Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

15 септември 2012
1.159
1.300
@Sylvester за плотна и мој савет, ништо помалку од индукциска - брза, економична, немаш вжештени површини, немаш загорени/запечени плотни/рингли, инстантно регулирање на температурата - слично, подобро и од плинот.
Јас имам 2.5г од Горење (simplicity), одлично се покажува.
Поскапи се од стандардните стакло керамички плотни, ама не се споредува со нив по ефикасност.

А не му кажуваш дека треба да ги смени сите тенџериња, тави и ѓезвиња...

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Повеќето нормални садови за готвење, со дефиниран квалитет, направени со материјали кои се безбедни за храна, по некои признати стандарди, се индукциски.
Кај мене единствено не функционираше некое тефлонско гезве добиено на кафе. Кое секако ќе одеше во ѓубре како небезбедно/нездраво за користење.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Поскапи се од стандардните стакло керамички плотни, ама не се споредува со нив по ефикасност.
Не е баш дека не се споредува. Поефикасни се од стаклокерамичните, но не е нешто голема разлика, како во однос со класичните рингли. Останатите предности што ги имаат се неспорни.

15 септември 2012
1.159
1.300
Повеќето нормални садови за готвење, со дефиниран квалитет, направени со материјали кои се безбедни за храна, по некои признати стандарди, се индукциски.
Кај мене единствено не функционираше некое тефлонско гезве добиено на кафе. Кое секако ќе одеше во ѓубре како небезбедно/нездраво за користење.

Повеќето (да не кажам огромното мнозинство) на домаќинства во Македонија немаат такви садови за готвење. Не гледај кај себе дома, прошетај малце... Влези во првата куќа во Берово, Крива Паланка, Ресен и види што се користи.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
OS
Win 8.1
@flashgordon007 Проценка за колку ќе вложи во плотна ќе си даде членот што праша. Претпоставувам дека е за дома му, а не за првата куќа во Берово, Крива Паланка, Ресен.....
Никаде не прочитав препорака за најевтината плотна.
Давам препорака од мое лично искуство, што можам да споделам. Негово е да си одлучи.

@moongose за мене освен физички изглед со стаклокерамичките што е сличен/ист, се друго е неспоредливо. За потрошувачка, за кој процент се поефикасни незнам, ама брзината, моменталната регулација на температура, неможност да загоре/запече нешто на неа ми се топ. А ако ги земиме и напредните можности, на пример во комбинација со IQ cook од Горење за паметно и самостојно готвење се уште неколку нивоа погоре. Прескапи ми беа тогаш IQ cook, а ми изгледаа примамливо кога барав плотна. Незнам во реалност дали функцинираат како што е опишано. Карактеристики на плочите - Gorenje

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Само индукциска бато, сметката во однос на конвенционалната драстична, докажан пример: исто вариво, потполна иста количина на конвеннционална стаклокерамичка плотна модел горење готова за 150 минути , на индукциска вирпул готово за 80 минути.
Разлика во цена на двете стаклокерамички плотни 8000 денари.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Повеќето (да не кажам огромното мнозинство) на домаќинства во Македонија немаат такви садови за готвење. Не гледај кај себе дома, прошетај малце... Влези во првата куќа во Берово, Крива Паланка, Ресен и види што се користи.
Другар, немој бе вака, застани малку. Си слушнал нешто за индукциски плотни, ама изгледа од луѓе кои не знаат и си им поверувал. Земи прочитај, поднаучи и сам ќе си купиш за себе. Освен тоа, ова е форум за напредни решенија не само во сферата на информатичката технологија туку и за сите други области.
....а да, нема на што.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Грешка, напротив кога ќе влезеш во трдиционалните средини, мислам на повеќегодишни семејства, кои не патат од помодарство, имаат садови кои се исклучително наменети за индукциски плотни.
Додека овие новите кои испокупија садови со дупло дно за ''50 марки'' комплет, а ги фрлија емјалираните садови од братсво исл., за нив единствена варијанта се обичните рингли и стаклокерамички плотни.
Како купуваме садови за готвење имам едно магнетче на привезок и само го допиран на дното од садот ако ''лепи'' таман е за индукциска плотна.

15 септември 2012
1.159
1.300
Другар, немој бе вака, застани малку. Си слушнал нешто за индукциски плотни, ама изгледа од луѓе кои не знаат и си им поверувал. Земи прочитај, поднаучи и сам ќе си купиш за себе. Освен тоа, ова е форум за напредни решенија не само во сферата на информатичката технологија туку и за сите други области.
....а да, нема на што.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Ја имам веќе 5 години дома... Од лично искуство зборам. Од искуство кога немашe во Македонија од каде да купиме соодветни садови, па моравме да ги влечeме од странство... Сега е малце различно... Ама, цената не ја прави само промената на плотната, туку во доообар дел е и тенџериња, лонци и поклопци :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Јас варам кафе со ѓезве од 50 денари од зелен пазар. Тоа сигурно нема индукциски сертификат. Верувам поголемиот дел од тенџерињата би работеле без проблем, освен ако не е емајл одоздола. Пошто емајлирани тенџериња (одоздола) не се продаваат од 1971, редно е да се сменат ако се зима нов шпорет.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
OS
Win 8.1
@flashgordon007 Братство Инокс Охрид постои од 1949, речиси и да нема куќа во која нема дел од нивниот асортиман. А се индукциски, што потреба од странство.

Влези во првата куќа во Берово, Крива Паланка, Ресен и види што се користи.
Зошто не си ги прашал нив од каде ги набавиле? ;)
П.С. шала е ова, се надевам нема да се навредиш.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Кога ја купив индукциската плотна пред 6 години, се соочив со сличен проблем,сите нови тенџериња не работеа на плочата. Кога малку размислив и прочитав, во консултација со мајка ми и на сопругата мајка и, резултат : :D:eek:па кога испаднаа стари залихи емајлирани садови, ростфрјани садови закопани по пакети во подрум (нечепнати).
Инаку емајлирани садови се продаваат во Србија и се драстично поскапи од овие модерните (ефтина кинезарија ака икеа и сл.), причината јасна квалитетни се, траат и не се опасни ко лошо тефлонизираните садови на кои тефлонот се лупи па го внесуваш со храната.
Инаку сега има за бадијала пари индукциски садови во сите маркети во државава, последните купени, вок тава и ростер тава од стокомак.

Sylvester

hello world
24 март 2009
496
69
Скопје
@Sylvester за плотна и мој савет, ништо помалку од индукциска - брза, економична, немаш вжештени површини, немаш загорени/запечени плотни/рингли, инстантно регулирање на температурата - слично, подобро и од плинот.
Јас имам 2.5г од Горење (simplicity), одлично се покажува.
И ја сакам индукциска едино колку е точно тоа дека цело време прави пали гаси таман постигне температура гаси и цело време така доста луѓе што прешле на индукциска тоа им е проблем при готвење

Дали електролукс е ок фирма за рерни и плотни?

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
И ја сакам индукциска едино колку е точно тоа дека цело време прави пали гаси таман постигне температура гаси и цело време така доста луѓе што прешле на индукциска тоа им е проблем при готвење

Дали електролукс е ок фирма за рерни и плотни?

Индукциско готвење е сосема различно од досега поимливото класично готвење, каде температурата се пренесува со контакт на грејно тело и материјал кој издржува темепература но истовремено е одличен проводник на истата.
Садовите со дупло дно имаа улога на бафер кој акумулира топлина и подоцна ја испорачува истата како своевидна резерва, пример јадењето е готово за 10 минути, ја исклучуваш ринглата и тој бафер ја испорачува акумулираната топлина односно го доварува јадењето.
Кај индукциските плотни садот мора да е метален како би се задоволил моментот да калемите создадат индукциско поле, температурата се создава внатре во садот и практично храната е топла(врела и се готви) а околината е драстично поладна, односно загреана само од преносот на температурата од храната на ѕидовите од садот, и понатаму со нивно ''зрачење'' ја греат околината.
Затоа ако има претекување на течност(храна) од садот, истата не загорува на самата плотна.

''Проблемот'' околу пали - гаси, реално не е проблем туку начин на работа, сензорот отчитува постигната температура за тој зададен степен на моќност на индукцијата и ги пали-гаси калемите. Истото се случува и кај керамичкиот греач на класичната плоча но не е толку често затоа што мерењето кај класичниот начин е многу потешко поради спорото вертикално качување на температурата и можноста да лесно загорува храната на дното од садот. Па класичниот греач многу подолго време грее и троши многу повеќе електрична енергија за исти ефект на работа.

Подесувањето на зададена температура е прецизно само треба малку тренинг:p, загревањето е инстантно погоре го објаснив зошто. Нема можност да заборавиш уклучена рингла, бидејќи индукцијата не е започната па сензорите ја гасат командата за 30-тина секунди. Готвењето со тајмер е прецизно бидејќи по гасењето храната инстатно престанува со готвење(загревање - греење).
Електролукс е сосема солидна фирма за електрични апарати.

Последна промена:

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
OS
Win 8.1

Напротив, тоа пали/гаси се случува во секунда/секунди и е одлично за одржување на температурата. И кога ќе се влезе во шема, кога ќе зоврие, ќе ти треба секунда за да намалиш и да одржува тивко вриење без претекување.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
За мене лично, плин не фала!
Инаку плочата е профи во сите погледи, наздравје готвење. :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Јас иам индукциска (веќе 5 години) и фантастично е брзо зовривањето и тоа е најголема предност после автоматските безбедносни предности и останати кул фичрс како што се:

- исклучување при детекција на преголема температура
- не работи ако нема сад одозгора дури и да ја заборавиш вклучена
- авт. исклучување ако нема сад одозгора а ја заборавиш вклучена
- не можеш страшно ниту лесно да се изгориш од неа (при варење кафе и остали работи не се загрева стаклото уопште многу. дури и ако 2 саати си варел нешто - дури и коа е најжешка не е ни блиску до стандардна рингла)
- прецизна контрола на топлина - во моментот коа ќе ја изгасиш одма престанува да врие што и да си ставил на неа (нема прелевање кафе или слично)
- поекономична е ради тоа што директно пренесува енергија на садот а не преку медиум

за садови јас тргнав у купња спремен да треба да ги сменам сите кои ги имам, но скоро сите ѓезвиња, тавчиња и тенџериња шо ги иам пробано до сеа работат (цептер, дупло дно, емајлирани братство, неемајлирани тенок инокс, итн). Едино не работи едно тавче кое за инает се погоди да е целосно алуминиумско. Обично дури и евтини тавчиња веќе имаат као решетка одоздола втисната за да поддржуваат индукција...

Со тавчиња највеќе е hit and miss, се друго работи без проблем пошо се обично подебели садови и има доволно простор одоздола да се стави феритно јадро.

Ама ако толку страв да купиш плотна само затоа шо ќе треба два-три сада нови да купиш ако тие шо ги имаш не работат со неа - ондак држи се до грејачи.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Нема инфракструктура,
во сопствена режија е замарање,
имам мали деца,
немам време да проверувам,
зафаќа простор (кујната е мала),
не сум толку богат за да штедам(разликата дефинитивно не е толку голема).

Инаку на плин готват сите врвни кувари ама јас сум столар.;)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Плин е супериорен избор од многу релевантни аспекти на готвењето, како на пример контрола на температурата. Плус е најекономичен, и често најбрз. Но секако дека разни индивидуи имаат разни потреби и преферирања. :)

Sylvester

hello world
24 март 2009
496
69
Скопје
Whirlpool ми препорачаа во нептун за вградна рерна и плотна дали е ок бренд? Нив воопшто не ги гледав предходно се gorenje, eurolux, electrolux...

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно