Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

upWork (поранешно oDesk) (работа и повлекување пари)

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Само marketing copywriting e јако платен, другите копиврајтери боранија се.
Најплатени се веб девелопмент па графички дизајн.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.582
3.225
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
^
Да не се вреѓаме хехе
Ако си добар во било која област понудена на апворк ќе заработуваш добро. Ама се согласувам дека генерално земено девелоперс се најплатени. Copywriting е поспецифично и зависи од многу работи. Јас немам саатница туку работам по збор најчесто. Плус не секоја содржина е иста. Product review е поскапо од blog post или homepage content од обичен текст. Како и да е секоја област е поврзана - за добар сајт ти треба добар дизајн и функционални страни, но ти треба и оригинална, интересна и соодветна содржина.

12 април 2017
1.918
1.259
Не може copywriter да биде по платен од developer...ми нема никаква логика
Оти не може? Ако напишеш писмо кое ќе продаде продукти во вредност од $10,000 дали мислиш дека вреди да се плати $100 на час за да се напише?

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Оти не може? Ако напишеш писмо кое ќе продаде продукти во вредност од $10,000 дали мислиш дека вреди да се плати $100 на час за да се напише?
Затоа што земаш одделни случаи, под определен критериум. Споредбата ти е експерт во една област со џуниор во друга.

Спореди просечна плата/саатница.

O

Oliver!

Гостин
Малку р'чнав некои нерви изгледа :)

Copywriting и тоа како може да биде поплатено од веб развој, ама нема мерило како да се спореди едно со друго во лабораториски исти услови.

Впрочем, прашањето беше за "области/дејности се најплатени на Upwork", а не воопшто.

Ако земеме друг начин на обработка на податоците, на пример во САД
искусен копирајтер е во најмала рака рамо до рамо со сениор PHP девелопер или пак било кој друг девелопер.

Со тоа што, ако било кој од тие два како пример, доколку работи во поголема фирма е платен значително повеќе од фриленсерите, fo real and fo sho :)

Angel A.
Најдов еден Горан од Охрид со 400к
и Љупчо од ск со 200к

Чисто за мотивација.

Последниот review му е Nov 2016
Човеков најверојатно е одамна отиден од Upwork :)))

Изменето од модератор:
12 април 2017
1.918
1.259
Последниот review му е Nov 2016
Човеков најверојатно е одамна отиден од Upwork :)))
Не е отиден, види поубаво, има 3 активни работи од кои едната е започната во 2018, али исто така има договор започнат од 2016 со 1 час..

O

Oliver!

Гостин
Не е отиден, види поубаво, има 3 активни работи од кои едната е започната во 2018, али исто така има договор започнат од 2016 со 1 час..

Веројатно е нешто што се гледа само кога си логиран, кај мене последниот review е од 2016-та.
Само си помислив дека човекот влегол во следен чекор со поголема заработувачка, па излегол од Upwork, ништо злонамерно :)

12 април 2017
1.918
1.259
Веројатно е нешто што се гледа само кога си логиран, кај мене последниот review е од 2016-та.
Само си помислив дека човекот влегол во следен чекор со поголема заработувачка, па излегол од Upwork, ништо злонамерно :)
Ако гледаме спрема фактот дека има само еден час на договор започнат во 2016та, да, можеби и отиден е, али не ми се верува. Поголема е веројатноста да викне уште некој со него да му помага со проекти отколку да си отиде, барем јас мислам дека така е подобро за него.

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Чисто за мотивација.

Можам да набројам уште дузина профили со добра заработка. Точно, тоа е добра мотивација за фриленсерите, но секако добра мотивација и за УЈП. Имајте на ум дека јавно ги маркирате за отстрел со именување и ставање на линкови до профилите.
Наместо тоа, многу подобро е да споделите некој хинт за сите побрзо и полесно да стигнат до такви цифри.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Абе јас мислав плаќаш данок :D

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Абе јас мислав плаќаш данок :D
Не е само данокот, има и поголеми проблеми. На пример сите комшии, роднини, па и жена му да дознаат колку точно заработува :) Ќе почнат сите на гурбет да му идат дома.
Шала на страна, мислам дека именувани а посебно линкувани профили не се коректен и колегијален чекор.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Абе не живејте у фантазија, ако некој прави малверзација и треба да биде фатен ќе го фатат и без некој тука да постира линк. Форумов е јавно место и вакви теми и информации воопшто не треба да бидат цензурирани, како едно време што се правеше со бришење теми и мислења.

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Абе не живејте у фантазија, ако некој прави малверзација и треба да биде фатен ќе го фатат и без некој тука да постира линк. Форумов е јавно место и вакви теми и информации воопшто не треба да бидат цензурирани, како едно време што се правеше со бришење теми и мислења.

Апсолутно точно и секако и второто е точно. Далеку од тоа дека треба да бидат цензурирани. Сепак, еве неколку интересни прашања кои ако ги одговориме искрено веројатно ќе го подобјаснат моето мислење околу линкањето профили.
Зошто никој нема поставено линк (или можеби има само неколку) до свои профили на фриленс сајтови? Зошто наместо да барам индијци за помош, немаме листа на профили тука, па да се вртат проектите помеѓу нас? Има некоја издржана причина да не се рекламираме и кога некоу се нуди „помош“ тоа се прави со приватни пораки? Има некој причина да се бара работа таму а да не се понудат нашите ресурси јавно тука?
Инаку има многу што да се каже за наведените, а и многу други неспомнати профили. Како стигнале до таму, какви дубари правеле, каде грешеле, каде поентирале, но еве јас не сакам јавно да ги коментирам. Нејсе, можеби и грешам, но знам дека не би размислувал така ако е барем полузатворен тип на комјунити наместо максимално отворен форум.

12 април 2017
1.918
1.259
@pLaToOn Друже има избор ако сака да му биде скриен профилот, така да не е страшно, а за даноци, нека си плаќаат и нема да ги фатат :))
upload_2019-1-20_19-13-43.png

O

Oliver!

Гостин
Зошто наместо да барам индијци за помош, немаме листа на профили тука, па да се вртат проектите помеѓу нас?

Добра идеја.

Почни тема за ова, да напишат сите во која област работат.
Баш ми треба WоrdPress хакер моментално :)

Не знам колку одзив ќе има, ама зошто да не? :)

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Во халк банка бараат некаков договор да им однесеш за да ти ги одобрат парите што стигнале преку wire transfer на девизна. Ме интересира што договор да им се однесе кога на пример тука не се работи за само еден клиент туку работење со повеќе клиенти.

Некој истиов проблем да го имал?

O

Oliver!

Гостин
Ајдееее... 2019-та весела ќе биде изгледа.
Ова ќе да е некое ново правило.

Којзнае што се тоа министерството наложило да почне од 3-ти Јануари :))

Склопи си нешто во Фотошоп, удри потпис и речи Upwork потпишаа :))

lumibi

hello world
5 јуни 2008
270
77
Realno treba da se navede kako kompjuterski uslugi ili nesto slicno. Ima banki koi za sekoj priliv le treba izjava no ima i drugi koi baraat samo ednas pri prvata isplata i tolku.

12 април 2017
1.918
1.259
Во халк банка бараат некаков договор да им однесеш за да ти ги одобрат парите што стигнале преку wire transfer на девизна. Ме интересира што договор да им се однесе кога на пример тука не се работи за само еден клиент туку работење со повеќе клиенти.

Некој истиов проблем да го имал?
Како тоа? Што ако роднина од Германија ми прати пари? Како ќе ги подигнам?
Ова нема смисла.

Uber-

hello world
23 август 2017
200
211
Скопје
Во мој случај добив мејл со следново:

“Согласно Упатството за начинот за вршење на платниот промет со странство бр. 23917 од 28.07.2016 година издадено од Народна Банка на Република Македонија,должни сте во рок од 5 (пет) работни дена по приемот на ова Известување да ни доставите Образец 743 со пополнет втор дел, наведувајки го бројот на сметката на која треба да Ви се одобрат пристигнатите девизи и соодветните документи согласно споменатото упатство. Доколку веќе имате доставено Генерално Овластување за распоред на приливи, Ве молиме веднаш да не известите за основот и да ги приложите соодветните документи по кои е пристигнат приливот согласно споменатото упатство. Денот кога е испратено ова Известување се смета како ден на прием на Известувањето за пристигнат прилив.“

При разговор со оператор во банка, жената си побара документи од англија (од таму беа пратени парите) и тоа државјанство / дозвола за работа / дозвола за престој и незнам што друго. Во банка не отидов и си напраија рефунд на средствата.

Ова нема смисла.
Ќе ти бараат негови податоци

lumibi

hello world
5 јуни 2008
270
77
Ова нема смисла.

Ako ti pusti sredstva fizicko lice t.e. tvoj rodnina ne mora da pisuvas izjava bidejki normalno prilivot ke ti bide kako podarok ili kako pomos, dodeka ako ti pusti pravno lice (firma) ili nekoja web strana, togas mora da davas izjava po koj osnov ti e prilivot. Zatoa pogore napisav deka ima banki koi baraat pri sekoj priliv izjava dodeka ima i drugi koi barat samo edna izjava od odredena firma. Ako imas priliv od istata ne ti baraat dopolnitelna izjava, dodeka ako primas od druga firma pak ke treba izjava.

Makedonec^

hello world
21 ноември 2012
169
123
Ај мала помош, веќе недела дена ме одбиваат за профил на upwork.

Ова ми се skills
Screenshot_8.png

Ама еве ги одговорите нивни:
Screenshot_9.png
Screenshot_6.png

Еве и на маил што ми стигна.
Screenshot_7.png

Се надевам ќе има некој љубезен од вас да ми помогне да го средам профилот за да ги "задоволи" условите на upwork.

O

Oliver!

Гостин
Ова не личи како дека нешто погрешно си направил, туку дека апликацијата е одбиена поради преголем број на апликации дневно...

Последната реченица со препораката звучи добронамерно, целиот проблем овде е дали човек те прегледал пред одбивање или си одбиен од систем што пребројува колку апликации прошле во одреден период.

Не сакам да шпекулирам, ама ми изгледа како да е добро да пуштиш нова апликација утре со истите податоци. :)

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Што ти пишува во мејлот што ти го пратиле, нема повеќе детали?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно