Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.040

јас би одел на оваа варијанта плус на попуст е а и СКС, што се вика на „три пумпања“ ќе напумпаш гума, а тие компресори за кола некако сум скептик
Леле веќе го копирав линкот за да ставам. Ама тоа е тоа. Вчера ја земав. Прекрасен попуст и пумпа и се.

Треба да се почитува кога има добри работи кај нас, доста се кинези и ѓубре.

П.С. да не се лажеме дека е со 3 пумпања само. Далеку од тоа. Точаков од 3.5 на 5.5 бари сега го пумпав и 10тина треба. Како и да е, треба да се има вакво во секоја гаража според мене. Особено точаци ако се возат и се пумпаат секој втор ден.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.040
D-D-D-D-Double Post!!!
View: https://www.youtube.com/watch?v=kEgzhltcWA8

Има ли некој мерач за електрична енергија како што користиме во темата со климите за да стави на фрижидер?

Со сметкиве ме интересираат тие константните потрошувачи како фрижидерот да видам во кој ранг на потрошувачка се движат, и дали се исплати да се оди на некој нов А+++ модел и слично. Општо колку ви троши фрижидерот за 1-2-3 дена? Ќе ставам мерачи на сите фрижидери имам неколку и ќе најдам бројки од кај мене за неколку дена. И ќе ве информирам. Од корист би било ако може уште некој да измери за да имаме што поубава споредба. Секако што понови фрижидери тоа подобро.

Сакам и да споредам од таа ЕУ налепницата - до реалноста колкава е разликата.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
Со сметкиве ме интересираат тие константните потрошувачи како фрижидерот да видам во кој ранг на потрошувачка се движат, и дали се исплати да се оди на некој нов А+++ модел и слично.
Јас кај мене како што измерив на whirpool фрижидер при отворање на врата или кога е потопол период знае да повлече 100-150w.
Поголемиот дел од времето во мирување е.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
D-D-D-D-Double Post!!!

Има ли некој мерач за електрична енергија како што користиме во темата со климите за да стави на фрижидер?

Со сметкиве ме интересираат тие константните потрошувачи како фрижидерот да видам во кој ранг на потрошувачка се движат, и дали се исплати да се оди на некој нов А+++ модел и слично. Општо колку ви троши фрижидерот за 1-2-3 дена? Ќе ставам мерачи на сите фрижидери имам неколку и ќе најдам бројки од кај мене за неколку дена. И ќе ве информирам. Од корист би било ако може уште некој да измери за да имаме што поубава споредба. Секако што понови фрижидери тоа подобро.

Мојот кога пали компресор беше околу 150в, а 4-5 вати во стенд бај. За жал немам документирано резултати колку троши на месечно ниво, иако го пратев тоа

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.040
Мојот кога пали компресор беше околу 150в, а 4-5 вати во стенд бај. За жал немам документирано резултати колку троши на месечно ниво, иако го пратев тоа
Доволно е 2-3 дена, ќе помножиме и ќе видиме лесно, зошто потрошувачката е релативно стабилна на овие уреди.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
D-D-D-D-Double Post!!!

Исто и кај мене 100-150w Ariston

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.523
2.978
Ако може препорака за машина за перење алишта, од кои марки сте задоволни?
Indesit имам, од најефтините. Добра е, врти 5ипол години.
И кај мајка ми има таква (троа понова е од мојата), ама ете, не се пожалила.
А не дека нема задоволни и од други марки.
Нема правило. Било која марка можи да не ти се погоди.
Одбери си некоја со подолга гаранција (за цела машина, ама нѐ од типот: 10 год.гаранција, ама на...некој си дел таму).

Испратено од телефоно.

ZeroCool666

hello world
24 ноември 2020
79
19
Некој да има искуство со аспиратор со филтри? Имам мала кујна и тој што ми ја проектира ме убедува да земам таков за да не бушам елементи за цевка и губам простор... Ама некако не сум информиран, на колку се менуваат филтри, дали воопшто вршат работа и слично...

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
Некој да има искуство со аспиратор со филтри? Имам мала кујна и тој што ми ја проектира ме убедува да земам таков за да не бушам елементи за цевка и губам простор... Ама некако не сум информиран, на колку се менуваат филтри, дали воопшто вршат работа и слично...
имаш каде да стигнеш за да иде се тоа надвор/во цефка за вентилација? не се зезај со филтрите :D тие се ако немаш избор .. за мирис и мрснотии сигурно нешто ќе смали, ама имаш и влага како фактор и сл зезанции .. ако имаш отвор за надвор секогаш тоа прво. За простор може да земеш пластични цефки ( и правоаголни има веќе па да правиш по културно рутирање да не е обично црево и сл. комбинации

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Ич да не се заебеш. Или ставај со издув по пропис или ич неставај за украс. Пробано, што би рекле питај паталец не гаталец. После 6 месеци од тестот со филтри и циркулирање на воздухот, се прејде во мојот случај на нормалната опција која подразбираше и бушење низ ѕид од 40см пошто нормално немав ни дупка за аспиратор.

ZeroCool666

hello world
24 ноември 2020
79
19
имаш каде да стигнеш за да иде се тоа надвор/во цефка за вентилација? не се зезај со филтрите :D тие се ако немаш избор .. за мирис и мрснотии сигурно нешто ќе смали, ама имаш и влага како фактор и сл зезанции .. ако имаш отвор за надвор секогаш тоа прво. За простор може да земеш пластични цефки ( и правоаголни има веќе па да правиш по културно рутирање да не е обично црево и сл. комбинации

Ич да не се заебеш. Или ставај со издув по пропис или ич неставај за украс. Пробано, што би рекле питај паталец не гаталец. После 6 месеци од тестот со филтри и циркулирање на воздухот, се прејде во мојот случај на нормалната опција која подразбираше и бушење низ ѕид од 40см пошто нормално немав ни дупка за аспиратор.

Фала дечки. Битно ми беше да чујам паталци, мада и по дуќани беа фер и ми кажаа дека дури и да брка работа заебанција е со филтрите.

Инаку имам дупка за издув ама е многу ниско, а по план плотната нема да биде вертикално под дупката и треба у Г да одам и да бушам 2 елементи, шо би се рекло би фрлил пари у дрво што нема да биде искористливо.

Тогаш друго малку глупаво прашање. Би ставиле ли вградлива плотна над машина за садови? pros/cons? :)

Aowek

user
14 април 2012
1.213
1.170
Фала дечки. Битно ми беше да чујам паталци, мада и по дуќани беа фер и ми кажаа дека дури и да брка работа заебанција е со филтрите.

Инаку имам дупка за издув ама е многу ниско, а по план плотната нема да биде вертикално под дупката и треба у Г да одам и да бушам 2 елементи, шо би се рекло би фрлил пари у дрво што нема да биде искористливо.

Тогаш друго малку глупаво прашање. Би ставиле ли вградлива плотна над машина за садови? pros/cons? :)
Не можеш да ставиш плотна над машина за садови, барем така ми кажаа мајсториве.

И кај мене е бушено 2 елемента низ кујната , тој што ќе ти ја вградува цевката само ќе го смали елементот внатрешно и цевката нема ни да ја гледаш како поминува.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.054
Skopje
Кога сме кај тема аспиратори, дали знае некој каде има да се купи (или изработи) аголен аспиратор или само хауба како на сликава?
И да не чини колку лев бубрег, ништо фенси, за домашни услови.

Untitled-1-12-600x600.jpg

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Би ставиле ли вградлива плотна над машина за садови? pros/cons?
Физички не е изводливо да се стави, нема простор. Освен ако работната плоча од кујната не ти е ставена повисоко од што треба.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.040
D-D-D-D-Double Post!!!

Еве јас измерив, бидејќи немаме квалитетна информација да споделам. 1.45kwh на ден троши мојов помал и 15 години стар Врлпул фрижидер. Околу 300 денари месечно. (Големиот беше околу 500 денари)

Со други зборови не се исплати да се менува овој фрижидер за понов поефикасен, ако е само заради потрошувачка на енергија.

Наредно мерење бојлерче за миење садови. Ќе видиме.

ZeroCool666

hello world
24 ноември 2020
79
19

Е сеа вака, од кога прередив у кујна за да можам да ставам аспиратор, со мајсторот откривме дека од 120 дупката внатре се стеснува на 75cm.
Он ме советува да не ставам многу јак аспиратор затоа што немал да напраи разлика. ќе се мачел, ќе бучел и нема да постигнува и џабе ќе фрлам пари.
Каков зема ти и какво ти е искуството? гледам дека 40 cm си бушел. Тој што сакав да го земам е 9000 и викаат дека влече до 700, додека тоа што ми советува мајсторов а и продавачиве е 600 и влече 400. Не дека ќе ми сменат многу парите од разликата у животов ама зошто да ги фрлам.

Ако има и некој друг мислење би бил благодарен :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Ајде некој асален водоводџија што може да го среди ова? Да се среди значи со асални вентили, да се санира до каде што може без да се крши, најважно да престане да тече.
Вертикалата е за никаде и таа треба да се мења па има ли таков маж што ќе се нафати да ја прави во стамбена зграда во центар?

1665585893457.png

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@ARMac ако држи долниот вентил главниот се прави лесно ако не држи мора да се изгасне водата , а тогаш се прави уште полесно.
Е сега вентилите се тие воедно ние правиме грешка што еднаш ги местиме и оставаме така и затоа после извесно време запекуваат.
Треба барем 2 пати во месецот да ги свртиш да проработи гвинтот.
Не викам дека нема подобри вентили или дека не постои подобра солуција но мене мајстор што ми кажува што работи со парно 40 + години и точно е тоа.
Истото и со парното се дешава не ги пипкаш од страт но тие знаат да запечат јако и ти после со сила кога ќе напнеш да го свртиш гумицата во натре се распукува и поебува воедно цел гвнит навој и затоа се расипува.
Мајстор за ова само некој што знае што работи и е долги години мајстор сега има секакви мајстори ама со вода нема играње :) кога ќе прсне оди сопри ја.

Edit : Јас живеам во зграда и не беа сменети вентилите со години сега пред 1 месец ми се расипа горниот мојот вентил.... они така викаат дека е мој ама нема веќе мој твој.... и бев да купам ми вика таков ист нема да најдеш никаде ..... и стварно ставам друг не држи ама испаѓа дека е до новиот вентил шајбната на грај и гумицата се помали скрпив некако ставив и држи ......
Така да тоа што измислил тито денешниве не можат да исфарбаат толку :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
@ARMac ако држи долниот вентил главниот се прави лесно ако не држи мора да се изгасне водата , а тогаш се прави уште полесно.
Е сега вентилите се тие воедно ние правиме грешка што еднаш ги местиме и оставаме така и затоа после извесно време запекуваат.
Треба барем 2 пати во месецот да ги свртиш да проработи гвинтот.
Не викам дека нема подобри вентили или дека не постои подобра солуција но мене мајстор што ми кажува што работи со парно 40 + години и точно е тоа.
Истото и со парното се дешава не ги пипкаш од страт но тие знаат да запечат јако и ти после со сила кога ќе напнеш да го свртиш гумицата во натре се распукува и поебува воедно цел гвнит навој и затоа се расипува.
Мајстор за ова само некој што знае што работи и е долги години мајстор сега има секакви мајстори ама со вода нема играње :) кога ќе прсне оди сопри ја.

Edit : Јас живеам во зграда и не беа сменети вентилите со години сега пред 1 месец ми се расипа горниот мојот вентил.... они така викаат дека е мој ама нема веќе мој твој.... и бев да купам ми вика таков ист нема да најдеш никаде ..... и стварно ставам друг не држи ама испаѓа дека е до новиот вентил шајбната на грај и гумицата се помали скрпив некако ставив и држи ......
Така да тоа што измислил тито денешниве не можат да исфарбаат толку :)

Јас би ги заменил двата. За вода гасење не е проблем бев сега ја најдов шахтата надвор. Немаме вертикали посебно. Ќе ја изгасам на саат време па и два.
Најдов еден мајстор рече утре во 4 попладне ќе дојде. Па ќе видиме.

Него кажете добар премаз да ја заштитам вертикалната цевка. Во очајна состојба е па да ја премачкам со нешто да се заштите металот.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.204
1.225
Скопје
Јас би ги заменил двата. За вода гасење не е проблем бев сега ја најдов шахтата надвор. Немаме вертикали посебно. Ќе ја изгасам на саат време па и два.
Најдов еден мајстор рече утре во 4 попладне ќе дојде. Па ќе видиме.

Него кажете добар премаз да ја заштитам вертикалната цевка. Во очајна состојба е па да ја премачкам со нешто да се заштите металот.
Мислам мора да има по вертикали во секоја зграда.
А најде асални вентили да купиш?
И добар предлог даде @DemoUser од време на време да се вртат вентилите заради запекување

stormce

hello world
8 февруари 2018
104
56
Во слична дилема бев, само кај нас мајсторот што ја проектираше и правеше кујната не сакаше да слушне за аспиратор со филтри. Ќе речеше на шала ако го користиш кога ќе вариш кафе земај :)
Исто требаше да се буши дупка, тоа беше причина што сакавме да земеме аспиратор со филтри. Негов став беше аспиратор со два мотора и таков земавме.
Мајка ми ден денес вика добро е што поминал да зема мерки кога одлучувавме за аспиратор, аспираторот е лудница, влече како луд :)
Само да не ставаш грејно тело во негова близина

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Е сеа вака, од кога прередив у кујна за да можам да ставам аспиратор, со мајсторот откривме дека од 120 дупката внатре се стеснува на 75cm.
Он ме советува да не ставам многу јак аспиратор затоа што немал да напраи разлика. ќе се мачел, ќе бучел и нема да постигнува и џабе ќе фрлам пари.
Каков зема ти и какво ти е искуството? гледам дека 40 cm си бушел. Тој што сакав да го земам е 9000 и викаат дека влече до 700, додека тоа што ми советува мајсторов а и продавачиве е 600 и влече 400. Не дека ќе ми сменат многу парите од разликата у животов ама зошто да ги фрлам.

Ако има и некој друг мислење би бил благодарен :)

А да ја пришириш не може? Ако не онда што појак повеќе ќе успее да истиска низ потенко црево. Инаку мојот беше мислам 500ка со 5 брзини, и до 3ка не сметаше ич буката а бркаше работа. На 5ка стварно беше ко џамбо џет али шмукаше запалена цигара на 3 метара од него. 120ка црево имаше од влез до излез. Зборам во минато време пошто не сум во тој стан веќе, ама старите ми се таму и сѐ уште го користат. Во сегашнуот имам Faber Maxima Touch (до 700макс) исто на 120ка издув, бука од 50 до 70dBбарем според спецификации. По мене 400 е малце кога тоа е макс, некад ќе ти затреба да повлече саглам.

Sent from my Telefon using Tapatalk

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно