Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

upWork (поранешно oDesk) (работа и повлекување пари)

Torlakian

hello world
21 октомври 2014
324
372
Куманово
Хехееј невероватно што ми се деси!

Денеска аплицирав на еден оглас на Upwork (првпат за овие 4 месеци гледам ваков оглас за "psytrance") и пред еден саат ми пишал човекот дека задоволен нешто: "I love your two demos, truly awesome! I know... not too many folks into psy here. It's a shame.
I definitely want to utilize your services. I'll be in touch tomorrow once I get through the submissions. But yes, we are a go."

Лудило, да не има некој врски во Upwork тука во темава хахахах

Али се надевам дека ќе пројде се како што треба утре, би требало да е озбилен чувек :D

P.S.
Се работи за psytrance rmx на chillwave/electro трака

Ај лаку ноќ сг, 4 и пол бидна ццццц...

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Драпат се што би рекле кумановце.
Колку што мене ми е познато Ангел е рекордер со 600к.

MartinJack3d

hello world
21 октомври 2016
119
85
Поздрав и со среќа во барањето на работа ! Можам да ти ја препорачам следнава платформа на која што јас лично работам

PeoplePerHour

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
My two cents на ова со бустањето.

МНОГУ ВНИМАВАЈТЕ што правите и како правите! Не пијат нафта во Upwork.

Го кажувам ова од лично искуство со такво нешто кога се обидовме да го бустнеме мојот профил со тогаш девојка ми (односно не делевме заедничко презиме како сега).

Пристапивме кон целиот овој процес највнимателно што може. Стрикно конектирање од различни адреси за двата профила. Креираше девојка ми понуда за работа (дизајнирање сајтче за вести) и ја остави некој ден да стигнат троа proposals. Аплицирав и јас нормално. За време на "интервјуто" си разговаравме баш како да сме дизајнер и потенцијален клиент. Разговараше она и со други што аплицираа и по ден два одлучи да прифати со мене. Уште од старт си пишавме дека ќе комуницираме по скапј/телефон, за да не мора све и свашта да пишуваме на upwork messenger-от. Интересното во целата оваа ситуација е што навистина во моментот почнав да и правам сајтче за вести и што по недела две го завршив и си побарав да бидам исплатен. Не-регуларно, али до некој степен регуларно. Се си беше како што треба, првите недела две (колку што се чека за fixed payment) не добивме никакво известување. Дојде денот за парите да ми стигнат на сметка и си легнаа без никаков проблем. Се супер, одлично, топ, уште еден профи фидбек...

Не поминуваат неколку саати, на двајцата акаунтите блокирани. Причина: Јас и клиентот се познаваме надвор од Upwork и се обидуваме да го изиграме системот. Поради тоа ќе бидеме перманентно блокирани и двајцата.

Како дознале за тоа, најочигледно ми беа две опции:

1. Во некој од нивните логови да стои некогаш дека јас сум бил логиран онлајн (најверојатно на мобилната апликација) од нејзината адреса, или обратно она кај мене.
2. Го провериле профилот на госпожата на фејсбук и виделе дека има слики со мене постирано. Во тоа време она го користеше фејсбукот со нејзиното име и презиме, па затоа и се сомневав дека преку тоа не нашле. Језда јас не користам вистинско име и презиме на фејсбук, али доволно е една слика од фб да спореди со upwork profile или linkedin profile и проста е математиката.

Наредниот ден ги контактиравме Upwork двајцата заедно. Го приложивме целиот наш случај, работата која навистина беше завршена, цела browser историја за тоа колку сум работел на нејзиниот сајт, се што имав зачувано на диск, секоја порака која јас и она си ја разменивме (whatsapp, messenger, skype) во врска со сајтот. Буквално се, за да се види дека навистина беше сработено тоа што се побара од "клиентот".

Приговорот после недела дена чекање, беше прифатен и наместо перманентен бан, добивме двајцата по 1 месец забрана за користење на upwork на било каков начин, а и после тоа мислам дека на профилот ни стоеше по 3 (или 6 месеци) recent account hold. Што малце не уназади во унапредувањето. Парите беа вратени кај госпожата на сметка и таа работа беше како да не постоела ни кај мене ни кај неа на профил.

Затоа мој совет, МНОГУ внимавајте на ова со бустањето, на кој начин го правите, гледајте да биде што пореално. Не се мутави во Upwork, а по тоа што ми се случи мене мислам дека си имаат добар истражувачки тим за се сомнително што им паѓа на очи. Освен јас ако нешто многу очигледно да не сум згрешил, али мислам дека бевме најпретплазливи што може.

P.S. Од после тие неколку месеци и Recent Account Holds на мојот профил, се си се врати по нормала, почнаа да стигаат proposal-и како што треба. Па дури и станав top rated неполн месец откако го тргнаа тоа recent account holds, што и првично ни беше целта да го направиме со бустањето на мојот профил бидејки многу блиску бев до тоа.

Последна промена:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.815
33.985
roka.mk
Ти благодарам за споделеното искуство, убаво е да се знае ова.
Мојата компанија преку која постирам работи е регистриран во Русија од трето лице, а тоа му дава на тежина и доверливост... али претпазливост секако е потребна

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
На тежина и доверливост би дало и навистина ако се заврши некоја работа, но морав да го споделам ова бидејки знаеме каква е ситуацијата тука со се и сешто. А се види некој начин како да се "заобиколи" некој систем, одма сите се:

И јас сакам! И јас! И јас!
r_1776517_5KJaM.gif

Не викам дека не би функционирало, али бидете најпретпазливи што може. Да не им падне чудно таму на тие што македонци почнале да најмуваат македонци за прва нивна работа ако зачести ова.

Arabian

lurker
5 ноември 2013
717
458
За случајот за бустање не сум многу запознаен. Но за пернамент бан за спамување а не добивање работа имаме цела екипа јадено... подоцна открив еден ,,трик,, дали ке замолиш некој клиент да ја остави работата како да има втор ,,milestone,, (нз на мкд како е) со тоа што во системот ти активно работиш и можеш да аплицираш и засега функционира, не сме јаделе банови :D

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Дајте линк од профилот на тој Ангел. Јас најдов еден sysadmin со 200K+ и над 10.000 саати.
Инаку ми е најомилена една кумановката копирајтер за Buzzfeed, од 2015 има заработено над 100K, браво за нејзе.

O

Oliver!

Гостин
Не сум сигурен дали ќе избегам од темата, но сепак...

Дали имате идеја/претстава точно кои области/дејности се најплатени на Upwork?

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Дајте линк од профилот на тој Ангел. Јас најдов еден sysadmin со 200K+ и над 10.000 саати.
Инаку ми е најомилена една кумановката копирајтер за Buzzfeed, од 2015 има заработено над 100K, браво за нејзе.
Angel A.
Најдов еден Горан од Охрид со 400к
и Љупчо од ск со 200к

Чисто за мотивација.

Последна промена:

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Па зарем до толку полиција имаат Upwork?
Зошто да би немале. До пред 2-3 години беа преплавени со индијци и крајно неквалификуван кадар. Многуте измени кои ги направија последниве години е баш со таа цел да се отстрани "шлајмот" кој пробува да биде фриленсер на upwork. И полека полека почнуваат да се ослободуваат од тој лош кадар. Пробуваат да заличат на Toptal. И искрено, бар по мое мислење, полека полека успеваат во тоа.

Така да не би ме чудело и да си имаат одреден сектор (полиција) баш за такви работи. Едноставно полека сфаќаат дека квалитет е боље од квантитет.

O

Oliver!

Гостин
Зошто да би немале. До пред 2-3 години беа преплавени со индијци и крајно неквалификуван кадар. Многуте измени кои ги направија последниве години е баш со таа цел да се отстрани "шлајмот" кој пробува да биде фриленсер на upwork. И полека полека почнуваат да се ослободуваат од тој лош кадар. Пробуваат да заличат на Toptal. И искрено, бар по мое мислење, полека полека успеваат во тоа.

Така да не би ме чудело и да си имаат одреден сектор (полиција) баш за такви работи. Едноставно полека сфаќаат дека квалитет е боље од квантитет.

Голема одговорност е, да.
А неспособни се инфилтрираат во секој можен сегмент, особено оние веб дизајнерите за $2 на саат.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.815
33.985
roka.mk
Angel A.
Најдов еден Горан од Охрид со 400к
и Љупчо од ск со 200к

Чисто за мотивација.
Сигурно ќе добиеш лајк од Љупчо чим се пушти на форум и излиста темава.

Најголем поздрав до Мајсторот

Zimrie

hello world
11 април 2008
498
122
Еве интересен Русин линк

Може на некој ќе му се најде
Код:
#!/usr/bin/env python3
"""
Script for analysis of upwork's freelancing earnings, yearly/monthly period
@date: 2019 January 18
"""

import csv
import codecs
import matplotlib.pyplot as plt

# Go to Reports/Transaction History there get all data in csv fomat.
# Make it as one concatenated file, in bellow file set name of file
input_file = '__all__.csv'
limit_to_years = ['2018'] # here combine per year, or more years
#limit_to_years = ['2015', '2016', '2017', '2018']

sum = 0

d = {}
months = ['Jan', 'Feb', 'Mar', 'Apr', 'May', 'Jun',
          'Jul', 'Aug', 'Sep', 'Oct', 'Nov', 'Dec']
for month in months:
    d.setdefault(month, 0)

def calculate(limit_to_years):
    global sum
    global d
    with codecs.open(input_file, 'r', 'utf8') as f:
        csvr = csv.reader(f, delimiter=',')
        next(csvr)
        for row in csvr:
            # everything but Withdrawal
            if row[2] != 'Withdrawal':
                if row[0].split(',')[1].strip() in limit_to_years:
                    month = row[0].split()[0]
                    if row[2] == 'Withdrawal Fee':
                        d[month] += -3.5 # changing instead $1, to $3.5
                                         # for quicker payoneer processing
                        sum += -3.5
                    else:
                        d[month] += float(row[9])
                        sum += float(row[9])

# removing decimals
    for key in d.keys():
        d[key] = int(d[key])

print(str(limit_to_years))
    print(str(d))
    total = int(sum)
    print("total: " + str(total))
    if len(limit_to_years) == 1:
        average = int(sum / 12)
        print("average: " + str(average))
    else:
        average = int(sum / len(limit_to_years))
        print("average: " + str(average))

years = ','.join(limit_to_years)
    fig = plt.figure(figsize = (7, 5))
    ax = plt.subplot()
    plt.title(years)
    plt.text(1, 1.1, "total: " + str(total), horizontalalignment='right',
            verticalalignment='center', transform = ax.transAxes)
    plt.text(1, 1.05, "average: " + str(average), horizontalalignment='right',
            verticalalignment='center', transform = ax.transAxes)
    values = list(d.values())
    plt.bar(months, values)
    plt.savefig(years.replace(',', '_') + '.png')
    plt.close(fig)

if __name__ == '__main__':
    calculate(limit_to_years)

Zimrie

hello world
11 април 2008
498
122
Овие идеи се попривлечни:
Stellar - Develop the world's new financial system

Stellar | Move Money Across Borders Quickly, Reliably, And For Fractions Of A Penny.
Stellar is a platform that connects banks, payments systems, and people. Integrate to move money quickly, reliably, and at almost no cost.
---
Transfer Money Online | Send Money Abroad with TransferWise

Bye bye bank fees, hello world.
You could save up to 8x compared to a bank when you send money, get paid in other currencies, or spend abroad on the TransferWise debit Mastercard.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно