kolesk
lurker
- 6 февруари 2016
- 780
- 1.209
Kompresor za gumi / NOVI setovi VW GM PSA Mini Mercedes (пример оглас, не го познавам продавачов)
Леле веќе го копирав линкот за да ставам. Ама тоа е тоа. Вчера ја земав. Прекрасен попуст и пумпа и се.
јас би одел на оваа варијанта плус на попуст е а и СКС, што се вика на „три пумпања“ ќе напумпаш гума, а тие компресори за кола некако сум скептик
Далеку од тоа. Точаков од 3.5 на 5.5 бари сега го пумпав и 10тина треба. Како и да е, треба да се има вакво во секоја гаража според мене. Особено точаци ако се возат и се пумпаат секој втор ден.Јас кај мене како што измерив на whirpool фрижидер при отворање на врата или кога е потопол период знае да повлече 100-150w.Со сметкиве ме интересираат тие константните потрошувачи како фрижидерот да видам во кој ранг на потрошувачка се движат, и дали се исплати да се оди на некој нов А+++ модел и слично.
D-D-D-D-Double Post!!!
View: https://www.youtube.com/watch?v=kEgzhltcWA8
Има ли некој мерач за електрична енергија како што користиме во темата со климите за да стави на фрижидер?
Со сметкиве ме интересираат тие константните потрошувачи како фрижидерот да видам во кој ранг на потрошувачка се движат, и дали се исплати да се оди на некој нов А+++ модел и слично. Општо колку ви троши фрижидерот за 1-2-3 дена? Ќе ставам мерачи на сите фрижидери имам неколку и ќе најдам бројки од кај мене за неколку дена. И ќе ве информирам. Од корист би било ако може уште некој да измери за да имаме што поубава споредба. Секако што понови фрижидери тоа подобро.
Сакам и да споредам од таа ЕУ налепницата - до реалноста колкава е разликата.
Доволно е 2-3 дена, ќе помножиме и ќе видиме лесно, зошто потрошувачката е релативно стабилна на овие уреди.Мојот кога пали компресор беше околу 150в, а 4-5 вати во стенд бај. За жал немам документирано резултати колку троши на месечно ниво, иако го пратев тоа
Исто и кај мене 100-150w AristonD-D-D-D-Double Post!!!
Има ли некој мерач за електрична енергија како што користиме во темата со климите за да стави на фрижидер?
Со сметкиве ме интересираат тие константните потрошувачи како фрижидерот да видам во кој ранг на потрошувачка се движат, и дали се исплати да се оди на некој нов А+++ модел и слично. Општо колку ви троши фрижидерот за 1-2-3 дена? Ќе ставам мерачи на сите фрижидери имам неколку и ќе најдам бројки од кај мене за неколку дена. И ќе ве информирам. Од корист би било ако може уште некој да измери за да имаме што поубава споредба. Секако што понови фрижидери тоа подобро.
Indesit имам, од најефтините. Добра е, врти 5ипол години.Ако може препорака за машина за перење алишта, од кои марки сте задоволни?
имаш каде да стигнеш за да иде се тоа надвор/во цефка за вентилација? не се зезај со филтритеНекој да има искуство со аспиратор со филтри? Имам мала кујна и тој што ми ја проектира ме убедува да земам таков за да не бушам елементи за цевка и губам простор... Ама некако не сум информиран, на колку се менуваат филтри, дали воопшто вршат работа и слично...
Ич да не се заебеш. Или ставај со издув по пропис или ич неставај за украс. Пробано, што би рекле питај паталец не гаталец. После 6 месеци од тестот со филтри и циркулирање на воздухот, се прејде во мојот случај на нормалната опција која подразбираше и бушење низ ѕид од 40см пошто нормално немав ни дупка за аспиратор.Некој да има искуство со аспиратор со филтри? Имам мала кујна и тој што ми ја проектира ме убедува да земам таков за да не бушам елементи за цевка и губам простор... Ама некако не сум информиран, на колку се менуваат филтри, дали воопшто вршат работа и слично...
имаш каде да стигнеш за да иде се тоа надвор/во цефка за вентилација? не се зезај со филтритетие се ако немаш избор .. за мирис и мрснотии сигурно нешто ќе смали, ама имаш и влага како фактор и сл зезанции .. ако имаш отвор за надвор секогаш тоа прво. За простор може да земеш пластични цефки ( и правоаголни има веќе па да правиш по културно рутирање да не е обично црево и сл. комбинации
Ич да не се заебеш. Или ставај со издув по пропис или ич неставај за украс. Пробано, што би рекле питај паталец не гаталец. После 6 месеци од тестот со филтри и циркулирање на воздухот, се прејде во мојот случај на нормалната опција која подразбираше и бушење низ ѕид од 40см пошто нормално немав ни дупка за аспиратор.
Не можеш да ставиш плотна над машина за садови, барем така ми кажаа мајсториве.Фала дечки. Битно ми беше да чујам паталци, мада и по дуќани беа фер и ми кажаа дека дури и да брка работа заебанција е со филтрите.
Инаку имам дупка за издув ама е многу ниско, а по план плотната нема да биде вертикално под дупката и треба у Г да одам и да бушам 2 елементи, шо би се рекло би фрлил пари у дрво што нема да биде искористливо.
Тогаш друго малку глупаво прашање. Би ставиле ли вградлива плотна над машина за садови? pros/cons?![]()
Физички не е изводливо да се стави, нема простор. Освен ако работната плоча од кујната не ти е ставена повисоко од што треба.Би ставиле ли вградлива плотна над машина за садови? pros/cons?
Еве јас измерив, бидејќи немаме квалитетна информација да споделам. 1.45kwh на ден троши мојов помал и 15 години стар Врлпул фрижидер. Околу 300 денари месечно. (Големиот беше околу 500 денари)D-D-D-D-Double Post!!!
Ич да не се заебеш. Или ставај со издув по пропис или ич неставај за украс. Пробано, што би рекле питај паталец не гаталец. После 6 месеци од тестот со филтри и циркулирање на воздухот, се прејде во мојот случај на нормалната опција која подразбираше и бушење низ ѕид од 40см пошто нормално немав ни дупка за аспиратор.
@ARMac ако држи долниот вентил главниот се прави лесно ако не држи мора да се изгасне водата , а тогаш се прави уште полесно.
Е сега вентилите се тие воедно ние правиме грешка што еднаш ги местиме и оставаме така и затоа после извесно време запекуваат.
Треба барем 2 пати во месецот да ги свртиш да проработи гвинтот.
Не викам дека нема подобри вентили или дека не постои подобра солуција но мене мајстор што ми кажува што работи со парно 40 + години и точно е тоа.
Истото и со парното се дешава не ги пипкаш од страт но тие знаат да запечат јако и ти после со сила кога ќе напнеш да го свртиш гумицата во натре се распукува и поебува воедно цел гвнит навој и затоа се расипува.
Мајстор за ова само некој што знае што работи и е долги години мајстор сега има секакви мајстори ама со вода нема играњекога ќе прсне оди сопри ја.
Edit : Јас живеам во зграда и не беа сменети вентилите со години сега пред 1 месец ми се расипа горниот мојот вентил.... они така викаат дека е мој ама нема веќе мој твој.... и бев да купам ми вика таков ист нема да најдеш никаде ..... и стварно ставам друг не држи ама испаѓа дека е до новиот вентил шајбната на грај и гумицата се помали скрпив некако ставив и држи ......
Така да тоа што измислил тито денешниве не можат да исфарбаат толку![]()
Мислам мора да има по вертикали во секоја зграда.Јас би ги заменил двата. За вода гасење не е проблем бев сега ја најдов шахтата надвор. Немаме вертикали посебно. Ќе ја изгасам на саат време па и два.
Најдов еден мајстор рече утре во 4 попладне ќе дојде. Па ќе видиме.
Него кажете добар премаз да ја заштитам вертикалната цевка. Во очајна состојба е па да ја премачкам со нешто да се заштите металот.
Во слична дилема бев, само кај нас мајсторот што ја проектираше и правеше кујната не сакаше да слушне за аспиратор со филтри. Ќе речеше на шала ако го користиш кога ќе вариш кафе земајНекој да има искуство со аспиратор со филтри? Имам мала кујна и тој што ми ја проектира ме убедува да земам таков за да не бушам елементи за цевка и губам простор... Ама некако не сум информиран, на колку се менуваат филтри, дали воопшто вршат работа и слично...
Е сеа вака, од кога прередив у кујна за да можам да ставам аспиратор, со мајсторот откривме дека од 120 дупката внатре се стеснува на 75cm.
Он ме советува да не ставам многу јак аспиратор затоа што немал да напраи разлика. ќе се мачел, ќе бучел и нема да постигнува и џабе ќе фрлам пари.
Каков зема ти и какво ти е искуството? гледам дека 40 cm си бушел. Тој што сакав да го земам е 9000 и викаат дека влече до 700, додека тоа што ми советува мајсторов а и продавачиве е 600 и влече 400. Не дека ќе ми сменат многу парите од разликата у животов ама зошто да ги фрлам.
Ако има и некој друг мислење би бил благодарен![]()
Бесплатна достава
MICROPHONE BOYA USB Type-C BOYA K9, RGB, Cardioid, Black
4.900,00 ден
Бесплатна достава
USB Flash Drive 3.2 Gen1 32GB INTENSO TWIST LINE, USB-A&USB-C, 3539480
570,00 ден
Бесплатна достава
BAG EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BAG 51X20X33CM - KM05 COSMETIC BAG, LIGHT GREY
1.970,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON V1 ULTRA 8K Polling Rate 75%, HS, RGB, Keychron Silk POM BROWN switch, OSA PBT, Black, w/knob, V1U-D3
7.380,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q5 MAX QMK/VIA RGB Al. body, HS Gateron Jupiter Brown, 2.4 GHz & BT, Carbon Black, w/knob, Q5M-M3
15.200,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA BY-V30, 2xMIC, USB-C receiver, Black, BY-V30
3.600,00 ден