Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Штедливи ЛЕД сијалици искуства

AndrejFerdzo

lurker
18 ноември 2013
862
331
AndrejFerdzo's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600X
Motherboard
Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming
Storage
WD 256GB NVME +Toshiba 4TB + WD Green 2TB + Samsung 850 500GB EVO
PSU
CoolerMaster V1000
RAM
Kingston HyperX Predator 2x8GB 3200MHz
Video card
2x Saphire Nitro + RX570
Case
DeepCool Matrexx 70
Mouse
Logitech MX Master
Keyboard
Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000
Audio
Topping DX3 Pro
Monitor
MSI MAG271CR

simplicitas_

hello world
20 октомври 2015
56
61
Денед купив три од 6W Е14 и е една 14W E27 од LEDlight.mk, сите со топло бела боја (2700к), идеални за дневна/кујна. Осветлувањето е сега осетно подобро за разлика од жичаните кое се еквиваленти на овие, а и нема споредба со ефтините кинески LED - сијалици (вакви купив за во ходникот). Добив и 2 години гаранција, па ќе видиме колку ќе издржат.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.598
Па кинезите прават ЛЕД за цел свет ебаго. Филипс сигурно не се холандски. Е сеа кои кинези се the good ones а кои се the bad ones.
Он мислеше на кинеско ѓубре. И iPhone и MyPhone се склапаат у Кина. Али iPhone и MyPhone сфаќаш? :)

sasemkd

hello world
24 јануари 2010
326
135
nekoj da ne kupil od set spot led svetilka G9 da kaze koja w najveke odgovara za dnevna soba.
gledam ima od 2/4 w
i ima w4 Дневно Бела 4500K

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Инаку за сијалициве, може да си порачате и конвертери од GU10 > E27 и слични, ако неможе да најдете јаки сијалици за одредено лежиште.
За во кујна и тераса ми се GU10 и максимум што наоѓав беа по 6w LED или 35W обични, пак слабо беше осветлено.

Земав вакви 2 и ставив 2 сијалици LED по 15w 4500k и сега е одлично:
http://www.aliexpress.com/item/GU10...-Converter-Plug-Extender-PTSP/1963747466.html

тотето

lurker
4 октомври 2011
694
673
Битола/Скопје
Воглавно многу лошо искуство со кинеските сијалици. Имам купено 3 видови, и трите не ни успеаа да се исплатат со заштеда на енергија.

1. http://www.aliexpress.com/item/Newe...W-56LED-5730-Warm-white-white/2040861711.html
Рејтирана за 15W, даваше светлина околу 80W нормална сијалица. Значи задоволителна светлина. Е арно тоа, ама сијалиците одат како алва, имав земено 10, најмногу што ми траеше една е 1 месец. Другите која 1 недела која 2. Малце да му го зголемам животот, бидејки му гореа диодите, ги премоствував изгорените, ама ова можи ќе додаеше уште 2 недели максимум.
upload_2016-2-15_12-41-46.png

2. http://www.aliexpress.com/item/New-...e-Bombillas-LED-Bulb-E27-SMD/32559770847.html
Рејтирана мислам е 20W, малце повеќе светлина дава од првата. Ја зедов поради отворите по страните да видам дали подобро ќе лади. Уште нема прегорено, ама едвај една недела ја користам, ама неколку од диодите се веќе изгорени (уште свети за разлика од прва, не мора да премостувам).
upload_2016-2-15_12-46-29.png

3. http://www.aliexpress.com/item/Whol...-Led-Light-Led-Downlight-AC85/1767338473.html
Единствената од која сум задоволен, ама не свети толку долго за да јави проблеми.
upload_2016-2-15_12-49-50.png

Претпоставувам сите овие проблеми се поради греење на диодите, првите 2 не траат дека немат како ефективно да се изладат.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Доколку има добра сијалица која може да замени 150W обична за во поголема просторија со едно сијалично место на плафон кажујте да купувам. Фала.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
osram што заменува 120w за 160 денари во бриколаж мислам дека ти е најдобра зделка за тоа што го бараш

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
osram што заменува 120w за 160 денари во бриколаж мислам дека ти е најдобра зделка за тоа што го бараш

LED ли е оваа. Дали може да ми кажеш конкретен модел.

Исто ако има некоја лед во Сет што ја има би ми било позгодно да не прусам до бриколаж само по 2-3 сијалици.

simplicitas_

hello world
20 октомври 2015
56
61
LED ли е оваа. Дали може да ми кажеш конкретен модел.

Исто ако има некоја лед во Сет што ја има би ми било позгодно да не прусам до бриколаж само по 2-3 сијалици.
Ова не би требало да е ЛЕД, ЛЕД моделите од ОСРАМ се многу скапи. Имам пробано 14W V-Tac и реално заменува околу 100W обична. За помала просторија е одлично ама за поголема просторија мора барем 2 такви.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Јас би сакал LED. Значи тие од V-TAC 40W би требало да завршат работа нели? Колку келвини да гледам?

Инаку јас на твое место би земал 2 х 15w LED и би ги монтирал на E27 to 2 E27 lamp Holder Converter. Само не сум сигурен колку се практични и безбедни овие кинески направии.

Ако греат мислам дека не е добра опција. Ама поим немам од овие ледовиве како се понашаат.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Не е LED, оваа е обична штедлива од тие канцерогените, а и 800 лумени е исто како 10w LED што дава 800 лумени.

Јас би сакал LED. Значи тие од V-TAC 40W би требало да завршат работа нели? Колку келвини да гледам?
Ако греат мислам дека не е добра опција. Ама поим немам од овие ледовиве како се понашаат.

Таа ќе биде и прејака, обично се пута 6. Оваа од 40 би заменила обична од 6х40=240 вати. Мислам дека 30 ватните ќе бидат таман.

А гледај 4500K, таман е на средина, ниту жолтеникаво ниту бледо бело.

simplicitas_

hello world
20 октомври 2015
56
61
Многу малку загреваат ледовите, не би требало да грее. За келвини, мене ми се свиѓаат тие од 3000К (имаат жолтеникава боја) и 4500К (некоја средина). Тие од 6000К ми се некако канцелариски. И јас мислам дека 40W e премногу.

mmm121

hello world
10 февруари 2011
192
101
Гевгелија
mmm121's setup  
Processor & Cooler
AMD Athlon II 445 (4 x 3.1) UNLOCK
Motherboard
Асус М4н78 про
Storage
80ГБ Сата
PSU
Хантол 535
RAM
3гв ДДР2
Video card
нвидиа гт240
Case
АТХ
Mouse
Гениус ПС/2
Keyboard
Обична
Audio
Онборд
Monitor
Ацер в223
OS
Виста Стартер
Не е LED, оваа е обична штедлива од тие канцерогените, а и 800 лумени е исто како 10w LED што дава 800 лумени.

Таа ќе биде и прејака, обично се пута 6. Оваа од 40 би заменила обична од 6х40=240 вати. Мислам дека 30 ватните ќе бидат таман.

А гледај 4500K, таман е на средина, ниту жолтеникаво ниту бледо бело.

1750 лумени е, а не 800

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Благодарение на @olikomerc кој ми обезбеди контакт од фирмата ледлајт си пазарував тоа што барав.

V-tac gokica.jpg
Можам да кажам дека 40W се препород за голема просторија. Баш тоа што ми требаше. Една таква дури турив и во работна соба која е многу помала. Навечер работа со документи никогаш не била полесна. Всушност заменив скоро се по дома каде има стандард сијалично место со ледовиве.

Сите сијалици ме изненадија пријатно со контстантоста на светлото. Нема никакво треперење и дури сега забележувам како изгледа тој бенефит при осветлување. Јачината на осветлувањето ми е дури и подобра од соодветни жичани т.е. повеќе од јасно е дека се со таа јачина на која се декларирани.

Исто бев воодушевен од фирмата ледлајт. Професионални и посветени. Имаат апаратура за мерење на квалитетот на сијалиците и трпеливо појаснуваат се што човек го интересира иако беа во голема гужва. Имаат огромна палета на лед производи и многу работи поврзани со осветлување со акцент на V-TAC. Гаранција од 2 години за која конечно гледам сериозна фирма кога станува збор за сијалици.

Оликомерц е нивен почитуван соработник и може да му се обратите ако ве интересираат повеќе податоци поврзани со светилките и продажбата. Јас му се заблагодарувам за тоа што се понуди да ми помогне во изборот и набавката.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
1 Цена?

2. Темепература?

3. Дали има црна дупка (над) самата сијалица кога свети?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
1 Цена?

2. Темепература?

3. Дали има црна дупка (над) самата сијалица кога свети?

Малопродажни цени на ова што јас земав:

10W E27 A60 - 200 ден.
15W E27 A60 - 360 ден.
40W Е27 А120 - 1,240 ден.

Погоре @olikomerc постави дел од ценовникот. Ако не е проблем може да го постави и целиот ценовник кој би бил интересен зашто има голем избор.

Температурата на сите кои јас ги земав е 4500К. Инаку генерално од скоро сите модели има со температура и од 3000К како и 6000К со иста цена.

Искрено да не ми споменеше немаше ни да забележам, но да, бидејќи од горната страна сијалиците се покриени т.е. некаде од пола натаму нема осветлена површина оставаат сива зона на таванот т.е. позади нив. Таа ќе биде помала и но и поизразена ако сијалицата е поблиску до таванот. Горе доле се што разгледав од страна на лед беше со ваков дизајн. А не сум разгледал многу. :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
Проблемот со лед сијалиците е најчесто со откажување на компоненти во напојувањето најчесто заради прегревање, и генерално во прегревањето (на сите компоненти, вклучително и на ледовите). Напојувањето кај поевтините светилки се само неколку компоненти во базата на светилката, поскапите имаат поквалитетни и посложено решени напојувања - но прегревањето е проблем кај сите. Јас лично не сум имал од поскапите брендови на лед светилки, но на нетов гледам дека луѓето и од нив се жалат. Ви-тек не сум отварал, пошто се под гаранција.
Во пракса, ретко која од лед сијалиците го доживува очекуваниот животен век. Затоа за мене најдобра опција се тие со најдолга гаранција.

И јас имам од сет купено околу 10 сијалици и еве ги користам нешто повеќе од пола година и 1 ми изгоре од дневна. Ке идам овие денови до кај нив да видам дали ке ми ја заменат.
Јас лани летото сите сијалици дома ги заменив со ви-тек лед светилки од СЕТ (одлучувачко да се решам беше тоа што добив добри цени, многу пониски од малопродажните). Досега три ми изгореа, и сите ми ги заменија - но тек после недела-две. Не знам што има да се замараат со сервисирање на неисправна лед сијалица, но добро е што гаранцијата се почитува.

Инаку во ледлајт сеуште даваат две години гаранција. Исто беше и во СЕТ, но вчера гледам ја симнале гаранцијата на една година. И добро е што немаа на лагер во СЕТ, па си ги купив работите од Ледлајт. Гаранцијата е основна работа кај ваквите производи.

Пофалба и од мене за Ледлајт, и за односот и за професиналноста (а богами и за спремноста на мали корекции во цените). ;)

tigar

hello world
28 јули 2011
165
139
И јас би сакал да се надоврзам ако може @olikomerc да го постави ценовникот да може да разгледаме од прва рака барем кои се` модели и цени ги имаат на располагање во ЛедЛајт, јас конкретно сакам да земам неколку dimmable ЛЕД сијалици па да видам како се движат со цени и сл.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
...јас конкретно сакам да земам неколку dimmable ЛЕД сијалици
Биди предупреден дека таквите имаат помалку или повеќе воочлив фликер (гуглај PWM за повеќе). Покрај тоа не прават заштеда во потрошувачката кога се намалува интензитетот на светлоста, и сите амортизации на компонентите се сеуште на истото ниво.

Според мене, за интимно дискретно осветлување подобро е да се испланира нешто со лед ленти поставени индиректно да зрачат светлина.

tigar

hello world
28 јули 2011
165
139
Биди предупреден дека таквите имаат помалку или повеќе воочлив фликер (гуглај PWM за повеќе). Покрај тоа не прават заштеда во потрошувачката кога се намалува интензитетот на светлоста, и сите амортизации на компонентите се сеуште на истото ниво.

Според мене, за интимно дискретно осветлување подобро е да се испланира нешто со лед ленти поставени индиректно да зрачат светлина.

Проблемот е во тоа што јас сакам да ги сменам веќе постоечките 3 обични сијалици на лустер (мислам 40W е една) со вакви, и имам веќе потенциометар така да неможам? да ставам обични лед (а не би сакал да го извадам истиот).

Ќе прочитам да видам што и како е со овој тип, или можеби некој ако има искуство со вакви сијалици нека сподели од прва рака :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно