Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Имаш искуство со овој модел на самсунг?

Инаку и јас би одел на ЛГ-то па Панасоникот па Филипсот.
Samsung се.слaби вo 5 серијa.Пуштaaт кaтaстрoфaлни примерoци,и еден сo еден не се исти.брaтучедoт земa нa прoмoцијa oд нептун кoгa беa зa 13-14к денaри.Викa сликaтa ми е чуднa мнoгу,мaтнa и ги немa тие некaкo бoи.Гo спoредувaл сo стaриoт фaвoрит лцд.Знaчи се зaвиси кaкo ќе се пoгoди.
Пoрaди oвие прaшaлници би гo oдбегнaл или би oдел нa 6 серијa.Пaнaсoникoт е нaјлoш избoр oд турскo прoизвoдствo
Избoрoт би бил пoмеѓу филипсoт и лг-,сo штo преднoст дaвaм нa филипсoт пoрaди aндрoидoт и еден куп прoгрaми и игри кoи ги имa.фифa 2016 си јa игрaм нa телевизoр без сoни.Кaј лг тoa требa дa се зaбoрaви

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Кај телевизор најбитно ми е добра слика (нр сум убер перфекционист во тоа доаѓаме од време кога никакви резолуции ни беа океј така да не ситничарам дали била совршенство од самсунг или убава фхд слика од филипс) и секако големина на панел.

Поголемо поарно. Се шо е испод 50 инчи денес е мал телевизор за во дневна. За спална ајде друга приказна.

Андроид и останати работи за мене лично мање битно. Ако не е јак хардвер поарно нека е без смарт софтвер ама нека е брз. Јас на телевизоров во смарт делот еднаш не сум влегол - ама пак ова е се моја преференца.

Кога би се прашувал јас, ако има над 3 години гаранција, изгледа добро и солидно направен (пластиката и се тоа), работи добро и респонсивно (менување канали, менија итн) и ако има добра слика - би го земал 48цата.

Џабе ти се марки ако се 40 инчи и се губат спрема големината на ѕидот позади нив и спрема растојанието од кое гледаш.

А верувајте, телевизор кој ви изгледа огромно на прво купување после година дена станува онака, нормален, а после две веќе си викаш мал е телевизоров.
49" квaрт имaше вo aмц зa 24000 денaри прoмoтивнo пред еднa неделa.Гo прoчепкaв мaлку и делувaше супер сo убaвo мени,пa мислaм зa пaрите не е лoш исбoр

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
Samsung се.слaби вo 5 серијa.Пуштaaт кaтaстрoфaлни примерoци,и еден сo еден не се исти.брaтучедoт земa нa прoмoцијa oд нептун кoгa беa зa 13-14к денaри.Викa сликaтa ми е чуднa мнoгу,мaтнa и ги немa тие некaкo бoи.Гo спoредувaл сo стaриoт фaвoрит лцд.Знaчи се зaвиси кaкo ќе се пoгoди.
Пoрaди oвие прaшaлници би гo oдбегнaл или би oдел нa 6 серијa.Пaнaсoникoт е нaјлoш избoр oд турскo прoизвoдствo
Избoрoт би бил пoмеѓу филипсoт и лг-,сo штo преднoст дaвaм нa филипсoт пoрaди aндрoидoт и еден куп прoгрaми и игри кoи ги имa.фифa 2016 си јa игрaм нa телевизoр без сoни.Кaј лг тoa требa дa се зaбoрaви
Не се слаби во таа серија, туку проблемот е Panel Lottery. Како што и самиот рече зависи како ти се погоди, т.е. зависи каков панел ти се погоди. На братучед ти му се погодило најверојатно со неквалитетен ефтин панел, затоа и има толку лоша слика.

Затоа има некои шеми на интернет за LG и Samsung телевизорите, по што најбрзо да откриеш со каков панел е некој телевизор.

Јас прашав онака некој дали има некој од тие модели на Самсунг, пред некој ден баш членот @cipiripi го прашав по порака и ми даде конкретна споредба што имал дома 2 телевизора: LG од повисока класа LA670s (пошто имам и јас сличен 42 LA660s) и скоро земал Samsung 48 J5502 и му се погодил самсунгот со екстра добар панел, имал далеку подобра слика од поскапи и повисока класа Самсунг ТВ-а во салонот кога го зимал.
Поготово и на нашиве обични SD канали, плус самсунгот нели поголем, треба сликата да е поразвлечена и поматна, давал доста подобра слика од ЛГ-то.
Затоа прашав за тие Самсунг модели, ги гледам во Нептун и Телеком (на рати) сега се актуелни, нови модели Ј5100, Ј5202, Ј5500, Ј5502, и треба да купувам за моите дома кои најчесто гледаат SD канали, па гледам да им земам што подобар ТВ, а за SD канали изгледа најдобар избор се Samsung а исто така и Panasonic кои имаат најдобра црна.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
2015 ли е модел?

Исто и онаа серија J5100, J5500 итн ако не се лажам сите се модели од 2015 како ти се чинат?
2015 е моделот, да. Сликата им е одлична како што реков погоре, јас да би земал сега обичен тв би одел на таа варијанта, ем не е скапа ем одлична слика има. 5100, 5502 тие беа исти скоро у дизајн ако не се лажам, за слика немам искуство со нив баш. 5100 ка, само 32 јка фхд. Кај тие модели посебно ме бендисува рамката и ногарките т.е постољеето.

Моето искуство е баш обратно со 5ката. У никој случај не би се осмелил да правам споредба со некој таков модел особено. :)

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
2015 е моделот, да. Сликата им е одлична како што реков погоре, јас да би земал сега обичен тв би одел на таа варијанта, ем не е скапа ем одлична слика има. 5100, 5502 тие беа исти скоро у дизајн ако не се лажам, за слика немам искуство со нив баш. 5100 ка, само 32 јка фхд. Кај тие модели посебно ме бендисува рамката и ногарките т.е постољеето.

Благодарам. Ќе отидам да го видам во живо 48 Ј5100 (~28.500 во Нептун, 30к во Телеком на 3 рати), уште ако најдам со S-PVA панел ќе го земам најверојатно. Не е Смарт, ама кај моите нема ни да треба, може понекогаш ќе гледам филм и јас на него од USB, знам дека ги читаат сите видео и аудио формати.

Luxell

hello world
7 јули 2012
288
77
Значи барам тв до кај 30,000 ден. битно ми е да е тв смарт да има добра слика,големина ако се најди за оваа цена до 50 инчи ок ако не ќе барам 40 инчи.
Крајно спрема цена и перформанси во избор ми влегуваат следните модели,и се мислам што да земам:
Grundig 49 vle 7520 bl
Panasonic tx-40 cs 630 e
Philips 40 pfh 5500/88

Гледам Филипсот е доста популарен со Андроидот,баш ме интересира која му е предноста спрема вебос и дали би вадел подобра слика спрема овие другите?

Последна промена:

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
Значи барам тв до кај 30,000 ден. битно ми е да е тв смарт да има добра слика,големина ако се најди за оваа цена до 50 инчи ок ако не ќе барам 40 инчи.
Крајно спрема цена и перформанси во избор ми влегуваат следните модели,и се мислам што да земам:
Grundig 49 vle 7520 bl
Panasonic tx-40 cs 630 e
Philips 40 pfh 5500/88

Гледам Филипсот е доста популарен со Андроидот,баш ме интересира која му е предноста спрема вебос и дали би вадел подобра слика спрема овие другите?

lg 42 lf 5800

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Grundig 49 vle 7520 bl
Panasonic tx-40 cs 630 e
Philips 40 pfh 5500/88

филипсoт е нештo нaјвреднo зa пaрите.пaнaсoникo исфрли гo oд. избoр бидејќи вo пoследнo време нечинaт и немa ни aпликaции ни ништo.ептен утепaн oс имaaт.
Акo веќе бaрaш пoгoлем зa истa ценa кaкo филипсoт имaш ст 48 сo aндрoид,нo не сум прoверил кaкo рaбoти.Сум. видел мнoгу случaи кaде пoнепoзнaти мaрки вaдaт убaви слики
кoгa би се прaшувaл би бирaл пoмеѓу oвие двa,
грундинг не би земaл бидејќи зa ценaтa се прескaпи.нa хaртијa делувa убaвo,нo oткaкo ќе се пушти веднaш се дoбивa чувствo декa се рaбoти зa втoрa пa у третa клaсa нa тв

Последна промена:

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
Zavisi na kogo sto mu e prioritet. Mene najbitno mi e da ima sto e mozno najdobra slika i kvaliteten panel, pa posle smart android i slicni gluposti

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
Grundig 49 vle 7520 bl
Panasonic tx-40 cs 630 e
Philips 40 pfh 5500/88

Ima vo Neptun LG 43" (109cm) za 29.000 najdobar izbor. Zirni go denesniot flaer.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.123
14.259
Ima vo Neptun LG 43" (109cm) za 29.000 najdobar izbor. Zirni go denesniot flaer.

Многу добра опција.

Јас земав LG 32LF650V од нептун по изгор цена која сигурно наредниве денови ќе се намали.

Ама децава ме пукнаа за 3Д (кое никогаш нема да го користиме зашто е пропаднат проект) и за смарт. Немав нерви да влечам кабел за Хитачито а вифи стикче немаше ни за магија за него.

Но муабетот ми дека LG имаат прекрасна слика а телевизорите од 2015 серија 6 и нагоре пуштаат H.265 т.е. HEVC кој станува се позастапен.

LG LF5800 е неверојатно добар избор за парите со попустот. Но сепак имаше работи кои мене лично ми скршија филм како HEVC кој на овој модел не е препознат.

Звукот на серија 6 е одличен за парите. Од 32 инчерите само 650V има 20W додека 630V е со 10W според спецификација. Но 43 инчерот од серија 630V по спецификација е исто 20W.

650 има поразличен панел од 5800 и 630 односно аголот на гледање е за нијанса поголем. Но ова го зборам од аспект човек да гледа ептен од агол од 160 степени и повеќе. Исто 650 има за нијанса помалку блур кој најверојатно се должи на 900Mhz интерниот енџин како и некоја технологија која ги изедначува боите односно засилува боја на детали и обезбедува малку поизразен контраст.

Но нема дилеми дека 43 инчниот 630V е бест бај за цената со попуст од она што го нуди LG во тој сегмент на телевизори.

Ако гледате LG посебно посветете внимание на моделите од 5800 па нагоре кои нудат многу подобра слика и намален блур како и слика без рабови. OS2.0 е возен од пооптимизиран сокет. Мислам дека е дуал кор платформа но како и да е искуството е помазно и има нешто подобри менија од неткаст платформата која е веќе позастарена.

Филипсите се одлични за парите исто. Но при репродукција од USB (мислам дека беа серија 5 и тоа 32" кои ги гледав) имаат рабови т.е. еџинг. 560V/5610 на LG исто така нудеа не толку мазно искуство како во менито така и заради немањето на trumotion технологија.

И да додадам Самсунзите и нивните серии од претходни години значајно се разликуваат од оние од 2015. Овие новите имаат поубава слика но сепак за да биде добра од различни агли натрупан е повисок контраст. Ако се вклучи режим на поприродни бои веднаш чувството се разводнува. Барем такво чувство добив јас иако сепак ќе речам дека серија 5 и 6 се одлични, посебно за луѓе кои сакаат поизразени детали со многу живост на боите. Не ги пробав со USB содржина нити го разгледав смартот кај нив посебно.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
Точно, баш убаво објасни, се гледа дека периодов си бил во потрага по ТВ и си ги проучил доста детално :)

А тоа за 3д-то и јас се изгорев пред 2 години кога земав тогаш скоро највисока класа 42 LA660s (имаше и тогаш од 510, до 670 модели) али ај викам да идам на сигурно.
А за звукот појаките серии имаат одличен звук, мојот е со 2.1 има вградено вуфер позади и се осеќа баш моќен дебел Бас звук и е вистинско уживање при гледање филмови и спортски натпревари.
Ама па се на се, не жалам што го земав, 400Hz е рекламиран (100Hz TruMotion), па уште и панелот си го бирав, гледав тогаш 2 исти, едниот беше со IPS, другиов што го земав со Sharp ASV-VA и беше очигледно подобар во репродукција на бои, подлабока црна и подобар контраст.

Сега и јас сум во потрага по уште еден ТВ од 42 до 48 со ценовен ранг максимум до 30.000, ги анализирав сите можни модели и се мислев за Самсунг, ама ризични ми се, тешко да се погоди со S-PVA панел, ги имам шемите за распознавање ама за Америка, за Европските модели покомплицирано е за проверка. Најверојатно ќе одам со уште еден LG, ваљда тој модел од насловната на флаерот во Нептун, супер цена, супер големина 43-ка, нијанса поголем од сегашниов, башка ако имаат повеќе на лагер ќе бирам пак некој со ASV-VA или IPS панел во краен случај, барем ќе знам дека сум на сигурно и не сум добил некој со TN панел.

Инаку кој бара ТВ за да гледа квалитетна слика а не му требаат Смарт тракатанци, има супер понуда во Нептун, 42 инчи LG, ваљда со IPS панел за само 21.000 на промоција:
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&product_id=217905

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.123
14.259
Точно, баш убаво објасни, се гледа дека периодов си бил во потрага по ТВ и си ги проучил доста детално :)

А тоа за 3д-то и јас се изгорев пред 2 години кога земав тогаш скоро највисока класа 42 LA660s (имаше и тогаш од 510, до 670 модели) али ај викам да идам на сигурно.
А за звукот појаките серии имаат одличен звук, мојот е со 2.1 има вградено вуфер позади и се осеќа баш моќен дебел Бас звук и е вистинско уживање при гледање филмови и спортски натпревари.
Ама па се на се, не жалам што го земав, 400Hz е рекламиран (100Hz TruMotion), па уште и панелот си го бирав, гледав тогаш 2 исти, едниот беше со IPS, другиов што го земав со Sharp ASV-VA и беше очигледно подобар во репродукција на бои, подлабока црна и подобар контраст.

Сега и јас сум во потрага по уште еден ТВ од 42 до 48 со ценовен ранг максимум до 30.000, ги анализирав сите можни модели и се мислев за Самсунг, ама ризични ми се, тешко да се погоди со S-PVA панел, ги имам шемите за распознавање ама за Америка, за Европските модели покомплицирано е за проверка. Најверојатно ќе одам со уште еден LG, ваљда тој модел од насловната на флаерот во Нептун, супер цена, супер големина 43-ка, нијанса поголем од сегашниов, башка ако имаат повеќе на лагер ќе бирам пак некој со ASV-VA или IPS панел во краен случај, барем ќе знам дека сум на сигурно и не сум добил некој со TN панел.

Инаку кој бара ТВ за да гледа квалитетна слика а не му требаат Смарт тракатанци, има супер понуда во Нептун, 42 инчи LG, ваљда со IPS панел за само 21.000 на промоција:
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&product_id=217905

За панелите мислам дека се што видов од LG од 2015 година беше IPS. Не проверив се а инаку знам за ознаките кои и ти ги постираше. Само тие да не се дел од минатото. Провери си. 650V има "Y" ознака но скоро сум сигурен дека не е S-IPS од 2011 година :). Освен ако нема нови ознаки и номенклатура за распознавање која јас не сум ја видел.

Инаку тој за 21000 денари го пробав вечерва додека купував (со репродукција од USB) и разликата до 5800/630/650 32“ беше значајна во корист на овие три. Како во флуидност така и во бои и контраст. Но сепак тој е поголем панел па пикселите се распространети на поголема површина. Јас лично не би го земал но за постари луѓе и турски серии капа дупи.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Кај телевизор најбитно ми е добра слика (нр сум убер перфекционист во тоа доаѓаме од време кога никакви резолуции ни беа океј така да не ситничарам дали била совршенство од самсунг или убава фхд слика од филипс) и секако големина на панел.

Поголемо поарно. Се шо е испод 50 инчи денес е мал телевизор за во дневна. За спална ајде друга приказна.

Андроид и останати работи за мене лично мање битно. Ако не е јак хардвер поарно нека е без смарт софтвер ама нека е брз. Јас на телевизоров во смарт делот еднаш не сум влегол - ама пак ова е се моја преференца.

Кога би се прашувал јас, ако има над 3 години гаранција, изгледа добро и солидно направен (пластиката и се тоа), работи добро и респонсивно (менување канали, менија итн) и ако има добра слика - би го земал 48цата.

Џабе ти се марки ако се 40 инчи и се губат спрема големината на ѕидот позади нив и спрема растојанието од кое гледаш.

А верувајте, телевизор кој ви изгледа огромно на прво купување после година дена станува онака, нормален, а после две веќе си викаш мал е телевизоров.

Инчите зависат од растојанието од кое гледаш во однос 10 инчи напрема 1м оддалеченост од ТВ-то... Што значи ако гледаш од 4м ти треба 40 инчи ТВ. Се што е повеќе или помалку е погрешно.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.144
1.719
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Ако се оди веќе на LG телевизор во 2016, не е подобро да се почекаат новите модели со webos 3.0? Веќе ги презентираа на CES и имаше многу позитивни коментари околу смарт опциите и брзината на целиот оперативен.
@gokica со здравје да си го гледате телевизорот, го ѕирнав на кратко, ми се допаѓа изборот што си го направил. :) Потполно се сложувам со тебе дека 3Д е пропаднат проект, без разлика дали е на ТВ или во кино. Од кога го купив телевизорот дали 3,4 пати имам пуштено некои кратки видеа во 3д колку да го испробам, инаку воопшто не уживам во гледање 3д филмови.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
За панелите мислам дека се што видов од LG од 2015 година беше IPS. Не проверив се а инаку знам за ознаките кои и ти ги постираше. Само тие да не се дел од минатото. Провери си. 650V има "Y" ознака но скоро сум сигурен дека не е S-IPS од 2011 година :). Освен ако нема нови ознаки и номенклатура за распознавање која јас не сум ја видел.

Инаку тој за 21000 денари го пробав вечерва додека купував (со репродукција од USB) и разликата до 5800/630/650 беше значајна во корист на овие три. Како во флуидност така и во бои и контраст. Но сепак тој е поголем панел па пикселите се распространети на поголема површина. Јас лично не би го земал но за постари луѓе и турски серии капа дупи.

Со здравје да си го користите, заборавив да ти честитам :)

А да, шемите ми се застарени, се сменија времињата :D
Могуќе е веќе со друга номенклатура да одат ко што викаш.
Ќе ги погледнам во живо наредниве денови кога ќе одам да купувам, ама уште подобро ако почнале да вградуваат само поквалитетни панели, порано беше лом како ќе му се погоди на човек.
Изгледа си ја научија лекцијата (или можда уште не), Сони прекина пред 2-3 години со панел лотери, другиве склапаат кој што ќе стигне.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.123
14.259
Инчите зависат од растојанието од кое гледаш во однос 10 инчи напрема 1м оддалеченост од ТВ-то... Што значи ако гледаш од 4м ти треба 40 инчи ТВ. Се што е повеќе или помалку е погрешно.

Точно, јас бидејќи гледав 32 инчери па така и овој поголемиот за 21000 го гледав од иста дистанца. Но сепак сум сигурен дека сликата и од соодветно растојание не е толку задоволителна.

Ако се оди веќе на LG телевизор во 2016, не е подобро да се почекаат новите модели со webos 3.0? Веќе ги презентираа на CES и имаше многу позитивни коментари околу смарт опциите и брзината на целиот оперативен.
@gokica со здравје да си го гледате телевизорот, го ѕирнав на кратко, ми се допаѓа изборот што си го направил. :) Потполно се сложувам со тебе дека 3Д е пропаднат проект, без разлика дали е на ТВ или во кино. Од кога го купив телевизорот дали 3,4 пати имам пуштено некои кратки видеа во 3д колку да го испробам, инаку воопшто не уживам во гледање 3д филмови.

Фала ти. Искрено не сум го разгледал ни 2.0 ни 3.0 асално. За децава доста е и вака а ако веќе сакам саглам смарт ќе одам на некое екстерно решение. Плус и не ни се чекаше. :)

Со здравје да си го користите, заборавив да ти честитам :)

А да, шемите ми се застарени, се сменија времињата :D
Могуќе е веќе со друга номенклатура да одат ко што викаш.
Ќе ги погледнам во живо наредниве денови кога ќе одам да купувам, ама уште подобро ако почнале да вградуваат само поквалитетни панели, порано беше лом како ќе му се погоди на човек.
Изгледа си ја научија лекцијата (или можда уште не), Сони прекина пред 2-3 години со панел лотери, другиве склапаат кој што ќе стигне.

Фала. Поубав да купиш сега кога ќе бараш. Од она што го видов кај LG мислам дека не треба многу да се секираш. Но исто мислам дека ќе мора да земеш IPS. За VA сепак ќе треба да разгледуваш Samsung или некој друг бренд.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак

Напротив, мала ти е бројката. Има многу калкулатори за големина на TV според растојание, гугл из јор френд, еве погледни тука и погледни ги и коментарите ако сакаш. За 55 инчи 1080p телевизор оптимално растојание е 2.23 метри. 40 инчи 1080p оптимално се гледа од 1.6 метри. И не е линеарна функција плус така да не можеш да множиш метри со некоја си бројка.

http://www.rtings.com/tv/learn/size-to-distance-relationship?uxtv=48fd

Десно во сајдбар си имаш убава табела за оптимални далечини :)

Но нема врска кој шо сака нека си зема, но не ми фрлајте вака неосновани и неподржани факти. И јас водев инает порано дека 40 инчи се сосема доволно, имав 40 инчен телевизор на растојание од 3 метри, и со тек на време премногу мал делува. Сеа иам 55 инчи на исто растојание од 3 до 4 метри и иако делува идеално стално си викам може уште 10 инчи поголем телевизор во иднина.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Напротив, мала ти е бројката. Има многу калкулатори за големина на TV според растојание, гугл из јор френд, еве погледни тука и погледни ги и коментарите ако сакаш. За 55 инчи 1080p телевизор оптимално растојание е 2.23 метри. 40 инчи 1080p оптимално се гледа од 1.6 метри. И не е линеарна функција плус така да не можеш да множиш метри со некоја си бројка.

http://www.rtings.com/tv/learn/size-to-distance-relationship?uxtv=48fd

Десно во сајдбар си имаш убава табела за оптимални далечини :)

Но нема врска кој шо сака нека си зема, но не ми фрлајте вака неосновани и неподржани факти. И јас водев инает порано дека 40 инчи се сосема доволно, имав 40 инчен телевизор на растојание од 3 метри, и со тек на време премногу мал делува. Сеа иам 55 инчи на исто растојание од 3 до 4 метри и иако делува идеално стално си викам може уште 10 инчи поголем телевизор во иднина.

55 инчи на 2.23м точно, ама ако даваат и со 55-ката и лонгета за да го бандажираш вратот откако ке го шинеш од лево-десно :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
55 инчи на 2.23м точно, ама ако даваат и со 55-ката и лонгета за да го бандажираш вратот откако ке го шинеш од лево-десно :)

Брат, да не должиме. Иам 55 инчи и моментално седам на некои 2 метри од него и врска нема шо пишуваш. Човекот има огромно видно поле, затоа не умираме коа одиме на кино :)

Јас ти зборувам затоа што исто размислував и јас, но сега од искуство ти кажувам дека идеално е поголем телевизор. За година две кога ќе нема помал телевизор од 50 инчи ќе видиш за што зборувам, ако не се решиш и порано да си земеш солидна големина на ТВ.

Разбирам стварно кое е твоето гледиште на работава, го делев истото - но нема врска. Можам и 80 инчи да ставам на ѕидов кога би имал место и кога би можел да си дозволам, и пак не би требало ни да завртам глава воопшто за да гледам на него.

Можеш и да пробаш, седни на кауч и кажи ми дали не го гледаш уствари ЦЕЛИОТ ѕид што е пред тебе (не телевизорот). Го гледаш, и токму тоа ти викам, имаме огромно видно поле, поголем телевизор не е проблем туку напротив, го намалува напорот за гледање на работи за очите.

И веќе почнаа да се попристапни телевизориве, и многу ми е мило :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.123
14.259
Пред да затворам прозори на браузерот да ги пренесам тука некои информации кои сум ги барал (пред се за LG):

Модели на панели:

https://www.avforums.com/threads/lc...e-placed-part-2.1655689/page-14#post-23006142

http://www.home-cinema-tv-and-projectors.com/en/forum/topic-22006-page-83.html

Инаку има и неколку модели со VA панел кај LG. Мислам дека во нашиве продавници ги нема но не сум сигурен.

Низа корисни информации:

http://forum.donanimhaber.com/m_101292054/f_//tm.htm

За повеќе брендови на телевизори:

http://forum.setcombg.com/телевизори/54221-мнения-и-избор-на-ultra-hd-телевизор-23.html#post752357

Истиот форум наредна страна во врска со херцажата на панелите исто за повеќе брендови:

http://forum.setcombg.com/телевизори/54221-мнения-и-избор-на-ultra-hd-телевизор-24.html#post752535

Имам уште некои но ова мислам дека е најзначајно. Чисто како некоја можна почетна точка за пребарување за некој кој планира да купува наскоро.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
454
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Ок тоа ама кога ќе се појават на наш пазар тие со 3.0? еве и мене ќе ми треба нов тв, негде мај-јуни ама што фајде ако идат новите модели тек наесен? Да го преседам летото без тв? :D

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Никако, софтверот на тв-то е неупотреблив, мора да се врзе за intel nuc. Само екранот е битен, ништо друго.

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Момци, да не барам низ илјадници постови наназад.
Најдобар избор до 20 000 ?
За моите е, јас и така не гледам тв.
Клучен момент е трајноста, да не е некој расиплив.
Преку бум тв ќе се гледа, на далечина од 2,5-3 метри.
Истотака основата на тв-то ќе биде поставена на висина од 1.2-1.3 метри, што значи би било добро да има добра видливост од тој агол.
Фала

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно