да се користи, затоа што по некоја неверојатна случајна ненамерна ретка случајност, апдејтот на Windows го онеспособил Sandboxie. :rolleyes:

Овие избациле бета верзија што го поправа тоа, ама ни Мајкрософт уште не го кажал последниот збор со верзиите. :hay:

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Среќна нова на сите живи и здрави.
Може некој да ми објасни како да направам приоритет на мрежните карти, имам 3 мрежни и на сите 3 имам различен интернет, сакам да направам само од дената да имам интернет. Пример сега кога ми се сите 3 врзани и пуштени ми ја зема дефолтна 3та та која што не сакам преку неа да работам. Сакам пример да ја наместам 1ва та да ми биде дефолтна а во позадина да си останат другите 2 активни.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Среќна нова на сите живи и здрави.
Може некој да ми објасни како да направам приоритет на мрежните карти, имам 3 мрежни и на сите 3 имам различен интернет, сакам да направам само од дената да имам интернет. Пример сега кога ми се сите 3 врзани и пуштени ми ја зема дефолтна 3та та која што не сакам преку неа да работам. Сакам пример да ја наместам 1ва та да ми биде дефолтна а во позадина да си останат другите 2 активни.

Најдов

Windows 10
Unlike previous versions, Windows 10 automatically orders connections based on connection speed. It's not recommended to change the order unless there is a problem with how Windows 10 is selecting your default connection.
  1. Open the Network and Sharing Center > Change Adapter Settings.
  2. Right click the connection whose priority you wish to modify then click Properties.
  3. Scroll down and click Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), then click Properties.
  4. In the bottom of the properties window, click Advanced.
  5. On the bottom of the Advanced Settings window, uncheck the box next to Automatic Metric.
  6. In the Interface Metric text box, enter the priority number for this connection.
    • Note: The lower the number, the higher the priority the connection will have. Enter any number that is 2 or greater, depending on your preference for this connection.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.248
5.571
Скопје
Според инструкциите од интернет таму прво проверив. Отидов и кај Properties директно кај конекцијата. Make this PC discoverable нигде го немаше.
Беше најавен како администратор? Ако не си нема да ти даде таква опција.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Ајјјјјјјјјјјј вградената Movies & TV што ми рече, АЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈ
Погледнете го атачментот 70175

хахахаххахахахахах

Да идиоти се, а ако го отвориш со Windows Media Player наместо со Movies & TV си работи.

Е сега незнам дали си работи ради k-lite што си имам инсталирано кодеци или и без нив. Како и да е MPC Classic ми е незаменлив.

А што пари вртат со ова. Ќе рече некој постар човек ај што се 0.99$, татковци на деца кои не сакаат да се замараат, корпорации итн. Капе капе.

jH26QN9H-ZHuFUPG_Ag0wdImzoS9woS3-nJxNj9Y9b3sHitgy_aIBcuQ1D2mh2BugzfFEKhDZmY9uAvaD0ZoEoKDNxbuQcpgEKQrl2K2jNXkkvJaZgN8DFU0yH863U1mbzxRRPHIcywFdU5aOS1cofk9wU_hIt5jcThYbikzDAzLK0cKwkST0FNmLKlznR9QrWgpGQDQcPIWTRauk6xoWBgbcKIC_3Gs_SS0EiSAZU_33z52ojwzXMnoz4CB6rkUIbfyaZhHCvdLlvqQ1co2j7H-WuYikX4Z8qLS6gbe6luu-KbWGMbQck6NnRB6qYFQSNvPelsfXRPyNQjCfW92kNcfvlSNRw2Wf-xZ1ZS_FgDlc0UcP2qiuo6BQD7MYlCMs5y5Bgv54cybXbLjGJAE20F0_L9OKLh-H7yUXz_3gxRoMJKbKrzXcbSuDp285X966-5uq4LBOnMDpRylaE9cSySdiQ6KZu_kSBIx3hXql6GgCNazkEJD_IdBF0o0EvUiuiQJoKIyTfdJyVFsgmUrjthowPk1zb5HrEm-aZKCwL-WUUCS8EtjzPvNZO2Wi0uckz7oW8mVp-yPoC9mt7pAE6qtnGemfpuUqxXUskqto1IMBgNbcgCO8nAdVi91RrmRT2pOBtjmEnYXksNxKxYTBE13bmKmhB3fUQXso2MMn2eQoZowSXOyke6D_Z0sL7UtuaXgU5t5HTga1MiZvg=w1545-h869-no

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

marick14

hello world
2 март 2011
185
75
Кривогаштани
Имам HP Envy 15 лаптоп. Уште пред 1 и пол година кога го имав оригиналниот ОС почна да ми прави проблем со wi-fi-то. Ќе си работам и одеднаш ќе го снема и кога ќе отворам интернет мрежи да барам, не наоѓа ниедна.
Ја преинсталирав Про верзијата на ОС летото и еве пак почна од пред 1 месец да ми го прави истото. Значи откако ќе го инсталирам не прави така, но после неколку месеци почнува пак исто.
Кога ќе го рестартирам, после тоа имам интернет. На телефонот и другите лаптопи дома си има интернет нон-стоп, а мојов лаптоп губи.
Иначе имам и официјален/оригинален Касперски антивирус купено од продавница.

До што би можело да биде проблемот?
Дали е софтверски или хардвердски проблем?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно