Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Водич за промена и полирање на процесор и кулер

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.788
33.906
roka.mk
Дојде време да направам мала промена во хардверот.Значи решив досегашниот процесор кој беше 2.0Ghz да го сменам со нешто подобар т.е 2.4Ghz.Исто така сакав да постигнам едно одличо ладење за процесор,за што решив да ги исполирам процесорот и кулерот...со што ќе лежат поубаво едне врз друг и ќе се постигне одлична температура.Значи идеата ми да направам оптимална температура при нормална работа (winamp,mozilla,msn,photoshop) да биде максимална температира околу 20C.

За почеток да видиме температура пред да почнам со работа.

Демонтирање на кулер и процесор од матична.

Значи златно правило при мењање на CPU/GPU/Chipset кулери,пред самата операција потребно е да го оставите компјутерот уклучен некои 30минути.Причина е следна:Често се случува да,ако на ладно се обидете да го извадите кулерот од процесорот тие остануваат залепени еден за друг,и во полоша ситуација да го искрнете кулерот заедно со процесорот...што може да доведе до трајно оштетување на хардверот.
Секогаш оставајте го компјутерот уклучен некое време.

Одкако ќе го загреете убаво компјутерот почнуваме со постапката.Најпрво го вадиме кулерот.За да се извади кулерот постојат две опции,да се извади целата матична или да се извади без демонтирање на матичната плоча.Во мојот случај кулерот го извадив без демонтирање на плочата.

Ги отштрафуваме 4 штравчиња што се наоќаат на страната од клулерот,го исклучуваме напојувањето од матичната и го извлекуваме кулерот паралелно.

Вака би изгледал кулерот од долната страна...прљав и нерамен.

Одкако го извадивме кулерот на плочата ќе го видите процесорот.
За да го извадите процесорот треба да го подигнете осигурачот кој се наоќа на страната и да го повлечете процесорот.

Со демонтирањето на деловите сме готови....ова е полесниот дел :)

Подготовка и полирање на кулер и процесор.

Најрво треба да го извадите држачот на кулерот за да дојдеме дирекно на површината за полирање.

Зашто да го полирате процесорот[/B]?Потреба од полирање се јавува кај ентузијасти за оверклок(во кои се бројувам и јас),полирањето се врши со цел порамнување на површините...меѓу кои нема да остане воздух кој ќе го отежнува пренесувањето на топлината од процесорот преку термалната паста па до базата на кулерот.
Еве како би изгледало тоа сликовито.

За да почнеме со полирање најпрво ни е потребно да обезбедиме неколку различни водени шмиргли,парче стакло,хартија и малце вода.

Јас користе водни шмиргли(800,1200 и 2000).

Како се полира?

Полирањето не е некоја сложеша операција која неможе да ја направи секој кој има потреба од тоа.Најпрво се зема парче стакло(во мојот случај огледалце) врз кое ќе се рамнат(полираат) површините.

Потоа сечеме парче од шмирглата(Големина од прилика да го покрие стакленцето).Се почнува од најгрубата смиргла 800.Бидејќи е водена шмиргла треба да ја натопите малце:)Рамнењето се врши во кратки потези во два правци(напред-назад).На почетокот може да оди малце тешко али не губете надеж тоа е само на почетокот.:))

За да проверите дали навистина вашиот кулер е нерамен,земете маркер и повлечете линии преку целата површина на базата,и потоа чмирглајте некои 2-3 минути.Кога ќе го подигнете кулерот ќе видите дека маркерот е избришан само на одредени места...оние места каде кулерот е нерамен.

Рамењето ќе трае некои си 10-15 минути во зависност од тоа колку е нерамен кулерот.
Одкако ќе прометите дека целата површина на кулерот е рамномерно исшмирглана,преоќаме на втората фаза а тоа е финото шмирглање.

Финото полирање се прави со помазната шмиргла 1200.И трае се додека не прметите сјај на поврчината на кулерот.

Последна фаза е Полирањето т.е ефектот на огледало...Ја мокрите 2000 и триете во два правци околу 15минути...се додека не осетите сека поврчината едноставно се лизга на шмирглата...и тогаш следи чудото. :)

Истата постапка следи и за процесорот...Само кај него треба да внимавате на пиновите(најубаво е да користите заштитна пластика за процесор),и секако некакво касе кое ќе спречува електрицитет.
Немојте воопшто да се плашите да ја наводените шмирглата...тоа нема да има никаква штета врз процесорот.

...

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.788
33.906
roka.mk
И еве ги моите крајни продукти.;)

Монтирање на елемнтите.

Ни остана уште да ги намонтираме назад елементите.
Најпрво го местиме процесорот во обратна постапка како што го извадивме.

Само ќе внимавате да го наместите правилно.т.е стрелката во долен десен агол(кај дупчето) да биде во аголот кај што се држи осигурачот.(како на сликата погоре).
Го спуштаме осигурачот и врз процесорот нанесуваме термална паста.Паста која служи како проводник на топлина.

Ставаме мала количина од пастата дирекно над процесорот и со кесе на прст го размачкуваме така да се добие слој околу 1мм.

Остана уште да го намонтираме кулерот.Пред да го ставиме кулерот ги ставаме гумичките кои се наоќаат под штрафовите(можно е и да ги нема тие гумички во зависност од моделот на кулерот).

Го монтираме кулерот го заштрафуваме го затвараме куќиштето и го уклучуваме компјутерот.

И сеа она што мене ме интересираше т.е она за што се решив да го правам сето ова,а тоа е температурата.
Во ист режим на работа како и претходно температурата е намалена за околу 19 степени...Што е скоро колку и очекуваното.

Тоа би било се од мене...за прашања и дискусии тука сум....

Следи еден добар клок,од кој ќе постирам резултати...Машината е слаба ама ме интересира максимумот;)

sini6a

hello world
11 мај 2009
485
30
Браво, сам го правеше туториалов така? и каде можам да ја најдам таа пастата?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.788
33.906
roka.mk
Сам од буква-до слика:)
Пастата ја купив во СЕТ околу 250ден...Иначе моментално чекам поквалитетна од грчка

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
:bravo:
Супер објаснето, и презентирано. Само јас малку ке додадам неколку работи на се ова, односно неколку забелешки, што позитивни, што негативни :rolleyes:
1. Можеби требало да се провери само разликата на температурата со ставање на нова паста, бидејќи гледам дека постоечката паста е релативно скоравена, па пред целиот зафат да се види разлика во температура од стара и нова паста, но како и да е...
2. Начинот на полирање е тој, наједноставен, но и релативно погрешен. Ќе се запрашате - ЗОШТО? Точно е дека за мало порамнување сите предмети се ставаат на стако бидејќи е идеално рамно, но движењата на раката односно силата со која се превлекува предметот врз површината на стаклото не е иста, па заради тоа и фломастерот на краевите од кругот ти се прво одстранети, па потоа ти е централниот дел одстранет ;)
Како изгледа лизгање на предмет по површина која ствара отпор - триење (во случајот шмиргла) и како настанува се она за кое зборувам и зошто прво го снемува фломастерот на каевите може да се забележи од сликата:
05032010882.jpg

Односно твојата површина од рамна станала конвексна, односно овална. Истото се случува и со процесорот, со тоа што заради габаритот на процесорот кој е значително помал во споредба со габаритот на тенекијата, веројатноста да површината биде помалку конвексна е голема, односно овие две работи се во тесна врска и се правопропорционални.
Деформациите се прикажани на сликата после (1) и пред (2) обработката на предметите, во случајов процесорот и ладилникот. Деформациите се фигуративно прикажани за да се добие претстава за што зборувам, но не да сватите дека се буквално толкави искривувањата :ha:
05032010883.jpg

Тоа може да се примети и доколку се изанализира детално сликата на која се одсликува логото од it.com.mk, односно патеката - линијата по која се прекршува сликата :)
3. За среќа ова е занемарлива работа во овој конкретен случај, а и ефектот е постигнат заради заменета паста и заради одстранетите "брегови и канали" (2) ради кои допирната површина помеѓу двата предмета била намалена е значително забалежителен.
И покрај внимателниот пристап во целата работа, јас искрено не препорачувам порамнување на телото на процесорот, туку само на тенекијата. Од причини - оштетување на самиот процесор.

p.s. Се извинувам за тоа што сликите се "аналогни" а не дигитални :LOL:, побрзо ги нацртав на рака него на пц :)

fatal1ty_ иаш реп од мене за туторијалов :bravo:

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Репутација + од мене за одличниот пост fatal1ty_............:bravo:

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
bravo za tutorijalot :bravo: rep+ od mene ,inace se soglasuvam so sale podobro bi bilo da se ispolira samo ladilnikot potocno dopirnata tocka od ladilnikot otkolku dvete :)

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.788
33.906
roka.mk
@SaleSk Сите критики прифатени....:bravo:

И мене не ми искочи полирањето на процесорот баш онака какошто очекував,ваљда бидејќи не обрнав многу внимание на она што ти го рече...меќутоа целото ова го направив лично за мене и за сите оние кои ги интересира.И да се развие една дискуија....

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Браво, одличен туторијал.
Значи шмирглата ја ставаш на стаклото и кулерот го влечеш по неа, или грешно сум разбрал?
И БТВ, колку пари се трите водени шмиргли?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.788
33.906
roka.mk
Да влатче сечеш парче од прилика колку самото парче стакло,ја мокриш малце со вода и ја ставаш врз стаклото и триеш....Иначе 15 денари парче се смирглите во ВулеКом.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Одличен туторијал и одлични забелешки од страна на докторот! :bravoska:

Јас, ќе дадам уште една забелешка која се надевам ќе биде сватена во функција на подобрување на процесот (да не каже некој модератор дека навредувам и слично).

Мојата забелешка се однесува до мачкањето на пастата. Има премногу термална паста. И покрај тоа што пастата е добар спроводник на топлина, не е подобар од самиот контакт на бакар со бакар. Таа служи единствено за да ги пополни воздушните шуплини (поради нерамнините на површините кои во случајов ти ги намали), бидејќи воздухот е термички изолатор.
Покрј ова, кога има планини од паста, како во твојов случај, кога ќе го шлапнеш тенекето врз процесорот, постои голема веројатност да ти останат меурчиња од воздух заробени меѓу пастата и тенекето.

Секогаш паста се става умерено, т.е. минимално колку што е потребно. Се што е одповеќе е контраефективно. Инаку, кога работиш со релативно течна паста каква што мислам дека е таа која ја ставаш, најдобро е да не ја размачкуваш туку да капнеш во центарот (каде и се наоѓа парчето силикон на процесорот) и со потиснување на тенекето самата паста да се размачка. Така со сигурност нема да имаш воздушни меури.

Размачкување се прави кога имаш густа, т.е. тврда, паста. Тогаш постапката е малку покомплицирана. Треба убаво да ја размачкаш пастата со пластична картичка (нешто налик на кредитна или нова лична карта :D), така што ќе го отстраниш вишокот и убаво ќе ја измазниш намачканата површина.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Браво Фаталити, одличен пост и секако репутација за големиот труд!

Исто така Сале, одлично образложување,шема и до тебе зеленко.

Браво момци :bravo:

dulemk

user
11 јануари 2008
1.049
53
Супер туторијал :bravo:, стварно браво.

Иначе јас вака гледано не би му го направил ова на мојот процесор, планирам да го продадам за реална цена кога ќе дојде време.

Иначе како што кажа гојдо да појаснам за некој.

Најдобро за ладење на процесор е да имаш 100% исполирани процесор и базата на кулерот и да бидат 100% залепени без мрдање, ама е теоретски, уште нема некоја иновација каде можеш да го примениш ова(евентуално со кулерот и процесор да се продава како едно:LOL:)

Затоа второ најдобро нешто е исполирани процесор и кулер(нормално не може најидеално да биде ова со рачна работа), и се става што помалку пааста. Ова е изводливо и е најдобра опција за хардкор оверклокирање.

Трето и што скоро сите го користат меѓу кој и јас е нормален процесор со нормален кулер и малку повеќе паста, ама сепак никогаш не треба да се става премногу. Како што кажа гојдо било која паста е помал проводник од самиот метал, и колку е потенок слојот подобро.

И најлошо и се некој паметен што сам ќе му текне прв пат да монтира компјутер може да заборави паста да стави и да си го залепи кулерот на суво.

daniel111

Баниран/a
10 август 2009
682
348
USA
SecreLocal.com
starite serverski procesori od vremeto na 286-486 -nemaa metalen del vrz procesorot tuku bea izlieni so keramika ili porcelan -no poradi ekonomski razlozi pocnaa da stavaat limce i mozea da rabotat goli bez dodatno ladenje

xp.

read-only
27 декември 2009
45
0
i brat mi (4-odd) ja vozi negovata coppermine mashina OC na 866mhz vcore 1.84v bez blok i kuler i ja crka na okolu 50stepeni:isplashen::isplashen::LOL::LOL::LOL:

sini6a

hello world
11 мај 2009
485
30
Хахаеха, и јас горев нешто вака ама на 400mhz, а сега ми отиде таја машина, т.е. отиде само напојувањето

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.788
33.906
roka.mk
@gOJDO,@dulemk Одлични мислења(сакам вакви дискусии).
Иначе кажав и погоре дека примарната идеа ми беше да намалам температура и да обезбедам одлично ладење на клокање...Подолго време пратев,читав и се консултирав...што со интернет што со приатели и решив да пробам да ги исполирам...И да искожеше нешто несакано не сум у голема штета бидејќи ќе изгубев околу ~1000ден.
А сето тоа решив да го проследам и со слики и некој ред текст,току поради ваквите дискусии каде се учи многу:)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Еве едно добро видео од кое ќе сватите многу работи околу мачкањето:

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=EyXLu1Ms-q4&feature=related[/ame]

Ај направи мониторинг на температурите сега при idle и при load.

Потоа демонтирај го кулерот, избриши ја сета паста и капни во средината.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.788
33.906
roka.mk
При idle

Иде во интервал од 27-30 Активни само winamp и програмчето за мерење.

При load

Иде во интервал од 34-37 Активни winamp,mozilla(со 3 таба),photoshop,msn,И играв NFS_MW...

Пошто сеа ме мрзи да го отварам повторно компјутерот утре ќе го направам тоа со пастата да видам разлика...

btw гојдо ова е на твојот процесор...:))

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
беше мој, ама сега веќе не е...:plachko2:

ах златен процесор ти го дадов, ми го уништи....:LOL:

smole

poweruser
18 април 2007
3.900
4.580
Одличен туторијал, само 2 забелешки

пиши од каде се шмирглите, и колку кеш

со подобра паста ќе имаш и подбри резултати, се надевам чекаш некоја од Arctic Silver Corporation.

поз

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв