Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Стопен глушец при враќање од сервис

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Како бивш вработен во Паком - (пред 20г) - поправки воопшто немавме. Само замени .
Му склопив конфигурација на човек - доаѓа по еден ден - дискот расипан . Ај се погаѓа некогаш фабрички да е лош - му го заменив - после ден-два - Пак дискот. Ја заменивме матичната (контролерот ги горел дисковите ) и уште еден диск му ставивме и проблемот не се повтори.
Без галама се праќаат плочата и двата диска на производителот или набавувачот и Паком добива нови.
Мислите дека Анхоч или Сетек ја немаат таа опција ?
Е овоа ме бендисува.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.305
5.291
Скопје
hackitfree.github.io
Е овоа ме бендисува.
Па така работат бе Пане . Затоа се најголема фирма увозници во МК
И Нексио и Шексио од кај нив зимаа со комбенца секој ден.. ( добро тогаш непостоеше Нексио - беа некои фирми не памтам имиња - Дуна ...)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.305
5.291
Скопје
hackitfree.github.io
Јас само ќе речам дека модуларен глушец му е мајката, позз.
Јас таков не сум видел ниту чул. Ај дај линк ? Се менуваат како лего коцки делови на него ?

Последна промена:

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Јас таков не сум видел ниту чул. Ај дај линк ? Се менуваат како лего делови на него ?
Го користам скоро година, има hot swappable свичеви и мислам дека и останатите делови можеш на али да ги најдеш.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Ај сега пак прочитај ме.
Значи никаде не реков дека продавачот треба дијагностика да направи. Само визуелен преглед за видливи оштетувања, како случајов. Колку и да е глуп тој продавач нема шанса да прими на сервис под гаранција онака стопен маус. Барем не би требало.

Sent from my Telefon using Tapatalk

Јас пак ти го кажувам истото. За маус од 3.000 денари ајде ќе речеме дека е лесно да се направи визуелна проверка и да го прими обичен продавач. Што правиме за DJI дрон со десетици интрикантни делови кои може биле физички оштетени при прием?
Нема специјализација кај продавачот и заради тоа ваков прием на сервис преку локализирани продавници е невозможен и не треба да се прави.

Стави се ти од страна на продавачот - би се согласил на визуелна инспекција на производи при прием за сервис?
Мислењето е автоматски споено:

Ova sto vikate strucno lice samo ke donese do uste pogolemi zalbi i neposakuvani situacii. Kako ja mislite logistikata pozadi toa "strucno lice treba da pravi priem", toj covek sto e strucen ke treba cel den da sedi na rabota bidejkji samo on moze da primi uredi za servis? Covekot si ima zivot, raboti smena 8h, i posle 16:00 go nemas vo prodazen salon, ti isto rabotas do 16:00, i ti treba da pratis ured kon servis, nemas toa da dostignes bidejki go nema strucniot covek za toa. Ili uste polos slucaj, bas ovoj covek ide na odmor, neli mu sleduva zakonski toa, i go nema celi 2 nedeli vo rabota, sto pravime vo toj slucaj?

Eve primer licno od mene, koga uste rabotev vo Anhoch. Mi se javuva drugar, imal osteten, skrsen Alienware monitor i mi vika da mu kazuvam cena za popravka. Ne znaat prodavacite ceni za takvi raboti, mu vikam donesi go kje go pratime vo servis za procenka. Doagja drugarot, pravime muabet i samo go prasuvam sto bese problemot i mi vika ima cela mrtva linija vo sredina, i jas pisuvam samo toa bidejkji zaboraviv deka ustvari monitorot e skrsen na pola. Go prakjam monitorot, naredniot del od servis prakjat slika deka monitorot e skrsen a vo servis nalogot nema takva zabeleska. Vo toj slucaj jas sum kriv i treba cela osteta da pokrivam sam, no nebitno toa se razbiravmo, tuku sto ke praviv da ne mi bese drugar covekot, i vo toj slucaj da si vikase "ne znam jas, donesov monitor perfekten so mrtvi pikseli sakam nov da mi dadete sega"? Znaci, da sumiram, prodavacot mora da proceni fizicka sostojba od proizvodot, i istoto se vnesuva vo servisen nalog. Ne se pravi "procenka" tuku fakticka sostojba, za da posle ne bide prodavacot/salonot kriv za ostetite.
Точно ми ја долови ситуацијата што сакав да ја посочам на @marv .

Продавач не е стручен да врши прием во сервис за ИТ продавница со десетици категории на производи и најразлични брендови. Да си продавач во Божиновски ОК, имаш само една категорија на производ (часовник) и лесно ќе те обучат што да запишеш при прием во сервис - козметички оштетувања на ремче, козметички оштетувања на куќиште и евентуално гребаници/скршено стакло.

Од друга страна, Анхоч сака сите локални продавници да се пунктови за сервис, без соодветен кадар за тоа. Твојот пример е баш слика за тоа како им функционира - ако има проблем после ќе биде крив вработениот/продавачот и ќе си покрие он така?

Последна промена:
9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Јас пак ти го кажувам истото. За маус од 3.000 денари ајде ќе речеме дека е лесно да се направи визуелна проверка и да го прими обичен продавач. Што правиме за DJI дрон со десетици интрикантни делови кои може биле физички оштетени при прием?
Нема специјализација кај продавачот и заради тоа ваков прием на сервис преку локализирани продавници е невозможен и не треба да се прави.

Стави се ти од страна на продавачот - би се согласил на визуелна инспекција на производи при прием за сервис?
Мислењето е автоматски споено:

Точно ми ја долови ситуацијата што сакав да ја посочам на @marv .

Продавач не е стручен да врши прием во сервис за ИТ продавница со десетици категории на производи и најразлични брендови. Да си продавач во Божиновски ОК, имаш само една категорија на производ (часовник) и лесно ќе те обучат што да запишеш при прием во сервис - козметички оштетувања на ремче, козметички оштетувања на куќиште и евентуално гребаници/скршено стакло.

Од друга страна, Анхоч сака сите локални продавници да се пунктови за сервис, без соодветен кадар за тоа. Твојот пример е баш слика за тоа како им функционира - ако има проблем после ќе биде крив вработениот/продавачот и ќе си покрие он така?

Не верувам дека Анхоч сака. Законски е обврзан. Замисли си купил продукт во Битола и треба да одиш до Скопје да го однесеш на сервис. Затоа е тој закон, да ги заштити потрошувачите.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Не верувам дека Анхоч сака. Законски е обврзан. Замисли си купил продукт во Битола и треба да одиш до Скопје да го однесеш на сервис. Затоа е тој закон, да ги заштити потрошувачите.

Ми ја утна поентата. Дали е закон или желба, локализирано присуство во градови е сериозна работа. Овој „мики маус“ пристап на прием во сервис од продавач не е начинот на кој тоа треба да се реализира.
Пример, би било pain in the ass, но обука на персоналот да го слика производот од сите агли (каде што ќе се обучуваат по категорија на производ) при прием ќе реши дел од проблемот, иако не целосно.

Вака повторно е кривица на Анхоч, бидејќи ако ти го примиш на сервис во Битола, а му кажеш дека е оштетен по 2 дена по приемот во Скопје - како е заштитен потрошувачот?

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Ми ја утна поентата. Дали е закон или желба, локализирано присуство во градови е сериозна работа. Овој „мики маус“ пристап на прием во сервис од продавач не е начинот на кој тоа треба да се реализира.
Пример, би било pain in the ass, но обука на персоналот да го слика производот од сите агли (каде што ќе се обучуваат по категорија на производ) при прием ќе реши дел од проблемот, иако не целосно.

Вака повторно е кривица на Анхоч, бидејќи ако ти го примиш на сервис во Битола, а му кажеш дека е оштетен по 2 дена по приемот во Скопје - како е заштитен потрошувачот?
Дај пример која фирма рабтои како што замислуваш?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Дај пример која фирма рабтои како што замислуваш?

Божиновски.

Едит - еве и да нема ниедна што работи вака. Кога фирмата нема правилни процедури, тоа е проблем на фирмата или потрошувачот? Ако јас купувам Steelseries маус по регуларна цена како од производителот, очекувам гаранција каква што дава производителот.

Сервисирање на уред 2 пати, па одбивање заради козметичко оштетување третиот пат на фул цена на уред е смешно во гаранција. Ако јас немам добра локална поддршка, што ќе ми е локален дилер/дистрибутер?

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје

Заштитен е така што нема да има потреба да оди до Скопје за да му кажат дека е оштетен уредот. Продажните салони при прием на сервис имаат само улога на курирска служба. И убеден сум дека најголемиот дел од луѓето добро знаат кога го самите оштетиле уредот но имаат пристап 'ако помине - помине' (зборувам општо, НЕ за конкретниов случај).
и да се надоврзам на она погоре, невозможно е фирмата да има „правилни“ процедури, затоа што СЕКОГАШ, ама буквално СЕКОГАШ ќе има сива зона. It's the world we live in.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Заштитен е така што нема да има потреба да оди до Скопје за да му кажат дека е оштетен уредот. Продажните салони при прием на сервис имаат само улога на курирска служба. И убеден сум дека најголемиот дел од луѓето добро знаат кога го самите оштетиле уредот но имаат пристап 'ако помине - помине' (зборувам општо, НЕ за конкретниов случај).
и да се надоврзам на она погоре, невозможно е фирмата да има „правилни“ процедури, затоа што СЕКОГАШ, ама буквално СЕКОГАШ ќе има сива зона. It's the world we live in.

Само ќе ти кажам дека ова е краткорочно и искрено игнорантно размислување. Процедурава не е сива зона, него една дупка која нема допирна точка со никаков функционален сервисен центар или логистика.

Не мора да дискутираме за ова повеќе, твојот став ми е јасен.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
768
1.188
Можеби другар ти, го стопил. Играл дота и цд. Лево десно, лево десно, лево десно, големо триење помеѓу маусот и подлогата, се јавува зголемување на температурата и оп бато. :D

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Само ќе ти кажам дека ова е краткорочно и искрено игнорантно размислување. Процедурава не е сива зона, него една дупка која нема допирна точка со никаков функционален сервисен центар или логистика.

Не мора да дискутираме за ова повеќе, твојот став ми е јасен.

Ќе се скараме сега со такви коментари..
Во IT продавниците во Македонија има МАЛ милион категории на производи (од смарт часовници до караоке звучници, телевизори, проектори, електрични тротинети, итн), и за СЕКОЈА категорија на тие производи има овластен сервис. И ти очекуваш да има барем едно лице во СЕКОЈ продажен салон што ќе биде стручно да процени дали оштетувањето е настанато од неправилно користење или не за СИТЕ тие категории ??

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Ќе се скараме сега со такви коментари..
Во IT продавниците во Македонија има МАЛ милион категории на производи (од смарт часовници до караоке звучници, телевизори, проектори, итн), и за СЕКОЈА категорија на тие производи има овластен сервис. И ти очекуваш да има барем едно лице во СЕКОЈ продажен салон што ќе биде стручно да процени дали оштетувањето е настанато од неправилно користење или не за СИТЕ тие категории ??

Не можам да оправдувам неправилно функционирање, макар и споено со некаква реалност.
Точно, има мал милион продавници, но на пример ако купам од Нептун фрижидер, овластен сервис е Видео Дата. Нивна обврска е или да дојдат да го сервисираат, или пак јас да го однесам на таа локација.

Во договорот за купопродажба јасно стојат условите кои јас можам да ги прифатам или да не ги прифатам. Ако јас сум прифатил дека видео дата е сервисер, тогаш моја обврска е понатаму како ќе си го терам процесот.

Доколку Анхоч сака да биде сервисен центар за мал милион уреди, тогаш треба да го реализира тоа. Да не ги вртиме работите, ваков глушец со дефект под гаранција не се сервисира, туку се заменува согласно насоките на производителот. Прием во продавница, па праќање по карго до сервис е само рецепт за катастрофа.

Уредот треба да се складира некаде, па потоа да се заштитити соодветно за транспорт, па да се отпакува и на крај да се прими до првата точка за сервис. Постојат мал милион варијации кои може да се случат во целиот овој процес.

Пак ќе кажам, јас како потрошувач би немал проблем со ова. Си го носам маусот во продавница за прием за сервис, јас го предавам и секоја забелешка се евидентира на лице место. Ако во тој процес на праќање на уредот до сервис има оштетување, тоа е проблем на Анхоч, не е мој проблем.

Фирмата нека си ја прифати таа реалност, а не да бара од мене да ја прифаќам зашто продавале мал милион производи.

-------

Дополнување - сервисот на iStyle (за премиум уреди пази) работи само во Скопје во Сити Мол и тоа од 10 до 16 часот. Тоа се условите и јас како сопственик на ајфон од Телеком сум ги прифатил при купување на уредот. Ми создавало проблеми лично, морам да излегувам од работа специјално за нив - но генерално доаѓам до сервисери кои знаат да го примат уредот, да направат дијагноза на лице место и потоа да бидам известен за следните чекори.

Ако одиме по твоја логика, треба продавачот во ајстајл да го земе телефонот, па ако некој го изгребе случајно да му кажат дека сигурно он пробал да подвали изгребан телефон.

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Не можам да оправдувам неправилно функционирање, макар и споено со некаква реалност.
Точно, има мал милион продавници, но на пример ако купам од Нептун фрижидер, овластен сервис е Видео Дата. Нивна обврска е или да дојдат да го сервисираат, или пак јас да го однесам на таа локација.

Во договорот за купопродажба јасно стојат условите кои јас можам да ги прифатам или да не ги прифатам. Ако јас сум прифатил дека видео дата е сервисер, тогаш моја обврска е понатаму како ќе си го терам процесот.

Доколку Анхоч сака да биде сервисен центар за мал милион уреди, тогаш треба да го реализира тоа. Да не ги вртиме работите, ваков глушец со дефект под гаранција не се сервисира, туку се заменува согласно насоките на производителот. Прием во продавница, па праќање по карго до сервис е само рецепт за катастрофа.

Уредот треба да се складира некаде, па потоа да се заштитити соодветно за транспорт, па да се отпакува и на крај да се прими до првата точка за сервис. Постојат мал милион варијации кои може да се случат во целиот овој процес.

Пак ќе кажам, јас како потрошувач би немал проблем со ова. Си го носам маусот во продавница за прием за сервис, јас го предавам и секоја забелешка се евидентира на лице место. Ако во тој процес на праќање на уредот до сервис има оштетување, тоа е проблем на Анхоч, не е мој проблем.

Фирмата нека си ја прифати таа реалност, а не да бара од мене да ја прифаќам зашто продавале мал милион производи.

-------

Дополнување - сервисот на iStyle (за премиум уреди пази) работи само во Скопје во Сити Мол и тоа од 10 до 16 часот. Тоа се условите и јас како сопственик на ајфон од Телеком сум ги прифатил при купување на уредот. Ми создавало проблеми лично, морам да излегувам од работа специјално за нив - но генерално доаѓам до сервисери кои знаат да го примат уредот, да направат дијагноза на лице место и потоа да бидам известен за следните чекори.

Ако одиме по твоја логика, треба продавачот во ајстајл да го земе телефонот, па ако некој го изгребе случајно да му кажат дека сигурно он пробал да подвали изгребан телефон.

Точно. Но тоа е таа сива зона што пробувам да ти ја доловам. Дека исто како што има грешки од страна на фирмите, има и опортунистички обиди од страна на купувачите. И не, не треба продавачот во ајстајл да му каже на купувачот дека пробал да подвали изгребан телефон. Невозможно е двете страни да бидат 100% заштитени, такви се законите, такви се луѓето.
Изборот се сведува на купувачот, дали ќе го однесе производот директно во овластен сервис или ќе го искористи продажниот салон како курирска служба.

Последна промена:

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897

Mnogu se soglasuvam so toa deka treba ti da go nosis do ovlasten servis, no za zal ova mislenje e mnogu "utopia". Od iskustvo ti kazuvam, doagja kupuvac, vika ova toa ova ne raboti. Ide uredot vo servis, servisot vika sve e vo red, go vrakja nazad. Doagja kupuvacot, vika uredot ne e servisiran, vika vrati go nazad. Doagja situacijava kaj sto mu vikas treba sam da go nosis uredot vo servis, i vo toj moment pocnuva karanje i derenje vo salon bidejki "telefonot jas go kupiv od ovde, Anhoch, ne mi interesira koj go servisira, nemam jas da trosim nafta do Skopje da nosim ured".

Znaci uste ednas, 100% se soglasuvam so mislenjeto sto go imas, ama kolku lugje citat zakoni i dogovori za kupoprodazba? Bukvalno sekoj den ima lugje sto se zalat za "kabelot mi se rasipa od telefonot, dajte mi nov ima garancija", "abe pred 5 meseci kupiv telefonot baterijata ne cini", i ako mnogu jasno pisuva vo garancijata deka baterijata ima garancija 3 meseci (vo najgolem del od uredite vaka e), i polnacot/kabelot ne podlezat pod garancija. I za firmata da ne doagja vo vakvi situacii (citaj, nezadovolni kupuvaci, nezgodni situacii vo prodazni saloni), firmata ima proces za da mu ovozmozi transport na uredot na kupuvacot. Dali e idealen procesot, bez greski? Ne, daleku od toa. Ama vo kraj, kapitalizam e, sistemot raboti mnogu dobro za 95% od kupuvacite/uredite, ti kazuvam od iskustvo, i znam deka niedna firma nema da promeni sistemot ako samo na 5% im se desava nekoja vakva slucka, ne e isplatlivo na dolg rok.
Mislam deka se objasniv na postot pred ovie, znaci na priem, prodavacot si pisuva fakticna fizicka sostojba na uredot, i se printa servisen nalog. Prodavacot treba da ti ja dava servisniot nalog i da vidis ti dali se soglasuvas so toa sto e pisano, i ako se soglasuvas, se potpisuvas na nalogot sto se prakja kon servisot, i vo ovoj slucaj i ti i prodavacot ste zastiteni od sto bi mozelo da se desava pri transport, bidejkji neli imate dokument kade sto vie dvajcata (pod kamera, se snimat priemnite punktovi za vakvi raboti) ste zastiteni. Ovoj e primer kako Anhoch rabota, i mislam deka do nekade e dosta dobar proces.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Невозможно е двете страни да бидат 100% заштитени, такви се законите, такви се луѓето.
Имаш прием во сервис со сервисен налог кој го потпишувате двајцата, како што пиша @Rilind . Со тоа се и двете страни заштитени, т.е. позаштитен е потрошувачот бидејќи возможно е продавачот да не видел одреден дефект/оштетување. Сепак, така и треба да биде - тој да е позаштитен.
Не сум слушнал за ситуација во стил „остај го на каса, ќе го пратиме во сервис, па ќе ти се јават за 2 дена да ти кажат дека е изгорен“.

Патем, не зборам овде за оштетувања кои се видливи откако ќе се отвори уредот - пример оштетување од вода. Ова е типичен процес на сервис кој јас го знам и ми е логичен - пример, потпишан налог и се тера сервис. Тоа што ти ми го објаснуваш ми звучи тотално нелогично и не знам кој пооштетен ќе биде во ситуацијата - анхоч или потрошувачите. Веројатно двете страни, ама крив за тоа е Анхоч.

И сега не сфатив - ако во Анхоч се потпишува сервисен налог како што кажа @Rilind како е можно по X денови да му вратат дека е стопена пластиката, ако е веќе примен маусот без забелешка?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.798
5.514
Имаш прием во сервис со сервисен налог кој го потпишувате двајцата, како што пиша @Rilind . Со тоа се и двете страни заштитени, т.е. позаштитен е потрошувачот бидејќи возможно е продавачот да не видел одреден дефект/оштетување. Сепак, така и треба да биде - тој да е позаштитен.
Не сум слушнал за ситуација во стил „остај го на каса, ќе го пратиме во сервис, па ќе ти се јават за 2 дена да ти кажат дека е изгорен“.

Патем, не зборам овде за оштетувања кои се видливи откако ќе се отвори уредот - пример оштетување од вода. Ова е типичен процес на сервис кој јас го знам и ми е логичен - пример, потпишан налог и се тера сервис. Тоа што ти ми го објаснуваш ми звучи тотално нелогично и не знам кој пооштетен ќе биде во ситуацијата - анхоч или потрошувачите. Веројатно двете страни, ама крив за тоа е Анхоч.

И сега не сфатив - ако во Анхоч се потпишува сервисен налог како што кажа @Rilind како е можно по X денови да му вратат дека е стопена пластиката, ако е веќе примен маусот без забелешка?
Ете тоа е тоа. Ако сакаат да примаат производи на сервис во продавница, еве нека е како додадена вредност за продавачот, ќе си сносат и одговорност за примениот производ. Дали они ќе го проверат или не од ВИДЛИВИ НАДВОРЕШНИ дефекти, дали ке приметат нешто, дали ќе запишат во сервисен налог е нивна работа, не моја како купувач. Од моментот кога ми го примиле без никаква забелешка, мене ми е ама баш гајле. И пак ќе кажам, збориме за видливи очигледни надворешни дефекти од неправилно користење или нанесени „повреди“ на уредот од паѓање, мавање, горење и сл.
Инаку убаво си пишува на сервисните налози дека дефекти кои ќе се востановат при стручен преглед како liquid damage, over voltage и слично не спаѓаат во гаранција.
Така да ако не сакаат да си примаат уреди во сервис лично, нека си склучат договори со локални фирми, барем на ниво на овластени приматели на роба за сервис, а они каде сакаат нека ги сервисираат реално.

BTW, за Нептун, иако некој Сервис македонија беше овластен сервисер за усисивач, ми рекоа може и во било кој салон да го донесете, само подолго ќе трае, бидејќи еднаш неделно ги праќаме и примаме од сервис.

outsider

lurker
14 јуни 2019
852
1.682
Битола
www.instagram.com

Да биди малце појасна ситуацијата и на техничка и во налогот напишавме да бидам контактиран моментот кога ќе пристигни на сервис. Тие со ќутенката по 1-2 недели го враќаат дека сум го изгорил.

Rilind

26 февруари 2019
577
897

Ovde e zaebancijata. Ako prodavacot pred da prati ne proveril vo kakva sostojba e mausot (dali bil stopen ili ne), i istoto ne e vnesena vo nalogot, tuku e nesto kako "Desniot klik ima problem, pravi double-click", nema tamu potencirano ni dali ima osteta, ni dali e vo dobra sostojba. Vo toj slucaj, klientot ne e kriv, firmata uredot go primil kako nestopen, vo dobra fizicka sostojba. Od tamu krivi moze da se ili prodavacot, ili serviserot.

Ako vo nalogot ne pisuva deka uredot bil stopen, DPI toa ke go zeme kako dokaz deka kupuvacot odnel perfektno dobar maus (fizicka sostojba), i nesto posle toa se slucilo sto go stopil uredot, a za toa treba da odgovori firmata a ne kupuvacot.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258
Уште една причина да се купува со нарачки а не retail во продавница (каде често нема ни отворен примерок за разгледување).
Мене не ми се случило во Анхоч да ми продадат нешто а да не го отворат пред мене да проверат во каква состојба ми го даваат или да ми го покажат. Некогаш кога сум неодлучен ќе ми отворат и 5 различни модели и дури незгодно ми паѓа.

Rilind

26 февруари 2019
577
897
Мене не ми се случило во Анхоч да ми продадат нешто а да не го отворат пред мене да проверат во каква состојба ми го даваат или да ми го покажат. Некогаш кога сум неодлучен ќе ми отворат и 5 различни модели и дури незгодно ми паѓа.
I ova kazuva dosta za pazarot momentalno vo Makedonija. Ima edna grupa sto vikat "Anhoch ti prodavat otvoreni proizvodi, koristeni bla bla bla", a ima edni drugi sto nonstop si vikat "Treba proizvod da se otvara da se proveri vo salon pred da se kupuva". I da se nadovrzam sega so tvojot post, ne deka ti si kriv no dosta lugje sakat da vidat nekolku modeli pred da se odlucat, bilo toa slusalki, telefon, maus itn. I doagjame do losata situacija, ako sekoj saka po 2-3 proizvodi da vidi, i posle saka nov, neotvoren proizvod, sto ke bidne so tie otvorenite? Ne sme realni so ocekuvanjata. Ako sakate neotvoreni, naracajte online, 99% od proizvodite ke vi stignat od magacin, ama togas nemate moznost da gi vidime. It's either this or that.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.798
5.514
Или опција 3, да си имаат примероци за покажување. Потоа нека си го декларираат како отворен производ, експонат или како сакаат и нека го продадат по намалена цена.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258
Или опција 3, да си имаат примероци за покажување. Потоа нека си го декларираат како отворен производ, експонат или како сакаат и нека го продадат по намалена цена.
Па тоа е поентата на имањето на премиум салон. Да има отворено нешто, користено во промотивни цели, или како тестер продукт. И после тоа да се нуди и продаде како outlet за пониска цена.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно