Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

TV засилувач.

anonimen12

hello world
7 јуни 2012
372
44
Здраво.
Користам телевизија од кабелски оператор ( позајмена од комшијата ). Имам еден мал проблем понекогаш сецка по малку .
Во прилог ова што ви го испраќам на сликава дали ќе биди од корист?
Ви благодарам.

https://www.summitsource.com/Assets/ProductImages/AMSIA2.jpg

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Здраво.
Користам телевизија од кабелски оператор ( позајмена од комшијата ). Имам еден мал проблем понекогаш сецка по малку .
Во прилог ова што ви го испраќам на сликава дали ќе биди од корист?
Ви благодарам.

https://www.summitsource.com/Assets/ProductImages/AMSIA2.jpg

ииии човече вакво немам видено од пред 20 години кога користевме 2-3ца од 1 приклучок :)

Мислам дека ќе помогне, имаше и едни четвртасти, малце поголеми сплитери за повеќе телевизори ако ти требаат да приклучиш.

anonimen12

hello world
7 јуни 2012
372
44
ииии човече вакво немам видено од пред 20 години кога користевме 2-3ца од 1 приклучок :)

Мислам дека ќе помогне, имаше и едни четвртасти, малце поголеми сплитери за повеќе телевизори ако ти требаат да приклучиш.
Доволно ми е за еден тв !

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Земи го тоа тогаш ако се сеќавам беа ефтини околу 100 денари или?
Само да не заборавиш ќе ти требаат и 2 од тие конекторите на штрафење што се од двете страни.

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Ама и напојување ќе му треба на појачалцето... треба да се види од која страна му доаѓа напојувањето, и дали можеби ќе треба некаков инјектор...

anonimen12

hello world
7 јуни 2012
372
44
Ама и напојување ќе му треба на појачалцето... треба да се види од која страна му доаѓа напојувањето, и дали можеби ќе треба некаков инјектор...
Значи мојот прикличок треба да биди во (in) ? A drugite dve lini vo out taka

stefan

lurker
13 април 2007
682
530
Прилеп
github.com
anonimen12: Тоа што го прикажа на слика е линиско појачало за сателитска антена . Нема да поjaча ништо на кабелска.
Ke треба кај комшијата твој директно на влезот да се постави појачало за кабелски сигнал. И од него самиот да си земе еден излез, другиот да оди за тебе.

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Мешаме работи... првата објава е за појачало, ама за погрешен фрек.опсег. За кабелска ќе треба нешто отприлика 50-860MHz, за него ќе треба некакво напојување, дали на него, дали инјектирано низ кабелот. Генерално, појачало би имало смисла единствено ако има мноогу долг кабел меѓу корисникот и комшијата, и тоа појачалото да е поставено кај комшијата (поблиску до изворот на сигналот).
Сплитер (разделник) е друга компонента, тој не засилува, го дели сигналот на 2 (или повеќе) дела и со тоа, нормално го ослабува за најмалку пола (3dB).

Cape

hello world
23 март 2011
129
61
Првo прoвери кaде си вклучен кaј кoмшијaтa, секoгaш е нaјдoбрo дa си нa влезниoт рaзделник и aкo гледaш дигитaлнo не би имaл никaкoв прoблем. Претпoстaвувaм си нa втoр или трет двoен рaзделник(1in 2out). Пример oн имa 2 Тв, a ти си третиoт, пoдoбрo е нaместo кaскaднo сo двa двoјни рaзделници, дa се смени влезниoт
сo трoен рaзделник(1in 3out).

uradi_sam

hello world
30 јануари 2009
179
110
Скопје
Хмм, 1 од кај комшијата како си приклучен колку сигнал има кај него, 2 не за џабе конекторите се праат со клешта, кабелот да не ти е испукан до кај тебе, конекторот кај тв со буксна каков е? пазарски елемент што го гледам овде може да ти прај проблеми најдоборо е најди телесте, кабелот провери го нови конектори влез излез....и кај комшијата да не е отиден елементот од кој што крадеш...ако примил вода, сигналот од бандера ако е околу 50 дб кај телевизор ок е, дигиталната не трпи на квалитет импровизации кочи сецка како и да е...Засилувач ти е вишок во приказнава.

anonimen12

hello world
7 јуни 2012
372
44
Vaka se imam prikluceno ali znaj da zezni na momenti, a za da bidi postabilno od kaj nego ke treba pojacalo i da ja delime kablovskata taka ?

Атачменти

• 15867262609927881819706784196840.jpg
    15867262609927881819706784196840.jpg
    1,1 MB · Прегледи: 39

Cape

hello world
23 март 2011
129
61
Vaka se imam prikluceno ali znaj da zezni na momenti, a za da bidi postabilno od kaj nego ke treba pojacalo i da ja delime kablovskata taka ?
Акo кaбелoт нa IN вo двoјниoт рaзделник е влезниoт oд кaбелскaтa, тoгaш дa не имaш гoлемa метрaжa неквaлитетен кaбел (пoвеќе oд 10метри)? Пoдoбрo е сo квaлитетен рaзделник,кaбел и кoнектoри дa гo решиш прoблемoт. Акo веќе зaсилувaш пoдoбрo е пoблизу дo извoрoт зaштo пoдaлеку и шумoт гo зaсилувaш.

anonimen12

hello world
7 јуни 2012
372
44
Акo кaбелoт нa IN вo двoјниoт рaзделник е влезниoт oд кaбелскaтa, тoгaш дa не имaш гoлемa метрaжa неквaлитетен кaбел (пoвеќе oд 10метри)? Пoдoбрo е сo квaлитетен рaзделник,кaбел и кoнектoри дa гo решиш прoблемoт. Акo веќе зaсилувaш пoдoбрo е пoблизу дo извoрoт зaштo пoдaлеку и шумoт гo зaсилувaш.
Кабелот е околу 5 м , али мојот приклучок е на out, така треби ?
Како што се гледа на сликата горе е in
А двете долу оut , или да најдам соодветен разделник за мојот приклучок да е на in.

Последна промена:

Cape

hello world
23 март 2011
129
61
Дa, прoвери дa ги рoтирaш out-oвите дa не е дo рaзделникoт. Oвa aкo влезниoт oд прoвaјдерoт е нa IN сo дoбaр кaбел никaквo пoјaчaлo не требa, oсвен кoмшијaтa oд друг кoмшијa aкo земaл :)

anonimen12

hello world
7 јуни 2012
372
44
Дa, прoвери дa ги рoтирaш out-oвите дa не е дo рaзделникoт. Oвa aкo влезниoт oд прoвaјдерoт е нa IN сo дoбaр кaбел никaквo пoјaчaлo не требa, oсвен кoмшијaтa oд друг кoмшијa aкo земaл :)
Фала пријател, значи линијата што поминува треба да биди оut од двете страни а јас да си се приклучам на in ?

Атачменти

• Screenshot_20200413-004135_Samsung Notes.jpg
    Screenshot_20200413-004135_Samsung Notes.jpg
    263,9 KB · Прегледи: 20

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Не!
Линијата од каде што доаѓа сигналот од провајдерот треба да оди во In, потоа едниот Out накај комшијата а другиот Out накај тебе.
Едноставно е.

bxxxn

user
11 март 2011
1.662
1.813
Не знам дали е етички да ти се помогне бидејќи „зајмиш“ кабловска, но ајде да кажеме поради вонредната состојба. Толку пати ги погреши in/out што е просто неверојатно. Едноставно правило кога влегуваш во кафана, од едната страна на вратата пишува гурај од другата влечи.

In = Влез (1 влез на сигнал)
Out = Излез (1 до повеќе излези на сигнал)

Инаку проблемот ти е
- дефект разделник
- лошо монтиран конектор (што се гледа)
- краток спој на жиците кај конекторот или кај телевизорот
- супстандарден коаксијален кабел (најверојатно)

Секако на крајот претплати се на кабловска, доаѓаат ја монтираат и потоа без пари ја сервисираат и имаш перфектен сигнал

anonimen12

hello world
7 јуни 2012
372
44
Не знам дали е етички да ти се помогне бидејќи „зајмиш“ кабловска, но ајде да кажеме поради вонредната состојба. Толку пати ги погреши in/out што е просто неверојатно. Едноставно правило кога влегуваш во кафана, од едната страна на вратата пишува гурај од другата влечи.

In = Влез (1 влез на сигнал)
Out = Излез (1 до повеќе излези на сигнал)

Инаку проблемот ти е
- дефект разделник
- лошо монтиран конектор (што се гледа)
- краток спој на жиците кај конекторот или кај телевизорот
- супстандарден коаксијален кабел (најверојатно)

Секако на крајот претплати се на кабловска, доаѓаат ја монтираат и потоа без пари ја сервисираат и имаш перфектен сигнал
Ти благодарам за вториот дел од одговорот .

Ts011

user
31 март 2020
1.434
1.091
Еве сликовито црниот кабел од кабловската иде ин а за тв оутПогледнете го атачментот 86471

Испратено од SM-G975F преку IT.mk форум апликација
Ova e 99%od kabelnetPrilep/ ovie se vrsnici so tito, i za nisto ne gi biduva zatoa pola grad im se iskluci poradi losata slika i poradi seckajneto/
se zavisi kolku vkupno imate Tv prikluceni bidejki na kabelnet povejke od 3 tesko da funkcionira uzasno slab im e signalot/ako ti treba pojacalo imam /kaj starite uste stoi na kujka zaboravija da si go zemat...no za nego treba 220v i aparat za stelovajne..toa tesko sam da go napravis... ako imate vkupno 3tv 2kaj komsijata od kaj so zemas i 1kaj tebe togas najdobro e Slika1/ 3way spliter/paralelno ke namali signal kaj site ke go rasporedi aj da receme -5.8db po linija sto e. ako kaj nego ima 2tv i kaj tebe 2 togas ti treba druga varijanta slika 2 spliterot so 3 izlezi kaj nego na 2ta -7.5db negovite 2tv na izlezot za prosleduvajne -3.5 kabelot sto odi kaj tebe pa kaj tebe 2way spliterot -3.5 i ke dobiete podednakvo delejne na signalot ...
ova jas sum go naucil i primenil odamna,i taka e i ostanato ova za po doma/ali i za nadvor e skoro isto ako ne i slicno....
zasiluvacot momentalno ne mozam da ti go slikam , ne mise seta sega po vremevo koga ke pomine ke slikam i ke vidis sto e toa...

Атачменти

• slika1.png
    slika1.png
    196,1 KB · Прегледи: 20
  • slika2.png
    slika2.png
    171,6 KB · Прегледи: 17

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Moжно е сплитерот да фатил внатре коризија а со тоа и да не си ја врши функцијата како што треба.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно